Eind december, tijd voor lijstjes. In 2010 breidde de restaurantgids van Vegatopia weer flink uit met diverse restaurants. Maar waar aten de Vegatopia-redacteuren het lekkerst? Vier redacteuren aan het woord.

Redacteur Karl heeft lang zijn keuze overwogen. "Dé grote uitblinker was er voor mij niet bij. Maar de gunstige verrassing van het jaar was voor mij toch De Preuverie in Hasselt.

Een zaak voor vegetariërs en niet-vegetariërs waar iedereen even hartelijk welkom is. De sfeer is er warm en gezellig en de bediening vriendelijk en persoonlijk. Met een twintigtal mogelijkheden heeft de vegetariër een mooie keuze. Het is geen topgastronomie, doch eerlijk, vers en lekker. Aandachtspunten om nog te verbeteren kunnen zijn: één of meerdere gerechten met lekkere vleesvervangers toevoegen aan de kaart en ook aan de suggesties van de dag een vegetarisch gerecht toevoegen. Als je je nu bekend maakt als vegetariër wanneer de gastvrouw of chef de suggesties van de dag vertelt, word je naar de kaart verwezen. Vrolijk een bijzonder gerecht van de dag noemen klinkt prettiger en attenter."

Redacteur Brenda at na een aantal mislukte pogingen dit najaar dan toch eindelijk in restaurant Grut in Nijmegen. "Dit restaurant doet niet aan reserveren en is erg populair. Het staat er dan ook om bekend dat je óf heel vroeg moet komen of lang moet wachten aan de bar. En vroeg is dus niet rond zes uur zoals wij in eerste instantie dachten. Nee, vroeg is net na half  zes, want dan gaan ze open en om kwart voor zit het dus ook al zo goed als vol.
Het was het wel waard, want het eten is hier écht erg lekker!

Er staan altijd twee vegetarische gerechten op het bord, die echt niet onderdoen voor de andere gerechten. Niet zo verwonderlijk, want de kok schijnt zelf ook vegetariër te zijn. Een aanrader is het brood met dragonkappertjespesto vooraf en ook de toetjes waren beide keren dat we er hebben gegeten subliem. Echt een aanrader!"

Toen redacteur Maartje een speciale gebeurtenis te vieren had in 2010, deed ze dat in restaurant Bordewijk in Amsterdam. "Er was bij de reservering niet doorgegeven dat ik vegetarisch wilde eten, maar dat was niet erg. De amuse was een geconfijt tomaatje met van die zachte, zurige verse kaas met bieslook, wat erg lekker was met het fijne brood, dat ook de hele tijd werd aangevuld.

Ik kreeg geen menukaart ('daar heb je toch niets aan') maar er werden aan tafel nog allemaal extra's op de kaart toegelicht, waaronder het vegetarisch menu. Dat gebeurde door een uiterst betrouwbaar uitziende kok (heel aardig en heel dik).

Vooraf at ik caponata met een artisjokhart dat met wat geitenkaas in een beslagje gefrituurd was. Daarna ravioli, gevuld met schapenricotta en gedroogde tomaat, met een truffelig sausje waar nog veel meer (zomer)truffel overheen geschaafd werd. Dat zo'n zomertruffel feitelijk naar niets smaakt, deed niets af aan de feestelijkheid van het gerecht. Als hoofdgerecht had ik een heel mooi bladerdeegbakje met een mengsel van boontjes (doperwtjes, enkel gedopte tuinboontjes, peultjes) en een groen sausje. Toe Tommy's chocoladeverrassing, een hele pure chocoladesorbet met hele fluffy madeleinecakejes en een klein glaasje schuimige espresso. Daarna ook nog thee met friandises. Alles was heel erg goed, het personeel echt heel aardig en we zaten er heerlijk. En dat voor 75 euro pp (waar ook rijkelijk drank voor vloeide)."

Redacteur Tertia deed haar memorabele restaurantervaringen dit jaar vooral op in het buitenland. "Het is een beetje valsspelen, want ik heb er net gegeten, en dus zit het nog goed in het hoofd: Vanilla Black in Londen. Een vegetarisch restaurant waar ze erg lekker eten serveren. Mijn hoofdgerecht bevatte een flan met hele romige kaas, zalige pommes boulangères en gebakken boerenkool met amandelen in een jasje van sojasaus.

Maar het meest memorabel was de Hoba Miso die ik afgelopen mei in Japan at. We waren afgereisd naar Shirakawa-go, een boerderijdorp dat op de Werelderfgoedlijst staat. We sliepen er in een boerderij en kregen bij het ontbijt Hoba Miso: heerlijke misopasta zoals je hem hier niet krijgt, die op een magnoliablad gelegd was en boven een zacht vuurtje roosterde. Een ontbijt dat in de fik staat: heerlijk en om niet te vergeten."

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Nu in de boekhandel!

Volg ons op

 

Twitter logo