tajine thbIn haar nieuwste kookboek De Vega Optie biedt Joke Boon toegankelijke vleesvervangers voor beginnende vegetariërs en flexitariërs. Overschakelen naar vegetarisch eten is voor veel mensen toch een beetje wennen. Daar hebben we bij Vegatopia ook alle begrip voor. Daarom brengen we in dit weekmenu ook recepten die meer een vleesgevoel geven. Zo beginnen we op maandag met een Marokkaanse tajine met vegetarische kipstuckjes, op dinsdag maken we een stamppot met rode biet en notenburgers. Daarna hebben we nog andere Deense frikandellen, bourgondische tofu en satésauskroketten. Op zaterdag maken we een huzarensalade van linzen volgens een recept van Joke zelf. De week sluiten we af met een aspergetaart met geitenkaas. 

Maandag

We beginnen onze week met Helens Marokkaanse tajine met vegetarische kipstuckjes. Dit is een vrij eenvoudig gerecht waarvan je nog niets eens doorhebt dat het vegetarisch is. Serveer met couscous of brood.

Dinsdag

Noten geven altijd textuur aan smaak aan een gerecht, of je ze nu gewoon onder de salade mengt of wanneer je ze in een gerecht verwerkt. Daarom maken we vanavond stamppot met rode biet en noten-geitenkaasburgers. Wel maken we geen hartvormige burgertjes. Omdat we niet romantisch willen doen, worden ze gewoon rond van vorm.

Woensdag

Tijd voor een andere zelfgemaakte vleesvervanger, Deense frikandellen op basis van rode linzen, volgens een recept van Jan. Serveer met friet en broccoli. 

Donderdag

Tofu is van oorsprong een Aziatisch bijgerecht dat we in het Westen tot vleesvervanger gebombardeerd hebben. Omdat tofu op zich maar een witte, smaakloze blok is, heeft het bij niet-vegetariërs geen bijster goede reputatie. Toch kun je er veel mee doen, je moet alleen weten hoe. Deze Bourgondische tofu is een mooi voorbeeld: je hebt zowel smaak als structuur. Het is wel fink wat wijn voor op een weekdag, maar daar trekken we ons weinig van aan. Serveer met rijst en een salade. 

Vrijdag

In Nederland hebben we een traditie van bijzondere frituursnacks. Leg aan een Aziaat maar eens uit dat we hier gebakken noedels tot een schijf persen, die paneren en vervolgens in de frituurpan gooien. Toch maken we geen vegetarische versie van de bamischijf, maar wel van een andere opmerkelijke klassieker, de satékroket. Voor de structuur en de smaak gebruiken we geen nepvlees maar wel wokgroenten.

Zaterdag

Het is gemakkelijk om gewoon een slaatje te kopen in de supermarkt. Meestal zijn ze dan ook niet vegetarisch, hoewel het aanbod de laatste jaren verbeterd is. Maar wanneer je het zelf maakt, is het slaatje ook nog eens veel lekkerder. Als lunchgerecht hebben we daarom een huzarensalade met linzen van Joke Boon zelf. Dit recept komt uit haar eerdere kookboek "Bonen!". Serveer met stokbrood.

LinzenslaatjeJoke

Zondag

De week eindigen we met een luxueuze versie van een vegetarische klassieker: hartige taart. Omdat het aspergeseizoen nog niet voorbij is, maken we een hartige aspergetaart met geitenkaas. Deze kan zelfs mee op de picknick, als het weer het al toelaat tenminste. 

luxeaspergetaart

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens