PreistampKampersteurSjabloonDeze week brengen we een ode aan Heinz Hermann Polzer, veel beter bekend als Drs. P. Hij was dichter, tekstschrijver en cabaratier en zijn oeuvre is doorspekt met absurdische humor. Vaak verwees hij zonder aanleiding naar groente en fruit. Dit insprireert ons weer voor het weekmenu. Natuurlijk beginnen we met knolraap en lof, schorseneren en prei. Zo hebben we knolraap-wortelsoep, witlofsalade, fettucini met romige schorseneren en tomaatjes en preistamppot met kampersteur. Verder hebben we nog Russischs borrelhapjes, broccoli uit de oven met sinaasappel en arganolie, en tot slot tropische kruimelkoek.

Maandag

Volgens Drs P los je alle problemen op met knolraap en lof, schorseneren en prei. We treden in zijn voetsporen, één groente per dag. We beginnen met knolraap, ook wel bekend als meiknol. Op tafel komt een soep van wortel en knolraap met kwark-kaasballetjes. Deze soep is vullend, met een broodje erbij heb je een maaltijd.

Dinsdag

Groente nummer twee: lof oftewel witlof. Witlof is een prima groente om rauw in salades te verwerken. Het is allang niet meer zo bitter als vroeger, maar heeft wel een lekker uitgesproken smaak. Deze witlofsalade is makkelijk en vult goed. Omdat er nog gekookte aardappels in de koelkast staan, bakken we deze op en geven ze erbij. 

Woensdag

De volgende groente lijkt de moeilijkste: schorseneren. Laat je niet afschrikken, het is niet zo moeilijk als je denkt. Neem een goede dunschiller en schil ze snel. Leg ze vervolgens in een kom water met een finke scheut azijn. Toch verkleurde handen? Was ze gewoon met wat azijn. We maken de schorseneren klaar met het lenteweer in het verschiet: fettuccine met romige schorseneer en tomaatjes.

Donderdag

De laatste stap is prei. Hier houden we het lekker Hollands: preistamppot met kampersteur, volgens een recept van Hedwig.

PreistampKampersteurHedwig

Vrijdag

Bij de vrijdagse borrel geven we twee verschillende hapjes; toastjes met aurberginekaviaar en komijnekaasbitterballen. We vragen ons trouwens af of ze de wolven niet op afstand hadden kunnen houden door deze lekkere hapjes uit de troika te gooien.

Zaterdag

Drs P bezingt de broccoli als de hoogmis van de Italiaanse gastronomie. We zijn het met hem eens, maar toch geven we er onze eigen draai aan. We maken een broccoli uit de oven met sinaasappel en arganolie. Hierbij geven we verse tagliatelle met pesto.

Zondag

Een romantische avond in Veracruz loopt niet zoals gepland. Hij kan enkel zeggen dat de vrouw niet naar ananas verlangde. Wij net wel en maken daarom een tropische kruimelkoek met ananas en rum voor bij de koffie.

kruimelkoek dadelananas Jessi

 

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens