Vegetarisch - voor iedereen > Vegetarische producten

Vegetarische kaas, de Vegatopia kaaslijst

(1/71) > >>

Lonika:
Misschien is het handig om een topic te starten met informatie over het stremsel in kaas. Ik ben al enige topics tegengekomen op dit forum die gaan over kaas in pizza, maar nog niet veel productinformatie over 'gewone' kaas in de supermarkt.

Verschillende berichten ben ik tegengekomen dat in veel kazen microbieel (of plantaardig) stremsel gebruikt wordt, zonder dat dit op de verpakking vermeld staat. Ik vraag me af of het nut heeft (alle) verschillende fabrikanten van kazen, te informeren over het gebruikte stremsel in hun kaas :-\. Maar ik begin dus maar ergens...

De reden dat ik dit uit wil gaan zoeken is omdat ik de biologische kazen vaak veel te duur vindt en de keuze zo beperkt is.

Ik ben bijvoorbeeld begonnen de Albert Heijn te informeren over hun EIGEN MERK kazen.

Dit was HELAAS hun reactie:

-------------------------------------------------------------------------------------

Geachte mevrouw ...,

Hartelijk dank voor uw e-mail. Voor het stremmen van de melk wordt het enzym chymosine gebruikt. Dit is de werkende stof en er is een zeer kleine hoeveelheid nodig (ongeveer 15 ml per 100 liter melk, dus 0,015%).
Traditioneel wordt chymosine uit de lebmaag van kalveren verkregen en dat wordt dierlijk stremsel genoemd.
Vegetarisch stremsel kan plantaardig (een plantenextract) of microbieel (micro-organismen die chymosine produceren) zijn. Dit wordt voor vegetarische en biologische kaas gebruikt.
AH Eigenmerk kaas en Euroshopper bevatten dierlijk stremsel.  :(

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd.

-------------------------------------------------------------------------------------

Mochten andere personen hier op dit forum (misschien is dit een oproep tot) fabrikanten van kaas hebben geinformeerd over het stremsel dan hoor ik dat hier graag!

Hizikigrrrl:
We hebben meerdere topics over stremsel in kaas (zie zoekfunctie), maar misschien is het idd handig om in deze draad de geschikte en ongeschikte producten te noemen.

Welkom op het forum, btw!


Edit: misschien kunnen we afspreken dat alle kazen die ok zijn in het groen gezet worden, en de foute kazen in het rood?

Hizikigrrrl:
Al deze kazen zijn goedgekeurd door de NVB http://www.vegetariers.nl/ :


Poelkaas
Doolin-kaas is een van de vele vegetarische kazen op de markt die het Vegetarisch Keurmerk voeren. Doolin is een kaas met een buitenlands tintje: de melk is afkomstig van Ierse koeien die grazen op de groene, Ierse vlakten. De kaas is in twee varianten (jong en belegen) te koop bij natuurvoedingswinkels.
Informatie: www.poelkaas.nl of tel.nr. 0172-619905.

Hooidammer
Bij alle kazen van Hooidammer vind je het Vegetarisch Keurmerk op het etiket. Hooidammer-kazen zijn er in verschillende soorten en smaken: de basis wordt gevormd door biologische koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Deze basis wordt aangevuld met verschillende kruiden en andere toevoegingen, zoals basilicum, knoflook, tuinkruiden, ui en fenegriek. De kazen zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels.
Informatie: www.hooidammer.nl of tel.nr. 0513-484360.

Bio-kaas
Alle kazen van het merk Bastiaansen worden bereid met een niet-dierlijk stremsel en dragen het Vegetarisch Keurmerk. Bastiaansen heeft voor ieder wat wils: harde kazen van koe-, geiten- of schapenmelk, kaas met of zonder kruiden, maar ook roodculture kazen en blauw- en witschimmelkazen maken deel uit van het assortiment. De melk voor de kazen is afkomstig van biologisch boerende boeren en Demeter-boeren. De kazen van Bastiaansen zijn te koop bij natuurvoedingswinkels en via de groothandel.
Informatie: tel.nr. 0161-432357.
 
Westland
De firma Westland brengt verschillende kaasproducten met het Vegetarisch Keurmerk op de markt: Trenta kaas, Westland X-Tra Light kaas en Maaslander kaasschnitzels. Alle kazen worden gemaakt van koemelk. De kaasschnitzels van Maaslander zijn in twee varianten verkrijgbaar: naturel en met kruiden. Trenta is alleen in het buitenland verkrijgbaar, de andere producten zijn bij ons in supermarkten te vinden.
Informatie: www.westlandkaas.nl en tel.nr. 0800-2355227.
 

DSM
DSM brengt twee verschillende vegetarische stremsels met het Vegetarisch Keurmerk op de markt: Fromase en Suparen. Beide stremsels worden geproduceerd met behulp van schimmels en gistcellen. De stremsels zijn tevens koosjer en halal. Beide stremsels zijn alleen verkrijgbaar voor producenten van kaasproducten. Informatie: www.dsm.nl.

Annemieke:
De biologische kazen van de AH zijn met plantaardig stremsel.

De Groene Koeook (en die is best betaalbaar).

Of anders de lokale biologische kaasboerderij. Bij de mijne verkopen ze ook vega gestremde kaas.

Mac Veg@Ů:
Kijk uit voor boerenkaas. De produktnaambescherming vereist dat die met dierlijk stremsel wordt bereid. Aldus de biologische boerderij die me dit wijsmaakte.

En ik herhaal het nog maar een keertje: het feit dat AH's biologische kaas toevallig geschikt is voor vegetariŽrs, zegt absoluut niets over het stremsel dat in andere biologische kazen wordt gebruikt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie