(Advertentie)

Koken

Finse spinaziepannenkoeken

ohukainenthumb1Eenvoud is één van de kenmerken van de Finse keuken. Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van ingrediënten die in het hoge noorden lokaal verbouwd kunnen worden, zoals granen en knolgewassen. Gelukkig is eenvoud geen synoniem voor saaiheid. Een mooi voorbeeld zijn de in Finland zeer populaire spinaziepannenkoeken, pinaattiohukaiset in het Fins.

Aubergine-linzenschotel met cashewnoten en tamarinde

Dinsdag Currydag! Niet alleen in ons kookboek, maar vandaag ook hier op de site. Dit recept voor een aubergine-linzenschotel uit Kerala met cashewnoten en tamarinde komt uit het gisteren besproken boek Peulvruchten van Jenny Chandler.

Snertburger

snertburgerthumbKan je op een koude winteravond niet kiezen tussen een bord stevige erwtensoep of een vegetarische hamburger? Dan maken we jou het leven een stuk gemakkelijker, want kiezen hoeft niet meer! Met dit recept transformeren we de traditionele snert in een hamburger voor de stevige trek.

Pikante bonenburgers

PikantebonenburgersthbVorige week recenseerden we Bean Cuisine, het leuke kookboek vol met bonen. Vandaag een heel lekker en origineel recept uit dit boek, burgers gemaakt met onder andere bloemkool en limabonen.

Lasksiaispulla

lasksiaispullathumbLasksiaispulla is een gebakje dat in Finland traditioneel gegeten wordt op Vette Dinsdag. Het gebak bestaat uit een zoet broodje (pulla) gevuld met slagroom en jam. Oorspronkelijk bestond de vulling uit amandelspijs en slagroom maar door de schaarste (en de bijhorende hoge prijs) van amandelen in Finland tijdens de jaren 1950 en 1960 hebben de Finnen de amandelspijs vervangen door jam. In Zweden heet het gebak 'semla' en is de oorspronkelijke amandelspijs wel behouden.

Snelle spaghetti met courgette en aubergine

snelle spaghetti thbEen snelle spaghetti voor na een lange dag, met veel groente. Hier kun je ons blij mee maken. Sowieso met snelle recepten op maandagen. In ons kookboek (verschijnt volgende maand!) besteden we dan ook een heel hoofdstuk aandacht aan makkelijke maandag-recepten. En ook op andere dagen van de week zijn die natuurlijk lekker!

Lady & de Vagebond valentijns-spaghetti

Een beroemde filmscene: Lady en haar hondenvriendje de Vagebond die hetzelfde sliertje spaghetti eten en zo letterlijk dichter bij elkaar komen. Wil je dit, heel romantisch, met je partner naspelen deze Valentijnsdag? Geef dan deze spaghetti met balletjes van linzen, groenten en vegaspekjes een gastrol!

Bloemkoolsoep met gorgonzola

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik een hele bloemkool koop en iets kook voor twee personen, houd ik altijd een halve bloemkool over. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, want bloemkool is heerlijk! Je kunt de restjes nog uitstekend verwerken in allerlei gerechten. Het makkelijkst is het om er een lekkere soep van te maken.