Vegatopia Forum

Chilipeper en chilipoeder/vlokken

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Chilipeper en chilipoeder/vlokken
« Gepost op: 10 maart 2020, 17:57:47 »
Hoi iedereen!

Ik heb een vraag waar ik op het internet eigenlijk niks over kan vinden, namelijk de verhouding tussen verse chilipeper en chilivlokken/chilipoeder. Het is lastig, omdat peper natuurlijk zo erg verschilt, maar ik denk aan de gewone chilipepers en poeder uit de supermarkt. Wat zouden jullie gokken? Of misschien koks in de zaal?

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 18.136
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Chilipeper en chilipoeder/vlokken
« Reactie #1 Gepost op: 10 maart 2020, 18:11:24 »
Die grote rode chilipepertjes die je bij de AH kunt vinden (pakje met twee pepertjes) zijn heel erg mild, die kun je bij wijze van spreken uit het vuistje eten. AH verkoopt ook rawitpepertjes, zie ik. Die zijn wel scherp, maar die koop ik altijd (veel goedkoper) bij de groenteboer of toko. Nu heb ik het geluk dat mijn groenteboer vrijwel altijd habaneropepertjes heeft, die zijn net zo scherp als rawitpepertjes, maar hebben meer smaak.

Zie https://pepperjoe.com/pages/hot-pepper-heat-scale voor de scherpte van verse pepertjes. Let wel: dat zijn gemiddelden, zelfs uit eenzelfde verpakking kan n pepertje een stuk scherper zijn dan een ander pepertje.

Gedroogde pepertjes bevatten net zoveel capsaicin als verse pepertjes, maar zijn door het drogen een stuk compacter. Als je zo'n pakje gedroogde (rawit)pepertjes van de toko hebt, is eentje dus net zo scherp als een verse. https://www.pepperscale.com/are-dried-peppers-hotter-than-fresh/

Ik gok dat de scherpte van chilivlokken en vooral chilipoeder van merk tot merk verschilt (maar wel constant wordt gehouden). Kwestie van uitproberen, dus.
Gemse ist mein Fleisch