Open menu

Onze gastredacteur Joke Boon is op dit moment druk aan het schrijven aan het kookboek 'Bonen! Elke maand 12 verrassende recepten met bonen', dat medio november bij Carrera Culinair verschijnt. Wij zijn trots dat we de komende tijd alvast af en toe een voorproefje mogen plaatsen uit dit boek. Vandaag: (Hollandse) peultjes gevuld met roomkaas, wortel en een vleugje gember.

Van half mei tot medio augustus zijn er Hollandse peultjes te koop, de rest van het jaar worden ze geïmporteerd uit warmere landen. Peultjes zijn lekker, knapperig en licht zoet. Ze laten zich graag zo eten, kort gekookt met een scheutje olijfolie of een stukje boter erover gesmolten, of in combinatie met andere groenten. Een paar peultjes in een gerecht geeft dat meteen een meer luxe uitstraling.

Peultjes en worteltjes zijn een beproefde combinatie. Ik maak van dit duo een ongewone bereiding; ik vul ze met een mengsel van roomkaas, wortel en een vleugje gember. Dat licht knapperige peultje met deze kaasvulling is een verrukkelijke combinatie. Het vullen is, ik geef het toe, een beetje een priegelwerkje. Daarom adviseer ik om dit gerecht niet te gaan maken als je een off day hebt. Je moet 'het lot' niet tarten tenslotte.

Gevulde peultjes

voor 24 peultjes

24 peultjes (dat is ongeveer 100 g)
100 g roomkaas naturel (bijvoorbeeld Philadelphia)
4 tl bakgember (fijngehakte gember op siroop)
1 afgestreken tl gemalen komijn
2 bosworteltjes, fijn geraspt
bieslook
extra: stevig plastic diepvries zakje of een spuitzak(je)

  • Was de peultjes en haal de puntjes en de draadjes eraf.
  • Breng water aan de kook en blancheer de peultjes hierin één minuut. Giet af en spoel ze in een bolzeef onder koud water. Laat uitlekken en zet even apart.
  • Meng met een vork de roomkaas met de gember, de komijn en de wortelrasp.
  • Maak op smaak met een vleugje versgemalen peper en vier sprietjes fijngeknipte bieslook. Meng goed en schep het mengsel in het diepvrieszakje. Draai de zak met een halve slag aan de bovenkant dicht en zorg dat het kaasmengsel zoveel mogelijk in de hoek van de zak komt, dit is een alternatief voor een spuitzak.
  • Snij ieder peultje aan de korte kant open met een scherp mesje. Maak er een soort zakje van.
  • Knip het puntje van het zakje met kaasmengsel af en spuit een streepje in de opening van het peultje. Ga zo door tot alle peultjes gevuld zijn.
  • Hak wat sprietjes bieslook fijn en garneer de peultjes hiermee. Laat in de koelkast opstijven.
  • Serveer de peultjes als voorgerecht op wat blaadjes kropsla of op een platte schaal als borrelhapje.

Fotografie: Simone van den Berg (Simone's Kitchen)

Joke's boek komt medio november uit. Al eerder plaatsten we uit dit boek een recept voor dahl en voor tempeh in poesta-stijl.

 


Meer met verse peultjes!

Joke, gastredacteur, tosti-expert, blogt ook op haar eigen blog.

the Kitchenary

horecarama