Open menu

IVruchten notenbroodkleink houd heel erg van stevig noten-vruchtenbrood. Ik snijd het liefst een dikke plak af en eet die dan besmeerd met roomboter: heerlijk. Het leek me leuk eens zelf zo’n brood te maken. Zelf brood bakken lukt bij mij de ene keer beter dan de andere. Het blijft toch afhankelijk van allerlei factoren; verhouding van je ingrediënten, het kneden, de temperatuur, je oven, vochtigheid van het deeg, het rijzen… Deze keer was het brood zeer geslaagd, dus dit recept is er eentje om te delen. Serveer je zelfgebakken brood bij het (paas)ontbijt of bij de brunch!

Voor één brood

280 g volkorenmeel
3,5 g gedroogde gist
1/2 tl gemalen kaneel
1/2 tl gemalen kardemom
1 el vanillesuiker
1 tl zout
40 g hazel-, wal-, of pecannoten, of gemengd
40 g gedroogde vijgen
40 g rozijnen
rasp van een halve onbespoten (biologische) sinaasappel
sap van één sinaasappel
ca. 1 dl lauwwarme melk
een klontje boter, om te bestrijken

  • Meng bloem, gist, specerijen, suiker, zout en noten in een ruime kom. Hak de vijgen grof en voeg deze samen met de rozijnen en sinaasappelrasp en vervolgens het sinaasappelsap toe. Maak een kuiltje in het mengsel en giet hierin driekwart van de melk. Je hebt mogelijk niet alles nodig. Meng het tot een deeg, voeg indien nodig meer melk toe. Het deeg moet samenhangen tot een bal, maar niet téveel aan je vingers blijven plakken.
  • Kneed ongeveer 10 minuten. Als je met je vinger in het deeg drukt, moet het terugveren.
  • Dek het deeg in de kom af met een natgemaakte schone theedoek en laat op een warme plaats gedurende één uur rijzen.
  • Kneed dan het deeg nog een keer kort door. Bekleed een cakevorm met bakpapier en doe het deeg over in de vorm. Laat opnieuw voor één uur rijzen op een warme plaats.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bestrijk het deeg met wat gesmolten boter. Bak het brood gedurende ongeveer 30 minuten in het midden van de oven, of tot het goudbruin is en hol klinkt wanneer je op de onderkant van het brood klopt. Niet iedere oven werkt hetzelfde dus afhankelijk van jouw oven gaat het bakken sneller, of langzamer.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster voor je het aansnijdt.

Vruchten notenbrood1


Meer zelfgebakken brood, al dan niet voor Pasen!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama