Open menu

vegatafel thbGisteren was de Neude in Utrecht voor even omgedoopt tot de plek waar een nieuw record gevestigd werd. 210 mensen schoven aan aan de langste vegetarische tafel van Nederland om een vegetarisch voorgerecht en een vlees- en visloze soep te eten. En dat allemaal nog gratis ook. Het initiatief van de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) kan met recht geslaagd genoemd worden.

Foto: NVB

vegatafel 2Om half zeven gaf Floris de Graad, directeur van de NVB het startsein dat iedereen mocht eten (en werd het record dus officieel gevestigd). Voor die tijd deelden tientallen mensen al voorgerechten uit. Op mijn (biologisch afbreekbare) bordje lagen een broodje met een tapenade van rozenbottel en zongedroogde tomaatjes, een spiesje met falafel, paprika, komkommer, tomaat en olijf en een slablaadje gevuld met hummus. Niet ieder bordje was hetzelfde. Zo zag ik ook bordjes voorbij komen met witlof, gevuld ei en spinaziequiche. Het eten was erg smakelijk. Voor een diehard vegetariër die van koken houdt, waren het geen onbekende smaken, maar voor de echte vleeseter en wat meer traditionele koks was het zeker verrassend.
De courgettesoep met gember vond ik persoonlijk best heftig en daardoor wat minder lekker. De gember en behoorlijk wat peper zorgde ervoor dat de zachte smaak van de courgettes wat weggedrukt werd.

Culinaire omwenteling

Floris de Graad hoopt met dit initiatief dat mensen geprikkeld worden om anders over eten te denken. Hij hoopt op een culinaire omwenteling, zodat steeds meer mensen het vlees een dagje, of nog veel vaker, laten staan. ‘Met groenten zijn zoveel ongewone combinaties mogelijk en de variatie ermee is eindeloos’, aldus de Graad.

Gemêleerd gezelschap

vegatafel 3Feit dat de kaarten voor een plekje aan tafel binnen no time weg waren, bewijst wel dat er veel animo is voor vegetarisch eten. Op naar het volgende record dus! De vraag of er nu niet alleen maar vegetariërs aan tafel zitten is lastig te beantwoorden. Om mij heen zat in ieder geval een gemêleerd gezelschap van volledige vegetariërs, mensen die geen vlees maar wel vis eten en (bio)vleeseters. En naast al dat bewuste en verantwoorde eten, blijkt ook weer dat eten vooral een sociaal gebeuren is. Niet zo moeilijk… met een tafel vol lekker eten en ruim 200 man.

Meer weten over dit initiatief? Kijk dan op de website van de Nederlandse Vegetariërsbond.

Foto: NVB

 

Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama