Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond
Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
Hizikigrrrl:
http://www.ergogenics.org/voeding113.html#1
Krachttraining verhoogt behoefte aan ijzer
(J Am Diet Assoc. 2003 May; 103(5): 594–601.)
Vegetarische krachtsporters moeten meer aandacht aan hun voeding schenken dan vleesetende krachtsporters. Dat kun je opmaken uit een humane studie van de University of Arkansas die 6 jaar geleden verscheen in de Journal of the American Dietetic Association. In die studie lieten de onderzoekers 21 mannen van 59-78 jaar 12 weken trainen met gewichten.
Krachttraining verhoogt in studies onder jonge mensen de behoefte aan ijzer. De onderzoekers vroegen zich af of dat ook geldt voor ouderen. Die krijgen steeds vaker te horen dat ze aan fitness moeten doen, als ze hun spiermassa op peil willen houden. De sponsors van het onderzoek, de Cattlemen's Beef Board en de National Cattlemen's Beef Association, zouden dat gegeven kunnen gebruiken in hun advertentiecampagnes. De vleesindustrie heeft er een handje van om onderzoek te sponsoren waaruit leuke resultaten komen.
De onderzoekers lieten hun proefpersonen 3 keer per week trainen op 80 procent van hun 1RM. De helft van de mannen at vleesvervangers in plaats van vlees, de andere helft at zoals dat in onze westerse samenleving gebruikelijk is. De totale hoeveelheid ijzer, eiwit en joules was in beide groepen gelijk. Dagelijks aten de mannen 1.0-1.3 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.
Veel grote effecten op de ijzerhuishouding vonden de onderzoekers niet. Het enige opmerkelijke is de tabel hieronder is de afname van de concentratie van het opslageiwit ferritine bij beide groepen, maar vooral bij de vegetarische groep. In de vorm van dat eiwit bouwt het lichaam ijzerreserves op.
...
De waarden in de tabel hierboven blijven allemaal binnen de medische normen. Maar, zo zeggen de onderzoekers, als de studie langer had geduurd dan was dat misschien anders geweest.
Het lichaam neemt plantaardig ijzer niet zo goed op, en dus verminderen de ijzerresererves. "As dietitians and health care professionals, we should encourage eating patterns consistent with a high level of iron bioavailability with those who consume either a vegetarian diet or meat-containing diet and participate in resistance training", concluderen de onderzoekers. Of je dat ijzer nou moeten binnenkrijgen via een multivitaminepreparaat of een stuk dood dier, dat laten ze in het midden.
Interessant is ook de tabel van hieronder, die de vorderingen in de gym van de mannen samenvat.
...
Op de meeste onderdelen doen de vleeseters het een beetje beter dan de vleeseters, maar statistisch significant worden die verschillen nergens. Wel statistisch significant is toename in kracht bij de leg-extensions. De niet-vleeseters gaan in dat onderdeel sneller vooruit dan de vleeseters, maar dat is toch heus een uitzondering. Waarom de vleeseters het over de gehele linie iets beter doen ligt voor de hand: dierlijke eiwitten hebben een hogere biologische waarde dan plantaardige. Vegetarische sporters hebben niet alleen meer ijzer, maar ook meer eiwitten nodig dan vleesetende krachtsporters.
@rno:
Wordt al die kracht ook nuttig toegepast, of is het alleen maar ter verheerlijking van het mannelijke lichaam.
LelleL:
--- Citaat van: @rno op 21 december 2009, 20:40:52 ---Wordt al die kracht ook nuttig toegepast, of is het alleen maar ter verheerlijking van het mannelijke lichaam.
--- Einde van citaat ---
Maar verheerlijking van het mannelijk lichaam ís op zichzelf toch nuttig?
Vind ik dan ;)
Hizikigrrrl:
Minder kans op botontkalking bij vegetariërs
Uitgegeven: 3 maart 2010 15:18
Laatst gewijzigd: 3 maart 2010 15:18
BRuSSEL - Een vegetarische voeding beschermt het lichaam beter tegen allerlei ziekten zoals botontkalking dan een vleeshoudende voeding. Dat blijkt uit een studie van biometricus Peter Deriemaeker van de Vrije Universiteit Brussel, die woensdag is gepubliceerd.
Proteïnerijk voedsel zoals vlees en zuivel hebben een verzurend effect op het lichaam, terwijl een dieet met veel fruit en groenten eerder een alkalisch of basisch effect heeft.
Dit heeft niets te maken met de zuurtegraad van het voedsel zelf; zo smaakt bijvoorbeeld citroen op zich erg zuur, maar na inname heeft citroen een alkalisch effect op het lichaam.
Vooral eiwitten bevorderen botontkalking. Per gram eiwit gaat naar schatting een milligram calcium verloren, wat kan leiden tot het demineraliseren van botten. Dat verhoogt het risico op heupfracturen of symptomen van lage rugpijn.
Peter Deriemaeker en enkele collega's van de Vrije Universiteit Brussel onderzochten het verschil tussen beide voedingspatronen door een groep vegetariërs te vergelijken met een groep niet-vegetariërs.
bambi:
Maar eigenlijk gaat het dus mer om de eiwitten, dan om het vegatarische?
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie