dehobbitkerstsjabloon_thbkopieWie inmiddels al geen oliebol meer kan zien, kan zich de laatste avond van het jaar ook te goed doen aan stokbrood en toast met allerhande smeersels. De aardige mensen van De Hobbit stuurden ons een selectie van hun assortiment aan vegan salades en dus hielden wij een proeverij!

dehobbitDe Hobbit is een bijna 30 jaar oud familiebedrijf uit België en gespecialiseerd in vegetarische en biologische producten. Naast salades en paté’s maken ze ook tofu, tempeh en seitan, worstjes, burgers en zelfs mayonaise.

Wij, de 8 proefkonijnen, mochten 13 vegan salades, spreads en paté’s voor op brood of toast testen, te weten de smaken Hummus, Andalucia, Broccoli, Seitan Preparé, Aubergine, Jardiniere, Tofupesto rood, Mexicano, Witlof, Bretonne en van het zustermerk Food for Freedom de Kabouterpate, de Seitanpate en de Tofupesto basil. Ze zijn vrijwel allemaal op basis van tofu, tempeh en of seitan.
Het testen ging ‘blind’, niemand wist wat hij of zij voorgezet kreeg door ondergetekende en alles werd geserveerd op vers, wit stokbrood.

Verse smeersels

We begonnen met de Hummus. Deze heeft een uitgesproken smaak en is scherper dan de hummus van veel andere merken. De knoflook springt er duidelijk uit.

Veel van de verse salades lijken op elkaar én op de welbekende sandwichspreads (die van ‘lekker fris en lekker anders’).
De Andalucia, Jardiniere, Mexicano, Bretonne, Aubergine en Seitan Preparé, allemaal hebben ze net wat andere ingrediënten, maar de smaken mogen meer een eigen karakter hebben. Zo had maar 1 iemand van het testpanel door dat er in de Bretonne zeewier zit, normaal gesproken toch een overheersende smaak! Een aantal hebben ook een dunne, wat waterige consistentie, wat er minder appetijtelijk uitziet. Met het belangrijkste, de smaak, zat het wel goed: ‘beter dan de echte sandwichspread’, vonden 2 mensen.

De Broccoli en de Witlof waren weer anders. Dikker, smeuïger en een eigen identiteit. De Witlof had dat bittere van witlof (wat niet iedereen kon waarderen), de Broccoli was romig met een lichte koolsmaak.

De twee tofupesto’s bevielen goed. De rode versie bevat zongedroogde tomaten, de groene basilicum. De smaken zijn wat meer aanwezig en minder vlak dan de Sandwichspread-achtige groep hierboven..

Kabouters

De Kabouterpaté (op basis van tofu, seitan en champignons) en Seitanpaté zitten niet in een plastic bakje (zoals de andere hier genoemde produkten), maar in een potje. Bij het openen van dat potje biedt het bruine, aangekoekte aanzicht weinig hoop op een smaaksensatie. Het smeren gaat ook al bijna niet, zo droog is het. Het valt dan ook snel van een toastje of stukje stokbrood af. Hebben ze soms overjarige kabouters uit Plopsaland hierin vermalen? De smaak valt gelukkig mee en is wat uitgesprokener dan die van de verse salades. Eén iemand verklaarde dat ze dit eerder zou gebruiken om bladerdeegflapjes mee te vullen.

Conclusie

Seitan_PrepareDe eindconclusie: het testpanel is overwegend positief. De Rode Tofupesto, de Aubergine en de Seitan Prepare bleken de winnaars! Opvallend, en een grote pré, is dat er geen sojabonensmaak te proeven is en ondanks dat de Hobbit geen conserveringsmiddelen gebruikt, zijn deze salades vaak weken goed te houden.
Wie houdt van een uitgesproken umamismaak (dus hartig, zoals bv. oude kaas), kan deze dips beter links laten liggen

De produkten van de Hobbit zijn te koop in natuurvoedingswinkels in Nederland en België.

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Nu in de boekhandel!

Volg ons op

 

Twitter logo