Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Vegalicious op 13 oktober 2016, 11:32:04

Titel: Broodbeleg
Bericht door: Vegalicious op 13 oktober 2016, 11:32:04
Hallo allemaal!

Ik ben wel benieuwd waarmee jullie dagelijks het brood beleggen. Varieren jullie veel of smeren/beleggen jullie vaak hetzelfde op het brood.  En uit nieuwsgierigheid wat voor boter gebruiken jullie?
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: Sven op 13 oktober 2016, 13:09:50
Zoet broodbeleg gebruik ik weinig. Meestal pindakaas, kaas, vegabeleg, Heinz Sandwich spread. Ik eet vooral 's middags brood, 's morgens eet ik doorgaans havermout.

Boter gebruik ik niet veel, maar als ik het gebruik is het roomboter. Van margarine ben ik geen fan.
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: Windigo op 13 oktober 2016, 16:18:13
S'ochtends eet ik volkorenbrood met een variatie aan geitenkaas, pindakaas of andere notenboters, vegetarische worst en of vlokken. Soms ook gewoon toast met alleen gezouten roomboter, maar dat is in het weekend. Doordeweeks eet ik alpro soya margarine op brood.

S'middags eet ik regelmatig een tosti met mosterd of pesto, in het weekend smeerseltjes van de Griek op de markt, soms sandwichspread of hummus met komkommer, of als ik een beetje stout wil doen ook wel eens speculaas.

Eieren eet ik weinig, maar soms roerei in het weekend bij een ontbijtje.
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: meisbaer op 13 oktober 2016, 20:49:57
Van die hartige smeersels op basis van zonnebloempit, die ze ook bij de Aldi hebben. Guacemole, hummus zulke dingen. Af en toe eens lekker (geiten)kaas, bij voorkeur van Bastiaansen. Eitjes zijn ook erg lekker, en af en toe notenpasta's. En Fair Trade hagelslag of vlokken, die zijn het lekkerst.

Ik gebruik halvarine, roomboter is ook lekker, maar dan moet je weer zo lang wachten voordat het smeerbaar is.
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: fem fatale op 13 oktober 2016, 23:50:52
Hummus, met of zonder groenten (rauw of gegrild, of avocado, da's denk ik fruit), jam, notenpasta. Soms veganaise en tomaat, of gebakken paddestoelen.
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: Eelco op 14 oktober 2016, 00:13:24
Ik neem eigenlijk alleen maar hartig broodbeleg en blijkbaar ben ik niet de enige. Hummus inderdaad, altijd zelfgemaakt. Plakjes gerookte tofu (ik koop dat altijd als blok, goedkoper dan voorgesneden en je kunt zelf de dikte bepalen), kaas en brie, en regelmatig ook iets als rucolapesto of champignon-tofuspread. Eigenlijk altijd gelardeerd met groente als kerstomaat, paprika, radijs, komkommer en gekiemde fenegriek - gezond, maar vooral lekker. Ik gebruik ook graag boter (Ierse boter van koeien die het hele jaar door in de wei staan - daar let ik bij kaas trouwens ook erg op), geen margarine.
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: Monica op 14 oktober 2016, 09:17:27
Ik gebruik ook graag boter (Ierse boter van koeien die het hele jaar door in de wei staan - daar let ik bij kaas trouwens ook erg op), geen margarine.

Welke boter is dat als ik vragen mag.

Ik doe meestal kaas op brood (vaak in combinatie met tomaat/basilicum), maar ook een eitje vind ik erg lekker. Heel af en toe vega plakjes of een smeersel als kaastapenade. In het weekend geroosterd brood met geprakte avocado. Ook erg lekker.
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: Dame Noire op 14 oktober 2016, 09:33:13
Op mijn werk meestal kaas, in het weekend geroosterd brood met hummus/baba ghanoush/andere smeersels. Soms pindakaas, of tahin met honing. Ik gebruik Alpro soya margarine (lust geen roomboter).
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: Sven op 14 oktober 2016, 10:35:25
Ik gebruik ook graag boter (Ierse boter van koeien die het hele jaar door in de wei staan - daar let ik bij kaas trouwens ook erg op), geen margarine.

Welke boter is dat als ik vragen mag.

Kerrygold (https://kerrygold.com/nl/producten/kerrygold-pure-ierse-ongezouten-boter/)
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: Eelco op 14 oktober 2016, 10:56:35
Ik gebruik ook graag boter (Ierse boter van koeien die het hele jaar door in de wei staan - daar let ik bij kaas trouwens ook erg op), geen margarine.
Welke boter is dat als ik vragen mag.
Kerrygold (https://kerrygold.com/nl/producten/kerrygold-pure-ierse-ongezouten-boter/)
Inderdaad. Ah, die is ook in Nederland te krijgen dus. Dat wist ik niet en daarom had ik het merk niet genoemd.
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: Monica op 14 oktober 2016, 11:53:24
Kerrygold (https://kerrygold.com/nl/producten/kerrygold-pure-ierse-ongezouten-boter/)

Inderdaad. Ah, die is ook in Nederland te krijgen dus. Dat wist ik niet en daarom had ik het merk niet genoemd.

Bedankt!
Via googlen kwam ik wel op die link, maar voor de zekerheid nog maar even gevraagd. Ik ga eens kijken of ik de boter hier kan kopen.
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: Windigo op 15 oktober 2016, 04:58:37
Ik gebruik ook graag boter (Ierse boter van koeien die het hele jaar door in de wei staan - daar let ik bij kaas trouwens ook erg op), geen margarine.

Welke boter is dat als ik vragen mag.

Kerrygold (https://kerrygold.com/nl/producten/kerrygold-pure-ierse-ongezouten-boter/)

Waar koop je dat?

Ik vind overigens de geitenboter van AH ook heel lekker :)
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: Eelco op 02 maart 2017, 12:32:30
Vanochtend herontdekt: hummus met zuurkool er op (beide zelfgemaakt) is een lekkere combinatie!
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: lieve lijn op 29 maart 2017, 19:48:16
Dat klinkt lekker eelco!
Titel: [Koken] Hartig vegetarisch op brood
Bericht door: Vegatopia op 27 september 2017, 13:01:10
Hartig vegetarisch op brood

Wie van zoet op brood houdt, heeft het makkelijk. Pindakaas, hagelslag, muisjes, 1001 verschillende jamsoorten, speculoos, het is allemaal vegetarisch en meestal ook vegan. Wie liever hartig broodbeleg heeft, komt al gauw uit op kaas. Voor wie minder of geen kaas wil eten, of gewoon meer variatie wil hebben, zijn er gelukkig meer dan voldoende alternatieven. Hummus, chutney en pesto zijn makkelijke spreads voor door de week. In het weekend kun je ook eens uitpakken met gefrituurde tempeh of gebakken champignons met peterselie of spinazie. Altijd een goed idee: garneren met groente.

Source: Hartig vegetarisch op brood (http://www.vegatopia.com/vega/koken/achtergronden/13825-hartig-vegetarisch-op-brood)
Titel: Re: [Koken] Hartig vegetarisch op brood
Bericht door: fem fatale op 28 september 2017, 01:34:53
Ik reken pindakaas altijd tot hartig, want niet zoet en veel eiwitten.
Titel: Re: [Koken] Hartig vegetarisch op brood
Bericht door: Eelco op 28 september 2017, 11:47:20
Ik reken pindakaas altijd tot hartig, want niet zoet en veel eiwitten.
Daar zijn de meningen over verdeeld (https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/25/is-pindakaas-hartig-of-zoet-4976598-a1528379)  :).
Citaat
Aanhangers van #teamhartig redeneren bijvoorbeeld dat pindakaas hartig is omdat het net als hartige kaas goed te combineren is met sambal en komkommer. Andersom beargumenteert #teamzoet dat pindakaas met jam of hagelslag een logische combinatie is omdat je zoet met zoet combineert.
Waarbij Culy (https://www.culy.nl/inspiratie/pindakaas-is-het-nu-zoet-of-hartig-wij-delen-de-lekkerste-recepten/) een goed argument geeft om pindakaas onder zoet te scharen:
Citaat
Het gros van de pindakaasrecepten die we tegenkomen is toch zoet. Pindakaas combineert namelijk als geen ander met dingen als chocola of banaan, wat het de ideale toevoeging maakt in menig dessert.
Titel: Re: [Koken] Hartig vegetarisch op brood
Bericht door: #Q@ñon op 28 september 2017, 12:52:02
Waarbij Culy (https://www.culy.nl/inspiratie/pindakaas-is-het-nu-zoet-of-hartig-wij-delen-de-lekkerste-recepten/) een goed argument geeft om pindakaas onder zoet te scharen:
Citaat
Het gros van de pindakaasrecepten die we tegenkomen is toch zoet. Pindakaas combineert namelijk als geen ander met dingen als chocola of banaan, wat het de ideale toevoeging maakt in menig dessert.

Dat vind ik een behoorlijk raar argument. Dat iets ingredient is voor veel recepten met zoetigheid, maakt het ingredient natuurlijk nog niet tot zoetigheid. Anders kan je ook custardpoeder, havermoutvlokken, erwten en zelfrijzend bakmeel tot zoetigheid uitroepen, om maar eens wat te noemen.
Titel: Re: [Koken] Hartig vegetarisch op brood
Bericht door: neleH op 28 september 2017, 13:30:16
Wat een grappige discussie. Ik ervaarde zelf altijd dat pindakaas zoet is (het staat in de winkel ook tussen zoet broodbeleg), maar het is eigenlijk hartig vind ik nu (behalve die goedkope pindakaas waar suiker in zit, en palmvet, jak!).
Titel: Re: [Koken] Hartig vegetarisch op brood
Bericht door: Edith Jonker op 28 september 2017, 16:37:46
Ik lees gezelllig even mee. Ik vind pindakaas niet zoet hoor. Geen reclame maken maar die van Calve zitten alleen pinda's en olie in en zout. Geen suiker.
Verder hou ik (toch wel ook) van de nep-producten van vegetarische slager voor op brood. En tomaten met mayo!
Titel: Re: [Koken] Hartig vegetarisch op brood
Bericht door: Wombat op 28 september 2017, 16:41:09
In die van Calvé zit ook palmvet. Dat heeft daar niks te zoeken, zoals in de meeste producten. Voor mij een reden om het niet te kopen. Maar pindakaas is volgens mij contextafhankelijk zoet of hartig: met hagelslag of banaan zoet, met sambal hartig.
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: Eelco op 28 juni 2018, 23:55:27
Bij ontbijt/brunch/lunch heb ik altijd hartig broodbeleg met daarop steevast groente als kerstomaat, radijs, komkommer, paprika, rucola, spinazie. Ook gewoon door de week, dat spul heb je in een mum van tijd gesneden. Mijn man vindt dat maar raar en beweert dat ik de enige ben met die groentetic. Ben ik echt de enige?  ::)
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: fem fatale op 29 juni 2018, 09:10:54
Ik doe het ook, behalve bij pindakaas, en P weigert uberhaupt brood te eten als ze niet ook wat rauwkost krijgt.
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: meisbaer op 29 juni 2018, 23:28:27
Als ik thuis ben wil ik nog wel eens radijs, tomaat, komkommer of augurk op mijn hartige beleg doen. Naar mijn werk neem ik naast brood altijd een saladetje mee
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: Selly op 30 juni 2018, 17:40:44
Ik hou er ook van. Sowieso bij de lunch in het weekend, regelmatig ook bij t weekendontbijt. Doordeweeks soms paprika, komkommer of sla op de boterham met kaas, hummus of marmite, en doordeweeks bij de lunch altijd wel iets van salade of soep met groente of bento en soms wat warms met groente.
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: karl op 30 juni 2018, 19:58:44
Ik eet graag iets hartig als ontbijt, in tegenstelling tot de Italiaanse gewoonten (in Perugia waren we in een hotel met niets dan zoets voor ontbijt, en het ging daar ook prat op). Dus maak ik af en toe een hartige salade met tomaat, sla, komkommer, broodkorstjes, feta bijvoorbeeld. Of warm bonen in tomatensaus op, dan wel hartig bijgekruid. Of speckstukjes met ei, maar hier vind je die niet zo makkelijk meer. Een enkele keer gebakken tomaat met geklutst ei erover. Zou wel meer warms willen 's ochtends, maar dat is zo bewerkelijk als je een slaperig hoofd en niet zoveel tijd hebt. Eten ze in Spanje niet een soort bruschetta met tomatentapenade als ontbijt? En in Thailand ook warme gerechtjes van noedels en groenten?
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: Eelco op 30 juni 2018, 21:08:41
Ik hoor het al, ik ben in goed gezelschap. Ik had ook niet anders verwacht  :).
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: Miranda op 02 juli 2018, 15:38:37
Volkomen normaal hoor Eelco. Ik neem bergen rauwkost mee naar werk. Voor op mijn boterham, ernaast of om te snaaien. Ben er gek op.
Titel: Re: Broodbeleg
Bericht door: eno2 op 17 december 2018, 21:49:58
Na 20 jaar boter noch margarine te hebben gebruikt: Sinds begin dit jaarbeleg ik met vrijwel niets anders dan vegan margarine. Het is in elk geval het goedkoopste (1.5€, 500g, gaat twee drie weken mee).  Al mijn brood wordt getoast. Daar smeer ik margarine en geraspte lookteentjes op. Ik ben gek op look.