Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Sam op 04 januari 2016, 13:34:26

Titel: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 04 januari 2016, 13:34:26
Ik ga voor januari 2016 een voorraadkast challenge (uitdaging in goed nederlands...) aan: De hele maand zo veel mogelijk voorraad opeten, menus maken met wat er nog in diepvries zit en in de voorraadkast staat, alleen verse producten bijkopen.

Goed voor de creativiteit, goed voor de januari-portemonnee die na december toch wat dun is, en goed om weer ruimte in de kasten te creeeren. Ik ga vanavond beginnen met een overzicht maken van wat ik nog heb, en daar menu's omheen plannen. Normaal doe ik dit per week, maar ik ga dit nu voor de hele maand doen.

Nog meer mensen die hieraan mee willen doen?  :vork:
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 04 januari 2016, 13:35:10
Mijn laaste boodschappen zijn overigens gedaan op 30 december 2015.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: jol op 04 januari 2016, 13:48:17
Grappig, ik heb me ook voorgenomen om vriezer en voorraadkast leeg te koken en alleen vers bij te kopen. Ik weet alleen niet of ik het daar ook werkelijk een hele maand mee red en of de man er ook mee uit de voeten kan. Ik deed zaterdag mijn laatste boodschappen, allemaal versproducten op volkorenpasta na, dat was helemaal op en je moet al die groenten toch ergens mee combineren   ;D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 04 januari 2016, 13:54:14
Wat leuk Jol! Doel is een lege vriezer en lege voorraadkast, eigenlijk hoe eerder hoe beter, dus als je eerder klaar bent is dat toch alleen maar goed?

Ik heb nog twee vier zakken pasta (1 2 kilo dus) dus daar kan ik nog 10 20 keer van eten. Aangezien ik maar 1 keer per week pasta eet heb ik dus voor 10 20 weken pasta in huis. Misschien moet ik een deel van februari er bij pakken  :)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Aiko op 04 januari 2016, 16:34:23
Ik heb eigenlijk nooit wat in mijn koelkast (naast kaas en een halfvolhalfleeg pak sojamelk). En knollen en kolen om bij te snijden als ik eens soep maak.

En mijn diepvries staat helemaal zinloos te staan. In mijn voorraadkast heb ik wel wat dingen die eeuwig houdbaar zijn, zoals pakken havermoutvlokken. en in voorraadpotten heb ik gedroogde bonen en ander geitenwollensokkerige dingen om naar wens in de soep te gooien.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: LL de Ling op 04 januari 2016, 16:47:40
Dit doe ik eigenlijk al erg vaak, want ik vind het niet zo leuk om boodschappen te doen. Ook heb ik geen vriezer. Wel een leuk onderwerp, dus ik ben benieuwd naar alle ideeŽn.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 04 januari 2016, 19:19:12
Ik ben wel voorzichtig begonnen eens oude pakjes etc op te maken of weg te gooien. Heb nog veel dingen die ik van mijn vorige werk bij de winkel over datum had meegenomen dat nu wel eens echt op moeten ;)

Vriezer doen we altijd al netjes, we kijken af en toe eens op het lijstje of er al iets langer dan een maand of vier in ligt, dat heeft dan prioriteit.
Maar qua pasta, rijst etc kan ik zonder probleem een maand koken, dat kopen we altijd in bulk in de aanbieding.

Wel een goed idee!

Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Yehudith op 04 januari 2016, 20:22:15
Wij proberen heel erg op te letten niet te veel in onze koelkast te hebben (en vers te koken), maar het gaat toch steeds ergens mis (lees: bij mij). Ik heb altijd zin in heel veel dingen tegelijk :D.

Alleen kaas en melk :O. Nee, bij ons ligt er wel een stuk meer in..
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 04 januari 2016, 21:18:54
Ik ben nu bezig met inventariseren... Vanavond erwtensoep gegeten uit de diepvries, met een volkorenbol (die ronde bol nam veel ruimte in in de diepvries).

Uit mijn eerste inventarisatie blijkt dat het vooral de standaard maaltijdcomponenten zijn die overblijven. Ik koop er dan spannendere dingen bij die sneller op gaan, maar de basisvoorrraad, daar kom ik dus niet doorheen. De uitdaging wordt dus die te verwerken tot spannende gerechten, of tot makkelijke gerechten die ik van te voren kan maken voor als ik laat thuis ben en geen puf heb om te koken.

De diepvriezer: Ik heb voor zo'n twaalf maaltijden vleesvervangers, en die eet ik normaliter maar een keer per week. Even iets in gaan plannen om daar twee keer per week van te maken, dan is dat in zes weken op. Ik heb voor vier tot zes maaltijden basis tomatensaus, en voor zes avonden maaltijdsoep (of twaalf keer lunchsoep, dat kan ook). ik denk dat ik voor 6-8 maaltijden diepvriesgroente in huis heb (spinazie, edamame boontjes, prei, bloemkool, broccoli, soepgroente). die kan ik combineren met de rijst of pasta uit de voorraadkast. Verder bergen diepgevroren kruiden (koriander, peterselie, rozemarijn, thijm, basilicum). Plus nog appeltaart, rijstepap, havermout en wat overgebleven oliebollen als toetjes of voor bij de thee. En drie pakjes bladerdeeg.

In de koelkast paprika, komkommer, sla-met-een-kluit, wortels, knolselderij, restanten wilde franse kazen, haloumi (zeer lang houdbaar dus daar begin ik nog niet aan), verse tahoe, amandelmelk en sojamelk, sinaasappels, appels, peren. Buiten de koelkast nog tomaten, aardappelen, zuurkool, uien, knoflook.

In de voorraadkast tortillachips, crackertjes, vliespinda's, gemengde noten, blikgroenten (kidneybonen, kikkererwten, tomaat, mushy peas, mais, velderwtjes), gedroogde peulvruchten: erwten, spliterwten, rode linzen, gele linzen, puy linzen; bloem, pizzabloem (1,5 kilo...), zelfrijzend bakmeel, griesmeel, havermout, curry pasta, kokosmelk, santen, augurken, zilveruitjes, jalapenos, kant en klare tortillas, een pot patak's kant en klaar curry, een aantal afbak stokbroden. Heul veul kruiden en specerijen.

Ik denk dat ik de eerste twee, drie weken helemaal geen boodschappen hoef te doen...

Volgorde: eerst de koelkast, dit weekend wat er dan niet op is uit de koelkast verwerken tot maaltijd/saus/soep en invriezen.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: jol op 05 januari 2016, 12:21:32
Oh jee, das inderdaad een grote voorraad maar wij zullen er niet heel veel voor onder doen  ;D.

Bij ons is het in de vriezer voor een deel vleesvervangers, de rest zijn mijn lunchsoepjes voor twee weken. En een bak voorgekookte kikkererwten waar ik een curry van wil maken.
In de koelkast naast kaas, Griekse yoghurt en (soja)melk voornamelijk veel potjes en flesjes met zelfgemaakte sambals, zoetzuren, chutneys en ingelegde pepers. En ook nog niet zelfgemaakte sambals en zoetzuren, mayonaise, mosterd, potje taotjo, potje tamarinde, potje jam, flesje tabasco. De inhoud van de groentela tel ik niet mee, die wisselt dagelijks.
Dan hebben we een voorraadkast met een enkel blik bonen, blikken gepelde tomaten, potten sambal en chutney, potje kappertjes, potje geraspte mierikswortel, sojamelk, een pak dŁrŁm, pot jam, twee zakjes noten, wat zakken tarwekiemen en pasta. O ja, en nog een zak chips en Japanse zoutjes die over zijn van oud jaar.
Een kleine voorraadkast met aangebroken en nog niet aangebroken specerijen, de aangebroken tarwekiemen, paneermeel en panko, gedroogde peulvruchten, de aangebroken pakken pasta, couscous, griesmeel, diverse meelsoorten.
In de fruitschaal appels, mandarijnen, bananen, kweeperen, kastanjes - een tamelijk gewone weekvoorraad voor ons.
Tenslotte nog een klein kastje vol met olie en azijn, hp saus, ketjaps en andere sojasaus.

We kunnen duidelijk een tijd voort, af en toe wat groenten, fruit, brood, kaas en melk halen en dat is alles. Oh, en groene kruiden, in de vensterbank van het keukenraam staan  nu alleen munt en een zieltogend potje bieslook.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 05 januari 2016, 13:11:09
Ik heb eigenlijk nooit wat in mijn koelkast (naast kaas en een halfvolhalfleeg pak sojamelk). En knollen en kolen om bij te snijden als ik eens soep maak.

En mijn diepvries staat helemaal zinloos te staan. In mijn voorraadkast heb ik wel wat dingen die eeuwig houdbaar zijn, zoals pakken havermoutvlokken. en in voorraadpotten heb ik gedroogde bonen en ander geitenwollensokkerige dingen om naar wens in de soep te gooien.
Wat eet jij dan elke avond Aiko? En wat eet je op brood?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 05 januari 2016, 13:23:16
Oh jee, das inderdaad een grote voorraad maar wij zullen er niet heel veel voor onder doen  ;D.
Maar ik moet het allemaal alleen opeten he? Moet nodig eens wat mensen uitnodigen om te komen helpen :-)
Ik heb ook nog zelf ingemaakte komkommer in de koelkast, plus inderdaad de mosterds. Aan droge dingen heb ik ook nog couscous en kikkerwten, maar even geen diepvriesruimte om ze te koken en in de diepvriezer te doen.

Vanavond even de diepvries vego-dingen in plastic zakjes doen, dan nemen ze minder plek in dan in de bakjes en kan ik wat meer structuur aanbrengen in de diepvriezer.
Diepvriestip voor kant en klaar dingen als vegospul: In plaats van de datum op het zakje schrijven, stop ik nu het label van de oorspronkelijke verpakking erbij, makkelijker bij hergebruik van de zakjes. Voor soep etc: plak schilderstape op de doos met de naam en datum, en plak dat niet op het deksel maar op de kant van de doos die je ziet als je de vriezer opent. Bij bakjesgebrek: na invriezen uit bakje halen en in plastic zakje doen, dan kun je soepstenen stapelen in de diepvries.

Vanavond wordt het een chili met tacochips, met de verse paprika, tomaat, ui etc. Uit de diepvriezer er iets van vleesvervanger doorheen verkruimelen. Uit de voorraadkast kidneybonen. Erbij sla met komkommer en julienne gesneden knolselderij en wortel. Erbij griekse yoghurt met verse groene kruiden. Het wordt vast te veel voor 1 persoon dus er zal een (lunch) portie in de diepvries terecht komen.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: jol op 05 januari 2016, 13:31:26
Oh jee, das inderdaad een grote voorraad maar wij zullen er niet heel veel voor onder doen  ;D.
Maar ik moet het allemaal alleen opeten he?

Dat scheelt veel, zeker omdat de man wel eet maar zelden aanvult, tenzij ik de opdracht geef. Koffie en thee doet hij op eigen initiatief en soms brengt hij iets onverwachts mee maar meestal heb ik behoorlijk controle over wat er in onze kasten ligt. Hij laat alles wat met eten te maken heeft graag aan mij over, gelukkig hebben we een afwasmachine  ;D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 05 januari 2016, 16:18:47
Mijn grootste tip voor de diepvries is nog steeds een lijstje bijhouden. Wij hebben aan de binnenkant van een keukenkastje een papier hangen waarop wij elke keer als we iets in de vriezer doen, het opschrijven. Met niet alleen datum, maar ook of het in een bakje of zakje zit, of het al gaar is (bijvoorbeeld stoofpotje), etc. We gebruiken daarvoor symbolen om het overzichtelijk te houden ;). Als iets eruit gaat, strepen we het door.

Onze vriezer is niet erg groot en zit altijd vrij vol, dus dat scheelt veel gerommel en gezoek. Ook voorkom je zo vergeten bakjes en hoef je de vriezer niet te lang open te houden.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Aiko op 05 januari 2016, 16:23:29
Mijn grootste tip voor de diepvries is nog steeds een lijstje bijhouden. Wij hebben aan de binnenkant van een keukenkastje een papier hangen waarop wij elke keer als we iets in de vriezer doen, het opschrijven. Met niet alleen datum, maar ook of het in een bakje of zakje zit, of het al gaar is (bijvoorbeeld stoofpotje), etc. We gebruiken daarvoor symbolen om het overzichtelijk te houden ;). Als iets eruit gaat, strepen we het door.

Wat een administratie en toewijding, zeg! Werk je soms in de zorg?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 05 januari 2016, 16:29:25
Nee, maar we houden allebei van systeempjes uitdenken, vooral m'n vriend. En we houden niet van heel de vriezer leeg te ruimen en dan te ontdekken dat je het al eerder opgemaakt had ;)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Hizikigrrrl op 05 januari 2016, 18:44:26
Wij hebben aan de binnenkant van een keukenkastje een papier hangen waarop wij elke keer als we iets in de vriezer doen, het opschrijven. Met niet alleen datum, maar ook of het in een bakje of zakje zit, of het al gaar is (bijvoorbeeld stoofpotje), etc. We gebruiken daarvoor symbolen om het overzichtelijk te houden ;). Als iets eruit gaat, strepen we het door.


Foto? (en legenda). Lijkt me ook iets voor mij.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 05 januari 2016, 19:51:23
Paprika is op, ui bijna. Een overgebleven lunchportie chili in de vriezer. Nog 8 blikken gepelde tomaten en 2 blikken kidneybonen heb ik geteld. En zes blikken kikkererwten. Ik ga maar eens zelfgemaakte hummus meenemen naar mijn werk. Heeft iemand ervaring met hummus invriezen?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 05 januari 2016, 21:46:33
Heb ik wel eens gedaan, houmous invriezen. Als ie niet te waterig is, gaat het wel.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: jol op 06 januari 2016, 13:14:57
Wij hebben niet zo'n grote vriezer en ik weet bijna altijd goed wat er precies in zit. Het gaat alleen mis als de man dingen opmaakt en ik ben niet op de hoogte. Maar dat zijn veelal gemaksdingen die ook door iets anders vervangen kunnen worden. Of waar ik nooit plannen mee heb.
Wij zijn niet gedisciplineerd genoeg om een lijstje in een keukenkastje bij te houden, het lijstje in mijn hoofd werkt zichzelf bij  :D.

Gisteren heeft de man naast verse dingen als ui en paprika ook nog een rest jasmijnrijst, een blik bruine bonen plus het blok tahu uit de vriezer opgemaakt. Ik gebruikte naast verse ingrediŽnten een stuk turkse witte kaas in de salade, plus wat citroensap (uit knijpcitroen) en tabasco. 
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 06 januari 2016, 14:31:25
Lijstjes zitten voornamelijk in mijn hoofd, ik vind het wel knap als je dat echt structureel bijhoudt (doe ik wel met geld, maar niet met eten).

In het kader van sneller dingen opmaken, wil ik wat vaker een warme lunch meenemen naar mijn werk. Dan groeit de vriezer-voorraad ook wat minder snel (ik gooi nooit eten weg). Heeft iemand hier ervaring met een thermos kom/bak waar je een warme maaltijd in mee kunt nemen naar je werk, van ongeveer een halve liter? Ik heb er een aantal gevonden op internet maar echte ervaringen zijn beter natuurlijk.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Yehudith op 06 januari 2016, 16:56:19
Bij ons is het veelal zuivel en sapjes in de koelkast en open potjes. Verse groente proberen we eigenlijk wel eens per twee dagen te kopen, zodat het ook niet te lang blijft liggen.

De 'gewone' voorraadkast is echter een stuk voller. Tomatenpuree, chips, soepen en nootjes spelen daar de hoofdrol, momenteel aangevuld met 8 pakken olliebollenmix  ;D. Vorig jaar hebben we dat ook gedaan, dan maken we ongeveer elke maand/2 maanden oliebollen als we er zin in hebben.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 06 januari 2016, 20:36:43
Die oliebollenmix hetken ik, ik koop altijd extra uit angst datik tekort kom. Je kunt er ook erg lekker krentenbrood van bakken.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: M. op 08 januari 2016, 09:53:04
Wat een goed voornemen Sam! Hier liggen de kasten vooral vol met exotische dingen die ik in een opwelling bij de toko heb gekocht, of ingrediŽnten die ik dan ooit eens voor een recept nodig had maar die ik verder nooit gebruik. Ik moest laatst wel een heleboel weggooien omdat er allemaal beestjes in het kastje zaten :(
De vriezer is bij ons standaard overvol en een zooitje. Ik plak de laatste tijd wel netjes een etiket op elk bakje maar V. doet dat helaas niet dus er liggen heel veel mysterieuze dingen in. Binnenkort maar weer eens een overzicht proberen te maken en meteen de vriezer weer eens ontdooien. Mijn voornemen is om in ieder geval 1 keer per week uit de vriezer te eten. Vaak zijn het bakjes met porties die maar geschikt zijn voor 1 persoon, dus dan moeten we verschillende dingen eten. Is op zich niet erg natuurlijk.
De koelkast staat vooral vol met verschillende soorten pittige saus. Ik geloof dat we al vier verschillende tabascos hebben staan, en vier soorten sambal, en dan nog een paar soorten mosterd. Probeer je dat soort dingen ook op te maken?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 08 januari 2016, 11:20:30
Om te beginnen een keer per week uit de vriezer eten is al een heel goede start toch?

Exotische dingen heb ik niet zo veel, die gaan meestal wel op als ik ze koop, dus mijn voorraad is een beetje saai. Daarom zijn kruiden, specerijen en sausjes uitgesloten van de uitdaging, omdat ik, om de rest op te krijgen, absoluut een voorraad van minstens drie soorten mosterd, vier soorten paprikapoeder, twee tabasco's en een andere hot sauce, heel veel verschillende azijnen en olietjes etc. nodig heb. Ik heb wel een stop gezet op jalapeno pepertjes kopen want daar heb ik nog vier potjes van...

Woensdag niet thuis gegeten, gisteravond laat thuis en pasta met diepvries bolognese saus gemaakt. Daarnaast nog twee pakken pasta ontdekt. Ik koop pasta als het in de aanbieding is (twee halen, 1 betalen, of 50% korting op de tweede) en ik hou van variatie. Fusilli is voor de pasta pesto, pipe regate voor de romige sauzen, spaghetti voor de bolognese saus, witte lasagna bladen voor de tomatensaus lasagne, groene lasagna bladen voor de lasagne met spinazie en feta. Gisteravond heel revolutionair de bolognese saus gegeten met de laatste 100 gram pipe regate, gewoon om een pasta-pot leeg te hebben en die bij te kunnen vullen (1 zak pasta minder in de kast).

Vandaag in plaats van een croissantje van de bakker, twee oliebollen uit de diepvries meegenomen naar mijn werk. En ik heb een isoleer lunchbakje gekocht, wat ik nu gevuld heb met kokend water om te kijken hoe lang het nu echt heet blijft. Dan ga ik maandag lekker soep meenemen naar mijn werk. Het werkt ook om dingen koud te houden, dus een pastasalade behoort ook tot de mogelijkheden.

Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: M. op 08 januari 2016, 11:29:18
Wij hebben ook meestal iets van vijf soorten pasta in huis. Heel soms mix ik er twee door elkaar om restjes op te maken, maar het voelt niet echt goed.

Ik neem me ook wel eens voor om restjes eten mee naar het werk te nemen, of om gezonde salades mee te nemen, maar ik ben al de vreemde veganist en ik heb geen zin in opmerkingen. Dus ik eet braaf mijn bruine boterhammetjes zodat ik niet teveel opval tussen de rest  ::)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 08 januari 2016, 12:04:28
Ah, ik ben dus niet de enige die zo'n pasta-pietlut is :)

Bij ons op het werk wordt er genoeg gemopperd op het saaie aanbod van het bedrijfsrestaurant dat zelf je eigen dingen meenemen wel geaccepteerd wordt gelukkig.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Eelco op 08 januari 2016, 12:36:58
Ah, ik ben dus niet de enige die zo'n pasta-pietlut is :)
Steekt vinger op. Penne, fusilli, tagliatelle, Spštze, spaghetti en lasagnebladen zijn toch wel het minste wat je in huis moet hebben. Plus natuurlijk rijst, risotto, bulgur, couscous, gnocchi. En mie, en udonnudeln. En filodeeg en bladerdeeg. En wraps en pitabroodjes. Je weet tenslotte maar nooit.

Edit: taalstruikel veranderd  ;D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 08 januari 2016, 13:58:20
Eens.... ik heb het meeste ook :) Ik heb overigens ook wel drie soorten rijst, bedenk ik me nu: arborio (voor risotto en rijstepap), basmati en zilvervlies. Soms ook nog sushirijst maar dat gaat meestal meteen op als ik het kook.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: #Q@Ůon op 08 januari 2016, 14:34:38
lasagnebladeren

Taalstruikelwaardig.

Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: #Q@Ůon op 08 januari 2016, 14:38:10
risotto

Sinds ik de laatste keuringsdienst van waarde heb gezien, zal ik dat woord tot in lengte van dagen associŽren met roerbakken en rice-crispies, vrees ik.
In die uitzending werd er trouwens ook fijntjes op gewezen, dat je het over risotto-rijst moet hebben. Risotto is het gerecht.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Eelco op 08 januari 2016, 15:08:15
lasagnebladeren
Taalstruikelwaardig.
Lasagneblštter halt :-[

risotto
Sinds ik de laatste keuringsdienst van waarde heb gezien, zal ik dat woord tot in lengte van dagen associŽren met roerbakken en rice-crispies, vrees ik.
Dat zegt veel over jouw relatie met risottorijst in het algemeen  ;D.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: M. op 08 januari 2016, 16:11:21
Eens.... ik heb het meeste ook :) Ik heb overigens ook wel drie soorten rijst, bedenk ik me nu: arborio (voor risotto en rijstepap), basmati en zilvervlies. Soms ook nog sushirijst maar dat gaat meestal meteen op als ik het kook.

Ik heb meestal qua rijst: arborio, gewoon witte snelkook, basmati, pandan, zilvervlies, wilde en witte, Surinaamse. En soms ook nog wat sushi maar dat gaat hier meestal ook meteen op. Pffff  ::)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 08 januari 2016, 16:55:31
lasagnebladeren
Taalstruikelwaardig.
Lasagneblštter halt :-[
Enkelvoud is lasagna, dus lasagna bladen is eigenlijk al dubbelop. Maar wel wat correcter dan bladeren  :P Het gerecht is dan weer lasagne, het blijft lastig.
Citaat

risotto
Sinds ik de laatste keuringsdienst van waarde heb gezien, zal ik dat woord tot in lengte van dagen associŽren met roerbakken en rice-crispies, vrees ik.
Dat zegt veel over jouw relatie met risottorijst in het algemeen  ;D.

@n heeft wel een beetje gelijk: Risotto is het gerecht, en wat er in de winkels als risotto verkocht wordt mag de naam eigenlijk niet hebben. Goede risotto rijst wordt niet verkocht als risotto of risotto rijst, maar als arborio rijst of andere soortnaam (ik ben niet alleen een pasta-pietlut, maar ook een rijst-raisonneur, blijkbaar...)

Mijn tip voor het afmaken van risotto, omdat ik gruwel van het standaard klontje boter er doorheen aan het eind: klein beetje room erdoor. Ik heb hiervoor slagroom in ijsblokjeszakjes, zo uit de vriezer een of twee klontjes door de risotto aan het einde. Ik heb na de kerstperiode (waarin ik zelf kaneelijs heb gemaakt) nog iets van 25 blokjes ingevroren.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 08 januari 2016, 21:26:14
Vandaag moesten de kaasjes die over waren van oud en nieuw echt op, dus een heel straffe kaassaus gemaakt. De helft opgegeten in een ovenschotel met diepvriesspinazie en pasta, de andere helft ingevroren. En nu is mijn diepvriesspinazie op, en daar word ik nu al onrustig van. Ik heb ALTIJD spinazie op voorraad. Rare gewaarwording, dat ik dat echt niet prettig vind.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: #Q@Ůon op 09 januari 2016, 12:49:31
Dat zegt veel over jouw relatie met risottorijst in het algemeen  ;D.

Ik geef toe dat risotto niet mijn favoriete verschijningsvorm van rijst is. Alhoewel ik misschien eens ergens een goed bereide moet zien te verschalken, of zelf maken. Kan ik weleens op de missielijst voor dit jaar zetten wellicht.

Dat gezegd hebbende, de betreffende aflevering van de keuringsdienst van waarde ging over 'Lassie Roerbakrisotto'. Een vermakelijke aflevering, waarin dat produkt (waarvan de naam alleen al een contradictie is) een soort gepofte rijst blijkt te zijn. Uiteraard werden Italiaanse risotto(rijst :P)kenners en een kok naar hun mening gevraagd. Die vonden dat je zulk spul door het hondenvoer moet roeren, of dat je dat als ontbijt zou kunnen eten. Maar het idee dat je er risotto van zou kunnen maken werd als lachwekkend ervaren en in ieder geval niet serieus genomen.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Eelco op 09 januari 2016, 15:02:20
Dat gezegd hebbende, de betreffende aflevering van de keuringsdienst van waarde ging over 'Lassie Roerbakrisotto'. Een vermakelijke aflevering, waarin dat produkt (waarvan de naam alleen al een contradictie is) een soort gepofte rijst blijkt te zijn. Uiteraard werden Italiaanse risotto(rijst :P)kenners en een kok naar hun mening gevraagd. Die vonden dat je zulk spul door het hondenvoer moet roeren, of dat je dat als ontbijt zou kunnen eten. Maar het idee dat je er risotto van zou kunnen maken werd als lachwekkend ervaren en in ieder geval niet serieus genomen.
Dat was inderdaad een hilarische aflevering. Wellicht dat ik, als ik weer eens in Nederland ben, die Lassie Roerbakrisotto eens ga kopen. Gewoon uit nieuwsgierigheid. Maar dan moet ik eigenlijk ook meteen een 'risotto maaltijdmix' (https://www.bertolli.nl/product/risotto-funghi) kopen - met risottorijst (ingrediŽnten: rijst - 'gewone rijst' dus), een risottomix (valt niet eens tegen: maar liefst 15.5% paddenstoelen, het is tenslotte risotto funghi), een marinade (ga ik lekker risotto met gemarineerde tofu maken) en een mix voor een balsamicodressing (ingrediŽnten: Maltodextrine, suiker, zetmeel (aardappel, erwt), zout, karamelsiroop, zuurteregelaar E262ii, voedingszuur E330,kruiden, balsamico azijnpoeder 2,8% (wijnazijn,druivenmost), ui, MOSTERDZAAD, MELKSUIKER, palmvet, citroensappoeder, knoflookpoeder, specerijen, rode wijnextract. ).
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 09 januari 2016, 16:46:17
En nu is mijn diepvriesspinazie op, en daar word ik nu al onrustig van. Ik heb ALTIJD spinazie op voorraad. Rare gewaarwording, dat ik dat echt niet prettig vind.

Dat heb ik zeer sterk met doperwten! En ook wel met andere ingrediŽnten in de voorraadkast, maar qua vriezeringrediŽnten heb ik dat met doppers.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 10 januari 2016, 12:44:32
Oh ja, doperwten, die zijn ook op. Even doorbijten :)

Gisteren het laatste gewone brood uit de vriezer opgemaakt, plus nog drie oliebollen. Uit de koelkast de gruyere en emmenthal die over waren van de kerst opgemaakt in een kleine kaasfondue, met wortel, paprika en komkommer uit de koelkast en afbakstokbrood uit de voorraadkast. Alarm: de witte wijn is nu ook op. Aangezien ik nog drie flessen rood en een rose bubbels heb staan, ga ik geen nieuwe kopen.

Ik ben al gezwicht trouwens, vers bijgekocht voor de komende week: champignons en prei, omdat de basisvoorraad vers erg laag is en ik gewoon de opmaakrecepten in mijn hoofd niet compleet kon krijgen zonder die ingredienten. Ik heb verder nog vers: 2 komkommers, tomaten, sla (die echt op moet), drie grote paprikas, ui, peren en appels. De bananen, mandarijnen en sinaasappels zijn op inmiddels.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: M. op 10 januari 2016, 17:04:26
Ik denk dat het ook bijna onmogelijk is om echt een hele maand door te gaan zonder iets te kopen, of je moet wel heel veel groenten in de vriezer hebben liggen.
Ik heb vandaag mijn vriezer ontdooit en maar weer eens op papier gezet wat er nog allemaal ligt. Ik heb een aantal dingen weg moeten gooien omdat die echt al veel te lang lagen. Dat wil ik voorkomen door het nu weer wat beter bij te houden allemaal. Ik gooi nog veel te vaak eten weg, stom en zonde.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 10 januari 2016, 18:03:11
Ik heb de broodbakmachine uit een diep keukenkastje gevist (helemaal achteraan, je weet wel). Er stonden namelijk nog twee zakjes demeter broodmix (boerenbrood en spelt) al heel erg lang over datum te wezen. Over een uur of 3 weet ik of de broodmix nog goed was (ivm gist) en of de broodbakmachine nog goed werkt. Hij heeft al gekneed, dat leek goed te gaan :)

Goed bezig allemaal  ;D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Aiko op 10 januari 2016, 21:59:29
En?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: jol op 11 januari 2016, 12:29:09
Kort voor het starten van de voorraadkast uitdaging had ik wat pasta aangevuld. Bij de AH hier is volkoren niets anders niets anders dan spaghetti en penne te krijgen, dat moest dan maar tijdelijk genoeg zijn dacht ik nog. Zo niet de man, die was in Rotterdam en is toen langs de Gimsel gegaan, hij kwam thuis met 7 zakken pasta, kunnen we voorlopig vooruit.  ;D
Vers heb ik zelf weer aangevuld zaterdag, zonder groenten in de groentenla wordt ik onrustig, bij diepvriesgroenten heb ik daar geen last van.
Bij ons lijkt het opmaken van de voorraad toch voornamelijk te gaan om vleesvervangers, meel ed van diverse oorsprong (tarwe, kikkererwten, rijst, couscous, freekeh, boekweit), droge peulvruchten en potten en blikjes sambals, zoetzuur, gepelde tomaten.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 11 januari 2016, 13:39:20
Ik heb ook vers bijgevuld hoor Jol, minimaal, dat wel, maar anders wordt het wel heel saai eten. Ik kan best nog twee weken zonder verse groenten, ik heb genoeg diepvries/blik, maar daar word ik echt chagrijnig van merk ik nu al. Jij krijgt in ieder geval geen last van pasta-onrust :)

Gisteren de laatste romana sla opgegeten in stamppot sla met vega-spekjes. De ideale manier om 300 gram sla op te maken, want 300 gram opeten als salade krijg ik niet voor elkaar, in een stamppot is het zo weg. Vandaag een portie soep uit de diepvriezer meegenomen als lunch, is erg goed bevallen. Niet meer helemaal kokend heet in de thermos kom, maar warm genoeg (volgende keer deksel iets vaster draaien denk ik).

Vanavond "natte nasi", met uit de koelkast verse prei, ui, wortel en tahoeblokjes, uit de diepvriezer edamame boontjes, uit de voorraadkast arborio rijst en veel specerijen. Erbij komkommer uit de koelkast met een zoetzure dressing.

De voortgang bevalt me wel. Ik heb echt al een hele lege plank in de koelkast, dat is al best lang niet meer gebeurd. In de diepvriezer begin ik net genoeg ruimte te krijgen dat ik geen diepvries-tetris meer hoef te spelen. Het is nu de elfde van de maand en ik heb pas 3 euro uitgegeven aan boodschappen.

Van de drie paprikas ga ik er denk ik twee even snijden en in de diepvries doen, ik krijg de komende dagen geen 3 paprikas opgegeten, en ze moeten wel op.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 11 januari 2016, 13:40:07
En?

De broodbakmachine deed het volgens mij nog prima (kneden ging goed, werd netjes warm tijdens bakfase), maar de broodmix was denk ik te oud. Brood is niet goed gerezen, en heel erg kruimelig. Nog wel te eten hoor, maar het valt een beetje uit elkaar. Ik denk dat ik van de speltbroodmix die ik nog heb staan, maar pizza maak, met wat extra gist erdoor.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: M. op 12 januari 2016, 09:04:29
Gisteren een goede dag voor restjes. Ik had uit de vriezer nog een bakje met een restje hiervan (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12989-couscous-met-aubergine-en-foul-medames). V. at niet mee, dus ik kon mooi dat zakje couscous gebruiken dat we nog van de vakantie over hadden (zo'n portieverpakking in een zakje, maar daar hadden we er nog maar 1 van dus die bleef de hele tijd liggen). Ik kwam er alleen wel achter dat de harissa op was  :(
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 12 januari 2016, 11:08:26
Ik denk dat ik van de speltbroodmix die ik nog heb staan, maar pizza maak, met wat extra gist erdoor.
Dat is creatief omgaan met voorraad, goed plan!
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 12 januari 2016, 11:13:42
Ik kwam er alleen wel achter dat de harissa op was  :(
Dat is minder, dat is toch wel een standaard ding om op voorraad te hebben. Ik heb gisteren de laatste gewone sambal gebruikt, had daarnaast nog twee soorten surinaamse die wel erg oud en viezig waren dus die heb ik met pijn in mijn hart weggegooid.

Vandaag eet ik pitabroodjes (uit de diepvriezer) met gebakken halloumi met rode paprika (uit de koelkast) als lunch. Erbij een appel-peer-wortel-komkommersapje. Dan is mijn komkommer op, die moet dit weekend dan wel erg nodig bijgevuld worden.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 12 januari 2016, 12:07:23
Dit voorraadkastopruimen maakt wel duidelijk welke dingen je echt altijd op voorraad wil hebben, en welke dingen je beter alleen kan kopen als je het voor iets nodig gaat hebben. Iets wat over datum gaat, niet meer groots inslaan bij een reclame, bijvoorbeeld.

Ik ben vooral dingen aan het opmaken die ik normaal niet gebruik, maar een keertje heb gekocht "omdat ik er nog eens iets mee wil doen". Dat probeer ik nu meer te vermijden. Ook heb ik nog wat dingen die ik toen ik nog in de winkel werkte, over datum mee naar huis had genomen. Die moeten nu echt op, of weg!

Zo heb ik nog een zak Indica zilvervliesrijst staan, die niet voorgekookt is en minstens een half uur moet koken. Ik heb even ziten zoeken, maar het is blijkbaar de soortnaam van langkorrelige rijst. Dus die gaat deze week maar eens open.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 12 januari 2016, 12:15:57
Inderdaad, het wordt wel duidelijk waar ik echt niet zonder kan!

Qua rijst: is het een optie het allemaal in 1 keer te koken en dan in te vriezen? Dat doe ik met andere dingen die lang moeten koken ook, of waarvan ik niet graag open pakken heb staan.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 12 januari 2016, 12:26:40
Ik heb niet zo'n grote vriezer, maar wel veel kastjes, dus voor mij is het efficiŽnter om het ongekookt te laten. Maar het helpt al dat ik het pak van helemaal achterin, bovenin, naar voor het grijpen heb verplaatst. Dus ik heb nu geen krukje nodig om het te pakken.

We hebben trouwens nog voor een paar weken pasta op voorraad, blijkt dat we in de winter veel minder pasta eten. Meer aardappels, stamppot enzo. Dus van de week ook weer eens lekker pasta maken ;)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 13 januari 2016, 10:34:11
Ja, als je meer voorraadkast hebt dan vriezer is het handiger om het in de kast te houden.

Ik wil eigenlijk allemaal laden in de keuken in plaats van kasten, dan heb je een veel beter overzicht. Maar mijn ikea keuken is inmiddels te krakkemikkig om nog een keer op te pimpen, ik heb een jaar of 7 geleden alle frontjes vervangen toen de deurtjes gingen bladderen, maar de volgende stap is toch echt vervangen (zit er nu 22+ jaar in). Heeft iemand hier allemaal laden ipv diepe kastjes?

Gisteren een pot Patak's curry die zwaar over de datum was opgemaakt. Die had ik op voorraad voor als ik een keer geen zin had om een echte curry te maken, maar in de laatste drie jaar heb ik altijd meer zin gehad in zelf curry maken dan in die pot openmaken, blijkbaar  :) Nutteloos om nog een keer in huis te halen dus. Ik vind het niet vies, maar zelfgemaakte curry is zoveel lekkerder! Met de Patak's curry de paprika die op moest opgemaakt (nog een halve over), verder uit de voorraad nog een blik kikkererwten erdoor. Met de andere verse ingredienten champignons en ui werd het best lekker. In plaats van nan brood (dat gaat altijd wel snel op bij mij, heb ik dus ook niet in voorraad) heb ik pita broodjes in de oven opgepiept, bestreken met een mengsel van boter, versgeperste knoflook, gedroogde koriander en wat djinten. Het leek verbazend veel op een goede garlic-nan, dus dit opmaak-recept ga ik vaker gebruiken. Pita broodjes zitten met 5 in een pakje en ik eet er 2 of 3, dus altijd over in de diepvries.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: fem fatale op 13 januari 2016, 10:58:07
Ik heb nog niet overal laden ipv kastjes - wel in mijn keukenhelft, maar die is onderrijdbaar, dus zitten nauwelijks kastjes onder (en boven natuurlijk geen laden). Wij hebben nu een Ikea werkbank staan met kastjes (mijn keukenhelft is niet verantwoord te gebruiken door R voor langer dan een paar minuten), maar willen op termijn (over jaren dus) wel een ikeablok met laden aan die kant. Helaas zit de (afgesloten) gasaansluiting aan mijn kant, en zit er aan die kant ook geen stroom, dus kunnen we er niet een volledig blok van maken.

Maar laden is iig met rolstoel stuk beter te doen dan deuren.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 13 januari 2016, 12:51:50
Ik heb een aantal laden onder het aanrecht sinds 2 jaar. Erg fijn. Hier zitten dus ook de zaken in als potten rijst, linzen, kruiden, etc. Inderdaad veel overzichtelijker dan kasten, ben er heel blij mee. Laden zijn wel kwetsbaarder dan kastjes denk ik, dus ik ben wel blij dat ik een goed merk laden/keuken heb.

Het voorraadbeheer is hier best goed. Ik schrijf op als ik iets uit de voorraad pak zodat het aangevuld kan worden. We vullen het alleen dan aan, dus niet als het in de aanbieding is.
Wat wel eens overblijft zijn dingen die we eerst heel veel eten en dan helemaal niet meer of iets dat je maar 1x voor een recept nodig hebt, en dingen die we allebei vies blijken te vinden. Dat laatste komt niet vaak voor gelukkig, maar in zo'n geval gooi ik wel iets weg en ook als we jarenlang iets hebben en het echt nooit meer gaan gebruiken en ook niet makkelijk in 1 of 2 keer op kunnen krijgen. Dat probeer ik wel echt te voorkomen, want weggooien is stom.

Vanuit het Krat krijgen we regelmatig pakken peulvruchten (vanaf 1 januari werkt het Krat iets anders en verwacht ik vaker peulvruchten in blik ipv hele pakken) en daar is nu wel een te grote voorraad van ontstaan naar mijn idee en die werk ik nu weg. Sinds een jaar kook ik ook vaker in een batch een zak peulvruchten en wat over is vries is dan in, dat werkt goed. Ik heb laatst een hele batch capucijners/grauwe erwten zo weggewerkt en eet daarvan a.s. vrijdag de laatste. Dan komt de bruine bonenvoorraad aan bod om te koken en in te vriezen, die (door het Krat) tot 2 zakken is opgelopen. Alles in de vriezer heeft label en datum, dat had ik vroeger ook niet, en daardoor gooi ik eigenlijk nooit meer iets weg in de vriezer.

Ik ga wel mijn basisvoorraad iets verkleinen, tot nog toe heb ik bijvoorbeeld altijd gedroogde kikkererwten,  couscous en volkorenmeel op voorraad. We eten dit helemaal niet vaak (je kunt ook blikkikkererwten gebruiken, behalve voor falafel maar dat maak ik echt zelden, en bulgur vind ik lekkerder dan couscous en volkorenmeel gebruiken we echt heel weinig). Dit wil ik dus opmaken en niet vervangen, en zo zijn er nog een paar van dit soort ingrediŽnten. 
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 16 januari 2016, 11:37:19
Goed om te horen dat de laden bevallen Selly. Ik wacht nog een jaar of twee met een nieuwe keuken, maar dan worden het waarschijnlijk wel allemaal laden, voor zover mogelijk. En een inductie kookplaat, een brede.

Met de voorraadkast uitdaging gaat het goed, morgen weer wat vers bijkopen, want vers is gereduceerd tot 3 appels en wat tomaten.

Woensdag een grote aardappelsalade gemaakt met de laatste verse paprika en wortel, augurk, zilveruitjes en velderwtjes (minder dan de helft van mijn salade is aardappel). dit was genoeg om ook gisteren nog van te eten, donderdag niet thuis gegeten.

Ik ben inmiddels aan het laatste pak afbakbroodjes begonnen, en al het diepvriesbrood is ook op. De voorraadkast wordt maar langzaam leger, ik heb echt veel voorraad. De diepvriezer begint hier en daar een leeg plekje te vertonen maar het gaat nog zeker een maand duren voor ik daar doorheen ben. Voorraadkast nog langer vrees ik, maar goed, die hoeft niet helemaal leeg.

Ik kan nu na twee weken nog steeds gezond, afwisselend en lekker eten, als ik er wat verse groenten bij koop. Ik merk wel heel erg dat verse groenten eigenlijk altijd mijn basis is, met daarbij wat voorraad, terwijl ik het nu omgekeerd doe, voornamelijk basisvoorraad aangevuld met vers. Zodra ik door die voorrraad heen ben, ga ik dat echt weer terugdraaien.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 17 januari 2016, 14:34:31
Toch maar geen verse aankopen vandaag, na een inspectie van de vriezer. Ik heb voor de komende week in de vriezer: erwtensoep, waar ik zelf vegetarische worstenbroodjes bij maak, zelfgemaakt pizzadeeg en saus (mozzarella en blauwe kaas in de koelkast), natte nasi (erbij cassave chips uit de voorraadkast), bolognese saus (pasta uit voorraadkast, olijf uit de koelkast erbij, caprese salade van verse tomaat en overgebleven mozzarella erbij), oosterse groentenmix en bladerdeeg waarvan ik pittige pasteien ga maken (met wat blokjes aardappel). Ik heb dus echt geen enkele reden om de winkel in te duiken. Elke dag 300 gram groente of meer, het is allemaal zelfgemaakt, het is afwisselend en het zijn allemaal dingen die ik lekker vind. Dus geen enkele reden om bij te kopen, ondanks de verontrustend leegrakende koelkast.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 18 januari 2016, 11:52:07
Opgemaakt uit de voorraadkast: een pak bloem van 500 gram en een flinke hand gemengde noten, opgemaakt uit de diepvriezer: erwtensoep en een pak vegoballetjes. Nieuw in de diepvriezer: brooddeeg van 250 gram bloem, plus 3 vegetarische worstenbroodjes (2 in de koelkast voor vanavond). Zo komt die vriezer dus ook niet leeg he  >:(

Wel practisch om in 1 keer meer te maken dan nodig is, want ik kan nu heel snel verse broodjes bakken, of een foccacia, of ik kan met  worstenbroodjes lunchen dit aankomende weekend, in plaats van brood kopen.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: jol op 18 januari 2016, 12:30:10
Bij ons schiet het niet heel erg op, als ik wat opmaak koopt de man iets anders bij.
Zo heb ik/hebben we
1. een potje mierikswortelpasta geopend dus van voorraadkast naar koelkast verhuisd.
2. een zakje instant aardappelpuree (wordt wel eens ingezet bij ziek, zwak en misselijk in ons huishouden) opgemaakt (toegevoegd aan de stamppot waarin voornamelijk ťchte aardappelen, valt het niet zo op  :P)
3. het pak dŁrŁm aangebroken
4. twee bakjes smeersels opgemaakt
5. een zak nootjes geleegd
6. twee blikken gepelde tomaten gebruikt voor soep
7. 6 gedroogde shiitake in de soep gedaan
en ik zal vast nog wat vergeten zijn. Maar tegelijkertijd heeft de man 8(!) pakken tomatensap gehaald omdat ze in de bonus waren. Die staan nu in de voorraadkast naast al die pakken pasta van laatst  ;D
Zelf koop ik alleen maar vers bij, ik word heel zenuwachtig van een lege groentenla en een lege fruitschaal.
Ach, ik concentreer me op het opmaken van potten en blikken uit de voorraadkast. De vriezer krijg ik niet leeg, die vul ik zelf elke twee Š drie weken met soepjes (gemaakt van al die verse groenten die ik telkens in huis haal) voor de lunch.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Aiko op 18 januari 2016, 13:21:56
Zo komt die vriezer dus ook niet leeg he  >:(

Je kan ook alles buiten neerleggen. Of is dat niet de juiste oplossing voor het behalen van jouw doel?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 18 januari 2016, 15:37:07
De uitdaging is om het allemaal op te eten, helaas, Aiko :) Ik hoef de diepvriezer niet te ontdooien (is een no-frost ding, alleen elke paar maanden even de ijsblokjescrusher ontijzelen).
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 18 januari 2016, 15:46:43
Bij ons schiet het niet heel erg op, als ik wat opmaak koopt de man iets anders bij.
Zo heb ik/hebben we
(...)
Ach, ik concentreer me op het opmaken van potten en blikken uit de voorraadkast. De vriezer krijg ik niet leeg, die vul ik zelf elke twee Š drie weken met soepjes (gemaakt van al die verse groenten die ik telkens in huis haal) voor de lunch.
Dat schiet toch al wel een beetje op? Op die -tig pakken pasta en tomatensap dan (hoe lang doen jullie in vredesnaam met zoveel tomatensap ??? )

Grappig dat jij ook echt zenuwachtig wordt van een lege groentela en fruitschaal Jol. Ik moest echt even flink weerstand bieden aan de neiging bij te vullen dit weekend.

Leuk van de uitdaging deze maand: het wordt weer eens duidelijk dat ik echt nooit eten weggooi, alles wordt gebruikt, ingevroren of verwerkt tot maaltijd en ingevroren, Niet uit zuinigheid, maar omdat het allemaal te lekker is om weg te gooien.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: jol op 19 januari 2016, 11:40:07
hoe lang doen jullie in vredesnaam met zoveel tomatensap ???
Geen idee, de man is sinds kort begonnen met tomatensap drinken bij het ontbijt.

Ik gooi ook niet veel weg tenzij een mandarijn of appel ineens aan het schimmelen/rotten is. Of als ik teveel heb gekookt en het in de koelkast laat staan voor een dag later en mijn vader dan in het ziekenhuis terecht komt en later te laat is geworden.

Vroeger liet ik de teveel gekookte porties staan voor de avonden dat de man alleen thuis is maar daar ben ik mee gestopt, hij eet dan toch wat anders (mannenavond  ;D ::)). Restjes gaan tegenwoordig gewoon de volgende dag mee op tafel.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 19 januari 2016, 19:56:25
Toch maar geen verse aankopen vandaag

Hoe doe je dat nu met fruit?  :)

Hier is vandaag de laatste portie capucijners in de vriezer opgegaan  :). Er is nu nog 1 zakje gedroogde capucijners in de voorraadkast, maar dat is slechts 2 maanden oud, en dat blijft daar voorlopig even. Ik ga vannacht eerst pak bruine bonen weken en dat worden dan morgen na koken 3 voorraadporties bruine bonen in de vriezer. Ik denk dat ik 1x chili ermee maak, 1x soep en die 3e weet ik niet. Daarna is er nůg een pak bruine bonen in de voorraad, maar dat is voor later zorg.

Ik ben helaas een 2e aangebroken pak kikkererwtenmeel tegengekomen  :( Ik hoopte morgen het aangebroken pak op te maken, dat lukt wel, maar dan is er nog dat 2e pak, en het blijft niet zo lang goed.

Ook opgegaan: 1 piccalilly (en daarna 1 piccalilly uit de voorraad geopend, dit is de laatste in de voorraad als het goed is en ik vul hem niet aan, want ik eet nog maar weinig piccalilly) en 1 sambal (en er zijn nog genoeg sambals in de voorraad, wordt dus ook niet aangevuld).

Nieuw in de voorraad aan zaken die geen snelle roulatiesnelheid hebben volgens mij alleen een pak kikkererwtenmeel (uit het Krat, daarom moet de voorraad op, hoewel dit pak nog een jaar goed blijft).
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 20 januari 2016, 10:59:08
Goed bezig Selly! Lekkere plannen met de gedroogde bruine bonen, moet ik eigenlijk ook weer eens doen want dat is lekkerder dan die uit blik. Maar ik heb nog een pak gedroogde kikkererwten in de voorrraadkast, en moet me eerst door nog 5 blikjes kikkererwten en een paar blikjes kidneybonen heenwerken en wat ruimte in de vriezer maken, voor ik die ga koken. Daarna mag ik pas gedroogde bruine bonen kopen.

Qua fruit: Dat ga ik dit weekend wel weer bijkopen, ik heb nu nog 3 appels, maar maak ook graag vers sap met fruit en groente, dat heb ik dus het afgelopen weekend overgeslagen, en wel gemist. Ik heb wel stoofpeertjes in de diepvriezer. Verder heb ik op mijn werk gratis fruit, dus ik kom wel aan mijn twee stuks per dag, dat is wel heel luxe.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 24 januari 2016, 17:22:47
Bijgekocht: verse spinazie, champignons, brood, uien. Vanavond pasta met champignons en verse spinazie, met daarbij pasta uit de voorraadkast en kaassaus uit de diepvriezer.

Ik had eigenlijk trek in een winter rauwkostsalade, maar omdat ik nog lang niet rond ben met de voorraad mag ik van mezelf geen rode kool, witte kool, knolselderij en wortel kopen, want dan ben ik zo weer een paar weken verder voor dat op is. Maar ik vertik het om een zielig zakje voorgesneden frutsels te kopen die vier dagen geleden gesneden zijn, voor het driedubbele van de prijs van losse groente.

Inmiddels begint de vriezer wat leger te raken en heb ik weer lege diepvriesbakjes in de kast staan. Het overgebleven brooddeeg van vorige week is dit weekend hele lekkere foccacia geworden, ik ga toch vaker deeg invriezen in de toekomst, is toch wel erg makkelijk.

Morgen weer een portie soep mee naar kantoor voor de lunch, dat bevalt ook erg goed. De komende week eet ik ivm werk een aantal keren niet thuis, en als ik thuis ben dan is het laat, dus dat worden maaltijden uit de vriezer: roerbakgroenten met een sausje (gratis gekregen bij de boodschappen een tijdje terug) en tomatensaus (met pasta uit de voorrraadkast en de rest champignons).

Volgende week is het het einde van mijn uitdaging maand. Ik heb dan in totaal in de hele maand minder dan 10 euro uitgegeven in de supermarkt.

Edit: geen fruit gekocht, maar sap gemaakt van appel, komkommer en verse spinazie, met een kneepje limoen. Erg lekker!
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 24 januari 2016, 18:20:27
Wow Sam, goed gedaan! Ik heb wel het een en ander opgemaakt/aangebroken, maar ook weer nieuwe dingen (in de aanbieding) gekocht.
Vanavond gaat wel weer een deel van de over datum speltbroodmix op, ik ga pannenkoeken bakken :)

Van de week maar weer eens verschillende granen als lunch of avondeten maken.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 25 januari 2016, 09:03:22
Klinkt lekker, die pannenkoeken van speltbroodmix. Misschien moet ik ook maar eens pannenkoeken maken. Al vrees ik dat het er dan weer veel worden en ik een deel in de diepvriezer kan knallen.

Die aanbiedingen zijn bij mij ook valkuilen, waarom meer betalen als het niet nodig is? Zo koop ik nooit schoonmaak/wasmiddelen voor de volle prijs, maar kan dus inmiddels een half jaar vooruit met de huidige voorraad.

Voor de vriezer ga ik nog een andere tactiek toepassen: opeten wat een rare vorm heeft zodat ik meer ruimte heb. Klink raar, maar ik heb een bonte verzameling scones, oliebollen, een wafel, pitabroodjes etc. liggen. Dat moet na het volgende weekend op zijn, behalve de oliebollen en het gewone brood. Inmiddels past het bladerdeeg/filodeeg weer op het (mini) bladerdeegplankje, past alle groente in de groentela en op de groenteplank erboven, past alle vegomeuk in het vegomeuk laatje. Dus het is nog niet leeg, maar het past allemaal weer.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: M. op 25 januari 2016, 09:21:52
Wow wat goed Sam, 10 euro! Ga je iets leuks doen met het bespaarde geld?

Hier gaat het wel redelijk goed met de inhoud van de vriezer. De meeste restjes zijn op, er liggen alleen nog heel veel vleesvervangers. Ik had nog wel een vraagje trouwens, je had het eerder over het invriezen van paprika, doe je dat dan gewoon rauw of blancheer je het eerst? En vries je wel vaker zelf groenten in? Zou soms wel handig zijn hier, we hebben nog te vaak dat er iets ligt te verpieteren omdat het niet uitkomt om het op te maken.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 25 januari 2016, 11:31:54
Wow wat goed Sam, 10 euro! Ga je iets leuks doen met het bespaarde geld?
Nou, dat bespaarde geld was allemaal wel uitgegeven in december dus laten we zeggen dat ik nu quitte sta qua boodschappenbudget voor januari :)
Citaat
Hier gaat het wel redelijk goed met de inhoud van de vriezer. De meeste restjes zijn op, er liggen alleen nog heel veel vleesvervangers. Ik had nog wel een vraagje trouwens, je had het eerder over het invriezen van paprika, doe je dat dan gewoon rauw of blancheer je het eerst? En vries je wel vaker zelf groenten in? Zou soms wel handig zijn hier, we hebben nog te vaak dat er iets ligt te verpieteren omdat het niet uitkomt om het op te maken.
Die vleesvervangers krijg ik ook echt niet op, heb tot nu toe 250 gram opgemaakt, nog 1500 te gaan geloof ik...

Ik vries paprika en prei gewoon rauw in, bloemkool, broccoli en boontjes blancheer ik. Als ik van alles maar een beetje over heb maak ik er meestal een tomatensaus van, die ik dan invries zonder kruiden. Dan kan het nog een pastasaus, pizzasaus of een basis voor soep worden. Het enige dat ik niet invries is bladgroente zoals sla, spinazie, andijvie etc. Maar als dat op moet gooi ik het (desnoods gecombineerd) rauw door een stamppot, en dan is het ook snel op (uitzondering: ijsbergsla, daar is niets mee te beginnen in stamppot, dan kun je de stamppot uitwringen). Champignons vries ik niet op zichzelf in, maar ik hak ze met de keukenmachine tot kruimels en bak ze dan met een gesnipperd uitje en een blik gepelde tomaten, dat is een goede basis voor een bolognese saus, dus dat gaat dan ook de vriezer in. Als ik een half blik bruine bonen heb vries ik dat ook gerust in, is weer een goede aanvulling voor een bonensoep.

(het is geen wonder dat die vriezer zo vol zat...)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Hizikigrrrl op 25 januari 2016, 12:20:44
Goed bezig, Sam! :D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 25 januari 2016, 12:29:22
Die pannenkoeken waren best lekker geworden. Met een deel volkoren speltbroodmix, zelfrijzend bakmeel en boekweitmeel. Alles een paar maanden over datum, trouwens   :-[
Binnenkort nog maar iets mee maken dan.

Iemand nog leuke ideeŽn voor kastanjemeel, of kokosmeel?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Wombat op 25 januari 2016, 12:40:23
Castagnaccio.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 25 januari 2016, 13:44:21
Castagnaccio klinkt goed! Waarom heb ik geen kastanjemeel op voorraad eigenlijk?  :P

Ik heb in het kader van voorraadkast uitdaging vaker lunch van huis meegenomen, nu twee keer soep en een keer een restje pasta met tomatensaus en dat is goed bevallen. Ik heb een thermosbak gekocht van Lunchbots. Je moet niet al te vroeg van huis willen als je van heel hete soep houdt, maar 3,5 uur is prima te doen, 4 uur vast ook nog wel. linkje (http://www.lunchbots.com/products/insulated-containers/).
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 25 januari 2016, 13:58:10
Die pannenkoeken waren best lekker geworden. Met een deel volkoren speltbroodmix, zelfrijzend bakmeel en boekweitmeel. Alles een paar maanden over datum, trouwens   :-[
Vast een tenminste houdbaar tot datum toch? Die negeer ik zeer regelmatig. Sommige dingen worden muf, maar dat ruik je dan wel. Of er gaan beestjes in zitten, maar die zie je dan wel :)

Fijn dat de pannenkoeken lekker zijn geworden, wat had je er op gedaan? Ook restverwerking (gevulde pannenkoeken zijn bij uitstek geschikt om restjes groente op te maken) of traditioneel stroop/appel/kaneel?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 25 januari 2016, 18:36:29
Bij meel waar rijsmiddelen aan toegevoegd worden (zelfrijzend bakmeel en de broodmix dus) kan het wel uitmaken hoe oud het is, bij een andere bakmix deed de gist het niet meer goed, vandaar deze alternatieve verwerking.
Ik had een paar met kaas (een kant bakken, omdraaien, helft met kaas beleggen, dubbel vouwen, beide kanten gaar bakken) en champignongs (eerst even in pan bakken, dan beslag erop). En naturel met stroop/poedersuiker/blauwe bessen.

Die Castagnaccio klinkt wel apart, een soort van beslag van alleen kastanjemeel en water, en dat met olijfolie gebakken. Met rozijnen en noten. Is de olijfolie dan niet een beetje te hartig? Of proef je dat niet.

Ik zat er aan te denken om er iets hartigs mee te maken, bijvoorbeeld een beetje door quichedeeg (dat bij mij altijd meer op pizza- dan ouderwets korstdeeg lijkt). Maar iets zoets kan natuurlijk ook. Misschien ook iets als boekweitflensjes, maar dan met kastanjemeel?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Wombat op 25 januari 2016, 19:50:14
Die Castagnaccio klinkt wel apart, een soort van beslag van alleen kastanjemeel en water, en dat met olijfolie gebakken. Met rozijnen en noten. Is de olijfolie dan niet een beetje te hartig? Of proef je dat niet.
Ik heb het jaren geleden gegeten, herinner me alleen dat ik het lekker vond. Er zat ook rozemarijn in.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 01 februari 2016, 09:39:55
Dit weekend vrienden te eten gehad dus de voorraad verse groente is weer aangevuld. Nog over na het etentje: paprika, worteltjes, champignons, verse tomaat, komkommer.

De uitdaging gaat nog door: zaterdag een onaangebroken pak toastjes en een zak cassavechips meegenomen naar een feestje, nog 1 pak toastjes, 1,5 pak crackertjes en een zak cassavechips te gaan. Weer een stukje appeltaart uit de vriezer opgegeten (nog 2 te gaan), plus een paar kerstchocolaatjes. Vorige week ook weer een portie pastasaus uit de diepvriezer opgemaakt, en een portie chili, plus een half pakje vegetarische spekjes. Gisteren heerlijk een hele berg biologsche witlof gegeten, met aardappelpuree uit de oven. Nu nog 1 portie aardappels over.

Ik vraag me af of ik vrijdag voor het eerst in 5 weken weer AH ga laten bezorgen, of dat ik het nog een weekje ga doen met alleen wat verse boodschappen. Is prima te doen (nog een halve voorraadkast vol en 1/3 diepvriezer). Ligt een beetje aan de bonusaanbiedingen denk ik.

Dit weekend trouwens ook drie dozen boeken weggegeven aan de boekenweggeefwinkel, en al het oud papier en glas weggebracht. Ik ga zo'n opgeruimd huis krijgen als ik niet uitkijk :)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: jol op 01 februari 2016, 11:41:52
Terwijl ik van alles probeer op te maken wordt de voorraadkast alleen maar voller: de man is aan het hamsteren, omdat er een aantal goede aanbiedingen zijn en omdat hij de laatste kaart van ah voor bestek wil volplakken. Nou ja, ondertussen wel allerlei resten meel en gedroogde peulvruchten opgemaakt. Als die spaarkaart vol is kan ik maanden voorruit  :P
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 01 februari 2016, 13:14:27
Hier gaat het langzaam de goede kant op. Ik ben de aangebroken potjes en flesjes in de koelkast aan het opmaken. De koelkast is al wat leger, alleen heeft de Dirk weer vivera burgertjes in de aanbieding :)

Komende week is het Aziatische week bij de Lidl, dat betekent inslaan van noodlesoepjes, chutney en wat naanbrood. Maar ik weet dat we dat meestal ook opkrijgen, voordat ze weer opnieuw in de aanbieding zijn.

Nog een tip voor (oude) toastjes en crackertjes, je kan er heel goed panneermeel van maken! Gewoon even stampen in de vijzel, of in een zak onder de deegroller.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 01 februari 2016, 13:23:05
Ik heb trouwens nog twee bestekzegels, Jol, dus als jullie er nog tekort komen...
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 01 februari 2016, 14:04:48
Hier gaat het langzaam de goede kant op. Ik ben de aangebroken potjes en flesjes in de koelkast aan het opmaken. De koelkast is al wat leger, alleen heeft de Dirk weer vivera burgertjes in de aanbieding :)

Ik negeer deze week de aanbieding van de AH voor de biologische vegaburgers gewoon!
Citaat
(...)
Nog een tip voor (oude) toastjes en crackertjes, je kan er heel goed panneermeel van maken! Gewoon even stampen in de vijzel, of in een zak onder de deegroller.
Maar wat als je nog 1,5 pakje paneermeel in de kast hebt staan dat ook nog op moet? Ik heb meer moeite met verzinnen waar ik paneermeel voor nodig heb dan om te verzinnen hoe de crackertjes en toastjes op moeten vrees ik.... Maar ik krijg door jouw post wel ineens inspiratie!
Misschien is het dit weekend weer eens tijd voor zelfgemaakte champignon-bitterballen. Champignons moeten op, bloem en ui heb ik sowieso, nog een half paddenstoelenbouillonblokje overgehouden dit weekend, dan is dat ook meteen op, en ik kan daar altijd wel een half pak paneermeel aan opmaken (je gooit helaas een deel gewoon weer weg na het paneren). En dan patat erbij uit de diepvriezer, die moet ook nodig op. Flinke salade erbij voor de vitamientjes.

En ik ga hummus maken voor op de toastjes en crackertjes. Dat scheelt weer een blik kikkererwten in de voorraadkast.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 01 februari 2016, 21:24:07
 ;D  :hungry:
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 02 februari 2016, 10:53:05
Ja, het gaat echt wel opkomen allemaal :)

Ik heb even gekeken en ook met bonusdingen kom ik bij lange na niet aan het minimum bestelbedrag bij AH, dus dat wordt dit weekend WEER de supermarkt in. Nou ja, kan ik een spaarkaart inleveren voor nog een mes, en me weer verbazen over de schappen vol met dingen die ik nooit koop.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: jol op 02 februari 2016, 12:06:39
Ik heb trouwens nog twee bestekzegels, Jol, dus als jullie er nog tekort komen...
dank voor het aanbod Meisbaer maar met die man van mij gaat die kaart wel volkomen  ;D en dan begin ik daarna wel aan een echte voorraadkastuitdaging!

De man is tegenwoordig geÔnteresseerd in aanbiedingen en houdt het allemaal in de gaten, een aanval van zuinigheid! Ik verwacht dat hij ook wel interesse heeft in een tijdje zo min mogelijk boodschappen doen en kijken hoe lang we toekunnen met de gevulde voorraadkast.
Aangevuld met vers natuurlijk, dat zeker wel!
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Wombat op 02 februari 2016, 16:12:05
Ik ben nu van al die gedroogde vruchtjes, noten en vlokken granola aan het maken. Dat reduceert het aantal verpakkingen in mijn voorraad aanzienlijk. Die granola komt wel op, dat is niet zo'n probleem.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 03 februari 2016, 11:30:24
Hier gaat het ook de goede kant op.

Een grote zak tortillachips in de voorraadkast die tegen de datum was (wanneer is die in hemelsnaam gekocht? Toen we een housewarming hadden voor de buren? Maar dat is bijna 2 jaar terug) is van het weekend verwerkt in een lekkere nachoschotel.

Ik ben blij dat ik het 1e pak bruine bonen, dat ik een tijdje terug gekookt en ingevroren heb, zonder vocht heb in gevroren. Nu kun je namelijk heel makkelijk een handje bonen ervan afhalen, zonder dat je een heel bakje toeft te ontdooien. Dat kwam van pas toen ik in de nachoschotel een handje bonen nodig hebt, en is ook handig bij de tortilla's die ik regelmatig eet.

Verder strooi ik de panko nu regelmatig over ovenschotels dus die voorraad wordt langzaam minder. Binnenkort wil ik er een cassoulet mee maken, kan ik ook panko voor gebruiken denk ik.
De voorraad noten slinkt ook.

Er zijn ook nog vrij veel zongedroogde tomaten.

Het laatste open restje kikkererwtenmeel wordt vandaag opgegeten  :D. Dan is er nog een nieuw pak kikkererwtenmeel, maar dat is nog tot het najaar houdbaar en nog niet open.

Er is ook nog een voorraad parelcouscous die op moet en ik ontdekte een 2e aangebroken pak dadels. Dat moet ook op.

De voorraad pompoen in de vriezer is ook op.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 07 februari 2016, 17:10:17
Dat schiet lekker op Selly!

Dit weekend, in het kader van het opmaken van paneermeel en paddestoelenbouillonblokjes, vegetarische bitterballen gemaakt met champignons en ui. Verschrikkelijk ongelofelijk lekker, maar ik blijf ermee worstelen dat elke zelfgemaakte kroket of bitterbal uit elkaar klapt net voordat ik vind dat hij uit de frituurpan mag. Nu is dat bij verse bitterballen niet zo'n probleem, want omdat ze niet bevroren zijn, zijn ze dan toch al wel warm van binnen. Maar ik heb de helft nu in de diepvriezer zitten en als dit ook gebeurt als ik ze in bevroren toestand frituur, dan zijn ze nog ijskoud van binnen tegen de tijd dat ze uit gaan lopen. Tips welkom!

Ik ga deze maand op iets minder strikte manier door met de voorraadkast uitdaging, er ligt nog genoeg. Wel iets gematigder, dus elke week verse groenten en fruit aanvullen, maar wel bij elke maaltijd iets uit de voorraad gebruiken.

En hoe verleidelijk het ook is: als AH nog eens een actie heeft voor gratis bezorgen bij de aankoop van drie zakken poffertjes, dan doe ik het niet (het levert drie zakken gratis poffertjes plus twee euro op). Het kost me een jaar om me daar doorheen te eten, met eens in de twee weken poffertjes als toetje. Ik heb nu nog twee zakken in de diepvriezer.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 08 februari 2016, 10:27:37
Misschien de vulling te vochtig? Of de paneerlaag te dun? Andere temperatuur?
Klinkt wel erg lekker :)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 08 februari 2016, 21:37:17
Wij zijn zo goed aan het proberen om minder voorraad aan te leggen, dat ik geen zakje nasikruiden meer had voor de nasi. Gelukkig nog wel een lade met kruiden :)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 14 februari 2016, 16:02:00
Ben maar eens de voorraad Cup-a-Soup aan het opmaken, alle (zeven!) doosjes waren over datum, enkele zelfs al meerdere jaren. Blijkbaar eten we geen cup-a-soupjes meer sinds ik misosoep heb ontdekt, en de ťťnkopssoepblikjes voor bij de lunch.

Wel gisteren voor het eerst sinds tijden weer eens toastjes gehad, waren ook gezellig al over datum. Maar smaakten gelukkig nog prima. Weet ik ook weer wat ik niet meer op voorraad moet hebben.

Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 15 februari 2016, 15:06:16
Goed dat de Cup a soup voorraad slinkt Meisbaer! Cup a soup kan volgens mij door archeologen die dit over 200 jaar opgraven nog gebruikt worden, zout is onbeperkt houdbaar toch?  :) Misosoep is ook lekker, heb jij een tip voor een lekkere vegetarische instant miso soep?

Ik ga dit weekend voor het eerst sinds december weer eens boodschappen laten bezorgen. Voorraadkast items en diepvriesdingen staan nog steeds op de niet-kopen lijst tot ik door de huidige voorraad heen ben (op gedroogde erwten na, want ik ga erwtensoep maken). Bestelling aangevuld met flink wat kattenbakgrit en een paar andere non-food artikelen die op waren om aan het minimum bestelbedrag van 70 euro te komen. Met alleen verse producten kom ik nooit aan die drempel, maar ik heb de AH nu iedere week gezien de afgelopen 3 weken en ik heb er weer meer dan genoeg van. Ik haat boodschappen doen (vandaar dat ik zo graag winkel in mijn eigen voorraad waarschijnlijk).

De diepvriezer begint steeds leger te worden, het voorraadje vegetarische dingen is geslonken tot 3 pakjes ofzo, alle oliebollen, scones en broodjes zijn op, groente begint ook af te nemen. Een pak mini vietnamese loempias dat er lag sinds juni vorig jaar is de vuilnisbak in gegaan. Als ik er de afgelopen 8 maanden geen trek in heb gehad, zie ik weinig kans dat ik er in de komende 8 maanden trek in krijg. Dit is het eerste dat echt radicaal weg gaat.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 15 februari 2016, 20:42:55
Ja, ik denk ook niet dat we ziek zouden worden van een paar jaar over datum soepjes :)
De instant miso soep van Sai≠tak≠u is volgens mij helemaal vegetarisch, bij de AH.
Ik maak het nu zelf van miso, wat bouillonpoeder en sojasaus. Met wat nori erdoor op het laatste moment en wat sesamzaadjes.

Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 23 februari 2016, 12:11:33
Die Saitaku is inderdaad geschikt voor vegetariers, fijne tip Meisbaer, die ga ik eens proberen.

Mijn hele koelkast ligt weer stampvol verse groente en fruit, daar word ik toch wel weer heel vrolijk van. Had er alleen geen rekening mee gehouden dat ik voor mijn werk weg moet, dus ik ga later deze week maar weer een flinke pan tomaten-groentesaus maken voor in de diepvriezer, daar ben ik helemaal doorheen op het moment.

Op 1 portie na is alle oude soep op. Dit weekend wel erwtensoep gemaakt, dus er zitten nu twee verse porties erwtensoep in. Voor ik die opeet, moet eerst de laatste portie oude soep op. Er ligt nog maar 1 soort brood in de vriezer, en nog maar 2 pakjes vegetarische meuk. Nog vier porties stoofpeertjes, dat duurt nog een maandje en dan zijn die ook op (over van kerst). Ik ben overigens ook bijna door de voorraad sinterklaas/kerstchocola heen...

Ik heb nog steeds geen nieuwe voorraadkast producten gekocht. Die voorraadkast van mij is echt onuitputtelijk, lijkt het.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: #Q@Ůon op 23 februari 2016, 12:24:05
Die voorraadkast van mij is echt onuitputtelijk, lijkt het.

50 days and counting....
Nee zo'n grote voorraad(kast) hebben wij echt bij benadering niet.
Ik kan me herinneren dat mijn ouders een calamiteitenvoorraad aan proviand in de kelder hadden opgeslagen, maar daar had het gezin echt nog geen week op kunnen teren denk ik. Laat staan 2 maanden.
Nu ik er bij stilsta, met zijn vijven in dat prutskeldertje hadden we onze kont nog niet kunnen keren, laat staan dat we daar hadden kunnen overnachten en een oorlog overleven.
Om het over hygiŽnische voorzieningen maar even niet te hebben.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 23 februari 2016, 12:43:36
Met een familie van 5 zou dit ook wel veel vlotter opgegaan zijn denk ik. Dan staan 5 blikken kidneybonen niet voor 5 weken lang elke week een keertje kidneybonen, maar voor 1 maaltijd. Maar als je met zijn vijven op een kluitje in een kelder zit zijn kidneybonen misschien ook niet de beste maaltijdkeuze  :)

De voorraadkast werd wel bijgestaan door een stampvolle vriezer en koelkast, en aanvoer van verse groente, maar toch. In januari 10 euro aan boodschappen, in februari kom ik aan 85, maar daar zitten dan ook weer een aantal diepvriescomponenten voor later bij.

Ik heb ongeveer 7 keukenkastplanken in gebruik voor de voorraad, en die planken stonden alle 7 vol. Daar zit geen wasmiddel of schoonmaakmiddel bij, dat staat ergens anders (voor 6 maanden genoeg schoonmaakmiddelen, want in de aanbieding met aantal gratis enzo). Ik zit nu op 7 halfvolle planken, ongeveer.

Hoeveel kastruimte hebben jullie eigenlijk in de keuken? En komen jullie tekort? Ik heb 1 hoge keukenkast (gewone breedte, tot aan het plafond), en dan nog een stuk of 10 boven- en onderkastjes. En alles staat vol. Ik moet ook nodig ongebruikt bestek en servies eens naar de weggeefwinkel brengen, dat geeft ook weer lucht. En weer een rondje zolder doen, kan ook weer aardig wat weg. Wat doe ik met twee verhuisdozen vol VHS videobanden?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 23 februari 2016, 13:06:54
Wow, dat is inderdaad een boel voorraadkast!

Ik heb zelf een kleine keuken (iets van 5 m2?) maar gelukkig wel met veel kastjes, zes in totaal (het gootsteenkastje niet meegerekend). Maar in die kastjes staan ook borden en keukenapparaten, bakblikken, theedoeken etc. In een onderkastje heb ik zo'n opklapkrat staan, die kan precies onder het plankje. Daarin gaan de wat lossere of kleinere dingen zoals tomatenpuree en zakjes nasikruiden. Erg handig, je hoeft het krat maar uit te schuiven en je kan overal bij. Ik denk dat we netto minder dan de helft van de kastruimte  aan voorraad hebben.

Eťn keukenla is mijn kruidenla, die ligt helemaal vol met potjes kruiden en specerijen. In de koelkast heb ik verschillende soorten sambal, sojasaus, currypasta, chutney etc staan.

Verder nog een klein kastje in de gang onder de gft en palstic/metaal/melkpak bakken, waar ik sojamelk, sap en blikken soep in bewaar. Mijn vriend wil in zijn werkkamertje nog wel eens wat voorraad koffie bewaren.

Onze diepvries is niet zo groot, daar ligt meestal een brood in, vegburgertjes (en niet vegodingen), wat diepvriesgroenten/fruit, en zakjes met smaakmakers (laurier, salam, kerrieblaadjes, geraspte gember in ijsblokjestray, pepers)

Mijn schoonzus en haar vriend hebben een kelder waar een voorraad in staat waar wij van onder de indruk waren, echt twee kamers vol met stellingskasten en houdbaar spul. In die zin in het maar goed dat wij die ruimte niet hebben, anders zou er nog meer over datum gaan  ;)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: #Q@Ůon op 23 februari 2016, 13:33:31
anders zou er nog meer over datum gaan  ;)

In de tijd dat mijn ouders die noodvoorraad hadden, bestond er nog geen houdbaarheidsdatum. Wel zo makkelijk. Misschien dat je de data gewoon met een dikke viltstift kan doorstrepen of zo? Dat lost dat probleem ook op.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Poek op 23 februari 2016, 14:05:56
In die zin in het maar goed dat wij die ruimte niet hebben, anders zou er nog meer over datum gaan  ;)

Daarover gesproken: in de Volkskrant van afgelopen weekend stond uitgelegd dat houdbaar spul (dus etenswaren die je niet gekoeld hoeft te bewaren) in principe niet per se een houdbaarheidsdatum hoeft te hebben. De houdbaarheidsdatum betekent iets als 'na deze datum vinden de meeste mensen het niet meer zo lekker en we willen liever geen klachten daarover'.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: fem fatale op 23 februari 2016, 14:29:31
Ik heb een onderrijdbare keuken, dus geen onderkastjes. In de kastjes die overblijven staan pannen, bakjes keukenapparatuur etc, maar behalve 1 plankje met thee, heb ik verder geen ruimte voor voorraad.

We hebben een losse werkbank neergezet, met daarin voorraad, en nu ook een los ladekastje, maar in principe gaan die vrijwel leeg tussen twee Albert bestellingen.

Op termijn willen we een tweede keukenblok neerzetten, met daarin heel veel laden voor voorraad (en misschien ook war ruimte om de apparaten niet zo te stapelen enzo).
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 23 februari 2016, 15:56:57
In die zin in het maar goed dat wij die ruimte niet hebben, anders zou er nog meer over datum gaan  ;)

Daarover gesproken: in de Volkskrant van afgelopen weekend stond uitgelegd dat houdbaar spul (dus etenswaren die je niet gekoeld hoeft te bewaren) in principe niet per se een houdbaarheidsdatum hoeft te hebben. De houdbaarheidsdatum betekent iets als 'na deze datum vinden de meeste mensen het niet meer zo lekker en we willen liever geen klachten daarover'.

Ja, dat is het verschil tussen TGT "te gebruiken tot" voor bederfelijke zaken, en THT "tenminste houdbaar tot". Mensen zien THT als TGT, dus na verloop van de datum riskant om te gebruiken. Van de producten die ik gebruik staat er volgens mij alleen op voorgesneden groente een TGT datum. Die respecteer ik meestal ook wel, omdat het er de dag na aankoop al niet meer fris uitziet, minder lekker is, en het nut van het opeten ook niet zo groot meer is door de vergane vitamines.

Die THT datum is trouwens voor veel producten wel verplicht, alleen niet voor verse groente, drank met meer dan 10% alcohol (dus wel op bier, niet op wijn), dagvers brood en banket en bepaalde soorten snoep. Ging het in het Volkskrant artikel over het mogelijk afschaffen van die datum voor producten als rijst etc.? Van mij mag dat wel, of moet het producenten verboden worden om een te korte THT datum op een product te zetten. Op blikken dus een THT van 10 jaar of langer. Op Cup a Soup iets van 30 jaar  :)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 23 februari 2016, 18:26:00
Ik had zowaar een cupje hazelnootpasta niet niet meer goed was, zal wel een keertje te warm zijn geworden bij het meenemen.

Zelf neem ik de houdbaarheidsdata altijd erg ruim, zelfs dingen als volle yoghurt of soya yoghurt kunnen vaak nog ruim een week or twee zonder problemen genuttigd worden. Hangt er natuurlijk van af of iets al lang open staat of niet. Dingen die veel olie bevatten kunnen door contact met lucht wel wat ranzig worden.

Witte rijst, pasta en bloem is geloof ik bijna onbeperkt houdbaar, mits droog en goed afgesloten. Bruine rijst, volkoren pasta en meel zijn minder lang houdbaar, maar nog altijd een paar jaar. Ik gooi eigenlijk niets weg, dat er nog goed uitziet/ruikt en nog goed verhit gaat worden.

Maar als je iets koopt dat een paar jaar houdbaar is, en je kom het in je keukenkastje over datum tegen, dat geeft wel aan dat je het weinig gebruikt. En het dus wijzer is om het niet standaard op voorraad te hebben, maar het pas koopt als je het weer nodig hebt, in een kleinere verpakking.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: jol op 24 februari 2016, 11:45:51
Ik heb de voorraadkastuitdaging uiteindelijk op moeten geven, de man blijft voorraad aanvullen (de saboteur, nu zijn de pakken tomatensap weer in de aanbieding, we waren net door de vorige heen  ::)). Ik heb ondertussen wel van alles aan droge peulvruchten en diverse pakken meel weggewerkt. Ook de  hoeveelheid potjes sambal ed is afgenomen maar de kappertjes zijn weer in volle sterkte terug!
De vriezer is aangevuld met voor ruim twee weken zelfgemaakte lunchsoepjes, de hoeveelheid vegaballetjes/burgers is flink teruggebracht maar daarvoor in de plaats zijn wel twee pakken vegetarische frituursnacks gekomen.
De kruidenkast is goed gevuld en blijft dat ook want wordt onderhouden.

Wij hebben een niet zo heel grote koelvriescombi, een trapkast waarin twee planken gebruikt worden voor voorraad, een hoekonderkastje met draaiplateau (bevat kruiden en specerijen, droge peulvruchten, gedroogde zuidvruchten, bloem, granen en zaden. plus nog een paar grote schalen), een heel schattig smal kastje (voor olie en azijn) en dan staan er nog (bak)kruiden, gist en wat specerijen en potten bloem en rijst in ťťn van de hoge kastjes.

De keuken is niet heel groot maar wel twee keer zo groot als de vorige, we hebben ook een ruimer aanrecht (waarop de KitchenAid en het esspressoapparaat een plek hebben gekregen. Servies, glaswerk, bestek, pannen en allerlei keukengerei heeft ruimte in viereneenhalf keukenkastje plus drieeneenhalve lade (waarvan twee diep genoeg voor pannen) en een deel van de trapkast. Dan is er nog een rood ladekastje waarop de magnetron staat en waarin kopjes, keukendoeken, koelkastbakjes, pannenlappen en een schort. De trolley die in het vorige huis als noodzakelijke uitbreiding van het aanrecht diende staat er ook nog, er op de contactgrill, in de lades allerlei handigs zoals openers, slatangen, raspen en er onder wat koekenpannen. Het is ook een prima plek om bijvoorbeeld de hete ovenplaat neer te zetten.
Fijn al die ruimte maar ik zou geen probleem hebben een nog twee keer grotere keuken te vullen  ;D,
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: fem fatale op 24 februari 2016, 15:03:43
Ik word eigenlijk steeds nieuwsgieriger naar hoe jullie keukens eruit zien. Kunnen we een vegatopia keukentour-draadje starten? Met foto's dan?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 24 februari 2016, 15:46:37
Leuk idee Fem!

(past wel beter in het (wat meer besloten) Cafe Centraal gedeelte denk ik)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: fem fatale op 24 februari 2016, 16:23:02
Als ik een keer als de keuken opgeruimd is en R. thuis zodat ik zijn telefoon kan lenen (hij heeft een veel betere camera dan ik) begin met foto's, doen jullie dan mee?

Eensch over cafť centraal.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Eelco op 24 februari 2016, 16:38:53
Leuk! Het subforum kook- en eetfoto's is alleen voor leden zichtbaar (ik heb het er net even expliciet bijgezet), trouwens, dus daar kun je die foto's ook best posten, lijkt me. Er is al een koelkastdraad.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 24 februari 2016, 18:17:56
Leuk, ik doe mee, dan pak ik de koelkast ook meteen even mee.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: jol op 25 februari 2016, 10:40:43
Leuk, ik doe ook mee. Ik ben zo blij met mijn keuken tegenwoordig, daar wil ik iedereen wel in laten delen  ;D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 08 maart 2016, 11:16:50
Mijn koelkastfoto's inmiddels gedeeld, want het ziet er allemaal erg georganiseerd uit inmiddels  :D

Ik heb voor het eerst sinds december weer blikjes gepelde tomaat en tomatenpuree gekocht. Ik ga mijn kruidenrekjes anders indelen, zodat daar meer overzicht in komt, en alles ouder dan 1 jaar vervangen, sommige dingen gebruik ik niet vaak genoeg en dan gaat de smaak er toch wat af.

Hoe ga ik nu verder, nu de eerste maanden voorbij zijn? Ik ga in geen geval meer zoveel van hetzelfde inslaan, het is gewoon zonde van de ruimte. Ik heb een veel beter idee van wat ik echt op voorraad moet hebben (diepvries-spinazie!) en wat "nice to have" is en eigenlijk maar staat te verstoffen tot ik er eens trek in heb. Ik ga nog maar 1 a 2 keer per maand online bestellen in plaats van 3 keer, want het minimum bestelbedrag wakkert alleen maar voorraadvorming aan, ik bepaal dat een beetje aan de hand van de bonus aanbiedingen.

Ik ben benieuwd naar de keukenfotos van iedereen, Fem heeft het goede voorbeeld gegeven, ik ga van het weekend even wat foto's maken.

Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 21 maart 2016, 13:47:52
Mijn keukenfoto staat inmiddels ook in het keukentour draadje!

De voorraadkast uitdaging gaat nog door, maar het is nu meer voorkomen dat er bij komt dan echt agressief opeten. Dit weekend zag ik dat ik nog een half pak groene erwten en een half pak spliterwten had staan. In plaats van dat ik dat in de kast laat staan tot ik in december weer eens trek krijg in erwtensoep, nu toch maar een pan gemaakt en voor 2/3e ingevroren. Van de kilo zuurkool die ik nog had stamppot gemaakt, ook 2/3e in die diepvriezer. Dit weekend dus een laatste weekend stevige hollandsche winterpot, wat er nu nog in de diepvriezer zit komt de komende twee maanden op koude dagen ook wel op.

Vanwege een nieuw kruidenrekje ben ik door mijn hele kruidenvoorraad gerausd, veel oude potjes met restjes weggegooid. En waarom had ik ook alweer drie potjes kaneel? En drie met sesamzaad? Een paar kruiden moet ik nog bijkopen maar dan ben ik helemaal bij. Ik hou niet echt veel kastplank extra over omdat ik ze overal en nergens tussenstopte, maar het ziet er wel veel opgeruimder uit.

Na de voorraad sterk verminderd te hebben, ben ik nu bezig met de inhoud van de kastjes waar geen voorraad in staat. Wat er dan wel in staat? Wordt vervolgd!
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 29 maart 2016, 20:30:37
Mijn keukenfoto staat inmiddels ook in het keukentour draadje!

De voorraadkast uitdaging gaat nog door

Hier ook.
Ik heb een beetje valsgespeeld door wat zaken die wel nog enige tijd houdbaar waren, maar waar ik niet makkelijk doorheen kwam aan de vluchtelingen te doneren die hier verderop wonen in een door de buurt gerund huis (ik was ook andere dingen aan het doneren) dus daar is een pak bulgur, blik adukibonen, pak bruine bonen en nog wat dingen uit de voorraadkast heengegaan. Die bulgur was met De Krat gekomen, maar ik had nog een hele pot bulgur die ook nog op moet. Dat dus wat vaker eten, maar er moet ook nog bruine rijst, parelcouscous en gort op. Die gort hoeft gelukkig veel minder lang te koken dan de verpakking zegt, wel moet hij lang weken.

De spelt heb ik inmiddels op sinds gisteren. Ik heb afgelopen tijd ook een voorraad dahl gemaakt en in de vriezer gedaan (en een bakje meteen gegeten), zodat de mungbonen en bruine linzen nu op zijn en ook wat van de spliterwten en rode linzen, maar er zijn nog spliterwten en een pak rode linzen over. Die spliterwten en linzen komen pas aan bod als de vriezer-dahl op is. Verder moeten er nog havermout en gedroogde tuinbonen op. Die havermout is nog een probleem. Ik ben ook nog altijd bezig de voorraad panko op te maken (gaat over ovenschotels). En er ligt nog een restje waspeentjes in de vriezer, waar ik soep van hoop te maken.

Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 30 maart 2016, 16:22:05
Dat schiet toch al lekker op Selly!

Bij mij moet de havermout ook op, en een pak sojamelk ook, ik ga vanavond maar eens een grote pan havermout maken en dan invriezen in ontbijt/dessert porties. Ik vind steel cut oats veel lekkerder dan gewone havermout, maar heb het geduld niet voor het lange koken, dan is invriezen een goede optie. En dan moet ik weer ophouden met toevoegen aan mijn vriezer want met de erwtensoep, linzensoep, zuurkool, tomatensaus, gratis friet van de AH, zelfgemaakte bitterballen, chili sin carne, vier porties pizzadeeg en soepgroente-uit-de-aanbieding begint het toch weer een beetje vol te lopen.

Qua niet-voorraad in de keukenkastjes heb ik staan: roosters op pootjes van een magnetron die ik niet meer heb en die ik niet nodig heb, gourmet pannetjes die nooit gebruikt zijn (van een gourmet/grillplaat set waar de grillplaat inmiddels stukgebruikt is en de pannetjes nooit), bakvormen waar de tefallaag van loslaat, overtollig bestek dat niet bij elkaar past, overtollige mokken die niet bij elkaar passen, een set incomplete borden/ontbijtborden/bakjes die toch nog wel eens handig zijn als ik borden tekort kom, een stuk of 8 vazen, een paar karaffen, waarvan van het merendeel de stop ontbreekt, wat bloempotten, een nest best mooie geemailleerde schalen die niet in de vaatwasser mogen dus nooit gebruikt worden, en ga zo maar door.
Dit moet allemaal binnenkort maar eens weg, vind ik.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: fem fatale op 30 maart 2016, 17:30:01
Dat soort dingen gooi ik periodiek weg, maar de dingen waar een herinnering aan zit, maar die we niet gebruiken vind ik lastiger. Zoals servies van grootouders, wat van keramiek is, en dus veel te zwaar voor mij (wij hebben vrijwel alles in plastic).

Oh, en ik heb megaveel vrolijke plastic bordjes, die we nooit gebruiken, want het zijn er echt 80 ofzo. En ze matchen niet vind R (ik ben ruimdenkender daarin, twee bordjes die mij allebei blij maken, passen duidelijk bij elkaar, ook al lijken ze niet op elkaar, en hebben ze verschillende maten enzo).
Ooit kopen we een set plastic die op gewoon servies lijkt, en gaan we de voorraad vrolijke bordjes uitdunnen. Maar dan moet er dus eerst mooi plastic servies in de wereld komen.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: M. op 04 april 2016, 13:27:33
Ik heb de laatste tijd heel veel ingeslagen maar toch ook wel wat dingen opgemaakt. Zaterdag lasagne gemaakt, heb drie open pakjes met bladeren gebruikt, allemaal van die suffe restjes maar samen was het precies genoeg voor 1 schaal. Verder kwam ik op facebook laatst een post tegen over 'bacon' gemaakt van rijstvellen. Ik heb ooit eens een enorm pak van die dingen aangeschaft en het komt maar niet op dus ik heb het zondag meteen uitgeprobeerd. Was echt heel lekker dus dat ga ik zeker vaker maken!
http://www.veganer.nu/opskrift/laekon-strimler-pande/

Nu nog de boekweit granola maken, ik heb ooit in een vlaag van verstandsverbijstering een enorme hoeveelheid boekweit aangeschaft terwijl ik het helemaal niet lekker vind, hopelijk hierin wel: http://www.mynewroots.org/site/2014/03/chunky-chocolate-buckwheat-granola/
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 13 januari 2017, 13:42:27
Het is weer januari, en dus weer een voorraadkast uitdaging. Tot nu toe 3 euro uitgegeven aan verse groente en fruit, ik heb een heel erg volle diepvriezer na de decembermaand, een ruim gevulde voorraadkast en hoop deze maand onder de 20 euro boodschappen te kunnen blijven, met een lege diepvriezer en voorraadkast aan het einde.

Wat is er verbeterd ten opzichte van vorig jaar? Ik heb nog maar 3 soorten pasta op voorraad en koop pas nieuwe als de oude portie op is. Ik heb nog maar de helft van het aantal blikken op voorraad, en daar zitten bijna geen dingen meer bij die ouder dan een paar maanden zijn. Ik heb nog maar 1 zak gedroogde peulvruchten in de voorraadkast, gekookte kidneybonen en kikkererwten in de diepvriezer zodat ik steeds makkelijk een portie kan pakken. Mijn kruidenvoorraad is completer dan ooit en gesorteerd en alles wordt nog meer gebruikt omdat het nu zo in het zicht staat.

Wat is er niet verbeterd? Ik heb nog steeds het blik kastanjepuree in de kast, waarvan ik nog steeds geen idee heb wat ik er van ga maken, dat had ik vorig jaar ook al. Ik heb teveel soorten olie en azijn waardoor ze niet snel genoeg opgaan en dan toch achteruit gaan qua smaak. Vanavond maar eens bruschetta.

Hoe staat het met de voorraadkast van de rest hier? Hebben jullie een januari uitdaging of valt het wel mee?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: jol op 13 januari 2017, 14:33:37
Bij mij is de uitdaging er voor te zorgen dat de man niet allerlei dingen openmaakt voordat oude waren op zijn. We houden allebei erg van sambal bijvoorbeeld maar om nou zes potten op te hebben staan naast flessen tabasco ed en potten ingelegde jalapeŮos, zakken gedroogde pepers en chilivlokken, dat vind ik toch een beetje overdreven. Ook meer dan drie potten mosterd hoeft echt niet lijkt me.
We hebben ook diverse oliŽn en azijnen maar die gaan er snel genoeg doorheen en daar maakt de man zelden een nieuwe van open.
Volgens mij is hij gewoon nieuwsgierig naar wat er voor lekkers in de potten en flessen zit  ;D

We hebben op het moment een enorme voorraad tomaten/groentensap. Hij drinkt dat vrij veel en zorgt ervoor dat het aangevuld blijft als er aanbiedingen zijn. Er was kortgeleden een goede aanbieding dus er liggen nu zo'n 15 pakken in de kast.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Indira op 13 januari 2017, 21:48:44
Het is weer januari, en dus weer een voorraadkast uitdaging. Tot nu toe 3 euro uitgegeven aan verse groente en fruit, ik heb een heel erg volle diepvriezer na de decembermaand, een ruim gevulde voorraadkast en hoop deze maand onder de 20 euro boodschappen te kunnen blijven, met een lege diepvriezer en voorraadkast aan het einde.

Wat is er verbeterd ten opzichte van vorig jaar? Ik heb nog maar 3 soorten pasta op voorraad en koop pas nieuwe als de oude portie op is. Ik heb nog maar de helft van het aantal blikken op voorraad, en daar zitten bijna geen dingen meer bij die ouder dan een paar maanden zijn. Ik heb nog maar 1 zak gedroogde peulvruchten in de voorraadkast, gekookte kidneybonen en kikkererwten in de diepvriezer zodat ik steeds makkelijk een portie kan pakken. Mijn kruidenvoorraad is completer dan ooit en gesorteerd en alles wordt nog meer gebruikt omdat het nu zo in het zicht staat.

Wat is er niet verbeterd? Ik heb nog steeds het blik kastanjepuree in de kast, waarvan ik nog steeds geen idee heb wat ik er van ga maken, dat had ik vorig jaar ook al. Ik heb teveel soorten olie en azijn waardoor ze niet snel genoeg opgaan en dan toch achteruit gaan qua smaak. Vanavond maar eens bruschetta.

Hoe staat het met de voorraadkast van de rest hier? Hebben jullie een januari uitdaging of valt het wel mee?

Kastanjepuree? doe mij die maar ;)

ik moet mezelf behoeden niet extreem in te kopen, rationeel nadenkend dat het dan soms maar zo weinig geld scheelt, en je de kasten overvol hebt, en je je moet verontschuldigen tegenover logees (althans, dat voelt zo). ik heb alleen vorige week bij Hoogvliet weer een flinke voorraad ontbijtgranen e.d. tweede gratis gekocht, en er staat veel aan broodbeleg (carobepasta, amandelpasta, die 50 % afgeprijsd waren tijdje terug..)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 06 februari 2017, 12:18:51
Ik ga ECHT nog iets bedenken met die kastanjepuree :)

Update: Ik heb minder dan 20 euro uitgegeven, ongeveer 15 denk ik, alleen aan verse groenten. De diepvriezer begint leeg te raken maar gaat niet echt hard, doordat ik nog veel verse dingen had begin januari die vervolgens tot soep, halffabrikaat of saus zijn verwerkt en in de diepvriezer zijn gestopt.

Ervaring van deze uitdaging: kaas invriezen gaat perfect. Ik had nogal wat kaas over, ingevroren in individuele porties van 50 gram, die na een half uurtje ontdooien makkelijk tot blokjes te snijden zijn. Geitenkaas, geitenbrie, taleggio, gruyere en gorgonzola. Ik heb nog de helft over voor de maand februari, dan moet het wel op zijn.

Ik heb geen pasta of blikjes tomatenspul meer op voorraad, dat is allemaal op. Nog wel een reserve pak oliebollenmix waar ik krentenbroodjes van wil maken, een half pak cakemix waar ik individuele cakejes van wil maken, een zak kikkererwten die ik wil koken en invriezen maar waar ik eerst ruimte voor moet hebben, en de gebruikelijke voorraadkast dingen, het verschil met vorig jaar is dat ik van alles maar 1 pak heb staan. Ik heb ook geen mega voorraad vego-dingen meer (maar ze waren dan ook zelden in de aanbieding).

De uitdaging gaat door in februari. Ik bestel wel bij AH maar dat is omdat er veel schoonmaakmiddelen in de bonus zijn die ik vaak gebruik, en verse groente, verder blijft het minimaal.

Ultieme doel: twee lege planken in de diepvriezer, de helft van de dingen in de voorraadkast waarvan ik er nog 1 heb staan opmaken.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Windigo op 06 februari 2017, 12:51:38
Kaas invriezen kan inderdaad prima, vooral als je het over wat hardere kazen hebt zoals cheddar en oude kaas. Als je het in porties verdeeld kan je daar best een voorraadje van aanleggen.

Zelf woon ik in een studio, dus ik heb geen grote voorraadkast. Ik heb een kastje met drie plankjes, een kruidenplank en een plank met voorraadbussen.

Maar toch, dat is voor mij ruim voldoende om genoeg voorraad te hebben. Ik heb deze maand ook wat extra van mijn voorraad verwerkt, omdat Januari altijd wat langer duurt en het geld hetzelfde is.

Op dit moment is er dus zelfs weer sprake van ruimte in mijn kast :)

Ik heb het bewust simpel gehouden, gewoon een soort rijst, een soort pasta etc dat maakt het al een stuk makkelijker. Waar nog wel een beetje in geschift mag worden zijn de kruiden die ik heb staan, zo heb ik flesjes oranjebloesemwater en rozenwater die ik ooit eens heb gebruikt maar die er verder vooral staan.

Ik heb net het īvegarabiaī boek gekocht, dus ik hoop dat ik nog eens nuttig gebruik kan maken van die voorraad. 

De basis heb ik gewoon wel altijd in huis, er is altijd olie, pasta, aardappelen, rijst, havermout, tomatenpuree en kokosmelk omdat dat zoveel ruimte geeft voor gerechten en ook veel geld scheelt.

Ik heb alleen helaas heel weinig vriezerruimte, meer dan een brood en een aantal bakjes met restjes past er niet in. Dat is wel eens jammer bij leuke aanbiedingen van de vegetarische producten, maar opzich red ik het prima. Mijn kast is goed vol, maar niet overvol :)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: neleH op 06 februari 2017, 13:22:15

zo heb ik flesjes oranjebloesemwater en rozenwater die ik ooit eens heb gebruikt maar die er verder vooral staan.

Deze gebruik ik nog wel eens door de lassie: yoghurt in de blender, ontdooid diepvriesfruit (mango) erbij (of verse mango) en misschien wat water erbij, laten draaien en een paar druppen rozenwater erdoor. Hmm! (duurt nog wel even voordat je het flesje leeg hebt)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 06 februari 2017, 20:00:51
Zachte geitenkaas kan ook goed in de vriezer. Alleen blauwschimmel wil soms een beetje slijmerig worden.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 07 februari 2017, 09:58:28
Zachte geitenkaas gaat inderdaad erg goed. Ik heb bij de Sligro een pot van een pond geitenkaas-keutels gekocht, dat is zachte geitenkaas die tot bolletjes van ca een halve centimeter geperst is. Ideaal voor in de diepvries, je mikt zo een handje door de saus of over een ovenschotel.

Voor deze week staat er twee keer stamppot op het menu, omdat ik in december per ongeluk twee zakken aardappelen had gekocht en ze nu toch echt op moeten. Zuurkool, winterpeen en uien heb ik nog dus dat wordt zuurkoolstamppot en hutspot. Van allebei hou ik dan wel weer een portie over voor in de diepvriezer, dus ga ik twee keer soep meenemen naar mijn werk, dat is diepvries voorraad en creeert weer ruimte voor de stamppotten. 

Eind van de maand moet ik mijn overgebleven oliebollen en appelflappen uit de diepvriezer op hebben gegeten, zo niet, dan gaan ze weg,  Ik ben ook nog bezig aan de kerst chocolaatjes, daar ga ik nog wel tot april voor nodig hebben vrees ik. Ik had zelf 3 zakjes gekocht, maar heb er 4 bijgekregen. Nou ja, die blijven wel goed. Ik ben inmiddels wel door mijn december hoeveelheid afbakbrood heen (ben altijd bang dat mensen met honger weggaan  :) )

Qua drank: De voorraad witte wijn is op, ik ben bezig met de rose, en dan de rode wijn nog. Dat gaat ook wel april worden denk ik. Ik ben ook altijd bang dat mensen dorst krijgen als ze bij mij zijn ( ;) ), en rode wijn wordt vaak meegebracht bij een etentje. Rum, wodka en gin zijn op, ik heb nog obscure dingen als Bacardi Razz die denk ik toch maar eens weg moeten, vind het echt niet lekker.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 07 februari 2017, 19:40:26
Je kan bread 'n butterpudding maken van oliebollen, met stukjes kerstchocolade erdoor  ;)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 08 februari 2017, 14:05:10
Dat is een heeeeeel goed idee Meisbaer :D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Aiko op 08 februari 2017, 14:17:51
Oliebollensoep...!
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Windigo op 08 februari 2017, 14:51:28
Dat is een heeeeeel goed idee Meisbaer :D

Inderdaad heerlijk!

Zeker met dit weer  ;D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: M. op 03 september 2017, 22:12:52
"Hey, er zit een wormpje op mijn vlok", zei L. laatst vrolijk, terwijl ze haar boterham met vlokken al half op had. V en ik waren er wat minder blij mee. Vandaag de kastjes uitgemest en ik heb bijna alles weg kunnen gooien. Ik ga dit keer proberen om niet meer 10 soorten rijst en pasta op voorraad te hebben  ::)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Eelco op 04 september 2017, 01:02:51
"Hey, er zit een wormpje op mijn vlok", zei L. laatst vrolijk, terwijl ze haar boterham met vlokken al half op had. V en ik waren er wat minder blij mee. Vandaag de kastjes uitgemest en ik heb bijna alles weg kunnen gooien. Ik ga dit keer proberen om niet meer 10 soorten rijst en pasta op voorraad te hebben  ::)
Balen.

Voor onze verhuizing hebben we al aardig wat voorraad opgemaakt, maar nog steeds hadden we behoorlijk wat conserven, pasta, bonen en dergelijke. De nieuwe keuken is ietsje kleiner en het spannende is dat onze voorraad zich 'vanzelf' aanpast aan de ruimtelijke omstandigheden: ik koop gewoon minder snel en minder spul. En dat ondanks de Amazing Oriental om de hoek, die me wel regelmatig verleidt tot impulsaankopen.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Aiko op 11 oktober 2017, 22:29:03
Een iets andere uitdaging van de voorraadkast: hoe kan ik het beste kastanjes bewaren, zodat ik daar in de rest van de winter ook nog plezier van kan hebben?

Koken en dan invriezen, of wecken, beschouw ik niet als wenselijke opties. Ik zoek iets 'simpels'. Helaas de kastanjes gewoon bewaren is geen succes (met of zonder hun bast). Daar worden ze knoeperd hard van en verliezen de smaak, als ze al niet gaan rotten.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 11 oktober 2017, 22:38:31
Een iets andere uitdaging van de voorraadkast: hoe kan ik het beste kastanjes bewaren, zodat ik daar in de rest van de winter ook nog plezier van kan hebben?

Koken en dan invriezen, of wecken, beschouw ik niet als wenselijke opties. Ik zoek iets 'simpels'. Helaas de kastanjes gewoon bewaren is geen succes (met of zonder hun bast). Daar worden ze knoeperd hard van en verliezen de smaak, als ze al niet gaan rotten.

Ik denk dat dat lastig wordt. In de koelkast blijven ze slechts een week of 3 goed, en het alternatief om te vriezen valt af.
Drogen lijkt me net zo'n ingewikkelde opties als wecken of vriezen.
Ik denk dat koken en invriezen relatief de makkelijkste manier is.
Of gewoon gedurende de winter bij de Turk nog eens gevacumeerde kastanjes kopen?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 08 maart 2018, 15:45:37
Ook dit jaar weer een voorraadkast uitdaging, het kost me toch wel 3 maanden om echt door alles heen te komen elk jaar. Ik ben nog aan de kerstchocola bezig maar ben verder bijna rond met voorraadkast en diepvriezer :-)

Onverwacht iets dat echt over de datum was: augurken, 2 maanden over de datum. Zacht en sponzig met een naar geurtje, maar het zegel was nog ongebroken.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Miranda op 14 maart 2018, 08:19:05
Jeetje, ik had gedacht dat augurken best nog konden over de datum. Wat gek dat ze toch zo 'snel' bedorven zijn dan.

Ik wil nu ook echt graag eens door wat voorraden en de vriezer heen. Vooral mijn voorraad pasta/rijst/noedels is eigenlijk absurd.
Daarnaast heb ik dit weekend een heleboel gedroogde bonen moeten weggooien omdat ze echt te oud (en niet meer lekker) waren. Zo zonde.
Dus minder kopen, en eerst dingen opmaken.

Bovendien wil ik een beetje besparen op boodschappen, want ik geef daar naar mijn eigen mening toch iets teveel aan uit.
Die twee uitdagingen passen wel leuk bij elkaar denk ik  :)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 14 maart 2018, 10:13:20
Laat vooral weten hoe het gaat Miranda! Ik heb inmiddels twee hele lege lades in de diepvriezer, ik mag pas weer gaan vullen als ik nog maar 1 plankje vol heb. In de voorraadkast staat nog cakemeel dat op moet, misschien maar eens een appelcake maken voor collega's volgende week. Verder is de voorraadkast half leeg, er moet nog wel wat uit maar niet zoveel meer. Eind van de maand moet alles gerouleerd zijn , met alleen maar verse spullen.
Het scheelt inderdaad wel geld, de maanden dat ik hier op let geef ik echt veel minder uit. Maar ik eet niet minder lekker :)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Eelco op 14 maart 2018, 12:44:16
In ons nieuwe huis hebben we iets minder voorraadruimte dan voorheen, dus ik moest gewoon voorraad opmaken. En sindsdien houd ik vrij streng bij wat er nog is. En dat leidt tot een behoorlijke conjunctuur: eens in de zoveel tijd is de voorraadkast zo leeg dat ik voor een aardig bedrag aan olie, conserven, bonen, sauzen e.d. moet kopen, en dat is dan voldoende voor 2-3 maanden. Het scheelt wel dat ik ondertussen vrij goed weet wat wij in de praktijk nooit gebruiken (potjes gekregen gemengde kruiden bijvoorbeeld - met uitzondering van Selly's Italiaanse kruiden, trouwens, die gaat hard).

Wat betreft aangebroken conserven, mosterd e.d. heb ik mezelf aangewend om consequent schoon bestek te gebruiken om een augurkje uit het vocht te vissen of een likje mosterd te nemen. Soms heb je toch de neiging te denken: even snel met die gebruikte vork die daar toch ligt, maakt niet zoveel uit. Nou, dus wel, qua houdbaarheid.

Ik had eind februari een halve liter biologische melk bij de AH gekocht met een 35%-korting sticker er op en een tht van 1 maart. Gisteren (13 maart dus) het laatste restje gebruikt. Rook nog goed, smaakte goed, niets mee aan de hand. Verbazingwekkend.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 14 maart 2018, 12:53:03
Bij ons gaat er wel vaker iets over datum (yoghurt!) zonder dat het enig effect lijkt te hebben. Enige tijd geleden wel alles weggegooit wat ik ooit over de datum mee had genomen van mij oude werk bij de Ekoplaza.  Daar werk ik inmiddels al een jaar of drie niet meer, en blijkbaar gebruikte ik dat dus toch niet. Verder inderdaad wat strenger geworden in wat er in de aanbieding wordt gekocht, en als je iets weinig gebruikt, hoef je het niet op voorraad te hebben.

En nog staat alles vol, hoor  ;) Maar wel ietsjes minder.

Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 14 maart 2018, 17:20:07
Wat betreft aangebroken conserven, mosterd e.d. heb ik mezelf aangewend om consequent schoon bestek te gebruiken om een augurkje uit het vocht te vissen of een likje mosterd te nemen. Soms heb je toch de neiging te denken: even snel met die gebruikte vork die daar toch ligt, maakt niet zoveel uit. Nou, dus wel, qua houdbaarheid.
Ik heb daar inderdaad een hele batterij lepeltjes voor, nooit bestek dat al gebruikt is. In dit geval ging het trouwens om een nog ongeopende pot. Jalapenos beschimmelen trouwens best snel, dat valt me wel tegen. Ik schrijf altijd de datum op het deksel wanneer ik iets open maak.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: LL de Ling op 14 maart 2018, 20:13:50
Ik wil even meedoen, want de voorraad moet zoveel mogelijk op voor de verhuizing. Daar zijn we al een tijdje mee bezig want toen mijn vriend bij me introk, nam hij ook een groot deel van zijn voorraad mee. Inmiddels zijn we bijna door de voorraad spaghetti heen (hij at nooit spaghetti) heen, en zijn we zijn nu aanbeland bij ingrediŽnten zoals groene linzen, bulgur, etc. IngrediŽnten die ik wel lekker vind, maar blijkbaar niet zo vaak eet.

Oja, we hebben geen vriezer. Dat scheelt.

We maken altijd weekmenu's, dus ik ga er wat plannen rondom de ingrediŽnten die we nog hebben.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Miranda op 15 maart 2018, 13:07:01
Zo'n weekmenu heb ik al vaak geprobeerd, maar bij mij werkt dat niet zo goed. Ik kan namelijk nu nog niet beslissen wat ik over 3 dagen wil eten  ;D
Dan wil ik toch weer wat anders, ga dan boodschappen bij halen en uiteindelijk groeit mijn voorraad er alleen maar van...
Best grappig eigenlijk dat ik verder helemaal niet impulsief ben, behalve dus met mijn eten. Vaak beslis ik pas 5 minuten van tevoren wat ik wil maken. Dan is het overigens wel weer fijn om een uitgebreide voorraad te hebben hahaha.

Ik neem nu ook wat vaker ingevroren eten mee als lunch naar werk, omdat we daar een magnetron hebben. Dus vandaag at ik dahl met rijst  :)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 15 maart 2018, 17:47:22

Jalapenos beschimmelen trouwens best snel, dat valt me wel tegen.

Die van het AH huismerk wel. Een aantal jaar geleden viel me op dat die van ah snel niet meer goed waren, en toen zag ik dat op de pot stond iets als dat ze maar vier dagen na openen goed bleven. Idioot natuurlijk want wie eet dat nu zo snel. Die van casa fiesta blijven veel langer goed na openen, AH verkoopt die niet meer maar Jumbo wel. Die van AH neem ik niet meer.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 15 maart 2018, 19:12:11
Misschien zijn die ingemaakt met minder zuur of zout?

Hier vanmiddag gelunched met een soepje gemaakt van tomaten-groentensap. Het pak was al twee jaar over datum  :heehee: Maar was nog prima. Mijn vriend had het ooit gekocht in de aanbieding, dacht dat ik dat misschien wel lekker zou vinden. Niet dus.

Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 15 maart 2018, 19:45:18

Jalapenos beschimmelen trouwens best snel, dat valt me wel tegen.

Die van het AH huismerk wel. Een aantal jaar geleden viel me op dat die van ah snel niet meer goed waren, en toen zag ik dat op de pot stond iets als dat ze maar vier dagen na openen goed bleven. Idioot natuurlijk want wie eet dat nu zo snel. Die van casa fiesta blijven veel langer goed na openen, AH verkoopt die niet meer maar Jumbo wel. Die van AH neem ik niet meer.
Aha, het zijn inderdaad die van AH! Dan ga ik ook andere kopen, ik gooi nu steeds een halve pot weg. Dank!
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Miranda op 16 maart 2018, 08:38:34
Ik heb zelf jalapenos ingemaakt, die staan al een jaar of zo en zijn nog prima. Dus best gek als die uit de winkel maar zo kort houdbaar zijn...
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Eelco op 06 april 2018, 00:08:13
Vorige week stelde ik vast dat onze plank met sauzen en conserven bijna helemaal leeg was. Er stonden nog twee blikken kokosmelk en een blik jackfruit. Een goed teken: dat wat we kopen, wordt ook echt gebruikt. Ondertussen weer aangevuld: blikken kidneybonen, kikkererwten (voor de hummus!), canellonibonen, ananas, tahin, mosterd, ketchup, citroensap, wittewijnazijn, tabasco, tomatenpassata, blikken tomaten en blikjes tomatenpuree.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Miranda op 06 april 2018, 08:12:11
Die plank gaat bij mij ook goed. Blikken tomaten, bonen en kokosmelk ben ik bijna doorheen.
De vriezer schiet nog niet echt op, want omdat ik dus al die bovengenoemde zaken aan het opmaken ben, houd ik steeds weer porties over die ik dan invries....
Maar ik heb inmiddels wel overzicht van wat 'oud' is en op korte termijn opgegeten moet worden.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 07 december 2018, 12:45:30
Ik ga het dit jaar anders doen. Ik begin niet in januari, ik begin deze week. In de komende twee weken alleen wat extra verse groente kopen en verder alles uit de diepvriezer en voorraadkast. Ik heb zeker genoeg voor de komende twee weken, voor drie maaltijden per dag. Ondanks dat ik er beter de hand aan hou, slibt de voorraadkast toch steeds weer dicht. Ik vind het zo prettig om veel verschillende dingen in huis te hebben, maar die jaarlijkse opschoning is dan echt wel nodig. Ik blijk ondanks goede voornemens toch weer zes soorten pasta in huis te hebben, en bloem om zelf verse pasta te maken...
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Eelco op 07 december 2018, 13:17:10
Ik blijk ondanks goede voornemens toch weer zes soorten pasta in huis te hebben, en bloem om zelf verse pasta te maken...
Maar penne, fusilli, spaghetti, tagliatelle, Spštzle en lasagne is toch wel het minste wat je aan pasta in huis moet hebben, toch?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: M. op 07 december 2018, 16:30:08
Ik blijk ondanks goede voornemens toch weer zes soorten pasta in huis te hebben, en bloem om zelf verse pasta te maken...
Maar penne, fusilli, spaghetti, tagliatelle, Spštzle en lasagne is toch wel het minste wat je aan pasta in huis moet hebben, toch?

Je vergeet de farfalle! En dan heb je soms zin in volkoren pasta en soms niet, dus moet je beiden in huis hebben  ::)
En nog tig soorten rijst: risotto, zilvervlies, paella, sushi, gewone witte snelkook, basmati, Surinaamse, Pandan, wilde rijst en dan vergeet ik er vast nog een.
Ja, ik geloof dat het tijd is dat ik ook weer mee ga doen aan de keukenkastjes uitdaging.

Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 07 december 2018, 17:02:52
Ik blijk ondanks goede voornemens toch weer zes soorten pasta in huis te hebben, en bloem om zelf verse pasta te maken...
Maar penne, fusilli, spaghetti, tagliatelle, Spštzle en lasagne is toch wel het minste wat je aan pasta in huis moet hebben, toch?
Ja dat vind ik ook, maar op een gegeven moment moet het toch op. En 7 x een pond pasta is al 35 maaltijden, en met een keer pasta per week is dat al 9 maanden voor het op is...
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 08 december 2018, 17:06:43
Voorraadkasten en diepvriezer zijn opgeruimd. Ondanks mijn jaarlijkse opruiming kwam ik toch weer dingen met een tht van 2014 tegen, die heb ik nu toch maar weggegooid.

Ik heb nog 5 soorten pasta (voor 10 maaltijden), vier verschillende soorten kokos, vier soorten currypasta, een mapo tofu mix, drie soorten nan en twee soorten papadums, vijf verschillende soorten crackers, vier soorten rijst, maar twee soorten linzen en twee soorten droge erwten, vijf soorten azijn, zeven soorten olie maar die hoeven niet op, vijf soorten bloem/meel, en ga zo maar door. Ik wil die variatie, maar moet van elke soort in een jaar tijd toch wel een verpakking leeg maken om de voorraad vers te houden.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 11 december 2018, 17:26:28
Een kilo bruine bonen en een pond kikkerwten gekookt en ingevroren, van een deel van de bruine bonen chili gemaakt, van de rest chili en nog wat andere restgroente mexicaanse bonensoep gemaakt en die ook ingevroren. Mijn voorraadkast wordt leger, mijn diepvriezer voller. Maar het fijne is dat de nu diepvriezer vol zit met makkelijk eten, en de voorraad kast vol zat met eten dat veel tijd kost.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 11 december 2018, 17:29:49
Je vergeet de farfalle! En dan heb je soms zin in volkoren pasta en soms niet, dus moet je beiden in huis hebben  ::)
En nog tig soorten rijst: risotto, zilvervlies, paella, sushi, gewone witte snelkook, basmati, Surinaamse, Pandan, wilde rijst en dan vergeet ik er vast nog een.
Ja, ik geloof dat het tijd is dat ik ook weer mee ga doen aan de keukenkastjes uitdaging.
Oh ja, rijst! Dat valt bij mij nog mee, ik gebruik ofwel basmati ofwel sushi rijst, die gebruik ik ook voor rijstepap en voor risotto namelijk, en dan nog ronde zilvervliesrijst. Ik heb wel om onverklaarbare redenen drie open pakken basmati rijst, hoe kan dit nu weer?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 07 januari 2019, 11:37:53
Doordat ik in december al begonnen ben valt het met de voorraadkast wel mee. Ik heb door een hoop opmaakprojectjes en restanten van kerst en oud- en nieuw wel weer een tjokvolle diepvriezer. Ik ga proberen de eerste maand van het jaar geen boodschappen te doen, behalve verse groente. Dat moet lukken. In de eerste week van het jaar geen cent uitgegeven aan boodschappen, dit moet de komende week ook nog lukken, daarna is de verse groente wel op.

Wat moet er deze week perse op: Aardappelen, wortel en winterpeen, ui, rode paprika. Ik voel een shepherd's pie aankomen. Uit de diepvriezer: Doperwtjes. Kan ook in de shepherd's pie.

Overigens had ik echt gedacht dat ik iets gedaan had met de mysterieuze kastanjepuree, onderdeel van volgens mij mijn eerste voorraadkast uitdaging. Staat nog steeds in de kast.  :-[ Ik ga het deze week eten als hartige puree bij de overgebleven noten-champignon Wellington die over is van de kerst.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 22 januari 2019, 12:10:40
De kastanjepuree is geprobeerd en krijgt geen vervolg, de smaak is OK maar de textuur is me te plakkerig.
Een ander product dat geen terugkeer krijgt maar nu wel op is: cupcake mix, geen idee waarom ik dit ooit gekocht heb. Wel aardig maar ik gebruik nooit mixen.
Nog op te maken: Drie soorten currypasta, terwijl ik eigenlijk altijd zelf curry paste maak, scheelt heel weinig qua tijd en ik doe er toch altijd extra specerijen bij. Maar goed, de komende weken dus curry. Ben ook nog steeds niet door mijn voorraad nan heen dus dat komt goed uit.

Ik heb inmiddels wel weer verse groente en brood gekocht, verder niets aan eten, ook geen yoghurt of kaas.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 02 december 2019, 16:53:06
Het is weer december, tijd voor de voorraadkast uitdaging! Ik merk dat ik inmiddels (na een aantal keer deze uitdaging gedaan te hebben) wel voorzichtiger ben met mijn voorraad, het vooruitzicht van maanden lang verplicht twee keer per week pasta eten heeft mijn pasta inkoopbeleid wel een beetje ingetoomd.

Wat moet er op deze keer: uit de diepvriezer bonen, kikkerwten, soepen, tomatensaus, nog 1,5 brood van de Togoodtogo aankoop in september (note to self: maar niet meer doen, hoe goed en goedkoop het brood ook is), een paar bakjes vleesvervangers, brie, cake, diepgevroren rijpe bananen.
Uit de voorraadkast: twee pakken spaghetti (waarvan ook eentje van Togoodtogo), twee halve pakken pasta, curry pasta, verschillende soorten toastjes en crackertjes.

Alle zaken die ik bij vorige uitdagingen tegenkwam (hallo kastanjepuree!), heb ik niet meer gekocht. Ik heb ook niets meer gekocht waarvan ik niet zeker wist dat ik het ook echt snel ga gebruiken, hoe lekker het ook is/lijkt. En ik ben strenger geworden op het gebruik maken van acties, het kan wel veel goedkoper zijn om drie bakjes olijven tegelijk te kopen maar als ik er hooguit eentje per week eet, schiet dat echt niet op.

Ik denk dat ik voor het eerst sinds ik aan deze uitdaging begonnen ben, in december wel klaar ben met alles opeten!

Iemand anders nog bezig met het leegeten van kasten en vriezers?

edit: net even in de koelkast gekeken. Ik dacht dat het wel meeviel maar moet hard dooreten om alle kaas deze maand op te krijgen. Misschien had ik toch niet ook nog een kaas adventkalender moeten kopen  ;D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 02 december 2019, 20:43:03
Ik doe ook mee!
Heb nog geen uitgebreide inspectie gedaan, maar in elk geval moet op:
- half pak risottorijst (per ongeluk dubbel gekocht)
- grove bulgur (begint echt aan t eind van de houdbaarheid te komen)
- doosje hazelnoten
- 2 pakjes tofuzakjes
- 2 bakjes miso, een daarvan is bijna op, een ander voor een derde.
- circa 2 porties miniatuur penne
- geconfijte sinaassnippers
- gevriesdroogde frambozen
- nougatinekorrels
- niet op maar wel ingebruik genomen moet worden de venererijst.

Gisteren is al op gegaan: de volkoren couscous.
Helaas heb ik gisteren een restje bruine tahin moeten wegdoen, die was ranzig geworden.
De vriezer is half september nog leeggeten. Wel in de vriezer wat op moet is een voorraadje petehbonen.

Edit: die bulgur is mogelijk de bulgur die ik hier in 2016 al noemde :-0. Het was een enorme pot.
Ook moet de gort die ik daar noemde nog steeds op
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 02 december 2019, 21:49:14
Bulgur uit 2016, kan nog net lijkt me!  ;D

Vandaag ipv de pompoensoep tomatensoep gegeten, omdat dat een grotere doos was en dus visueel sneller opruimt in de vriezer  :)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 02 december 2019, 22:04:55
bulgur uit 2016, kan nog net lijkt me! 

Afgelopen weken al regelmatig mee gehad als lunch (als graan in de salade) nog prima te eten, maar wil die pot nu echt op hebben. Ik zal het eens afwegen, ik neem 40 gram per keer mee in de lunch dus dan weet ik wanneer het eind in zicht is :D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: neleH op 03 december 2019, 12:31:35
Ik had nog zuurkool in de koelkast (zo'n houdbaar pak), dat blijkt dus toch over de datum te kunnen gaan. THT tot juli 2019, maar het was echt bruin en HEEL zuur.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 03 december 2019, 14:17:16
Oh jee, wat jammer neleH! Ik heb ook nog twee pakken in de koelkast (koelkast uitdaging wordt hierbij toegevoegd...) en ik denk dat die ook wel eens over de datum kunnen zijn.

Verder in de koelkast sausjes van de BBQs deze zomer, deze moeten maar weg want die zijn volgende zomer niet lekker meer (en ik eet ze nergens anders bij). Appels waar ik even appelmoes van moet maken voor ze niet goed meer zijn (helpt weer niet met de vriezer leegkrijgen!), een la vol verse groente die deze week vanzelf wel leeg gaat. Ik heb ook nog een heleboel vers fruit van iemand gekregen dat ik nooit in 1 keer op krijg, ik denk dat ik daar maar sap/smoothie van maak en dat ook invries, lekker bij het ontbijt. Zo komt die vriezer nooit leeg natuurlijk :D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 03 december 2019, 19:00:31
Ik heb koelkastsausjes van de BBQs deze zomer, deze moeten maar weg want die zijn volgende zomer niet lekker meer (en ik eet ze nergens anders bij).

Kan het wellicht op een Turkse pizzarol of in een pita? Of misschien ken je iemand die met kerst gaat gourmetten, daar eten mensen ook van die sausjes bij.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 03 december 2019, 20:41:31
Ook lekker bij tortilla(chips) of gebakken aardappels?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 03 december 2019, 22:09:35
Turkse pizzarol eet ik alleen met verse zelfgemaakte knoflooksaus 😁

Weggeven kan, maar is het niet raar om halfvolle flesjes BBQ saus weg te geven?

Ik vind die sausjes zelf eigenlijk niet zo lekker, koop ze voornamelijk voor anderen (les: volgende keer meegeven naar huis!)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 03 december 2019, 23:28:11
Volgende keer zelf de sausjes maken, dan hou je ook geen halve flesjes over? Is ook lekkerder  :angel:
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 04 december 2019, 07:57:58
Zelf zoete BBQ saus maken? Die moet je snijden, koken, kruiden en dan nog laten intrekken, en dat voor een saus die ik zelf niet lekker vind? En ik eindig dan met nog veel meer saus!

Ik maak altijd zelf verse knoflooksaus, soms een kaassaus, en een verse salsa.

Drastische oplossing gisteravond: ik heb de BBQ saus en de (uitgedroogde) Whisky cocktailsaus gewoon weggegooid. Zo  ;D

Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: neleH op 04 december 2019, 12:47:59
Tip: vul de lege ruimte in de voorraadkast op met andere dingen zodat je ook niet zoveel ruimte meer hebt om voorraad neer te zetten. Met onze keukenverbouwing heb ik wat minder ruimte gekregen voor voorraad (want bijkeuken bij de keuken aangetrokken en de apparaten moeten ook ergens gestald worden). Ik ben er zo blij mee, wat een overzicht.
En een AH XL op 4 minuten fietsen die 7 dagen per week op en is, werkt ook mee (dat is eigenlijk mijn mega-voorraadkast op afstand).

(idem voor de vriezer: kliekjes binnen 14 dagen opeten, niet vallen voor grote aanbiedingen etc).
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 04 december 2019, 13:59:58
Goede tip neleH! Mijn keuken is schandalig ruim, dus veel ruimte voor voorraad (en voor keukenspullen). Ik heb een AH op 4 minuten lopen, maar door mijn afkeer van boodschappen doen hou ik het bij 1 keer per week Picnic, met een weekmenu. Acties ben ik wel gevoelig voor, zeker voor dure spullen zoals wasmiddel en vaatwastabletten, maar dat gaat vanzelf wel op. Ik heb volgens mij geen voorraadkast vol door acties. Het komt eigenlijk doordat ik een grote basisvoorraad wil hebben, maar daar door het jaar heen niet genoeg van opmaak. Drie a vier soorten rijst bijvoorbeeld. Ik heb nog een baal van 2 kilo, die iemand die bij me kwam koken had meegenomen. Ik eet hooguit 100 gram per keer, en dat soort rijst hooguit een keer per maand. Dat is dus voldoende rijst voor 2 jaar! Misschien moet die maar naar de voedselbank (is nog onaangebroken). Ik heb zelf zilvervliesrijst, risottorijst en basmatirijst. Met hooguit 1 keer per week rijst is dat nog voldoende voor een maand of drie.

Gisteravond een hele lekkere smoothie gemaakt van het fruit dat op moest, een glas mee naar werk vandaag en drie porties in de diepvriezer, dat gaat de komende week wel op.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: jol op 04 december 2019, 18:23:50
Ik moet ook maar aan de slag. De vriezer is nog nooit helemaal vol geweest en die houd ik goed bij maar op andere plekken...Ik heb een la vol granen en peulvruchten die maar eens leeg gemaakt moet worden.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 04 december 2019, 23:15:40
Zelf zoete BBQ saus maken? Die moet je snijden, koken, kruiden en dan nog laten intrekken, en dat voor een saus die ik zelf niet lekker vind? En ik eindig dan met nog veel meer saus!

Ik maak altijd zelf verse knoflooksaus, soms een kaassaus, en een verse salsa.

Drastische oplossing gisteravond: ik heb de BBQ saus en de (uitgedroogde) Whisky cocktailsaus gewoon weggegooid. Zo  ;D

Tja, dan is het inderdaad een klein flesje kopen en meegeven. Maar bbq saus maken lijkt mij niet zo moeilijk, tomatenpuree, ui, knoflook, suiker/ketjao o.i.d?
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 05 december 2019, 13:05:08
Broodplank in de vriezer: half volkorenbrood, 7 pita broodjes, 1 muffin, 1 sticky toffee pudding, 2 grote tortillas en 3 kleintjes, 7 pakjes bladerdeeg (gekregen).

Ik heb een half meergranenbrood van 2,5 maand geleden weggegooid omdat het helemaal uitgedroogd was en echt niet lekker meer. Het volkorenbrood van diezelfde dag is nog prima.

Vanavond pitabroodjes uit de vriezer met vegaburger-shoarma uit de vriezer, met verse knoflooksaus. Dat ruimt op! Met kerst ga ik iets maken met bladerdeeg. Veel bladerdeeg! Ik heb nog amandelspijs in de voorraadkast dus er gaan de komende week ook amandelbroodjes komen. Die ik dan uitdeel op mijn werk, dan is het snel op  :D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 05 december 2019, 21:38:07
Goed bezig Sam!
Ik bedenk me dat hier ook nog 2 kadetjes in de vriezer liggen die op moeten.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 06 december 2019, 17:06:10
Kadetjes zijn lekker bij een weekend ontbijtje, die komen vast wel snel op!

Hier vanavond een kleine deuk maken in de diepvriesvoorraad: verse spinazie met een restje diepvriesdoperwtjes en diepvriesbrie (dat blijft echt heel goed in de vriezer, maar niet oneindig) in een aantal bladerdeeg pies, waardoor er ook weer 8 plakken bladerdeeg verdwijnen.

Na een check blijkt dat ik helemaal geen kruiden of kruidenmixen in de voorraadkast heb die over de datum zijn dit jaar, dat is voor het eerst!
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 07 december 2019, 08:10:41
Kadetjes zijn lekker bij een weekend ontbijtje, die komen vast wel snel op!

Dit weekend lukt dat nog nog niet, maar goed idee voor een volgend weekend!

Hier zijn de hazelnoten opgegaan en 100 gram bulgur (daarna het restant gewogen: nog 200 gram te gaan! Dat moet toch nog lukken dit jaar).

Die kruiden is een goeie. Ik kwam ook nog specerijen tegen (al open, niet in de voorraad) die ik weinig gebruik maar eens wat vaker wil gebruiken, want die hebben ook niet het eeuwige leven: rozenknopjes, zereshk (zure besjes), Iraanse bergmunt. Die zullen wel niet op komen dit jaar, maar ik kan ze wel wat actiever gebruiken.


Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: jol op 09 december 2019, 12:18:31
In de lades van het vriesgedeelte van de koelkast een paar kleine porties soep en lunchhapjes aangetroffen, die kunnen nog wel op voor einde jaar. Er staat ook nog een flinke portie bouillon waar ik weer nieuwe soep mee kan maken, ik lunch voorlopig warm en van huis meegenomen.
Gister wel weer een paar porties pompoenpuree ingevroren. Wat er aan de ene kant uit gaat komt er aan de andere kant wel weer bij. Ik zie wel hier en daar ruimte ontstaan in de kasten, vooral de la met peulvruchten, granen en meel. Bemoedigend.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 11 december 2019, 18:12:52
Hier zijn inmiddels op:
-de polenta (de volgende keer dat ik het wil eten,  kijk ik of ik dat in nog kleinere hoeveelheid kan kopen)
- 2/5e van de risottorijst
- de kadetjes (lekker gegeten met een vegaburger).
- flesje ananas hot sauce dat al een tijd op moest.
Gaat wel lekker dus.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 19 december 2019, 17:04:44
Mijn uitdaging vordert gestaag, met weer wat extra dingen opgemaakt (maar de bulgur en gort zijn nog niet op). Heb ook wat weggegooid: basterdsuiker in een pot, helemaal hard geworden en niet meer uit de pot te krijgen. Nog over van jaren terug toen mijn vriend een pepernoten bakte. En een klein potje zelfgemaakte zeewier gomasio, waarvan de sesam ranzig was geworden. Stom om dingen weg te moeten gooien.
Ik heb ook bedacht dat ik een aantal dingen niet meer in de voorraadkast wil: zaken als bloem, maizena, suiker vul ik altijd aan in de voorraad zodra een pak in gebruik is genomen, maar ik doe zo lang met een open pak, dat dat helemaal niet nodig is. Ik ga dat voortaan pas vervangen als het op is, en daar geen voorraad meer van aanhouden.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 19 december 2019, 20:33:50
Wat een goed plan Selly, om die voorraad gewoon niet meer aan te houden. Ik heb van veel dingen ook 1 in gebruik en 1 op voorraad, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

Diepvriezer is inmiddels half leeg, dat gaat prima. Voorraadkast iets langzamer, moet me vooral inhouden om dingen die op zijn niet bij te kopen, maar andere dingen op te maken. Nog maar drie soorten pasta nu. Mag pas nieuwe kopen als alles op is. In januari  ;D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 28 december 2019, 22:55:40
Nog steeds bezig: er zijn 2 porties gort op, nog 2 porties over, de helft van de voorraad petehbonen, de boekweit is op, de vega-eend die al een tijd in de vriezer lag is op en de aangebroken kokosolie is op en de pot in de voorraad is in gebruik genomen, maar ik ga de kokosolie hierna uitfaseren: niet echt nodig om in huis te hebben.
De bulgurvoorraad is niet meer verder geslonken, en er moet nog dahl, zonnebloempitten, pofmais en ook wat zoete dingen, oa koekjes die eind januari verlopen. De uitdaging gaat in januari dus nog wel even door.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 29 december 2019, 12:27:31
Goede vooruitgang Selly! Hier zijn de gedroogde bruine bonen verwerkt tot bonensoep en de rest ingevroren, de diepvriezer is nu voor 2/3 leeg, inclusief al het brood van toogoodtogo uit september. Nog op te eten deze week: erwtensoep van april (als het nog lekker is...) en pompoensoep uit oktober. Weggegooid: cakemeel uit 2018 dat geklonterd was (wormpjes? motten?) Cakemeel komt de voorraad niet meer in, gewoon zelfrijzend bakmeel voldoet.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sven op 29 december 2019, 13:08:25
Kijk uit met wormpjes en aanverwanten, vooral met meelmotten. Heb er zelf last van gehad. Heb ze weg gekregen maar heb wel mijn halve voorraadkast kunnen weggooien.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 29 december 2019, 14:16:17
Dank Sven! Alles zit al extra in ziplock zakjes sinds ik ze vroeger eens had, dus het kan niet verspreiden gelukkig.

Les geleerd vandaag: ingevroren couscous is na een half jaar niet lekker meer  :(
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 02 januari 2020, 07:36:23
De bulgur is op :wortel:.
Verder is het aardappelzetmeel opgegaan. Dat wordt ook niet meer aangevuld: ik gebruik meestal arrowroot en daar is nog genoeg van voorlopig. Ook de miso in de koelkast is op! Nu zijn er nog 2 pakken miso in de voorraadkast. Ook voor miso gaat gelden dat dat geen standaard voorraadkastproduct meer wordt, maar pas wordt aangeschaft als het op is. Maar dat gaat nog wel even duren. Verder is de zoute biologische Thaise sojasaus, ooit nog een proefpakketje, op en wordt ook niet meer aangevuld, want ik gebruik andere merken.
Een laatste restje (anderhalve eetlepel) hijiki zeewier is weggegaan: te oud, en al een niet lekkere variant hijiki vanaf het begin. Wordt ook niet meer aangevuld: ik hou het bij wakame, nori en kombu.
Ook heb ik de drankenvoorraad doorgenomen. Achterin de kast stonden nog allerlei restjes sterke drank als cointreau en dubieuze brandy die ooit voor een baksel of feestje zijn ingeslagen. Heb ik weggedaan evenals de liquid smoke, die ik in 2010 een keer heb gebruikt en daarna nooit meer.
Binnenkort eens aan de slag met de tofuzakjes, diverse soorten meel, gort, zonnebloempitten, cranberries en kokosrasp waar wat mee moet.
De kastjes worden wel al wat leger  :D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 02 januari 2020, 10:30:27
Dat schiet lekker op Selly!
Ik heb dit jaar geprobeerd ook met oud en nieuw de voorraad op te maken of niet te laten groeien. Ik heb maar 1 schaal oliebollen gemaakt in plaats van 2, en 1 schaal appelflappen. Nadeel was dat aan het eind van de avond de oliebollen op waren, en er nog maar 4 appelflappen over waren, voordeel is dat mijn nu half lege vriezer niet vol met oliebollen en appelflappen ligt. Ik heb ook de neiging weerstaan om nieuwe toastjes te kopen, en mijn voorraad is nu dan ook bijna op. Ik heb ook het kaasplankje beperkt gehouden tot zes soorten, en kleinere stukken, dus met 1 keer kaassaus maken is dat ook wel op. Ik heb nogal wat appels over, waar ik appelmoes van ga maken voor in de vriezer.

Ik heb de rode wijnazijn opgemaakt en ga geen nieuwe kopen, ik hou het bij witte wijnazijn en balsamico. Ook verschillende soorten olie die opgaan ga ik niet vervangen, zoals de chili olie. Ik doe gewoon olijfolie met wat chilivlokken als ik dit op mijn pizza wil. Ik gebruik het niet voor andere dingen dus ik doe eeuwen met een fles, als ik chilivlokken in olijfolie laat trekken vanaf het moment dat ik het pizzadeeg maak is het precies goed als ik ga eten. Kokosolie gaat er ook uit, heeft voor mij weinig toegevoegde waarde. Olijfolie (2 soorten), pindaolie en zonnebloemolie mogen blijven.

Theesoorten zijn vanaf vorig jaar beperkt tot acht soorten losse thee, waarvan zes standaard en twee wisseltheetjes. En ik moet ze van mezelf allemaal opmaken voor ik weer nieuwe haal, dus ze blijven vers.

Ik heb van kerst en oud en nieuw ondanks strak inkopen nog genoeg dingen over om de eerste week van januari helemaal geen boodschappen te doen. Het zullen wel creatieve recepten worden  :P

Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 02 januari 2020, 10:50:57
Binnenkort eens aan de slag met de tofuzakjes, diverse soorten meel, gort, zonnebloempitten, cranberries en kokosrasp waar wat mee moet.
Ik ben benieuwd naar wat je met de (gedroogde?) cranberries gaat doen, goede recepten zijn welkom. Ik had per ongeluk online gedroogde ipv verse besteld. Ik heb ze geprobeerd te eten in een notenmix maar ik vind er niets aan, wee-zoetige velletjes. Ik snap niet waarom ze van iets fris zuurs zoiets ongelofelijk zoets maken. Geen toegevoegde suiker, maar wel 25% ananassap, wat dus gewoon ananas suikerstroop is.

Geraspte kokos vind ik vreselijk lekker in cake, maar ook vreemd genoeg in komkommersalade (met verse rode chili en limoensap)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 02 januari 2020, 21:48:53
Cranberries zijn ook lekker in wortel-kosossalade, cakejes of gewoon door de muesli. Met kokos kan je ook lekkere balletjes maken of superamarantrotsjes (lui, maar receptjes staan op de website).

Ik gebruik best vaak kokos, ik heb geraspte kokos, geschaafde kokos en santen altijd op voorraad. En dat gaat netjes op ruim voor de datum  ;).

Dingen die hier nu langer blijven liggen zijn bijvoorbeeld linzen, nu ik al een paar jaar voltijds werk, merk ik datbik deze vooral maakte als ik thuis lunchte. Mijn vriend is er niet dol op, dus het gaat erg langzaam op. Noedels en -soepjes koop ik nu veel en veel minder, gaat nu ook langzaam.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 03 januari 2020, 20:32:13
Ik vind de gedroogde cranberries niet zo zoet (maar inderdaad wel veel zoeter dan verse). Ze zijn gekocht voor granola. Misschien kun je er wat van door een pittige Marokkaanse stoofpot doen? Door pannenkoeken?
Van de kokosrasp maak ik kokosmelk, en ik zag dat het ook niet meer zo veel is, dus dat komt wel op.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 06 januari 2020, 12:01:04
Ik ben niet zo van de zoete dingen in stoofpotten. Bedacht me later dat het misschien wel lekker was om er een handje van in de oliebollen te doen, maar dat is nu te laat  ;D Ik kijk wel even, en anders gaat het maar gewoon weg hoor, dan zet ik de zak wel op kantoor voor wie er trek in heeft.

Al het fruit in de koelkast is inmiddels op, van de laatste stuks heb ik vanmorgen een smoothie gemaakt (pomelo, mandarijn, banaan, komkommer). Alle vegetarische dingen uit de vriezer zijn op. Alle thee die opmoest is opgegaan tijdens de vakantie. Bijna alle toastjes en crackertjes zijn tijdens de feestdagen opgegaan, dus dat ruimt ook lekker op. Ik moet nog een keer erwtensoep koken om de groene erwten en spliterwten op te maken, dan zijn de laatste gedroogde peulvruchten ook op. Puy linzen zijn al een maand op en die mis ik echt wel, net als gewone rode linzen, die ook op zijn. Ik heb allemaal lege weckpotten op het moment!

Ik heb ook de ontbijtproducten even onder de loep genomen. Terwijl ik mezelf verboden had meer dan 1 jam tegelijk open te hebben, heb ik er toch ineens 3. En ik eet maar 1 keer per maand jam ofzo. Ik heb ook zowel vlokken als hagelslag ondanks het plan om maar een van de twee te hebben.

Sambals zijn op, behalve de standaard sambal. Snel weer nieuwe surinaamse kopen, 2 of 3 sambals vind ik redelijk. Ook nog maar twee mosterds in plaats van vier. Ik probeer het daarop te houden, gewone Franse en Colemans. Hoewel ik de Groningse (die het eerst op was) wel mis, misschien daar toch maar weer een klein potje van kopen.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 06 januari 2020, 21:42:59
Lekker bezig Sam! En goed idee om evt iets op kantoor te zetten dat je zelf niet eet zoals de cranberries, heb ik ook wel eens met chocolade gedaan die ik niet lekker vond, dan is het vaak zo op.
Hier is de kokosvoorraad op, de petehbonen in de vriezer zijn op, en ik ben begonnen aan de voorraad zonnebloempitten en lijnzaad: had vandaag een handje ervan geroosterd en daarna besprenkeld met sojasaus door de lunchsalade. Voor herhaling vatbaar.
De theevoorraad kan hier ook kleiner, ook al mee bezig.
2 restjes van flessen azijn met een niet al te bijzondere smaak zijn ook opgegaan.
Moet nog beginnen aan een lading kleine tostada's en zachte taco's in de vriezer. Misschien vrijdag.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 02 april 2020, 21:40:44
De gort, die in 2016 al op moest, is eindelijk op! Was nog steeds lekker.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 02 april 2020, 22:12:40
Ik heb vandaag mijn laatste zelfgekweekte kiemgroenten op, het zakje zaadjes was al een aardig aantal jaren over datum. Nu het ook al jaren over datum zakje alfalfa opmaken  ;)
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 02 april 2020, 23:15:39
Goed bezig! Ik heb van de week bakpoeder opgemaakt dat twee jaar over de datum was. Zakje was nog dicht en het deed het prima in het bananenbrood. Ik had ook nog een open busje bakpoeder, tht 2015, dat heb ik toch maar weggegooid.

Mijn voorraadkast en vriezer zijn weer comfortabel vol op het moment. Vind het toch wel erg fijn zoveel verschillende dingen in huis te hebben.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: LL de Ling op 03 april 2020, 13:44:55
Binnenkort wil ik maar eens beginnen aan deze uitdaging, we hebben een grote voorraadkast beneden. Daarin veel producten die we echt wel opeten (pindakaas ofzo), maar ook wel producten die een keer op mogen (vega knakworsten etc.). Ik ga eens een plannetje maken.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 03 april 2020, 21:35:20
Vegaknackworsten op z'n deense hotdogs? Met rode ui, gebakken uitjes, augurk, remouladesaus, ketchup en een beetje mosterd op een broodje  :yummie:
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: LL de Ling op 05 april 2020, 09:12:12
Lijkt me heerlijk, maar nu vooral op zoek naar een gelegenheid ;) ik eet dat soort gerechtjes niet elke doordeweekse dag.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 10 augustus 2020, 19:19:51
er moet nog dahl, zonnebloempitten, pofmais en ook wat zoete dingen,

De zonnebloempitten zijn  op  :D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Jules86 op 11 augustus 2020, 23:33:20
Ik heb maar 2 keukenkastjes, dus een voorraad kast heb ik niet;p Alles gaat snel op. Dat krijg je als je in een kleine studio woont.  ;D
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 27 oktober 2020, 20:18:37
Ik merk dat door de Covid situatie mijn voorraadkast heel beheersbaar is. Geen etentjes en feestjes waar ik veel te veel voor insla, niet onverwacht uit eten waardoor er dingen niet op gaan. Ik koop nog steeds lekkere dingen en kook elke dag, maar merk dat ik toch iets minder uitbundig inkoop als het alleen voor mezelf is. Ik maak ook vaker eerst dingen op voor ik nieuwe  koop. Herkenbaar? Of hebben jullie juist uitpuilende voorraadkasten?

/me heeft trouwens nog steeds wel voor een week of twee, drie eten in huis hoor 
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: meisbaer op 27 oktober 2020, 20:21:22
Wij hebben juist iets meer op voorraad dan normaal. Voor het geval een van ons ziek wordt, zodat je het een tijdje kan uitzingen (met af en toe een boodschap door een buur).
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: #Q@Ůon op 27 oktober 2020, 20:50:29
De omvang van onze voorraadkast is vooral veel dynamischer geworden.
Omdat er in plaats van twee keer per week nu nog maar twee keer in de drie weken boodschappen komen. En we soms iets langer op die voorraad interen om de boodschappen nog wat langer uit te stellen.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 27 oktober 2020, 21:35:50
Wij hebben ook meer voorraad, ook voor het geval we ziek worden, of we in de winkels waar we nu erg weinig komen (of online) misgrijpen. Ook meer tokovoorraad (noedels, sojasaus etc), omdat ik daar nu ook maar zelden kom/laat bezorgen. Ik zorg wel dat we dingen op eten maar vul dan meteen weer aan.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Eelco op 27 oktober 2020, 21:35:57
Ik doe ook veel minder boodschappen dan vroeger gebruikelijk, en veel efficienter. In de voorraadkast staan ook echt alleen dingen die gegarandeerd opgaan, en het is al een paar keer voorgekomen dat koelkast en voorraadkast bijna leeg waren (nou ja, voor mijn doen dan  ::) ), om na een tripje naar de supermarkt weer bomvol te zijn. Er gaat verrassend veel in twee fietstassen, een fietsmand en een rugtas.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Selly op 27 oktober 2020, 21:39:33
Op vrijdag, als de groente- en fruitvoorraad voor de week is aangevuld, puilt hier de koelkast ook uit. Dat was vroeger nooit, dan haalde ik tussendoor nog wel wat bij, maar nu kom ik zeker niet meer dan 1x per week in de winkels en plan ik heel zorgvuldig een weekmenu. We eten ook meer fruit.

De vriezer (3 laden, niet zo'n diepvrieskist hoor) is ook standaard vol, ook wat meer met vegaburgers enzo.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: fem fatale op 27 oktober 2020, 23:26:06
Hier meer voorraad van de dingen die we veel gebruiken, maar de dingen die we minder vaak gebruiken gebruik ik nu wel vaker om ruimte te maken voor de spullen waar ik een grotere voorraad van wil hebben.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Hedwig op 28 oktober 2020, 06:51:50
Ik heb gisteren ook de voorraadlades opgeruimd. En alle potjes  schoongemaakt. Ik heb de periode van ziekzijn zo goed als achter de rug. En vind het fijn dat alles dan een soort van ďontsmetĒ is. Ik kwam nog een aangebroken pak macaroni tegen, jŠren over de datum, maar volgens mij blijft gedroogde pasta gewoon altijd wel goed. Ook heb ik perensap uit 2018 verwerkt in hachee van linzen. Erg lekker.
Titel: Re: De voorraadkast uitdaging
Bericht door: Sam op 03 januari 2021, 14:09:43
Veel minder voorraad dan andere jaren, maar na de kerst toch wel wat over dat op moet. Vandaag dus even wat extra tijd in de keuken:
- Appelcompote van appels die over waren van de appelflappen
- Bolognesesaus met overgebleven kastanjechampignons, paprika en een rest rode wijn
- Kaassaus van all restjes kaas die er over zijn van de verschillende kaasplankjes
- Soep van alles wat er daarna nog over is, op basis van spliterwten maar met indiase kruiden en veel ui.
- Ontbijtsap met komkommer, wortel, sinaasappel, appel en banaan.

Vanavond op het menu pasta met een deel van de bolognesesaus en kaassaus uit de oven, de rest gaat de diepvriezer in.