spaanse tortillaAardappels zijn niet uitsluitend voor de koude dagen. Natuurlijk ga je bij 30 graden geen zuurkoolstamppot serveren, maar er zijn nog zoveel andere opties. Zelfs de standaard aardappelsalade en de gepofte aardappel slaan we over. Op maandag maken we gnocchi met jonge spinazie en op dinsdag wordt het een stevige aardappelsalade met bruine bonen en munt. Verder maken we nog Surinaamse kerrieaardappels, een zomers stamppotje met gewokte andijvie en rucola, een Spaanse tortilla en Peruaanse papa a la huancaina. Eindigen doen we met een aardappelbrood met uien en kaas. 

Maandag

Gnocchi moeten zowat het bekendste aardappelgerecht van Italië zijn, hoewel we vermoeden dat menig persoon nog niet doorheeft dat er aardappels in zitten. Tijd om ze zelf te maken, want zo moeilijk is dat niet. We houden het wel eenvoudig: op de website Lekker van bij ons vonden we een recept voor aardappelgnocchi met jonge spinazie.

Dinsdag

De klassieke aardappelsalade met enkel mayonaise en een lik mosterd laten we links liggen. In plaats daarvan maken we er eentje die een volledige maaltijd vormt. Deze aardappelsalade met bonen en munt kun je zelfs het hele jaar door maken. Ze is stevig én fris tegelijk. 

Woensdag

Aardappels kun je ook als groente serveren. Daarom maken we deze Surinaamse kerrieaardappels. Gemakkelijk klaar te maken en lekker pittig. Serveer er bijvoorbeeld snijbonen bij.

Donderdag

Als het maar niet wil vlotten met het mooie weer, maar het toch zomer is met allerlei zomerse producten op de markt, is een zomerstamppotje wel wat. Bijvoorbeeld een stamppotje met gewokte andijvie en rucola. Spaanse peper erbij voor het pittige effect, een kneepje citroensap voor de frisheid en wat overjarige kaas en je bent al een heel eind.

Vrijdag

De borrelhap bij uitstek is de Spaanse tortilla. Voor alle duidelijkheid: we hebben het over het gerecht met aardappel en ei, niet over over het Mexicaanse platbrood dat soms wel eens naar karton smaakt. De Spaanse tortilla heeft de reputatie om moeilijk te bereiden te zijn. Klopt niet helemaal. Trouwens, oefening baart kunst. 

Zaterdag

De pittige en romige aardappelsalade papa a la huancaína is één van de meest iconische voorgerechten van Peru. Het is lekker als voorgerecht of als bijgerecht op de picknick of de barcebue.

Zondag

We proberen zo min mogelijk eten weg te gooien. Maar bij sommige kliekjes is het best even zoeken naar een originele manier om ze op te maken. Aardappelpuree is zo’n kliekje: we maken er vaak teveel van en willen het liever geen twee dagen achter elkaar eten. Dit aardappelbrood met kaas en ui was daarom een gelukkige ontdekking: een heerlijk zacht, luchtig brood dat met een vulling van pittige kaas en uien in niets meer doet denken aan een restje aardappelpuree.

aardappelbrood

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens