Vegatopia Forum

Seitan

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Seitan
« Gepost op: 10 oktober 2001, 18:06:00 »
Ik at vandaag van de reformzaak een seitanbroodje. Ik vond het superlekker en besloot er zelf iets mee te gaan maken... de vraag is alleen....wat? Als iemand tips heeft om er iets leuks/lekkers mee te maken ('t liefst vegan) dan hoor ik het graag. Ik heb overigens zo'n plak uit de koeling en niet zo'n pot.
« Laatst bewerkt op: 09 juli 2005, 11:16:03 door Sånder »

Offline Marcello

  • ***
  • 165
  • Geslacht: Man
    • EVA
Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #1 Gepost op: 10 oktober 2001, 21:31:00 »
Kijk maar eens op de seitanpagina van LP, daar staan ook enkele links naar recepten met seitan:
www.lekkerplantaardig.net/seitan.htm

Maar er gaat niets boven eigen kreativiteit, als je zelf wat lekkers uitvindt, dan houd ik me aanbevolen...

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #2 Gepost op: 10 oktober 2001, 21:57:00 »
daar ben ik voorstander van. Alleen heb ik nog nooit wat eerder gedaan met seitan en wil ik een indruk krijgen van wat je er uberhaupt mee kan. Bedankt voor de link!

Fabian

Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #3 Gepost op: 30 oktober 2002, 17:57:00 »
Maar hoe breng je het op smaak? Ik heb het vanavond voor het juist zelf geprobeerd. Het smaakt rauw best weird. Ik heb het door de nasi gedaan en op smaak gebracht met sojasaus, sambal en kerrie, maar volgens mij moet dat lekkerder kunnen Tips?

Offline Apraxia

  • ****
  • 992
  • Geslacht: Vrouw
Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #4 Gepost op: 30 oktober 2002, 19:37:00 »
Keb ervaring met Seitan dat wanneer je het nogmaals opwarmt dat dan de structuur in negatieve zin verandert.
Koud? Wat nou koud? De kindjes in Afrika....die hebben het pas koud!

Offline Apraxia

  • ****
  • 992
  • Geslacht: Vrouw
Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #5 Gepost op: 30 oktober 2002, 23:29:00 »
Tis dan wel binnen te houden hoor.
Koud? Wat nou koud? De kindjes in Afrika....die hebben het pas koud!

Asta

Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #6 Gepost op: 31 oktober 2002, 11:04:00 »
Ik heb ook nog zo'n potje seitan staan, geen idee wat ik ermee moet. Kan ik het roerbakken met groenten ofzo?

Offline Apraxia

  • ****
  • 992
  • Geslacht: Vrouw
Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #7 Gepost op: 31 oktober 2002, 12:50:00 »
Bijvoorbeeld.
Ik maakte er laatst een soortement van hachee mee en dat was ook erg lekker.
Koud? Wat nou koud? De kindjes in Afrika....die hebben het pas koud!

momo

Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #8 Gepost op: 31 oktober 2002, 13:01:00 »
die dikke plakken die vacuum verpakt zijn die zijn iets smeuiger dan de seitan uit potten en daarbij makkelijker te bereiden! maar, die uit potten - mits goed klaargemaakt - is wel lekkerder!

eigenlijk kun je alle kanten op met seitan, heel basic:
kruiden met peper, zout en evt. wat andere kruiden (bijv. tofukruiden, cajun, shoarmakruiden etc.) en flink opbakken - zorgen voor een krokant laagje eromheen, is het lekkerst. je moet zelf maar uittesten welke smaak je er het beste bij vindt passen.

verder is het erg lekker om het te marineren (een ruime middag laten staan) in ketjap, knoflook, kerrie, paprikapoeder, sambal/peper en vervolgens aanbakken.
-lekker om zo op te eten

je kunt er op het laatst nog champignons of oesterzwammen aan toe voegen, wordt het wat zachter van.
ook kun je het in roerbakschotels toevoegen, of bij pasta met brocolli, champignons en sojaroom. ook lekker is als je een pompoenlasgna maakt door een gladde saus van pompoen te maken (bijv. met sojaroom) en laagjes pompoen af te wisselen met laagjes seitan (wel eerst opbakken met kruiden).

en, het is prima spul voor de 'kerst-gourmet', maakt de kerst toch wel weer een beetje leuker

heb nog wel veel meer recepten, maar dat lijkt me een beetje teveel worden

Offline Sander

  • ******
  • 5.528
  • Geslacht: Man
Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #9 Gepost op: 31 oktober 2002, 13:52:00 »
Quote:

Op 2002-10-31 13:01, schreef momo:
heb nog wel veel meer recepten, maar dat lijkt me een beetje teveel worden


Nee joh, ga door! Ga door!
“it's strange how life makes sense in time...”

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #10 Gepost op: 31 oktober 2002, 14:11:00 »
Ik roerbak het vaak met rode paprika, courgette, aubergine en ananas.
,,,,فلافل

cake

Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #11 Gepost op: 31 oktober 2002, 20:08:00 »
Seitan in reepjes snijden, insmeren met paprikapoeder en peper, krokant bakken.
Samen met rauwkost (vb. geraspte wortel/knolselder, sla, tomaatblokjes, ...) in een pittabroodje en véééééééééél knoflooksaus erover.

Offline Sander

  • ******
  • 5.528
  • Geslacht: Man
Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #12 Gepost op: 31 oktober 2002, 22:46:00 »
Quote:

Op 2002-10-31 20:08, schreef cake:
Seitan in reepjes snijden, insmeren met paprikapoeder en peper, krokant bakken.


Nou heeft iemand mij ooit verteld dat wanneer je paprikapoeder verhit, dat dan de smaak totaal verdwijnt, of anders zeker niet ten goede komt.

Iemand hier daar al wel eens mee geexperimenteerd?
“it's strange how life makes sense in time...”

overanalizing

Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #13 Gepost op: 01 november 2002, 18:59:00 »
Quote:

... de vraag is alleen....wat?




De plakken kun je gewoon in de pan gooien en op smaak brengen met kerriepoeder (krijgt ie ook een korstje van), of serveren met een sausje op basis van paddestoelen. Zoiets maak ik altijd graag met kroketten en princesseboontjes.
In de Natuurwinkel vind je ook seitan in een deegjasje op een satéstokje, die zijn ideaal als snelle hap in de friteuse. Beetje vergelijkbaar met een 'sito-stick' in de vleeswereld.
Ook zeker aan te raden: seitan in een hutsepot, om lekker lang te laten sudderen in het kookvocht. Met de winter voor de deur het ideale gerecht.
En dan kan je er natuurlijk nog altijd gehakt van maken en dat gebruiken in een pastasaus of als vulling. Lekker met gebroken noten en wat rode peper.

overanalizing

Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #14 Gepost op: 01 november 2002, 19:20:00 »
Hoezo?

Je kan er ook chips van maken, dezelfde procedure volgen als met rode biet-chips.
In blokjes snijden en in de soep gooien.
Grillen met bbq-kruiden.
Krokant opbakken en in een salade mengen...

Offline Sven

  • *****
  • 3.922
  • Geslacht: Man
Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #15 Gepost op: 01 november 2002, 19:43:00 »
Het liefst heb ik de plakken. Die bak ik dan gewoon in de pan als vleesvervanger. In de natuurvoedingswinkel in Maaseik vertelden ze mijn moeder zelfs dat het 'vegetarische biefstuk' was.
Als je echt ontbijt op bed wil, ga je maar in de keuken slapen.

Offline Sander

  • ******
  • 5.528
  • Geslacht: Man
Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #16 Gepost op: 02 november 2002, 00:01:00 »
Heeft er nog iemand een recept voor in bier gestoofde seitan?
“it's strange how life makes sense in time...”

momo

Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #17 Gepost op: 02 november 2002, 16:53:00 »
he maar annemieke, wat heb je nu uiteindelijk met die seitan gedaan? en hoe is het bevallen?!

cake

Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #18 Gepost op: 03 november 2002, 19:32:00 »
Quote:

Op 2002-10-31 22:46, schreef Sander:
Nou heeft iemand mij ooit verteld dat wanneer je paprikapoeder verhit, dat dan de smaak totaal verdwijnt, of anders zeker niet ten goede komt.


Ik proef toch duidelijk een verschil als ik seitan bak zonder paprikapoeder of met!

Danielle

Seitan, wat kan ik ermee?
« Reactie #19 Gepost op: 06 november 2002, 14:29:00 »
Jammer dat ze 't niet in de supermarkt verkopen. Ik heb 't nog nooit gehad.