Open menu

Midden oosters gekruide groenten met linzen introLekker gezond en feestelijk eten, daarvoor zorgt Karolien Olaerts in haar boek Karola's Kitchen. In de hoofdrol veel verse groenten in lekkere combinaties. In dit recept uit het boek gaat ze op de Midden-Oosterse toer, met onder andere pompoen en bietjes gekruid met ras el hanout. 

Karolien: "Een van onze lievelingsgerechten! We zijn gek op Midden-Oosterse smaken, dus deze makkelijke, kleurrijke schotel staat hier vaak op tafel. Door de groenten op hoge temperatuur te roosteren krijgen ze een unieke smaak. De afwerking met veldsla en granaatappelpitjes is niet alleen mooi en lekker, het zorgt ook voor een perfect evenwicht in het aanbod aan vitamines."

Voor 4 personen

Bereidingstijd

15 minuten voorbereiding + 30 minuten in de oven

De groenten

½ kastanjepompoen (of butternut)
2 rode bieten
1 courgette
2 rode uien
2 el rijstolie (of een andere olie die tegen hoge temperaturen kan)
1 tl gemalen komijn
1 tl ras el hanout
1 tl gedroogde oregano

De linzen

1 blik linzen, gespoeld (ca. 225 g, uitgelekt)
3 el ketchup
1 tl rijstolie
½ tl kurkuma
½ tl gerookt paprikapoeder
1 el appelciderazijn
½ tl sriracha of enkele druppels tabasco (optioneel)

Voor erbij

4 eetlepels volle Griekse yoghurt (lactosevrij of plantaardig indien gewenst)
2 grote handenvol veldsla
4 el granaatappelpitjes (een aanrader, maar geen must)

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Was de pompoen grondig, maar schil hem niet. Verwijder de pitjes en snijd de pompoen in blokjes. Verwijder de steelaanzet en wortel van de bieten, maar laat de schil eraan. Schrob ze schoon, dep droog en snijd ook in blokjes. Snijd de courgette in halve maantjes. Snijd de uien in dikke partjes.
  • Schep alle groenten op een bakplaat. Besprenkel met de rijstolie en strooi er alle specerijen en kruiden overheen. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout en schep goed om tot de kruiden en olie alle groenten bedekken. Plaats 25 minuten in de oven. (Omscheppen hoeft niet.)
  • Vermeng de linzen met de ketchup, rijstolie, kurkuma, het gerookte paprikapoeder, de appelciderazijn en sriracha tot alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn. Schep de linzen door de groenten na 25 minuten oventijd en plaats het geheel nog 5 minuten in de oven. Verlaag hierbij de temperatuur naar 180 °C.
  • Bereid intussen de borden voor door er zo’n 2 eetlepels Griekse yoghurt op uit te smeren. Schep de veldsla door de groenten wanneer deze uit de oven komen. Dresseer de groenten boven op het laag je yoghurt en werk af met de granaatappelpitjes. Serveer dit gerecht warm of koud.
  • Tip: Je kunt een plantaardige vervanger gebruiken voor de Griekse yoghurt. Roer er in dat geval enkele druppels citroensap en een snuifje zout en peper doorheen. De vegan vervangers smaken namelijk wat te zoet om puur te gebruiken in hartige gerechten.

Midden oosters gekruide groenten met linzen

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama