Vandaag is het Halloween, oftewel allerheiligenavond. Volgens de Keltische kalender was het op 31 oktober oudjaarsavond en dan zouden de doden van het afgelopen jaar weer terugkomen om te proberen een levend lichaam te vinden voor het nieuwe jaar. De pompoen kwam pas veel later om de hoek kijken.

 

Wie meer wil weten over dit feest, kan op Wikipedia terecht. Wij zijn immers een kooksite, dus tijd voor recepten!

We beginnen met hartig. Pompoensoep kennen de meeste mensen wel en is in principe makkelijk te maken. Alleen, het schillen van de pompoen is een wel heel eng klusje. Goed nieuws: de ronde, oranje Hokkaido versie hoef je helemaal niet te schillen! Maak de schil goed schoon met water, dep hem droog en hak de pompoen in tweeen. Lepel de pitten en het dradige vruchtvlees er uit en zet de twee helften voor 3 kwartier a een uur in de oven op 200 graden. Test tussendoor of de pompoen al goed is (hij moet boterzacht worden), zodat hij er niet te lang in zit en verbrand. Is de pompoen gaar, laat hem dan buiten de oven afkoelen. Je kan daarna heel makkelijk de schil verwijderen.
Het vruchtvlees kun je gebruiken in bijvoorbeeld deze pompoensoep, waar nog een heleboel andere ingredienten ingaan. Je kan het ook veel simpeler houden, door het vruchtvlees te pureren met een sterke bouillon en verse kruiden (tijm!) en dat weer op te warmen. Breng het op smaak met peper en zout en serveer de soep met een flinke klodder creme fraiche of mascarpone.

De pompoen (cucurbita) is een veelzijdig ingredient, want je kan hem ook gebruiken in zoete gerechten. In Amerika is de pompoentaart razend populair, zeker tijdens Halloween en Thanksgiving (op de 4e donderdag in november). In Nederland zullen de meeste bakkers zo'n taart (nog) niet in het assortiment hebben zitten, dus dan zit er niets anders op dan zelf het schort voor te knopen. Als je op deze pagina naar beneden scrolt, vindt je daar een heerlijk recept voor pompoentaart waar ook sherry aan te pas komt.

 

 

 

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

kerstpakkettenidee

horecarama

vegatopia maxaro keukens