Vegatopia Forum

De grote seizoensgerechtenverzameling Q1: januari-februari-maart

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Fynnya

  • ***
  • 432
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1
« Reactie #40 Gepost op: 23 februari 2011, 14:58:09 »
Ik heb pas geleden groene kool herontdekt.
Ik kende het alleen van vroeger toen mijn moeder het maakte, en kwam het een paar weken geleden opeens tegen bij de AH.
Ik weet niet of het nou maar heel kort in het seizoen is, of dat de AH het als uitbreiding van het assortiment heeft genomen, of dat ik er al die jaren gewoon langs gekeken heb, maar ik was echt verbaasd dat mijn AH het had, ik was helemaal vergeten dat het bestond.
Ik vind het echt een lekkere kool.

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1
« Reactie #41 Gepost op: 23 februari 2011, 15:38:52 »
Heeft Albert Heijn hele groene kolen? En hoe zien die eruit dan?
This is between me and the vegetable!

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 17.639
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage

Offline Fynnya

  • ***
  • 432
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1
« Reactie #43 Gepost op: 23 februari 2011, 16:15:24 »
Ja, zo inderdaad.

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1
« Reactie #44 Gepost op: 23 februari 2011, 16:16:17 »
Ik dacht dat Haantje het vroeg, omdat ze het ook niet zeker wist. (Googelen had ik zelf ook gedaan.)
This is between me and the vegetable!

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1
« Reactie #45 Gepost op: 23 februari 2011, 18:09:33 »
Haantje was zelf al met google in de weer geweest en tot de conclusie gekomen dat groene en savooie kool hetzelfde zijn, but thanks anyway.
Ik heb het in ieder geval in geen jaren gegeten, spitskool staat hier wel een paar keer per seizoen op tafel. Gewoon kort gekookt met een eenvoudig melksausje.
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline Fynnya

  • ***
  • 432
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1
« Reactie #46 Gepost op: 19 maart 2011, 18:32:56 »
Ik kan ze ondertussen al een tijdje niet meer vinden in de winkel  :(
Zouden ze zo kort in het seizoen zijn? Of zou de AH maar één lading besteld hebben?
Ik vind het jammer, ik vond het érg lekker. En het is redelijk donker groen, dus vast erg gezond.

Offline RvO

  • ***
  • 286
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1
« Reactie #47 Gepost op: 19 maart 2011, 22:50:55 »
Voor wie ook wel eens iets anders wil, zie hier, kool op z'n Ethiopisch: http://www.xs4all.nl/~westher/recepten/YE%20ABESHA%20GOMEN.htm
Bedoeld voor bladkool, maar heb je zoiets niet in de tuin dan werken boerenkool of savooiekool volgens mij ook.

Smakelijk eten, RvO

Aanvulling: wel even opletten dat je de kool vooral niet te lang kookt.
« Laatst bewerkt op: 19 maart 2011, 23:18:02 door RvO »

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1: januari-februari-maart
« Reactie #48 Gepost op: 31 december 2012, 14:16:10 »
In verband met goede voornemens als in meer met het seizoen mee eten enzo, haal ik dit draadje weer boven in de hoop dat we weer seizoensgerechten kunnen delen.

Komende maand wil ik in ieder geval een rodekool-pompoen-rode uispulletje proberen na te maken, wat de humusmeneer van de Ten Catemarkt in Amsterdam een seizoen terug had. Verder had Ekoplaza een geinig recept voor posteleinpesto en zijn er in het Q4topic nog tips voor spruitjes en pompoen die ook op het te-doen-lijstje staan.

Heeft iemand nog tips voor schorseneren en rammenas?

Sin chile, no tiene chiste!

Offline Sam

  • ******
  • 5.984
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1: januari-februari-maart
« Reactie #49 Gepost op: 07 januari 2013, 17:32:09 »
Geen tips voor schorseneren en rammenas helaas (zit nu wel met "Nicolaas Eduard Rammenas, die had er een jas..." in mijn hoofd trouwens!)

Ik ga de komende dagen een wintersoep maken van krootjes en wortel, wordt dus een beetje zoetige soep. Heeft iemand nog ideeen voor andere winterse ingredienten die er in zouden kunnen? Een uitje en wat prei gaan er sowieso in, en ik ga het serveren met een flinke bloep zure room.
My candle burns at both ends, it will not last the night
But ah my foes and oh my friends, it gives a lovely light

Offline Selly

  • *****
  • 30.452
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1: januari-februari-maart
« Reactie #50 Gepost op: 07 januari 2013, 18:45:47 »
Ik ga de komende dagen een wintersoep maken van krootjes en wortel, wordt dus een beetje zoetige soep. Heeft iemand nog ideeen voor andere winterse ingredienten die er in zouden kunnen? Een uitje en wat prei gaan er sowieso in, en ik ga het serveren met een flinke bloep zure room.

pastinaak? knolselderij?

@Bast: Ik vind Aziatische schorseneren wel lekker http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8545-schorseneren-op-zn-aziatisch
,,,,فلافل

Offline chantalv80

  • ****
  • 911
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1: januari-februari-maart
« Reactie #51 Gepost op: 07 januari 2013, 21:38:33 »
Rammanas!  ;D Hier de lievelingssoep van mijn jongste dochter:

1 grote rammenas
1 grote aardappel
1 ui
3 tenen knoflook
olijfolie
1,5 liter groentebouillon
1 takje tijm
1 eetlepel honing
peper en zout
scheut room

-Rammenas (of rettich, hoe wil je het noemen), aardappel en ui schillen. Alles in blokjes snijden.
-olijfolie verhitten, ui fruiten, aardappel erbij, 5 minuten bakken, rammenas erbij, 3 minuten bakken. Knoflook persen boven de pan.
-Bouillon en tijm erbij, 30 minuten laten koken.
-Haal de helft vd groenten en het takje tijm uit de bouillon, bewaar dat apart.
-Van de rest van de groenten en de bouillon met de staafmixer een gladde soep maken.
-Roer de honing, de room en de rest vd groente weer door de soep.
-Lekker met donkerbruin brood met boter.

Want a sugarcube?

Offline Miranda

  • *****
  • 3.376
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1: januari-februari-maart
« Reactie #52 Gepost op: 08 januari 2013, 12:57:51 »
Lekker, schorseneren. Dit recept van Allerhande heb ik weleens gemaakt. Nou ja niet precies dit recept, maar iets wat er veel op lijkt (ik at het toen nog met v1s):
http://www.ah.nl/allerhande/recepten/890014/geroosterde-schorseneren

Offline Sam

  • ******
  • 5.984
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1: januari-februari-maart
« Reactie #53 Gepost op: 08 januari 2013, 15:55:22 »
Ik ga de komende dagen een wintersoep maken van krootjes en wortel, wordt dus een beetje zoetige soep. Heeft iemand nog ideeen voor andere winterse ingredienten die er in zouden kunnen? Een uitje en wat prei gaan er sowieso in, en ik ga het serveren met een flinke bloep zure room.
pastinaak? knolselderij?
Pastinaak vind ik voor de volgende keer wel een goede, ga ik eens proberen!
Ik kon mijn ongeduld niet bedwingen en heb gisteren de soep al gemaakt, hij is erg lekker geworden, recept volgt...
My candle burns at both ends, it will not last the night
But ah my foes and oh my friends, it gives a lovely light

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1: januari-februari-maart
« Reactie #54 Gepost op: 17 februari 2013, 19:27:58 »
Nog een anders dan anders bietjes recept: Biet Bourguignon
Sin chile, no tiene chiste!

Offline Selly

  • *****
  • 30.452
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1: januari-februari-maart
« Reactie #55 Gepost op: 17 februari 2013, 20:05:41 »
Nog een anders dan anders bietjes recept: Biet Bourguignon

Leuk zeg!
,,,,فلافل

Offline fem fatale

  • Forumkenner 2010 en 2012
  • ******
  • 6.999
  • Geslacht: Vrouw
    • fatalefem
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1: januari-februari-maart
« Reactie #56 Gepost op: 17 februari 2013, 20:13:59 »
Klinkt lekker.

Maar die pearl onions, zijn dat nu zilveruitjes zonder pot? Zijn die te krijgen in Nederland, of moet ik die eerst gaan kweken in mijn tuintje? (Kan dat?)
Supercalifragilisticexpialidocious!

Offline Selly

  • *****
  • 30.452
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1: januari-februari-maart
« Reactie #57 Gepost op: 17 februari 2013, 20:18:37 »

Maar die pearl onions, zijn dat nu zilveruitjes zonder pot? Zijn die te krijgen in Nederland, of moet ik die eerst gaan kweken in mijn tuintje? (Kan dat?)

Ja. In A'dam bv bij de zelfbedienings-groentekraam op de Albert Cuyp die aardappels en deze zilveruien binnen heeft (maar die is duur!) en bij Kweker (minder duur maar je hebt een pasje nodig). Ik zou zeggen: neem de kleinste sjalotten die je kunt vinden en halveer ze eventueel. Of probeer het eens met zilveruien uit pot, dat gerecht kan best wat zuur hebben denk ik.
,,,,فلافل

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1: januari-februari-maart
« Reactie #58 Gepost op: 17 februari 2013, 20:28:55 »
Je kan natuurlijk ook vragen of ze voor je besteld kunnen worden bij de groenteboer.
Firma Labes op de Korte Prinsengracht heeft ze regelmatig, maar ze komen pas in mei weer in het seizoen vertelde ze toen ik er laatst naar vroeg. Genco had ze vroeger ook regelmatig, maar ik ben daar al een tijdje niet meer geweest dus of dat nog zo is weet ik niet...
Sin chile, no tiene chiste!

Offline fem fatale

  • Forumkenner 2010 en 2012
  • ******
  • 6.999
  • Geslacht: Vrouw
    • fatalefem
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q1: januari-februari-maart
« Reactie #59 Gepost op: 17 februari 2013, 20:49:52 »
Ikzelf kom eigenlijk nooit in winkels, dus zal mijn hulptroepen erop uit moeten sturen. Maar die vinden dit soort queestes leuk.
Supercalifragilisticexpialidocious!