Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Draek op 15 juli 2003, 15:51:29
-
Iemand nog lekkere milkshake varianten?
Ik heb net een blender geval gekocht, dus moet wat uitproberen. Ik heb net iets met manderijnen, ananas, banaan en sojamelk gedronken. Ook lekker (stonk wel een beetje).
Dus tips hoor ik graag
-
Wat erg makkelijk is: de ingevroren gemengde rode vruchten van de natuurwinkel of AH. Je mikt er wat (soja)melk of vanille yofu en
eventueel wat banaan of jus d´orange bij, en klaar ben je :)
-
ohh verkocht mijn AH die rode ingevoren vruchten nog maar .Die zijn lekker! In Amerika en Engeland schijn je super veel soorten zomervruchten (dus bv ook aardbeien apart) ingevoren te hebben. Waarom hier niet? Nou ja, het is vast slecht voor het milieu.
Ik mix vaak yoghurt, een banaan en een sinaasappelsap tot milkshakeachtig iets.
-
Halve aardbeioogsten laten verschimmelen is misschien minder slecht voor het miljeu, maar wel zonde. De appie in 't durp van m'n vader heeft het nog wel, dus wie weet kunnen ze het op verzoek bestellen.
-
Alle soorten fruit, yoghurt, melk, ijs, karnemelk (vegans aanpassen), chocolade (stukjes en saus), vruchtensappen, rauwe groenten die zich laten mixen, voor de vezels een schep brinta, nootjes (maar dan beter niet door een rietje naar binnen werken), siroopjes, frisdrank (cola en ijs). Wat niet eigenlijk!
Tja, heb dit weekend de staafmixer ontdekt (en 'en passant' de hakmachine gemold), en heb besloten een blender voor mijn verjaardag te vragen, dan kan ik er nog meer mee doen.
-
en heb besloten een blender voor mijn verjaardag te vragen, dan kan ik er nog meer mee doen.
Dan kan je beter een keukenmachine vragen, kun je nog meer mee en is niet duurder.
-
Ik schrijf het meteen op! Ik verjaar namelijk pas in november, en ik wil nog wel eens vergeten wat ik wil hebben.
De gemolde hakmachine is trouwens van mijn moeder.
-
Ik ga nu elke dag maar wat milkshakes proberen. Misschien vind ik nog een topcombinatie.
Ik probeerde de bananenshake na te maken die je vind in allerlei fastfoodketens, maar bananen en sojamelk smaakte niet zo goed. Er moet denk ook nog wat ijs door, maar dat had ik niet in huis. Morgen maar eens wat anders proberen :)
-
Bananen, yofu (is dat er in banaan-smaak?) en bananenijs. En dan klutsen maar! Misschien nog een vanillestokje erdoor. Hmm lekker :D 'k heb 'm wel eens gehad
-
Ik probeerde de bananenshake na te maken die je vind in allerlei fastfoodketens, maar bananen en sojamelk smaakte niet zo goed.
je kan ook kokosmelk of kokossap ipv sojamelk. Is vet, maar wel lekker.
-
Ik probeerde de bananenshake na te maken die je vind in allerlei fastfoodketens, maar bananen en sojamelk smaakte niet zo goed.
Waarom zou je dat willen? ??? Kom op, een eigen recept is toch veel origineler? En die fastfoodketens hebben echt geen lekker eten hoor en ik weet zeker dat jij over een week de fastfoodketen-milkshakes kan overtreffen! :)
-
Vandaag een lekkere shake gemaakt van een receptkaart van de AH (ietsje aangepast).
peer-kersenmilkshake
2 peren schillen, klokhuis verwijderen, in stukjes snijden. In blender met 300 ml sojamelk (die met appel uit de koeling van de AH), 250 ml biogarde yoghurt, 6 kersen (pit eruit en gehalveerd), 5 lepeltjes nutella.
Shaken maar!
:yummie: Erg lekker :yummie: Wel een beetje machtig. Misschien doe ik er de volgende keer wel een lepeltje chocopasta minder in.
-
Ja, lijkt mij een goed idee, zelf ijsjes/shakes/sorbets bouwen met die blikjes kokos-sap die heel sommige supermarkten maar in ieder geval alle toko's hebben. Ze zijn er met en zonder snippers vruchtvlees.
-
Van de Provamel site:
1 potje Provamel Yofu met perzik en
1 potje Provamel Yofu met aardbei
1 middelgrote banaan
1-2 glazen Provamel gezoete sojadrink met calcium
vers geperst citroensap
fruit naar keuze (aardbei of framboos)
Mix alle ingrediënten met de mixer of keukenrobot... en geniet. Deze verrukkelijke aardbeienshake is heerlijk als zomers ontbijt, als lunch of als gezond tussendoortje op elk ogenblik van de dag. U kunt de aardbeien door eender welk fruit vervangen.
-
Van de Provamel site:
1 potje Provamel Yofu met perzik en
1 potje Provamel Yofu met aardbei
1 middelgrote banaan
1-2 glazen Provamel gezoete sojadrink met calcium
vers geperst citroensap
fruit naar keuze (aardbei of framboos)
Mix alle ingrediënten met de mixer of keukenrobot... en geniet. Deze verrukkelijke aardbeienshake is heerlijk als zomers ontbijt, als lunch of als gezond tussendoortje op elk ogenblik van de dag. U kunt de aardbeien door eender welk fruit vervangen.
Wel een beetje omslachtig met die potjes provamel, volgens mij kan je die gewoon weglaten. Gewoon sojamelk met een scheut roosvicee/diksap (+ bakje aardbeien en een banaan) doet de truc ook. Op zich grappig om er citroensap door te doen, ik zal eens proberen of dat lekker is.
-
Wel een beetje omslachtig met die potjes provamel, volgens mij kan je die gewoon weglaten. Gewoon sojamelk met een scheut roosvicee/diksap doet de truc ook. Op zich grappig om er citroensap door te doen, ik zal eens proberen of dat lekker is.
Gewone sojamelk met citroensap is misschien niet zo'n goed idee, want dat zou kunnen gaan schiften.
Die sojadrink van Provamel heeft vast allemaal toegevoegde stabilisatoren waardoor dat niet gebeurt...
-
Wel een beetje omslachtig met die potjes provamel, volgens mij kan je die gewoon weglaten. Gewoon sojamelk met een scheut roosvicee/diksap doet de truc ook. Op zich grappig om er citroensap door te doen, ik zal eens proberen of dat lekker is.
Gewone sojamelk met citroensap is misschien niet zo'n goed idee, want dat zou kunnen gaan schiften.
Die sojadrink van Provamel heeft vast allemaal toegevoegde stabilisatoren waardoor dat niet gebeurt...
Ow, ok :)
-
citroenschil erdoor?
-
Mijn favoriete milkshake:
Pureer 1 ríjpe banaan (da's dus met bruine spikkels erop) met een scheut niet te dikke yoghurt en een bolletje ijs naar keuze. Beetje kardemom erbij, en eventueel een borrelglaasje rum.
-
Ik gooi eigenlijk gewoon alle fruit die ik heb doorelkaar heen. Om het dunner te maken gebruik ik sinaasappelsap of melk. Vooral banaan vind ik heel erg lekker.
-
Van http://www.tempeh.info (http://www.tempeh.info):
Tempeh & Fruit Juice Drink
Ingredients
1 ripe banana, peeled
5 oranges, squeezed
80 g fresh tempeh
Directions
Very easy: mix all ingredients until smooth. You can add some water to make it thinner or sugar to make it sweeter. We find that if you mix the tempeh first with some water you can get a smoother drink.
Very healthy and lots of nutrients! Tempeh should be very fresh with no off-flavours. If you are not sure about the quality of tempeh you should first steam it for 10 minutes and cool it.
Vegan: Yes
Vegetarian: Yes
-
Ik heb laatst een meloenshake gemaakt, echt fantastisch!
Een kwart meloen in parten snijden en even een uurtje invriezen, dan in de blender, samen met soyayoghurt en aangevuld met een beetje soyamelk. Goed blenderen en dan heb je een heerlijke, verfrissende fruitshake!
-
Ik ben sinds 3 weken opnieuw begonen met sporten na 3 jaar....
En ik wou mijn "wonder shake" bekend maken.
200mL melk (of soya melk)
3 eetlepels pindakaas
1/2 banaan.. en HOP in de mixer!
Het is écht licht verteerbaar (vind ik) en geeft wel extra energie!
'nique
-
Hmm banaan met pindakaas klinkt niet echt als 'jeuh', maar het is in ieder geval goed dat je (weer) bent gaan sporten! En wellicht ga ik 't wel proberen, als 't licht verteerbaar is..
-
sommige mensen zeggen dat pindakaas en/of bananen niet licht verteerbaar zijn.... daarom heb ik 't zo geschreven. Bijvoorbeld, mijn vader zeg dat als je een boterham met pindakaas en banaan eet voor dat je naar bed gaat, dan ga je zeker dromen!
'nique
-
ik houd het op dextro energy of een aa'tje ;D
-
aa tje???
???
nikkie
-
aa tje???
dat is een energydrankje
-
aa tje???
dat is een energydrankje
Lees: het is een limonadedrankje dat duurder dan een limonadedrankje verkocht wordt onder de noemer dat als je sport - dat men veelal doet om energie kwijt te raken - je zo je energie weer kunt aanvullen.
Oftewel, drink water.
-
aaAAaa
nou begrijp ik. Ik gebruikte vroeger, alleen maar water. Maar met mijn asthma, ik voel dat deze "vochtopname drankjes" hulpen met mijn droge keel, ondanks de salbutamol.....
'nique
-
ik neem altijd thee mee voor na t sporten, ik heb een thermobidon, dus als de training lang genoeg duurt is de thee net op een lekkere temperatuur
je kunt er veel suiker in gooien, en dat is toch waar je behoefte aan hebt na t sporten, t is warm, en dat is fijn want dan krijgt je maag geen shock
en bovendien, als je kijkt op een flesje gatorade en je vergelijkt wat daarin aan mineralen, zit met wat er in een flesje spa zit, is er nauwelijks verschil, of althans, niet zo'n verschil dat ik de één duidelijk beter vind dan de ander, en ik heb bij de keurinsdienst van waarde gezien dat er in een flesje spa min of meer hetzelfde zit als in leidingwater
-
Er zijn wat extra minerlen toegevoegd aan die sportdrankjes, maar volgens mij is lauwe thee, eventueel met suiker, net zo goed. Of druivensuiker inderdaad, wordt ook snel in je bloed opgenomen. En om je zoutgehalte weer op peil te krijgen kun je ook een dropje o.i.d. nemen.
-
ja, ze zeggen dus dat die mineralen zijn toegevoegd, maar t scheelt maar heel weinig met een flesje spa, ik geloof dat het ging om tiende microgrammen, en één mineraal dat er wel in de gatorade zat, en niet in de groene spa (wat trouwens een slecht sportdrankje is vanwege de bubbeltjes, maar ik wilde de mineralen vergelijken en spagroen hadden we in huis)
-
Limonade
Voor ongeveer een liter:
Geraspte schil van 2 citroenen
Sap van 2 citroenen
1 theekopje suiker
Water
Breng de suiker met de citroenrasp en een theekopje water voorzichtig aan de kook. Giet het citroensap er bij, en vul na afkoelen (naar smaak) aan met water.
-
Goed idee :O
-
Mmmm, dank voor het recept!
Ikzelf vind muntthee het ultieme zomerdrankje.
Maar een recept daarvoor lijkt mij wat overbodig ;)
Trouwens, als ik toch aan munt denk, een mojito is ook niet verkeerd bij deze temperaturen! :drink:
-
Receptje?
-
Uhhh, nooit zelf gemaakt. Er gaat in: verse munt, witte rum, rietsuiker, citroen/limoensap, sodawater en ijs.
Maar de verhoudingen weet ik niet.
Na even Google-en dit gevonden:
Recept
3,5 cl rum, een halve theelepel (riet-) suiker, een halve limoen, mineraalwater, muntblaadjes en een paar ijsblokjes. Meng de suiker met een beetje mineraalwater in een glas. Snij de limoen in tweeën en knijp het sap van een halve limoen uit in het glas. Voeg een paar muntblaadjes toe, stamp de steeltjes van de blaadjes met een houten stamper fijn zonder de blaadjes zelf te beschadigen. Vul vervolgens het glas met ijsblokjes, rum en mineraalwater en roer het geheel goed om. Serveer de cocktail met een rietje en een paar muntblaadjes.
Experimenteren
Toch zult u merken, dat geen mojito op Cuba gelijk van smaak is en dat sommige beduidend lekkerder zijn dan andere. Het kan dus lonen om te experimenteren met de ingrediënten en de hoeveelheden daarvan.
Ikzelf vind het vooral lekker als het glas minstens voor de helft met munt is gevuld.
-
Als het echt warm is vind ik lekker wat ik ooit in Turkije heb gedronken: Ayran heette het geloof ik.
Een soort verdunde yoghurt met zout en ijsblokjes.
-
Ik denk dat het ook wel te maken is met soja yoghurt.
-
Trouwens, als ik toch aan munt denk, een mojito is ook niet verkeerd bij deze temperaturen! :drink:
jaaa is super lekker
-
Limonade
Voor ongeveer een liter:
Geraspte schil van 2 citroenen
Sap van 2 citroenen
1 theekopje suiker
Water
Breng de suiker met de citroenrasp en een theekopje water voorzichtig aan de kook. Giet het citroensap er bij, en vul na afkoelen (naar smaak) aan met water.
Kan dat ook met rietsuiker? Heb 3 citroenen die op moeten en geen gewone suiker. Schiet me te binnen dat ik wel nog witte suiker heb, wel maar een beetje maar ach, maakt niet uit, ik ga ff een poging doen limonade te maken.
-
Ik zou niet weten waarom niet!
Edit: ik heb ondertussen gewoon weer 10 citroenen gehaald. Ze gaan niet allemaal de limo in, het is ook lekker in dressings in plaats van spul uit fles.
-
Rietsuiker heeft een andere smaak, ik had niet genoeg witte suiker dus heb er rietsuiker bij gedaan maar had daar ook niet genoeg van dus is een heel klein kopje suiker geworden, en receptjes volgens is blijkbaar moeilijk voor mij, had de suiker, water, citroenschil (heb geen rasp dus dan maar de dunschiller) en citroensap in een pannetje gedaan en staat nu op laag vuur.
-
Een paar zomerse cocktailrecepten:
Gin Fizz
- 1/3 gin
- 1/3 citroensap
- 1/3 soda
Ipanema
- 7/10 Batida de Coco
- 3/10 muntsiroop
Margarita
- 3 delen Tequila
- 2 delen Triple Sec of Cointreau
- aanlengen naar smaak met limoensap
- serveren in een glas met zout op de rand
Piña Colada
- 2/5 Batida de Coco
- 2/5 witte rum
- 1/5 anassap
Roman Holiday
- 1/3 gin
- 1/3 Martini Bianco
- 1 eetlepel citroensap
- aanlengen met Italiaanse droge witte wijn
Tequila Sunrise
- Tequila
- sinaasappelsap
- 1 eetlepel grenadine
Tropicana
- 1 deel rum
- 1 deel Curaçao
- scheutje Malibu
- scheutje limoensap
-
Trouwens, als ik toch aan munt denk, een mojito is ook niet verkeerd bij deze temperaturen! :drink:
Dit doet me wel wat aan een caipirinha denken, een Braziliaanse mix met rietsuiker, cachaca (een soort rumachtige drank, erg sterk), limoensap en gecrushed ijs. Heel erg lekker inderdaad, zo lekker dat je al gauw teveel ervan drinkt en er dus heel erg dronken van kunt worden.
Behalve met limoen is het trouens ook heel goed te drinken met andere uitgeperste vruchten, bijvoorbeeld met mangosap.
-
Een paar recepten voor vruchtensappen / niet-alcoholische cocktails:
Bongo
- 1/5 mangosap
- 1/5 citroensap
- 2/5 ananassap
- 1/5 kokosmelk
Chinese Night
- 1/2 lycheesap
- 1/4 kokosmelk
- 1/4 citroensap
Eldorado
- 1 deel guavesap
- 1 deel passievruchtensap
- 1 deel sinaasappelsap
- 1 deel ananassap
- aanlengen naar smaak met Tonic
Grape Fizz
- 1 grote geperste roze pompelmoes
- 4 eetlepels grenadine
- aanlengen met spuitwater
Iglo
- 3 geperste citroenen
- 10 cl muntsiroop
- 40 cl spuitwater
Shirley Temple
- 1 deel passievruchtensap
- 1 deel ananassap
- aanlengen met Bitter Lemon
-
de allerlekkerste limonade
1/6 citroensap
1/6 ahornsiroop
3 ijsklontjes
rest water
roeren, Lekker!! :yummie:
-
De limonade was lekker! Nouja, is want het is nog niet op.
-
Gisteren heb ik een fruitshake gemaakt en die beviel prima!
100 gram goed gekoelde witte pitloze druiven
1 goed gekoelde perzik
250 ml goed gekoelde sinaasappelsap (appelsap of wittedruivensap kan ook)
Perzik van schil ontdoen en vruchtvlees in stukjes snijden.
Stukjes perzik, druiven en sap in blender en even laten draaien (10 tot 20 seconden).
En dan heb je 1 groot glas (zeg maar gerust ENORM glas) drinken.
-
Ik heb deze week al iedere dag een grote kan ijsthee gemaakt van handvol munt, sap van een citroen en dan bijgezoet met agavediksap, hmmmmm. Daar kan geen limonade aan tippen. :yummie: Te zoete drankjes helpen niet echt tegen de dorst (behalve de mojito dan ;))
-
Ik wilde dat ik ijsthee lustte... :-\
-
Ik wilde dat campari vegetarisch was
-
Diit doet me wel wat aan een caipirinha denken, een Braziliaanse mix met rietsuiker, cachaca (een soort rumachtige drank, erg sterk), limoensap en gecrushed ijs. Heel erg lekker inderdaad, zo lekker dat je al gauw teveel ervan drinkt en er dus heel erg dronken van kunt worden.
Behalve met limoen is het trouens ook heel goed te drinken met andere uitgeperste vruchten, bijvoorbeeld met mangosap.
En dit doet mij weer denken aan met een fles water, een fles van die rum van 1 euro per fles en een zak suiker onder een limoenboom zitten in de Braziliaanse zon. Jaaaaaaaaaaaaa! 8) 8)
-
Een recept dat ik 'afgekeken' heb van een biologisch restaurant was het volgende:
1/2 liter appelsiensap (sinaasappelsap of jus d'orange voor de taalpuristen en Nederlanders)
1/2 liter sterke rozenbottelthee (of andere vruchtenthee)
1 of twee bananen
Fijngesneden verse munt
Dit alles goed mixen en goed gekoeld te gebruiken. Persoonlijk is dit een van mijn favoriete zomerdrankjes en ik gebruik het tevens als een 'sportdrank' als ik ga fietsen.
-
heel erg goed als ik me zwakjes voel is deze:
appels+wortel+gember (verhouding appel/wortel ongeveer50/50, gember +/- 2 cm)
alles in een sapcentrifuge gooien en daarna het rotding schoonmaken (wat een hel)
maar erg lekker
-
Ik heb een ander recept gevonden voor limonade, ben het nu aan het proberen.
Citroenschijfjes samen met kruidnagel (evenveel als aantal citroenen) overgieten met kokend water. Nachtje (of in mijn geval nu een dagje) laten trekken. De citroenen en kruidnagel verwijderen, suiker (hoeveelheid weet ik niet vanbuiten) laten oplossen, mag net niet koken. Als het opgelost is wel 10min koken. Laten afkoelen en aanlengen met (soda?)water en (evt) ijsblokjes.
-
Ik heb vorig jaar uitgebreide pogingen gedaan watermeloenlimonade te maken, watermeloen pureren (en eventueel zeven) en dan suikerstroop erdoor en veel koud water. Misschien nog citroensap erdoor.
(Ik kan me herinneren dat het een beetje geklooi was om het lekker en niet te weeïg te krijgen, dus als iemand goede verhoudingen weet hou ik me aanbevolen!)
-
Vandaag een lekkere shake gemaakt van een receptkaart van de AH (ietsje aangepast).
peer-kersenmilkshake
2 peren schillen, klokhuis verwijderen, in stukjes snijden. In blender met 300 ml sojamelk (die met appel uit de koeling van de AH), 250 ml biogarde yoghurt, 6 kersen (pit eruit en gehalveerd), 5 lepeltjes nutella.
Shaken maar!
:yummie: Erg lekker :yummie: ! Wel een beetje machtig. Misschien doe ik er de volgende keer wel een lepeltje chocopasta minder in.
Zou 6 kersen niet heel heel weinig zijn?
Ik heb gister een kersenmilkshake gemaakt, met iets minder dan een halve kilo kersen, en 300 ml melk, en scheutje citroensap erin. Maar hij was echt goor, zonde van mn kersen dus, maar het smaakte gewoon heel sterk en raar, helemaal niet lekker of zoet of romig, zoals een milkshake dat hoort. Als ik hetzelfde met aardbeien ipv kersen doe dan gaat het prima...
-
Omdat ik nog een pakje silken tofu had liggen wat hoognodig opmoest heb ik geprobeerd er een soort milkshake van te maken. En het was nog redelijk gelukt ook: silken tofu, 2 bananen, sap van 2 limoenen staafmixeren en verdunnen met een scheutje sinaasappelsap.
-
En ik wou mijn "wonder shake" bekend maken.
200mL melk (of soya melk)
3 eetlepels pindakaas
1/2 banaan.. en HOP in de mixer!
Uitgeprobeerd! - maar ietsje anders:
- rijpe bananen, geschild, en bevroren
- soja/bio-melk
- eetlepel pindakaas
- kardamom
- gember(siroop)
- rietsuiker/honing
T allerekkerste drankje wat ik ken.. ;D
-
Ik heb een ander recept gevonden voor limonade, ben het nu aan het proberen.
Citroenschijfjes samen met kruidnagel (evenveel als aantal citroenen) overgieten met kokend water. Nachtje (of in mijn geval nu een dagje) laten trekken. De citroenen en kruidnagel verwijderen, suiker (hoeveelheid weet ik niet vanbuiten) laten oplossen, mag net niet koken. Als het opgelost is wel 10min koken. Laten afkoelen en aanlengen met (soda?)water en (evt) ijsblokjes.
Heb ik deze zomer opnieuw gemaakt.
Ik heb er vanavond ook kleine stukjes gember bij gedaan, om mee een nachtje te trekken. Zal morgen laten weten of dat een lekker effect heeft.
-
Ik heb er vanavond ook kleine stukjes gember bij gedaan, om mee een nachtje te trekken. Zal morgen laten weten of dat een lekker effect heeft.
Ik vond het bitterder dan anders, mogelijk door de gember?
Vandaag echter heerlijke gemberlimonade gemaakt! Een beetje op goed geluk gehakte verse gember, wat water, suiker, beetje kruidnagel en kaneel ca 10-15 min laten koken, dan laten afkoelen. Bruisend water erbij. Is echt makkelijk en superlekker! Ik denk dat ik nooit meer canada dry of ginger ale hoef te kopen.
-
Heeft iemand hier toevallig lekkere recepten voor milkshakes en smooties voor in de blender?
Ik wil nog een boekje kopen, maar dat komt er vandaag niet meer van. In het boekje bij mijn philips blender stonden ook maar 3 receptjes helaas.
Groetjes,
Ariel
-
Bevroren bananen met (soja-, rijst- of gewone) melk.
Bevroren aardbeien met ander rood fruit.
Gewoon alles door elkaar pl**ren! ;)
-
Hoe maak je trouwens een eenvoudige a la 'mc donalds' milkshake?
Ik geloof iets van ijs en melk? Of nog iets erdoorheen??
-
Iets meer ijs dan melk.bijvoorbeeld aarbeienjam of van die aarbeien dessertsaus erbij.
Wat ik ook heeeel lekker vind is het siroop van ananas uit blik erbij.
-
Ik doe trouwens ook wel eens amaretto of iets anders likeurderigs erdoor.voor een grotemensenmilkshake! :drink:
-
Smoothies - de basics (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_groente.php?subaction=showfull&id=1152462771&archive=&start_from=&ucat=6)
-
Vanmorgen een heerlijke smoothie gehad van yoghurt, verse jus, banaan en mango :yummie:
-
Meloen limonade:
Ingrediënten:
7 citroenen
2 glazen suiker
1 meloen
2 glazen water
Verse munt
Meer water
Werkwijze:
Doe twee glazen water, de suiker en de rasp van twee citroenschillen in een pan en breng dit aan de kook. Laat dit afkoelen en voeg er het sap van de zeven citroenen aan toe. Vul aan met voldoende koud water.
Schenk dit door een zeef in een mooie karaf.
Halveer de meloen, haal de pitjes eruit en schep hem met een lepel leeg.
Pureer de meloen in een mixer.
Schenk de meloen bovenop de limonade.
Versier door schijfjes citroen in de limonade te doen en verse muntblaadjes erop te leggen.
-
Ik heb net geprobeerd om een smoothie te maken van banaan en aardbei, maar die is nogal vies uitgevallen, dus mensen: niet zelf proberen!
-
Invriezen en dan als ijsblokjes opslobberen. Dat is vast nog wel lekker.
-
Ik heb net geprobeerd om een smoothie te maken van banaan en aardbei, maar die is nogal vies uitgevallen, dus mensen: niet zelf proberen!
Wat was er niet lekker aan dan? Ik koop nog wel eens een commeriele smoothie aardbei banaan, daar zit ook nog 1/3 appel in overigens, en die vind ik heel erg lekker. Is banaan en aarbei samen niet fris genoeg?
-
Nee, het smaakte bitter. Misschien kwam het doordat de banaan niet volrijp was. Ik eet bananen altijd als het steeltje nog groen is, maar misschien was deze banaan gewoon minder rijp dan normaal ??? Commerciele smoothie met banaan/aarbei/appel is inderdaad lekker...
-
in banaanen zit net als in kiwi een stofje wat nogal makkelijk reageerd met melk. Zit hem in de pitjes geloof ik. bij een banaan zijn die niet zo duidelijk. as da gebeurd wordt het bitter....
hoe het nu precies zit weet ik ook niet maar waarschijnlijk is de banaan de boosdoener...
-
in banaanen zit net als in kiwi een stofje wat nogal makkelijk reageerd met melk.
Ik heb er geen zuivel in gedaan, alleen aardbei...
-
Dan weet ik 't helaas niet.
Maybe is dat wat voor je!
Lekkere pot Vervainethee zetten bvk vers met nog wat munt erbij.
Zoeten met wat honing (niet te veel), of suiker. Dan zo koud mogelijk weg zetten en als ijsthee gebruiken. Simpel en erg verfrissend.
Rickmans
-
(staat los van bovenstaande posts)
Ik heb vandaag dit (http://www.annemieke.net/kookblog/) gemaakt!
-
Dit is niet echt een milkshake ook geen zomerse drank maar toch een hele verfrissing in de zomer
Snij een appel (kan ook met appelsien) in schijfjes rol ze door wat suiker en leg ze in de diepvries...Zaaalige en gezonde ijslollys
Smakelijk
-
Sinds ik een blender heb, ben ik helemaal smoothie-verslaafd. :P Ik heb nog nooit zoveel fruit gegeten als nu. (Per dag gaan er zonder problemen 5 of 6 stuks/porties doorheen!) Nu is mijn vraag: waar maken jullie smoothies van? Fruit uiteraard, maar wat nog meer? Ik zit in een experimenteerfase dus alle suggesties zijn welkom. Kant-en-klare recepten zijn ook meer dan welkom.
Wat ik zelf al geprobeerd heb:
- sojamelk (diverse smaakjes)
- tarwezemelen
- lijnzaad
- verse spinazie (werkt prima, alleen die kleur :bonk:)
Wat ik nog wil proberen:
- sesamzaad
- wortel
- haverzemelen
- rijstemelk
-
Voor ons komt de smoothies periode er ook weer aan, vooral in de (hete) zomer ben ik er dol op.
Vaak vervangt het bij ons direct een echte maaltijd dan.
Ik maak ze met veel fruit en dan of bio yoghurt er door of bio vanille-ijs of een combi van beide. Ligt er aan aan hoe veel zin we hebben in ongezond ;)
Hoe bevielen je de versies die je al maakte?
-
ik ben ook een erge fan van smoothies ;D maar vriendje niet :o maar idd van de zomer met een boel zomerfruitjes hmmmmmmmmmmm!! ik ga ook meestal voor de bio yoghurt!
-
Raar vriendje heb je dan toch!
Vriendje hier is geen groot fruitliefhebber (zijn mama's schuld, zo als alles 8)), maar smooties wil ie eigenlijk altijd wel.
Oja, kiwi in smoothies vind ik niet zo'n succes.
Als de pitjes kapot draaien wordt het in combi met de yoghurt heel bitter
-
Hoe bevielen je de versies die je al maakte?
Sojamelk: hangt af van de smaak die je gebruikt. Naturel voegt niet zoveel toe, daar wordt het alleen wat romiger van. De fruitsmaakjes doen het prima. Alleen de chocolade en de macchiato lijken me geen goede combi met fruit. Die heb ik dan ook niet geprobeerd.
Tarwezemelen: doen het ook prima. Ze hebben geen smaak en als je de blender op de 'ice crush'-stand zet, dan worden ze nog iets fijner, waardoor je niet het idee hebt dat je een mond vol zemelen hebt. (Ik maak sowieso mijn smoothies altijd op die crush-stand. Ik hou wel van babyvoeding. :D)
Lijnzaad: idem, mits je ze weer goed fijn crusht. (Net als zemelen goed voor de stoelgang.)
Spinazie: geeft een gifgroene kleur en weinig smaak, maar schijnt wel vol vitamines te zitten.
-
Noten, zaden, pitten, havermout, geplette granen als quinoa en amaranth, kokosolie, kokosmelk, microgroenten, mascarpone en mon chou etc., smoothies van bevroren fruit,
-
Noten, zaden, pitten, havermout, geplette granen als quinoa en amaranth, kokosolie, kokosmelk, microgroenten, mascarpone en mon chou etc., smoothies van bevroren fruit,
Kook je die quinoa en amaranth dan van tevoren? Of doe je ze zo vanuit het zakje in de blender?
Oh ja, ik heb ook al dadels door mijn smoothies gedaan (zonder pit uiteraard). Is ook prima.
-
Ik maak vaak ontbijtsmoothies met yoghurt, banaan of gedroogde en gewelde pruimen (binden allebei goed, wordt het lekker dik ;)) proteinepoeder en muesli. Alleen de proteïne nog niet geperfectioneerd, die zit er eigenlijk bij 'voor de gezond' maar ik vind dat het naar kalk smaakt... maar misschien heb ik gewoon het verkeerde merk. In de zomer smoothies met ananas en munt of aardbei en munt!
-
Noten, zaden, pitten, havermout, geplette granen als quinoa en amaranth, kokosolie, kokosmelk, microgroenten, mascarpone en mon chou etc., smoothies van bevroren fruit,
Kook je die quinoa en amaranth dan van tevoren? Of doe je ze zo vanuit het zakje in de blender?
Nee, je moet de geplette versie hebben, de vlokken:
http://dehalm.nl/html/assortiment_graanvlokken.htm
Voor extra vezels kun je ook nog kokosvezels gebruiken van Amanprana. Het probleem van tarwezemelen is dat ze de opname van enkele mineralen belemmeren en je ze dus eigenlijk niet te lang en te veel moet nemen. http://www.noble-house.tk/html/nederlands/kokosmeel_nl.htm
-
Nu is mijn vraag: waar maken jullie smoothies van? Fruit uiteraard, maar wat nog meer?
Allerlei fruiten en groenten, banaan, noten, banaan, vegetarische 'melk' (havermelk, rijstmelk, sojamelk), banaan, cacaopoeder, banaan, gedroogde vruchten, banaan, vruchtensap, banaan, (diepvries)bosvruchten, banaan, yoghurt, banaan, kiemen, banaan, honing, banaan, sommige soorten thee, banaan, kruiden (kaneel, vanille, saffraan, munt, ...), banaan, ijs, banaan en natuurlijk niet te vergeten banaan ;)
-
@Hiziki: hoe zit dat met die tarwezemelen en de verminderde opname van mineralen?
@Ligfietsertje: Pas maar op dat je niet in een banaan verandert! ;) Welke groenten en kiemen gebruik jij?
-
@Hiziki: hoe zit dat met die tarwezemelen en de verminderde opname van mineralen?
Hier staat er wat over:
Negatieve invloed op ijzeropname
van http://remeeus.eu/vegetarisme/algemeen.html:
Zemelen en soja bevatten de stof fytinezuur, die de eigenschap heeft om met mineralen en sporenelementen onoplosbare complexen te vormen die niet direct uit de darm kunnen worden opgenomen. Fytinezuur komt in kleine hoeveelheden in veel plantaardige producten voor. Met name sojabonen (hier zit het in de hele peulvrucht) en granen (hier zit het in de zemel) zijn rijk aan fytinezuur. In brood is het fytinezuur afgebroken door de inwerking van gist, ook bij zuurdesembrood is door het proces het fytinezuur niet meer aanwezig. Een positief effekt van fytinezuur is dat het een vrije radicaalvanger is (bindt schadelijke stoffen zoals b.v.zware metalen). Hoewel de sojaboon geen gunstige invloed heeft op de ijzeropname (en enkele andere mineralen/sporenelementen), zijn sojaproducten als vleesvervanger om diverse andere redenen wel waardevol. Zo is de sojaboon zeer eiwitrijk (van goede kwaliteit!) en het bevat stoffen die hoogst waarschijnlijk bescherming bieden ten aanzien van kanker. De sojaboon leent zich zeer goed voor diverse vleesvervangers zoals tofu, tempeh, sojabrokken en vegetarische burgers. Overmatig en eenzijdig gebruik van sojaproducten kan echter beter voorkomen worden.
Fytinezuur wordt alleen afgebroken in gistbrood als het lang gerezen heeft. Een van de redenen dat je droge bonen en peulvruchten zo lang moet weken, is ook vanwege dat fytinezuur. Ververs het weekwater een paar keer, zodat er weer nieuw fytinezuur in het verse water opgenomen kan worden. In tempeh is het fytinezuur beter afgebroken dan in tofu door het fermentatieproces. Het lijkt me dat als je sojamelk fermenteert dmv kefir, dat het dan ook minder FZ heeft (maar dit weet ik niet zeker).
Je hoeft niet alle fytinezuur te mijden, want het heeft ook voordelen, zo zou het kunnen helpen kanker te voorkomen. Het is zelfs in pilvorm te verkrijgen (het heet dan vaak IP6). Kortom, afwisselend eten.
-
@Ligfietsertje: Pas maar op dat je niet in een banaan verandert! ;) Welke groenten en kiemen gebruik jij?
Ik ben nog aan het experimenteren, maar ik durf zowat alle soorten groenten gebruiken. Maar als je van sommige soorten te veel gebruikt (b.v. broccoli), dan is het echt niet meer drinkbaar. Wat kiemen betreft gebruik ik meestal luzerne (alfalfa). Eigenlijk kap ik zowat alles van fruit, groenten, kiemen in mijn smoothies. Zolang dat ik niet overdrijft met iets en zorgt dat de 'basis' iets is dat ik lekker vind (banaan, om maar iets te noemen) vind ik het best wel lekker.
Als het om fruitsmoothies gaat geeft dit: http://www.zestjuices.com/du/menudu.html (http://www.zestjuices.com/du/menudu.html) en dit: www.smoothierecepten.com (http://www.smoothierecepten.com) al een leuk overzicht van een deel van de mogelijkheden.
-
Ik eet bijna dagelijks smoothies van vers of diepvries fruit, (alleen geen kiwi of mango want had weer ergens gelezen dat dat niet gecombineerd mag worden met zuivel), magere yoghurt, brinta of cruesli en kokos. Heerlijk begin van de dag en loop de hele dag rond met zo'n gevoel van 'wat ben ik toch gezond bezig 8))
O en gooi er vaak nog wat lijnzaad door, maar ben dat de laatste weken eigenlijk vergeten.
-
(alleen geen kiwi of mango want had weer ergens gelezen dat dat niet gecombineerd mag worden met zuivel)
Waarschijnlijk kiwi en ananas? Deze vruchten bevatten namelijk bepaalde enzymen waardoor zuivelproducten kunnen gaan schiften. Van mango heb ik dat nog nooit gehoord.
-
Ananas ook idd, maar bweeehhh wie eet er nou vrijwillig ananas?
(Nou goed, heel veel mensen waarschijnlijk maar ik dus niet niet niet)
Heb mango ff gegoogled: Mango bevat enzymen die eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Mango is dan ook moeilijk met ijs , melk of vlees te combineren. Men blancheert mango daarom voor gebruik als mango in combinatie met zuivel of gelatine wordt verwerkt. Door dit blancheren worden de enzymen (proteasen) inactief
tja blancheren is mij teveel werk hoor, dan maar een losse mango bij de lunch!
-
Zou dat verhaal over enzymen die eiwitten afbreken ook gelden voor plantaardige eiwitten? Bijv. als je vegan-zuivel (Yofu o.i.d.) gebruikt?
-
Uitgebreide zoektocht op google (engels en Nederlands) levert in ieder geval niks op. Het lijkt erop dat het gewoon kan maar dat zegt niks natuurlijk.
Misschien gewoon probereb? Het schijnt dat gewone melk echt zuur kan worden in combinatie met kiwi, dus waarschijnlijk proef je het snel genoeg.
-
Bepaalde vruchten (zoals kiwi, mango, ...) bevatten inderdaad stoffen die bepaalde eiwitten in zuivel van dierlijke oorsprong afbreken en omzetten in een erg bittere stof. Dit is op zich niet schadelijk maar niet bepaald lekker. Dit gebeurt echter niet onmiddellijk, dus als je iets klaarmaakt voor onmiddellijk consumptie kan de combinatie van b.v. kiwi en yoghurt perfect. Als men iets langer wil bewaren dienen de vruchten eerst geblancheerd te worden, de temperatuur breekt dan de stoffen af die de afbraak van die eiwitten veroorzaakt.
-
Sinds ik een blender heb, ben ik helemaal smoothie-verslaafd. :P Ik heb nog nooit zoveel fruit gegeten als nu. (Per dag gaan er zonder problemen 5 of 6 stuks/porties doorheen!) Nu is mijn vraag: waar maken jullie smoothies van? Fruit uiteraard, maar wat nog meer? Ik zit in een experimenteerfase dus alle suggesties zijn welkom. Kant-en-klare recepten zijn ook meer dan welkom.
Appel-hangop-walnoten-mapje shake (http://www.annemieke.net/RozeMarijn/hangop-appelijs-met-walnoten-en-maple/)
Warme bananenshake met ijs, kaneel en cacao (http://www.annemieke.net/RozeMarijn/warme-bananenshake-met-ijs-kaneel-en-cacao/)
De komkommersoep van Selly komt ook uit de blender (http://www.vegatopia.com/smf/index.php?topic=11589.0)
-
Ik maak helaas niet zo vaak smoothies omdat ik geen blender heb en het met mijn staafmixer niet altijd even goed gaat. Verder vind ik het het lekkerst met bevroren fruit maar omdat mijn vriezer het niet doet kan ik daar geen gebruik van maken.
Net eentje gemaakt met paksoi (klein struikje), twee kiwi's, 1 banaan en een scheutje sojamelk. Erg lekker, je proeft die paksoi ook amper. Andere groentes die ik geprobeerd heb zijn spinazie en boerenkool. Ik vond het allebei qua smaak wel lekker maar bij de boerenkool heb je nog wel veel te kauwen, vind het daardoor voor het ontbijt wat te zwaar.
-
Noten, zaden, pitten, havermout, geplette granen als quinoa en amaranth, kokosolie, kokosmelk, microgroenten, mascarpone en mon chou etc., smoothies van bevroren fruit,
Kook je die quinoa en amaranth dan van tevoren? Of doe je ze zo vanuit het zakje in de blender?
Nee, je moet de geplette versie hebben, de vlokken:
http://dehalm.nl/html/assortiment_graanvlokken.htm
Hiziki, doe jij die geplette granen gewoon zo door de smoothie heen? Ik heb de gierstvlokken van de Halm gekocht, maar zelfs als ik de blender op de crush-stand zet, dan blijft het allemaal wat taai. Of heb ik er soms teveel in gedaan (twee eetlepels)?
-
Gewoon door laten malen? Ik deed het (zo'n 30 gram, dus enkele eetlepels) zeker een minuut in de blender en dan was het net babyvoeding.
-
wat ik zelf heel erg lekker vind, is verse munt in de smootie. vooral met framboos erg lekker
-
Net een hele lekkere gemaakt:
- 50 gram diepvriesboerenkool
- 100 gram kersen
- 50 gram bosbessen
- handje frambozen
- scheutje sojamelk
-
Die boerenkool zie ik niet zo zitten... is dat niet heel overheersend, die koolsmaak?
-
Nee je proeft het eigenlijk helemaal niet, mits je genoeg (zoet) fruit toevoegt. Het enige nadeel van boerenkool vind ik dat het nooit heel fijn wordt (in ieder geval niet met mijn staafmixer) dus dan heb je van die stukjes in je drankje .
Ik vond het eerst een belachelijk idee, boerenkool in een smoothie, maar het is super gezond (veel calcium) en met de juiste combinatie proef je het helemaal niet.
-
Het enige nadeel van boerenkool vind ik dat het nooit heel fijn wordt (in ieder geval niet met mijn staafmixer) dus dan heb je van die stukjes in je drankje .
Of dat probleem met een staafmixer te verhelpen is, betwijfel ik, maar met een blender lukt het in ieder geval wel. Daar zit een stand op waarmee je de blender kunt schoonmaken en waarmee je ijs kunt fijnmalen. Ik noem het altijd de crush-stand (zie ook mijn posts eerder in deze draad) en die werkt prima voor hardere of taaiere ingredienten. Misschien is het een idee om een (goedkope) blender aan te schaffen, Marla?
En Monique, je proeft er echt niks van als je het combineert met fruit. Het is echt het proberen waard. Uiteraard moet je niet de hele stronk erin gooien... ;)
-
Ik wil graag ananas door mn smoothies doen en koop nu steeds losse stukjes (duur). Ik wil graag een hele ananas kopen maar weet niet wanneer deze rijp zijn en hoe je zo'n ding moet snijden/ bereiden zeg maar.
Iemand tips?
-
Lelle, ananas is perfect voor in de sapcentrifuge (Ja ja, Schanulleke berijdt haar stokpaardje weer. :D) Ik koop ze meestal in deze tijd van het jaar en het 'slachten' van zo'n ding is supersimpel: je legt hem op zijn kant en snijdt er met een flink mes plakken van van zo'n 3 cm dikte. Snij de plakken in vieren. Deze stukken kunnen met schil en al in de sapcentrifuge. Het sap kun je overgieten in een blender en vervolgens pureren met ander fruit.
Wil je de ananas niet centrifugeren maar rechtstreeks in de blender doen, dan kun je met een aardappelschilmesje de schil van de plakken 'afsteken' (je kunt de plakken ook wat minder dik snijden in dit geval). De kern lijkt mij gewoon eetbaar, maar die kun je er eventueel ook wel uitsteken.
-
De schil kan in de sc?? En die ziet er zo gevaarlijk uit!
Maarre, zijn ze altijd rijp als je ze in de winkel koopt of is dan een stomme vraag?
-
De schil kan in de sc??
Ja hoor, dat is geen probleem. Het filter in de sc zorgt ervoor dat er alleen sap in de kan komt, de schil komt in de pulpbak.
Maarre, zijn ze altijd rijp als je ze in de winkel koopt of is dan een stomme vraag?
Dat is geen stomme vraag, dat is een goede vraag waar ik het antwoord ook niet precies op weet, want ik koop gewoon een ananas zonder erbij stil te staan of het ding wel rijp is. Bij het aansnijden merk je wel of hij rijp is (maar dat lost het probleem als je in de supermarkt staat natuurlijk niet op, maar dat terzijde). Hoe rijper, hoe meer vocht er bij het snijden vrij komt. Voordeel van een sc is dat je ook uit een niet zo rijpe ananas nog steeds wel veel sap haalt. ( :bonk: Ik lijk wel zo'n Tell Sell type: 'Deze sapcentrifuge is echt amazing!!')
-
Ik was al jaren verknocht aan de sc hoor. Maar had eigenlijk een hekel aan ananas. Kende het ook alleen van pizza's en vind dat nog steeds een afschuwelijke combi. Maar in een sapje is het errug lekker én gezond.
Heb t volgende gevonden:
Een ananas is rijp als de vrucht lekker ruikt en u de bladeren op de kruin gemakkelijk kunt lostrekken.
Zouden de AH mensjes boos worden als ik in de winkel blaadjes lostrek :D
-
Heb t volgende gevonden:
Een ananas is rijp als de vrucht lekker ruikt en u de bladeren op de kruin gemakkelijk kunt lostrekken.
Oh, dat verklaart waarom ik laatst in de supermarkt spontaan een kruin van een ananas lostrok. Ik meende dat ik niet eens zo heel ruw was, maar ik begon spontaan aan mezelf te twijfelen. :-\
Zouden de AH mensjes boos worden als ik in de winkel blaadjes lostrek :D
Dan doe je het toch stiekem :heehee:
-
Ik zou er niet mee zitten, als je het blaadje dan maar in de vuilnisbak gooit (die zijn aanwezig, echt waar). Het is wel niet mijn afdeling, maar als je je niet rijpe ananas wil terugbrengen, kom je bij mij, en dan ga ik blaadjes lostrekken om je een wel rijpe ananas mee te geven (dat is makkelijk, laatst moest ik een kokosnoot openbreken om te kijken of die niet rot van binnen was, en dat heb ik maar uitbesteed), dus het scheelt je een stap als je het zelf al doet.
-
(dat is makkelijk, laatst moest ik een kokosnoot openbreken om te kijken of die niet rot van binnen was, en dat heb ik maar uitbesteed), dus het scheelt je een stap als je het zelf al doet.
Kokosnoten openbreken in de winkel. Daar fronzen ze op, ik weet het zeker. ;D
Ik ga vanmiddag ananasblaadjes pklukken. Welzonde want vind het plantje op zich ook al errug mooi.
-
Het enige nadeel van boerenkool vind ik dat het nooit heel fijn wordt (in ieder geval niet met mijn staafmixer) dus dan heb je van die stukjes in je drankje .
Of dat probleem met een staafmixer te verhelpen is, betwijfel ik, maar met een blender lukt het in ieder geval wel. Daar zit een stand op waarmee je de blender kunt schoonmaken en waarmee je ijs kunt fijnmalen. Ik noem het altijd de crush-stand (zie ook mijn posts eerder in deze draad) en die werkt prima voor hardere of taaiere ingredienten. Misschien is het een idee om een (goedkope) blender aan te schaffen, Marla?
Een blender staat al lang op mijn lijstje maar ik wil ermee wachten tot we zijn verhuisd want in mijn nieuwe huis heb ik eindelijk wat ruimte in de keuken. Ik moet nog even blijven kauwen op mijn smoothies dus ;)
-
Een blender staat al lang op mijn lijstje maar ik wil ermee wachten tot we zijn verhuisd want in mijn nieuwe huis heb ik eindelijk wat ruimte in de keuken. Ik moet nog even blijven kauwen op mijn smoothies dus ;)
Des te meer waardeer je je blender straks moet je maar denken. ;D
-
De schil kan in de sc??
Ja hoor, dat is geen probleem. Het filter in de sc zorgt ervoor dat er alleen sap in de kan komt, de schil komt in de pulpbak.
Ik gebruik mijn sc nog maar zelden, maar ik hield zelf altijd aan dat als de schil eetbaar was, het zo in de centrifuge kon en als de schil niet eetbaar was, ik het fruit eerst moet schillen.
-
Ik gebruik mijn sc nog maar zelden, maar ik hield zelf altijd aan dat als de schil eetbaar was, het zo in de centrifuge kon en als de schil niet eetbaar was, ik het fruit eerst moet schillen.
Onbewust denk ik dat ik dezelfde beredenering aanhoudt.
Voelt gewoon logisch.
Maar dat maakt niet uit, want ik blendeer mijn ananas. Ik ga voor de vezeltjes!
-
Ik gebruik op het moment steeds m'n keukenmachine, daar pers ik eerst sinaasappels mee uit (met een soort opzetstuk) en dan ander fruit erbij, bessen, aarbeien, frambozen, bramen etc en met het mes even laten draaien. En de sinaasappelpulp gooi ik er ook weer bij, ik heb steeds pitloze sinaasappels.
-
Gebruik m'n sc ook nog maar weinig. Vind zo'n gedoe om elke keer helemaal schoon te maken. Ben je langer mee bezig dan dat je plezier hebt van je drankje.
-
Gebruik m'n sc ook nog maar weinig. Vind zo'n gedoe om elke keer helemaal schoon te maken. Ben je langer mee bezig dan dat je plezier hebt van je drankje.
Meteen, maar dan ook meteen meteen afspoelen met koud water; niks aan het handje.
2 min wachten... dagje aan het schobben.
(En het gaat er in de vaatwasser niet vanaf, heel irritant).
-
Thanx voor de tip!
-
Ik gebruik mijn sc nog maar zelden, maar ik hield zelf altijd aan dat als de schil eetbaar was, het zo in de centrifuge kon en als de schil niet eetbaar was, ik het fruit eerst moet schillen.
Onbewust denk ik dat ik dezelfde beredenering aanhoudt.
Voelt gewoon logisch.
Is ook logisch. Ik zou precies hetzelfde gedaan hebben, ware het niet dat ik een dvd van The Juice Master bij mijn sc heb gekregen. Daarin worden diverse soorten groente en fruit in een sc gedemonstreerd. O.a. ananas-met-schil, kiwi-met-schil, citroen-met-schil... Vind ik zelf wel handig, want het bespaart me weer een handeling (het pellen/schillen).
Ik ga voor de vezeltjes!
Goed zo! Heel gezond! :thumbsup:
Gebruik m'n sc ook nog maar weinig. Vind zo'n gedoe om elke keer helemaal schoon te maken. Ben je langer mee bezig dan dat je plezier hebt van je drankje.
Meteen, maar dan ook meteen meteen afspoelen met koud water; niks aan het handje.
2 min wachten... dagje aan het schobben.
(En het gaat er in de vaatwasser niet vanaf, heel irritant).
Als ik echt geen tijd heb om af te wassen dan leg ik de vieze onderdelen wel eens in een afwasteil vol water. Wel ervoor zorgen dat de onderdelen helemaal onder water liggen om opdrogen te voorkomen.
-
Als ik echt geen tijd heb om af te wassen dan leg ik de vieze onderdelen wel eens in een afwasteil vol water. Wel ervoor zorgen dat de onderdelen helemaal onder water liggen om opdrogen te voorkomen.
Da's de tweede, zeer goede optie. Als het maar niet in kan drogen.
Daarom is een vaatwasser zo dramatisch, eerst wassen (lukt niet) en dan de handel nog even flink extra indrogen.
-
Als het maar niet in kan drogen. Daarom is een vaatwasser zo dramatisch, eerst wassen (lukt niet) en dan de handel nog even flink extra indrogen.
:frusty: Ik ben sowieso al niet zo'n liefhebber van afwasmachines. Water- en energieslurpende apparaten...
-
Als het niet in de vaatwasser kan, dan wil ik het niet in huis.
Behalve de SC dan. Mits goed afgesteld en volgestouwd schijnt het zelfs energie zuiniger te zijn.
Maar ik ben vooral erg lui en heb een afwas trauma door ruzies met broer vroeger.
-
Als het maar niet in kan drogen. Daarom is een vaatwasser zo dramatisch, eerst wassen (lukt niet) en dan de handel nog even flink extra indrogen.
:frusty: Ik ben sowieso al niet zo'n liefhebber van afwasmachines. Water- en energieslurpende apparaten...
als je hem goed vult en niet de goedkoopste troepversie in huis gehaald hebt is een vaatwasser in veel gevallen beter voor t milieu dan op de hand afwassen :-\
-
als je hem goed vult en niet de goedkoopste troepversie in huis gehaald hebt is een vaatwasser in veel gevallen beter voor t milieu dan op de hand afwassen :-\
Dat hangt er natuurlijk ook van af hoe je met de hand afwast. Maar gemiddeld genomen heb je wel gelijk wat waterverbruik en warmwaterverbruik betreft. Al wordt het water in een vaatwasser meestal met elektriciteit opgewarmd en het water in veel huishoudens met gas. En dat tweede is toch wel beter. Als je water verwarmt met gas (al dan niet in combinatie met een zonneboiler) en je kan je vaatwasser daar op aansluiten is het nog beter.
Daarnaast - en dat is nog wel een nadeel - zijn de producten die in de vaatwasser gebruikt worden veel agressiever (en milieu-onvriendelijker) dan de producten gebruikt om met de hand af te wassen.
-
Heb -heel dapper- voor het eerst fruit en groente gecombineerd in mijn ontbijt smoothie.
Heb een wortel, braam, banaan, kokos en yoghurtsmoothie gemaakt.
Errug lekker.
-
Heel dapper van je! ;)
Maarreh.... 1 braam? Is dat niet wat karig? ???
-
Durf te leven, Lelle, volgende keer twéé bramen...!
-
Ik zal duidelijker zijn. Er ging een bakje bramen in. 125 gram voor wie het weten wil.
Ook 2 bananen en 1 peen (proberen he), en een scheutje yoghurt en ook een scheutje kokosspul, sorrie het het niet afgemeten. ;)
Heb niks van de wortel geproefd, maar het was een lekker brunch mixje.
-
Hoi!
Vanaf volgende week wil ik gezonder gaan leven. Ik wil het menu en de leefstijl uit het boek 'het lichaam is perfect' gaan volgen.
Dit houdt in dat ik 's ochtends smoothies ga maken met fruit.
Aangezien mijn huisgenoten (ik woon op kamers) niet willen dat ik 's ochtends vroeg de lawaaierige blender aanzet, vroeg ik mij af of het ook mogelijk is, om 's avonds voor het slapengaan de smoothie al klaar te maken en deze de ochtend erna op te drinken? Blijft de voedingswaarde dan nog goed?
Liefs
-
Dat gaat zeker achteruit, een half uur na het malen/blenderen/persen al.
-
Hmmm balen!
Ik wil graag smoothies gaan maken. Hoe lang moet je trouwens blenden?
-
Totdat het snot is :)
-
Totdat het snot is :)
uitgerekend in minuten is dat ongeveer? (dan kan ik namelijk met een concrete tijdsperiode aanzetten bij mijn huisgenoten)
-
Volgens mij zit je binnen de twee minuten altijd al goed hoor, drink altijd alles met een rietje en kan zelf ook niet tegen die herrie, dus heb m nooit erg lang aanstaan. Maar hangt er wel vanaf wat je er allemaal doorheen gaat gooien.
Dappere poging trouwens, als student op kamers gezonder willen gaan leven.
Hoe bbevalt het boek verder, staan er nog leuke tips in die wij ook moeten weten?
-
Éven gegoogled en verder off topic; maar ik zie al een paar hele leuke dingen staan hier:
http://www.hetlichaamisperfect.nl/recepten/index.html
-
Ja, lekkere receptjes zien dat er uit!
-
Ik heb nu yoghurt, bananen, appels, aardbeien en meloen, wat zal ik daarmee doen? Gewoon alles door elkaar, of is dat raar?
-
Je kan ook aparte drankjes maken; meloen en appel gaan goed samen. Banaan yoghurt en aardbeien ook.
En daarna alles door elkaar.
Let je wel op dat niet alles goed gaat met zuivel?
(Kiwi en mango)
-
Ik zal het in mijn oren knopen. J. wilde graag kiwi, maar dat ga ik niet kopen.
-
Let je wel op dat niet alles goed gaat met zuivel?
(Kiwi en mango)
Als je het snel consumeert en/of het fruit vooraf blancheert is het geen probleem. (Anders zou er ook geen yoghurt met kiwi of mango te vinden zijn.)
-
Ahhh maar ik ben niet van het vooraf blancheren. Het snelle consumeren is voor mij een nieuwe, is dat echt zo?
Ik dacht dat je er buikpijn van kon krijgen.
-
Ahhh maar ik ben niet van het vooraf blancheren. Het snelle consumeren is voor mij een nieuwe, is dat echt zo?
Ik dacht dat je er buikpijn van kon krijgen.
Bepaalde stoffen in kiwi's (en vermoed ook mango's, maar daar had ik geen weet van) zorgt voor een reactie met sommige van de eiwitten in de zuivel waardoor erg bittere stoffen ontstaan. Dat is natuurlijk niet lekker, maar voor zover ik weet totaal onschadelijk, je zal er dus niet ziek van worden.
-
Ik las in een boekje dat je geen rauwe appel in een smoothie moet doen, althans, dat dat niet lekker is? Maar dat je het eerst moet koken? Dan gaat de lol van het smoothie maken er wel vanaf natuurlijk, als je echt moeite moet doen. Maar weet iemand hier meer van?
-
Rauwe aardappel zou inderdaad niet zo goed voor je zijn, al ken ik wel tips tegen reumatische klachten waarbij je het sap van ervan op nuchtere maag moet drinken.
Als koken teveel moeite kost, kun je overwegen het te poffen in de magnetron. Beetje flinke aardappel duurt ongeveer 10 minuutjes. Geen alufolie nodig, maar wel even met een vork gaatjes in de schil prikken.
Vraag me dan wel af in wat voor smoothie je een aardappel zou doen ???
Na het lezen van bovenstaande heb ik trek in mangolassie.
Dacht eigenlijk dat het om kiwi en ananas ging, niet om mango. Of kluts ik nu dat ene enzym waardoor bepaalde dingen niet stollen ofzo door elkaar?
-
*geeft een _appeltje_ aan Bast*
-
Rauwe aardappel zou inderdaad niet zo goed voor je zijn, al ken ik wel tips tegen reumatische klachten waarbij je het sap van ervan op nuchtere maag moet drinken.
Als koken teveel moeite kost, kun je overwegen het te poffen in de magnetron. Beetje flinke aardappel duurt ongeveer 10 minuutjes. Geen alufolie nodig, maar wel even met een vork gaatjes in de schil prikken.
Lijkt me ook niet wenselijk, Alufolie in de magnetron. Tenzij je dit jaar het vuurwerk buiten hebt gemist natuurlijk;)
Maar gepofte aardappel is heerlijk, beetje boter zout creme fraiche en bieslook erover en ik ben tevree.
-
Mn lichaam verdraagt weer wat voedsel, dus heb meteen een lekkere smoothie voor mezelf gemaakt;
yoghurt banaan, appel, meloen en ananas.
Een zeer goed ontbijt, al zeg ik het zelf. Past ook helemaal bij het mooie weer. (Al voel ik me nog net te belabberd om buiten te gaan zitten. zoooo zonde).
-
Ik drink nu van een lekkere coctail met wat geplette munt, 2 geplette aardbeien, een scheutje citroensap een beetje ijs en lekker veel bruiswater. Tegen de mojito-cravings die in dit examenseizoen niet van de orde zijn.
-
De vorige hete dagen, twee weken terug, had ik weer heerlijke ijsthee gemaakt. :)
-
Als je zelf van dat geweldig lekkere verse appelsap wil maken, moet je dan met een enorme onhandige kloterig schoon te maken sapcentrifuge aan de slag of kan dat ook anders? Of valt het wel mee met die machines? (Er komt toch een keukenkast bij...)
-
Hij is kloterig schoon te maken, welke je ook hebt. Maar voor alle centrifuges geldt dat als je het meteen (echt echt echt meteen) afspoelt met water dat er dan niks aan de hand is, dan is ie schoon. Wacht je tot je je drankje op hebt dan sta je te boenen of draait ie 4x mee in de afwasmachine.
Ik zit er aan te denken weer te gaan sapvasten. Met dit weer niet zo'n heel slecht idee.
Maar twijfel tussen zelfgemaakte sapjes of gewoon een kuur uit de natuurwinkel vandaan.
Zelf maken dan ben ik de hele dag zo bezig met eten en dan is het moeilijker...
-
Ik ken mensen die hun eigen appels meenemen naar een ambachtelijke fruitsapfabriek en het daar laten persen en bottelen. Komen ze een jaar mee toe.
-
Dat klinkt ontzettend leuk!
Ik heb alleen niet echt plek voor een appelboom (en dat is een understatement)
-
Dat klinkt ontzettend leuk!
Ik heb alleen niet echt plek voor een appelboom (en dat is een understatement)
Zelf plukken in de Olmenhorst?
Ik vind het wel heel gaaf, zelf appels meenemen naar megacentrifugeerder. Is dat iets typisch Vlaams of gebeurt dat in NL ook?
Trouwens zijn er niet net als sla al appelbomen op watercultuur :P
-
Hier in NL kan dat ook.
-
Hier in NL kan dat ook.
Tof! Waar? Heeft iemand dat wel eens gedaan? Kilo appels bij Olmenhorst kost namelijk niet zo heel veel.
-
Hier in NL kan dat ook.
Tof! Waar? Heeft iemand dat wel eens gedaan? Kilo appels bij Olmenhorst kost namelijk niet zo heel veel.
Ik weet dat het mogelijk is op speciale boomgaarddagen, vooral die zich specialiseren in hoogstamfruitbomen. Hier in de buurt weet ik het van 2.
Hier vindt je meer info: http://www.mobipers.nl/HOME.html
-
Hoelang blijven zuivelloze smoothies goed?
-
Ik zou ze bij voorkeur direct consumeren i.v.m. vervliegende pitamientjes (of is dat een fabeltje?) of anders hooguit een paar uur gekoeld bewaren.
-
Ja en 't verkleurt ook snel. Ik doe er sojamelk in, en of 't daardoor komt of door iets anders weet ik niet, maar 't wordt ook heel snel dik, dus ik drink het gelijk.
-
Gisteravond een smoothie gemaakt van enkele rode bietjes en enkele appels, een stuk gember en een scheut appelsap. De helft dronk ik vanmorgen op het werk, de andere ligt nog in de frigo voor morgen.
-
Ik maak tegenwoordig regelmatig een groene smoothie. Nu lees ik hier verschillende dingen over.
De een zegt dat je 50/50 moet doen groente en fruit en dan t liefst 1 soort groente en 1 soort fruit. Anderen mixen net als ik meerdere dingen.
Ik heb maak ze voornamelijk om mijn fruit binnen te krijgen, vind ik nl lastig op werkdagen. Het binnenkrijgen van meer bladgroente vind ik een fijne bijkomstigheid.
Iemand een idee hierover?
-
Volgens mij zijn daar geen regels voor en moet je gewoon doen wat je lekker vindt.
Met veel fruit krijg je ook meteen een hoop suikers en kcal binnen, dan kan een nadeel zijn. Krijg je vrij snel daarna al weer honger, dan kun je je smoothie beter combineren met een portie eiwit of de hoeveelheid fruit/zoete groenten terugbrengen.
Gebruik je voornamelijk bladgroenten, dan wordt de smaak er vaak weer niet aantrekkelijker van.
-
Ik heb een nieuwe veel makkelijker schoon te maken sapcentrifuge gehaald (met ook cutter en grinder en blender functie) en daarmee heerlijk bieten appel wortel sap gemaakt :) jummmm!!
-
Na zo'n twee maanden ervaring met de Versapers weet ik wel dat het een blijvertje is. Ik pers ongeveer 5 glazen vruchtensap per week, en 3 glazen groentesap. In het vruchtensap zit heel vaak ook groente, omdat ik puur vruchtensap veel te zoet vind. Ik dronk altijd sinaasappelsap bij de lunch maar dat heb ik vervangen door water, te veel vruchtensap is ook niet goed in verband met alle suiker, bovendien vind ik sap uit een pakje dus echt niet lekker meer. Ik vind zelfs mijn favoriete Innocent smoothie niet zo lekker meer!
Wortel vind ik een beetje zonde om te versappen, omdat je er relatief weinig sap uit haalt en veel pulp overhoudt, waar ik dus niets mee doe. Verder merk ik dat ik de Versapers veel gebruik voor restverwerking: als er nog een stuk komkommer ligt, een stuk sla, wortels die echt op moeten, een halve limoen, restje sla, het gaat allemaal in het sap. Ik gooide al niet veel weg, maar nu eigenlijk helemaal niets meer.
-
En hoe bewaar ik mijn persfruit nu het beste? Volgens diverse bewaarwijzers moet fruit ofwel bij kamertemperatuur ofwel in een koele berging bewaard worden. Ik heb geen koele berging en bij kamertemperatuur drogen mijn peren, appels en sinaasappels behoorlijk snel uit, na krap een week zijn ze echt minder. Toch maar in de koelkast gaan bewaren dan? Ik vind het een beetje zonde om kleine hoeveelheden fruit te kopen, dat is veel duurder, dus ik koop graag per 1 of 2 kilo.
-
Wat leuk dat het bij jou ook nog steeds zo'n succes is Sam!
Hier net voor de lunch weer een flink glas met 2 kiwi's, 2 appels en een bak boerenkool.
Ik gebruik hem niet meer elke dag. Maak ook soms een smoothie met banaan, wat amandelmelk en waar ik verder nog zin in heb. Maar zou hem ook niet meer willen missen!
-
Wat leuk dat het bij jou ook nog steeds zo'n succes is Sam!
Hier net voor de lunch weer een flink glas met 2 kiwi's, 2 appels en een bak boerenkool.
Ik gebruik hem niet meer elke dag. Maak ook soms een smoothie met banaan, wat amandelmelk en waar ik verder nog zin in heb. Maar zou hem ook niet meer willen missen!
Proef je die boerenkool dan?
-
Amper, heel klein beetje scherp is het.
-
Appel-kiwi is bij mij ook populair, maar dan inderdaad met iets van groente, appel is zo zoet! Boerenkool heb ik nog niet geprobeerd, moet ik ook eens doen. Ik heb wel eens een keer een rode sla, bietenloof geloof ik, gebruikt, de smaak was OK maar de lucht die er af kwam, het leek net mijn aquarium na een maandje niet schoongemaakt te zijn in de zomer. Sinds die tijd ben ik iets voorzichtiger met de wat meer uitgesproken slasmaken. Ik gooi er wel heel vaak een hand spinazie doorheen.
-
Krijg je de boerenkool helemaal fijn? Ik heb t wel eens met de staafmixer geprobeerd, maar dat was geen succes.
-
Met een slowjuicer pers je de groente in plaats van dat je het maalt zoals in een blender of staafmixer, daarmee krijg je dus ook sap uit groenten die je, als je een smoothie maakt met de staafmixer, niet goed fijn krijgt. Dat vind ik een van de grote voordelen van de Versapers: nauwelijks fliebertjes.
-
Ja het is echt iets heel anders. Van een appel kan je met een blender ook geen appelsap maken. Hooguit appelmoes ;)
-
Ik heb gisteren een sapcentrifuge gekocht, en maakte meteen een geslaagd sapje: limoen, meloen, appel, gember, komkommer en spinazie.
-
Kan iemand mij uitleggen waarom je in vredesnaam kropsla of ijsbergsla aan een smoothie toe zou voegen? (Net in een recept (https://vebu.de/lifestyle/essen-a-trinken/rezepte/1651-himbeer-smoothie-mit-kopfsalat) van de Duitse Vegetariërbond - via Facebook - gezien.) Misschien mis ik wat, maar het lijkt me volkomen overbodig.
Sowieso vraag ik me af of smoothies waar ogenschijnlijk willekeurige groenten en fruit in worden gegooid (iets als aardbei, banaan, kiwi, peer en spinazie (http://www.pinterest.com/explore/strawberry-spinach-smoothie/)) überhaupt zo übernomnomnom zijn als men roept.
(Miranda, jouw combinatie lijkt me dan wel weer heel lekker, hoor :) ).
-
Zelf maken wij wel graag smoothies in de blender of met behulp van de sapcentrifuge. :)
De smoothies van Arq (die ik tot nu toe heb geprobeerd) zijn met:
-Boerenkool, komkommer, spinazie, citroen, appel, krootjes en peer
-Kokoswater, boerenkool, gember, dadel, kaneel en banaan
Door beide smoothies zit boerenkool en in de eerste zitten meerdere groenten. Thuis kunnen onze apparaten geen boerenkool op smoothie wijze aan, dus dat vind ik dan wel erg leuk om ergens anders te proberen. Ik ervaar de versies met boerenkool en spinazie er in als een beetje meer bitter. En ik hou wel van bitter. Superzoete smoothies hoeven wat mij betreft niet. Groenten die wij wel succes hebben gebruikt zijn komkommer, spinazie, snijbiet en bietjes.
-
Kropsla of ijsbergsla in een sapje zie ik ook het nut niet zo van in omdat je het niet proeft, en het ook niet veel voedingsstoffen levert. Spinazie, boerenkool, rucola etc. is wel lekker, geeft er extra pit aan. Ik maak de meeste fruitsappen met niet meer dan de helft fruit, verder komkommer, tomaat, paprika, wortel etc, ik vind dat veel lekkerder dan dat hele zoete. Ik ben echt fan van puur groentesap geworden, dat is wat mij betreft nog meer omnomnom dan vruchtensap. Maar voor mij geldt wel dat het sappen moeten zijn en geen smoothies, want groentensmoothies vind ik een onprettig mondgevoel hebben.
-
IJsthee 2.0
IJsthee uit de supermarkt ken je wel. Je kunt ijsthee ook eenvoudig zelf maken, en je kunt er echt álle kanten mee op. Minder zoet, lekker verfrissend en van fruitig tot kruidig. Hierbij de resultaten van mijn grote ijsthee-experiment.
Source: IJsthee 2.0 (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13071-ijsthee-2-0)