Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond
Het ongezonde van suiker
Hausfrau:
En het probleem met suiker is dat het tegenwoordig overal doorheen zit. Zelfs door vleeswaren! Zoete komkommersalade, yuk!
bambi:
Vandaag kwam dit onderwerp weer ter sprake, hoewel net anders: iemand at geen koekjes meer, en ontbeet wel met heel veel fruit. Hij had verhoogd cholesterol en zijn suiker was ook te hoog. Nou vroeg ik me af, is een enorme berg fruit niet ook gewoon veel suiker? Weliswaar fructose, maar dat verschilt niet zoveel van suiker toch, breekt snel of tot suiker? En in fruit zit natuurlijk vitamine C en als je het hele ding eet ook wel vezels, maar zou het echt gezond zijn?
Hizikigrrrl:
Fruit bestaat idd ook uit een boel suikers (gedeeltelijk fructose, soms zelfs heel weinig), maar bevat daarnaast weer vitaminen (lang niet al het fruit bevat veel C) en vezels. Of het per se ongezond is om zoveel fruit te eten...? Als je je er goed bij voelt, er niet te dik van wordt, geen constant hongergevoel hebt, verder gevarieerd eet en alle macro- en micronutrienten binnenkrijgt en je bloedwaarden zijn in orde, dan wel:).
Als die persoon bij meerdere metingen een verhoogd cholesterol en suikergehalte heeft (1 meting zegt niet alles, zeker niet bij cholesterol. bovendien is verhoogd cholesterol een loze term, er moet ook gekeken worden naar het LDL -wat ook weer bestaat uit verschillende deeltjes, waarvan de een minder goed is dan de ander - ,HDL en triglyceriden), dan kan hij eens langs een diƫtist om te kijken of zijn dieet het probleem is.
Cornelie:
Het verschilt nogal per fruitsoort hoeveel fructose en andere koolhydraten erin zitten. Bananen, appels en peren hebben bijvoorbeeld best veel. De meeste bessen (inclusief aardbeien, frambozen etc.) bevatten veel minder.
Fructose is een beetje een vreemde eens in de bijt was suikers betreft. Het laat je bloedsuiker niet direct veel stijgen, maar het kan mogelijk wel bijdragen aan insuline-resistentie (en dus aan de symptomen van metabolic syndrome zoals verkeerd cholesterol en een verhoogde bloedsuiker). Daarom zijn pure fructose en agavesiroop waarschijnlijk ook niet zulke 'gezonde' suikervervangers. http://ajcn.nutrition.org/content/76/5/911.full
Poek:
Bij Pauw ging het net over That Sugar Film.
Een jongen gaat normale hoeveelheden suiker eten (zes keer wat aanbevolen wordt). Je ziet hem vervolgens lusteloos worden. Zo zijn we allemaal wel een beetje, ben ik bang. En het is erg moelijk om suiker te vermijden...
Klein voorbeeld: in een literpak Arlo biologische halfvolle melk zitten ongeveer vier eetlepels suiker. De WHO adviseert zes theelepels per dag.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie