loempia asperge vegaham thbDe temperaturen stijgen, maar ze kunnen ook snel weer dalen. Daarom maken we lentegerechten die bij alle temperaturen passen. We beginnen met een aardappelsalade met bonen en munt. Daarna komt er nog onder andere risotto met asperges en sinaasappel, een salade van gegrilde tomaat en blauwe kaas, sambal goreng telor ter verwerking van paaseieren, kaaskroketten en paprika-olijfbrood. Extra uitgebreid wordt het op zaterdag met een loempia van asperges en geitenkaas en parmezaanbakjes met linguine. 

Maandag

We starten de week met aardappelsalade met bonen en munt, gemaakt met de overgebleven gekookte aardappels van gisteren. Met een combinatie van winter- en zomeringrediënten past dit gerecht prima op een lentedag. Koud als het buiten al lekker warm is, en lauw als de temperatuur toch nog wat tegenvalt. Met verse munt als verrassend element.

Dinsdag

Het is de tijd van de verse asperges uit eigen streek. Je kunt ze nog een keer ouderwets lekker klaarmaken met hardgekookte eieren, botersaus en aardappelen, maar nu verwerken we ze in een bijzondere fris-zoet-zure risotto met asperges en sinaasappel.

Woensdag

Een salade hoeft niet altijd koud te zijn, vooral niet wanneer het nog geen hoogzomer is. Vandaag maken we daarom een salade van gegrilde tomaat en blauwschimmelkaas volgens een recept van de Vegetariërsbond. Serveer met krieltjes.

Donderdag

Pasen is net voorbij. In de koelkast vinden we bijgevolg nog een aantal hardgekookte eieren. We gebruiken ze voor de Indische klassieker sambal goreng telor. Serveer met rijst en atjar tjampoer. Werk af met grofgehakte pinda's.

Vrijdag

Kaaskroketten zijn het ideale noodrantsoen dat je altijd in de diepvries hebt klaarliggen. Maar kaaskroketten zijn toch veel lekkerder wanneer je ze zelf maakt. Geef ze bij de borrel of met friet en een salade.

Zaterdag

We krijgen langverwachte gasten op bezoek, daarom mag het iets uitgebreider. Als voorgerecht geven we loempia van witte asperge, vegetarische ham en pesto met oude geitenkaas.

Als hoofdgerecht komt er bakjes van parmezaan gevuld met linguine met salieroom & caponata en basilicumolie. De pompoen laten we deze keer weg.

Het dessert houden we eenvoudig, maar daarom niet minder lekker. We snijden aardbeien in blokjes, we mengen ze met een gelijk deel blauwe bessen. Dit werken we af met Griekse yoghurt en munt. Suiker mag maar hoeft niet. 

Zondag

Vandaag bakken we een bijzonder brood, meer bepaald een kleurrijk paprika-olijfbrood. Dit kun je geven bij de brunch of als bijgerecht bij een salade of zelfs bij een stevige soep zoals knolseldersoep.

paprikaolijfbrood

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

koffiemetkarakter

maxima kitchen equipment

kerstpakkettenidee

horecarama

dekbeddiscounter

vegatopia maxaro keukens