Vegatopia Forum

Fijne kookgebeurtenissen

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 17.885
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1280 Gepost op: 19 januari 2019, 21:34:06 »
Juich nog niet te vroeg. De meeste jaren slaat de winter pas in de twintig januari toe. Zo ook dit jaar (ongeveer).
Alle kansen voor jouw kruiden om te vriesdrogen!
Dat klopt. Dan zal ik de vorst voor zijn en vlak voor ervoor de salie oogsten en binnen drogen (in bosjes binden en ondersteboven ophangen).
Bij deze gebeurd. Vier flinke bosjes salie en twee bosjes tijm.
Gemüse ist mein Fleisch

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 17.885
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1281 Gepost op: 07 april 2020, 23:39:53 »
Een recept uit Falastin voor zoet-pittige noten en zaden gemaakt. Ongezouten pinda's, amandelen, pompoenpitten en zonnebloempitten bedekt met een siroop van olijfolie, chilivlokken, zout, basterdsuiker, gember, kaneel, kurkuma een kwartier in de oven. Resultaat: een lekker pittige pepitamix. Een beetje vettig, dat wel, maar voor een eerste poging zeer geslaagd.
Gemüse ist mein Fleisch

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 17.885
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1282 Gepost op: 17 april 2020, 22:34:01 »
Een recept uit Falastin voor zoet-pittige noten en zaden gemaakt. Ongezouten pinda's, amandelen, pompoenpitten en zonnebloempitten bedekt met een siroop van olijfolie, chilivlokken, zout, basterdsuiker, gember, kaneel, kurkuma een kwartier in de oven. Resultaat: een lekker pittige pepitamix. Een beetje vettig, dat wel, maar voor een eerste poging zeer geslaagd.
Na een nachtje afkoelen was de pepitamix overigens helemaal niet vettig meer - en verslavend lekker (vond ook Kristof, het glas was verdacht snel leeg).

Op dit moment liggen er kaasvlindertjes in de oven, dit keer gekruid met (naast mosterd, chilipoeder en een klein beetje geraspte kaas) afwisselend sesamzaad, karwijzaad, nigella en lijnzaad.
Gemüse ist mein Fleisch

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 17.885
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1283 Gepost op: 06 mei 2020, 20:47:14 »
Weer herontdekt: zelfgemaakte groente-kruidenbouillon. Een paar dagen restjes van o.a. wortel, asperge, bleekselderij, broccoli, venkel bewaard, die ik anders had weggegooid. Met een teentje knoflook in olijfolie kort aangezweet en begoten met kokend water (dit keer opgevangen pastawater, dan is de bouillon meteen wat gebonden). Nog wat maggikruid en rozemarijn erbij, en na 45 minuten heb ik dan nu een fikse hoeveelheid ontzettend geurige en smakelijke 'vrekkenbouillon'.
Gemüse ist mein Fleisch

Offline meisbaer

  • *****
  • 4.021
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1284 Gepost op: 06 mei 2020, 22:40:48 »
Dat van het pastawater is een leuke tip!

Offline bambi

  • ******
  • 5.310
  • Geslacht: Vrouw
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1285 Gepost op: 29 juni 2020, 20:08:32 »
Nog niet gebruikt, maar we hebben een ijsmachine. :)
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Selly

  • *****
  • 30.518
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1286 Gepost op: 30 juni 2020, 17:17:18 »
Nog niet gebruikt, maar we hebben een ijsmachine. :)

Leuk, veel plezier ermee! Een zelfkoelende of eentje met een los koelelement?
David Lebovitz heeft leuke ijsrecepten online
https://www.davidlebovitz.com/category/recipes/ice-creams-and-sorbets/
,,,,فلافل

Offline Sam

  • ******
  • 6.111
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1287 Gepost op: 30 juni 2020, 17:51:09 »
Een ijsmachine is fijn! Lekker experimenteren: fruit, griekse yoghurt, dan heb je al snel iets heel erg lekkers.
My candle burns at both ends, it will not last the night
But ah my foes and oh my friends, it gives a lovely light

Offline bambi

  • ******
  • 5.310
  • Geslacht: Vrouw
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1288 Gepost op: 30 juni 2020, 18:23:41 »
Met los koelelement: yoghurtijs is zeker een van de eerste wensen!

Edit: ik worstel nog wel met rauw ei erdoor.
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Sam

  • ******
  • 6.111
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1289 Gepost op: 01 juli 2020, 08:19:44 »
Ik gebruik nooit rauw ei in ijs?
My candle burns at both ends, it will not last the night
But ah my foes and oh my friends, it gives a lovely light

Offline bambi

  • ******
  • 5.310
  • Geslacht: Vrouw
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1290 Gepost op: 01 juli 2020, 09:09:40 »
Nee ik zag later ook dat je het eerst verwarmd tot 77 graden. Dat vereist wel een thermometer.

Poging 1: ging niet heel goed. Het vroor te hard aan de rand aan en draaide niet meer.
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Sam

  • ******
  • 6.111
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1291 Gepost op: 01 juli 2020, 13:24:58 »
Vervelend dat de eerste poging niet goed ging. Welk model heb je?

Wat betreft het ei: ah, dat is ijs met een custard basis. Dat maak ik niet zo vaak, ik vind het een beetje teveel gedoe. Ik gebruik veel liever room of beter nog, double cream.
My candle burns at both ends, it will not last the night
But ah my foes and oh my friends, it gives a lovely light

Offline bambi

  • ******
  • 5.310
  • Geslacht: Vrouw
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1292 Gepost op: 01 juli 2020, 21:56:37 »
Vervelend dat de eerste poging niet goed ging. Welk model heb je?

Wat betreft het ei: ah, dat is ijs met een custard basis. Dat maak ik niet zo vaak, ik vind het een beetje teveel gedoe. Ik gebruik veel liever room of beter nog, double cream.

Een krups. We hadden in elk geval niet met de bessen moeten starten. En de vriezer staat erg koud.
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 17.885
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1293 Gepost op: 17 juli 2020, 22:59:24 »
Ik eet nu een schaaltje zelfgemaakte pittige pepitamix. In de koelkast staat sinds vanavond een pot sambal, maar dan wel weer een loeischerpe met habaneropepertjes (net op tijd er aan gedacht handschoentjes aan te trekken). En Kristof bakt op dit moment roggecrackertjes met allerlei verschillende dingen er op (sesamzaad, pompoenpitten, karwijzaad, dat werk).
Gemüse ist mein Fleisch

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 17.885
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1294 Gepost op: 27 juli 2020, 12:26:07 »
Restverwerking is lekker en maakt creatief. Onderweg naar Leeuwarden was een eitje wat ingedeukt en ik had nog twee kleine Pellkartoffeln over, met wat tomaat en prei werd dat een lekkere Spaanse tortilla voor de brunch. Ik had ook nog een Mexicaanse tortilla van gisteren over, die zeer smakelijk was met hummus, kerstomaat en komkommer.
Gemüse ist mein Fleisch

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 17.885
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1295 Gepost op: 29 augustus 2020, 21:17:20 »
Bij de groenteboer had ik een fikse bos peterselie, en knolselderij, bospeen en radijs met loof gekocht. Dat loof samen met de harde uiteinden van de peterselie heb ik, samen met een teentje knoflook en een tak rozemarijn uit de tuin verwerkt tot een gifgroene, aromatische 'vrekkenbouillon'. Nu het weer wat herfstig wordt is een snelle groentesoep als lichte lunch wel welkom.
Gemüse ist mein Fleisch

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 17.885
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1296 Gepost op: 12 september 2020, 16:08:50 »
Een pittig kookdagje: twee potten killersambal gemaakt, volgens het gelinkte recept maar dan met 250 gram habaneropepertjes - en een flesje chiliolie van olijfolie, gedroogde pepertjes, knoflook en laurierblad (verwarmd en een uurtje op laag vuur laten pruttelen). Bij het maken van de killersambal heb ik veiligheidshalve wegwerphandschoentjes gedragen  :).
Gemüse ist mein Fleisch

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 17.885
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Fijne kookgebeurtenissen
« Reactie #1297 Gepost op: 18 september 2020, 22:22:20 »
Weer een lading pittige pepitamix gemaakt. Plus een spinaziequiche die dit weekend zeker wel op komt.
Gemüse ist mein Fleisch