(Advertentie)

Koken

Bloemkooltaart van Ottolenghi

ottolenghi bloemkooltaart thbEen tijdje terug recenseerden we het nieuwe vega kookboek van Yotam Ottolenghi: Plenty More. Vandaag een recept voor een vrij makkelijk te maken bloemkooltaart die we uit dit boek maakten.

Mangosalade

Het is nog niet erg lang geleden dat tropische vruchten als papaja’s, carambola’s en mango’s alleen keihard en niet rijp te koop waren. Daarna lagen ze wekenlang op de fruitschaal te pronken tot ze zacht genoeg waren om te eten. En als ze eindelijk zo zacht waren dat je er een hap uit kon nemen, bleek dat exotische fruit onder de mooie schil niet alleen zacht, maar ook rot geworden.

Bread & butterpudding

breadandbutterpudding thbWij bespraken vorige week het leuke boek Viva Arabia. Vandaag een lekker én makkelijk dessert uit dit boek.

Italiaanse stamppot

Na de mooie weken in september willen we nog geen afscheid nemen van de zomer, maar op de kalender is het herfst en de reclamefolders vertellen ons dat het stamppotseizoen weer is begonnen. Voor wie het zomerse gevoel niet wil loslaten, vormt dit gerecht een goede overgang. Met één been in het zonnige Italië en met het andere in de Hollandse herfst.

Portobello-cheeseburger met crushed avocado

portobello-burger thbBehalve van koken, houd ik ook erg van reizen. Afgelopen week was ik in New York. The Big Apple, The City That Never Sleeps, Sin City… vol zondige lekkernijen. Hotdogs, pretzels, bagels met roomkaas, cheesecake en natuurlijk: hamburgers. Nu zit er in een hamburger over het algemeen weinig ham, maar echt vegetarisch is hij niet te noemen. Maar de New Yorkers maken een heerlijk alternatief: de portobello-cheeseburger!

Viva Arabia - Nadia Zerouali en Merijn Tol

viva arabia thbOp de voorkant van het boek staat het al '160 mediterrane recepten van Nadia & Merijn easy to make'. Dat 'easy to make' klopt uitstekend, en dat is heel knap gedaan, omdat de auteurs heerlijke, authentieke recepten geven die supergoed smaken. En waarvoor je geen keukenprins hoeft te zijn.

Een Caribische cake voor kerst (!)

kerstboom thbDeze Caribische cake maak ik ieder jaar voor mijn verjaardag of de kerst. Het is een bijzonder recept, waarbij gedroogde vruchten twee weken tot drie maanden (!) in de alcohol weken voordat ze in een cakebeslag worden verwerkt. Maar je kunt hem natuurlijk ook op andere feestelijke gelegenheden serveren.

Witlofsalade

WitlofsaladethbWitlof is een prima groente om rauw in salades te verwerken. Het is allang niet meer zo bitter als vroeger, maar heeft wel een lekker uitgesproken smaak. Deze salade is makkelijk en vult goed.