Koken

vegetarisch_WeekmenuVeel mensen genieten deze week van de meivakantie. Op je vrije dagen kun je wat langer in de keuken staan of zelf buiten je eten plukken. Maar misschien wil je juist snel een pasta of stamppot op tafel zetten om de rest van je tijd aan iets anders te besteden. We hebben voor iedereen weer mogelijkheden in het weekmenu. Deze week verschijnt het, in verband met ons maandoverzicht morgen, een dagje eerder dan je gewend bent.

Je kent ze vast wel, die dadelrolletjes met noten waarop blauwe kaas zo heerlijk smaakt. Die combinatie is fantastisch, vooral met roquefort. Het leek me een erg leuk idee om een dessert te maken van dadels en noten en dat dan te combineren met roquefort. Samen met een compôte van gele rozijnen bleek dit een heerlijk gerecht.

“Dat dekseltje, hè...” Mister Macchiato wijst op de latte-to-go die ik net bij Julia's heb gehaald. “Wist je dat dat dekseltje zo ongeveer het ergste is wat de mensheid op het westelijk halfrond is overkomen in de afgelopen eeuw? Direct na het nationaal-socialisme en het laatste album van Kanye West?” Ik kan nog net voorkomen dat ik me verslik in m'n koffie en staar hem verbaasd aan. Haha. Maar, hoe dat zo? Hij grijnst, werkt in een slok z'n espresso naar binnen en zegt: “Wat heb je besteld? Latte macchiato?” Ik knik. “Nou kom, loop even met me mee, dan doen we een experimentje.”

Weekmenu1617Maak je wel eens caponata? Van dit Italiaanse aubergine-gerecht gaat de zon schijnen. We geven er deze week een recept voor. Ook hebben we een lekkere spinaziesalade met zijden tofu, koken we met snijbiet en maken we spinaziepannenkoeken. De foto die je ziet, komt uit het India kookboek van Pushpesh Pant, hier maken we een kruidige bietencurry uit.

Pannenkoeken zijn lekker, of je nu 8, 38 of 88 bent. Met pannenkoeken ben je altijd verzekerd van tevreden gezichten en gevulde buiken rond de tafel. Nu is er weinig mis met een klassieke naturel pannenkoek met stroop of suiker en kaneel, maar pannenkoeken lenen zich ook uitstekend om eindeloos mee te varieren. Zoet fruit zoals bessen, aardbeien, appel of banaan zijn heerlijk, maar ook hartige ingrediënten zoals kaas, champignons en ui zijn erg lekker in een good old pannenkoek.

Niet alleen bijzondere weekenden, maar íeder weekend verdient een goed ontbijt. Vandaag een recept voor de lente, met zachte snijbiet, stevige paddenstoelen en een gepocheerd ei – omdat je in het weekend toch lekker de tijd hebt.

biet en aardappelbake weekmenuWe geven je weer zeven ideeën om deze week gevarieerd en lekker te eten. Van een snelle pasta tot een uitgebreide Perzische maaltijd. Rabarber uit de oven en lasagne juist niet uit de oven. Bietjes en linzen voor de liefhebbers. En groenten die je over hebt, kun je prima gebruiken in een noedelsoep.

gks biet sjLaatst interviewde redacteur Kelly David en Luise van Green Kitchen Stories. Een van de favoriete ingrediënten van Luise zijn rode bieten. Dit recept voor biet bourguignon komt uit hun eerste boek The Green Kitchen. David en Luise koken graag met producten van het seizoen. Rode bieten zijn in Nederland in het seizoen van de herfst tot en met de lente. We hebben al prachtige zonnige lentedagen gehad, maar dit herfstige gerecht is stiekem wel heel fijn op een regenachtige dag als vandaag.

erwtenfalafel256 ehErwten en wortelen is een klassieke combinatie. Helaas komt hier meestal geen verdere inspiratie bij kijken en mag je al blij zijn wanneer het niet uit blik komt. Daarom bereiden we ze nu eens op een totaal andere manier. We maken een eenvoudig exotisch gerecht met ingrediënten van eigen bodem.

Ghee thbKen je ghee al? Het is een bakproduct dat oorspronkelijk uit de Indiase keuken komt, gemaakt van geklaarde boter. Dat zorgt ervoor dat je ghee op hogere temperaturen kunt verhitten dan boter. Ook is ghee lekker lang houdbaar. Maar het fijnste is: de smaak!

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Vrolijke linzenhuzaar
Onze gastredacteur Joke Boon is op dit moment druk met de laatste loodjes van haar kookboek 'Bonen!...
Midden-Oosters stoofje met baldorijst
In drukke tijden ben ik dol op gemakkelijke eenpans-maaltijden. Weinig afwas, lekker alles bij...
Rösti
Heb je zin in wat anders dan gekookte of gebakken aardappelen, of aardappelpuree? Maak dan eens...
Cashewfudge
Maak eens cashewfudge, een plantaardig snoepje dat behoorlijk lijkt op traditionele fudge maar ook...
Spaghetti met geroosterde pompoen en walnootpesto
Ik vind pompoen het lekkerste wat er is. Je kunt er zulke fantastische gerechten mee maken, het is...
Nu in de boekhandel!

Volg ons op

 

Twitter logo

RSS

feed-image Feed