Vegatopia Forum

De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #40 Gepost op: 09 mei 2012, 20:51:51 »
Misschien is een stamppotje van nieuwe aardappels & eikenbladsla wel lekker of diezelfde nieuwe aardappels met eikenbladsla als lauwe salade.
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline Selly

  • *****
  • 30.772
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #41 Gepost op: 09 mei 2012, 21:50:47 »
Zeekraal: het mag niet houterig zijn. Ik proef altijd gewoon in de winkel. Ik vind het door salades wel lekker.
Of door de paella http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8513-vegetarische-paella-met-tomaten of ik denk dat het hier ook wel lekker door is, maar dan geen pijnboompitten http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11486-maaltijdsalade-van-asperges-krieltjes-en-oude-kaas
,,,,فلافل

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #42 Gepost op: 09 mei 2012, 22:49:04 »
Waarom dan geen pijnboompitten?

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #43 Gepost op: 09 mei 2012, 23:24:58 »
Eikenbladstamp heb ik ook nog nooit gehad, goed idee :D

@Selly
Houterig qua textuur of smaak?
Sin chile, no tiene chiste!

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #44 Gepost op: 09 mei 2012, 23:31:39 »
Eikenbladstamp heb ik ook nog nooit gehad, goed idee :D
Mocht je het gaan proberen, laat je dan even weten of het wat was?
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #45 Gepost op: 09 mei 2012, 23:42:56 »
Jawel, maar helaas moet de sla morgen op en ik mag geen aardappels dan bedenk ik me net. Volgende week maar eens proberen. Misschien is er met rijst ook wel iets leuk lauw warms te doen ermee...
Sin chile, no tiene chiste!

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #46 Gepost op: 09 mei 2012, 23:57:51 »
Bulgur of couscous?
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #47 Gepost op: 10 mei 2012, 00:12:28 »

Houterig qua textuur of smaak?

Textuur. Je moet het hele zeekraaltje kunnen opeten. Als het houterig is, gaat dat niet lukken en wat mij betreft eet dat net zo vervelend als bv. sperziebonen die ongerangd zijn.
Je kunt niet altijd zien of de zeekraal houterig is, dus het is een kwestie van uitproberen. Bruine stukjes aan de onderkant zijn iig niet eetbaar, de stengels moeten mooi vlezig zijn.

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #48 Gepost op: 10 mei 2012, 12:50:52 »
Ah dank voor je uitleg! Kun je het ook merken als je er een stukje afbreekt of moet je het echt in je mond stoppen?

Eikenbladsla net even gewokt met jasmijnrijst, tomaat, uitje, knoflook en ketjap medja. De knapperige stukjes waren wel lekker, maar ik had het blad iets te ver doorgewokt helaas. Gebeurt in een stamp iets minder, dus dat herkans ik nog een keer. Al is warme eikenbladsla niet een smaaksensatie dat je me 's nachts ervoor kan wakker maken.
Sin chile, no tiene chiste!

Offline Carla

  • ***
  • 259
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #49 Gepost op: 10 mei 2012, 13:16:21 »
Voor-, of lunchgerechtje met tuinboontjes

Zodra de tuinbonen te oogsten zijn eten we hier als seizoensfavoriet het volgende:

De tuinbonen moeten lekker jong zijn zodat ze rauw gegeten kunnen worden. Dubbeldoppen en apart zetten.
Schik diverse slasoorten mooi op een bord.
Daarop een flinke eetlepel dubbelgedopte tuinboontjes.
Parmezaanse kaas met de kaasschaaf aan flinters schaven en eroverheen strooien.
Een paar draaien met de pepermolen en wat zout en rijkelijk besprenkelen met een goede olijfolie.
Héééérlijk

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #50 Gepost op: 11 mei 2012, 09:19:09 »
Bast, die gepofte bieten, zijn dat rauwe bieten of gekookte uit een pakje? Ik vermoed het eerste...

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #51 Gepost op: 11 mei 2012, 14:11:17 »
Rauw idd. Volgens mij was het Christiaan die het hier ooit postte. Rauwe biet wassen, maar niet schillen. Boven- en onderkantje eraf snijden, zodat ie mooi kan staan. Bovenkant christenen met een kruisje, zalven met wat olijfolie om vervolgens wat zout en peper in de 'wond' te wrijven. Inpakken in aluminiumfolie en dan op 180 graden de oven. Kleinere bietjes +- 45, grotere uurtje ongeveer. Hemels lekker!

Die gekookte uit zo'n pakje ken ik alleen van een wel eetbare salade en daar was ik toen niet kapot van. Uit pot heb ik ze ook al in geen 20 jaar meer geproefd. Maar deze gepofte versie maakt er letterlijk en figuurlijk (als ze gaar zijn wel even van de schil ontdoen) juweeltjes van, wat mij betreft :D.
Sin chile, no tiene chiste!

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #52 Gepost op: 11 mei 2012, 15:29:01 »
Jammer, ik heb nog bieten in een pakje en weet niet zo goed wat ik daarmee moet. Misschien voer ik ze dan maar aan L.  ;D

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.337
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #53 Gepost op: 11 mei 2012, 15:57:09 »
Bovenkant christenen met een kruisje, zalven met wat olijfolie
En dan heb je een heilig bietje  ;D
Gemüse ist mein Fleisch

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #54 Gepost op: 11 mei 2012, 15:58:43 »
Je kan ze met witte balsamico en een beetje tijm opleuken. Of raspen en met wat mayo, dille en mierikswortel op de boterham. Of krijgt L. al een heel pak op in d'r eentje?  ;D

@Eelco, liever een heilig bietje dan een heilig boontje he :P
Sin chile, no tiene chiste!

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #55 Gepost op: 11 mei 2012, 20:34:48 »
Ha, vandaag zaten er ongekookte bietjes in mijn groententas!


Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #56 Gepost op: 11 mei 2012, 20:35:51 »
Grillen die hap! Is hartstikke lekker!
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline Selly

  • *****
  • 30.772
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #57 Gepost op: 12 mei 2012, 10:48:16 »
Van die gekookte biet kun je een lekker bietensoepje maken.
,,,,فلافل

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #58 Gepost op: 29 mei 2012, 21:02:51 »
Ik heb de ongekookte bietjes gepoft, en van de gekookte bieten heb ik Quarter pounders gemaakt :)

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #59 Gepost op: 30 mei 2012, 20:15:00 »
 :kwijl:

Die stonden ook op mijn to do lijstje hehe. Hoe lekker zijn die?
Sin chile, no tiene chiste!