Koken

papa kazmi samosa chutneyKen je dat, dat je de gerechten die je in een restaurant eet ook thuis zou willen koken? Deze samosa's met mangochutney at ik in het restaurant Hills en Mills in Delft. Het recept staat in het onlangs besproken kookboek Papa Kazmi Pure Cookbook

preitaart met geitenkaas

Kazen en kruiden voeren deze week de boventoon. Uit alle windstreken verwerken we kaas: geitenkaas in een hartige taart, Indiase panir in een curry, Gruyère in de kaasfondue. We maken een kruidige rijst en dito aubergine-linzenschotel. Ook een maaltijdsoep en -salade ontbreken deze week niet.

 

Onlangs besprak Sarah het kookboek Jam & Zuur van Philippine van der Goes. Vandaag mogen we een recept uit dit boek plaatsen voor jam van abrikozen, sinaasappel en gember!

Weekmenu 1621We reizen deze week met onze gerechten naar Chili voor een maaltijdsoep, naar Indonesië voor lekkere maiskoekjes, naar het Hollandse platteland voor een salade met meikaas en we hebben nog wat andere lekkere recepten voor je geselecteerd in het weekmenu van deze week.

Afgelopen weekend had ik een etentje met vriendinnen. Vooral omdat ik dat zo leuk vind, was het hoofdgerecht een mysterybox, zoals ze die bij Masterchef ook hebben. Oftewel, zij namen de ingrediënten mee, ik improviseerde. Bijkomend voordeel voor mij was dat de hoeveelheid wel wat groot was. Zo had ik dus nog een flink aantal groene asperges over. En toen zag ik op Instagram een tip van Vegatopia’s Kelly om uien snel in te leggen met natuurazijn. Die twee dingen wilde ik graag met elkaar combineren.

weekmenu1620We genieten van de groenten van dit moment, zoals meiraapjes en koolrabi. De witte asperges gaan op herhaling, in een totaal ander recept dan vorige week. En we steken over naar de keukens aan de andere kant van de oceaan.

paprika256 bewerktGeen tijd om lang in de keuken te staan? Deze gevulde paprika is dan wellicht een dankbaar bijgerecht. Je hebt trouwens maar twee hoofdingrediënten en wat kruiden nodig. Alles samen duurt het minder dan vier minuten om hem klaar te maken. Een oven of een pan gebruiken we niet. De magnetron neemt deze keer de taak over.

Eergisteren schreef Emma over de in Nederland geteelde quinoa van Lola Quinoa. Vandaag heeft ze een recept voor jullie met deze veelbesproken plant uit de familie van de amaranth, die oorspronkelijk komt van de hoogvlaktes van Peru en Bolivia.

Quinoa is een belangrijke voedingsbron voor de inwoners van Zuid-Amerika. Door de plotse populariteit in en daardoor hoge afname uit het westen stegen de prijzen de laatste jaren zo, dat quinoa in haar gebied van oorsprong schaars en te duur voor de eigen bevolking werd. Hierom, en omdat voedsel importeren uit een ver buitenland voor veel milieubelasting zorgt, is er nu een quinoasoort ontwikkeld die in ons eigen land kan groeien. Deze quinoa wordt sinds kort verkocht als Lola Quinoa.

Weekmenu1619Deze week is ons weekmenu lekker zonnig en dat mag ook wel nu het lekker weer is. Hopelijk blijft het warm! We eten gevulde grote tomaten uit de oven, witte asperges - die er eindelijk weer zijn en ook wat minder duur worden, een broodje met tempeh en nog veel meer. Hopelijk kun je één of meer van de avonden buiten eten!

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Midden-Oosters stoofje met baldorijst
In drukke tijden ben ik dol op gemakkelijke eenpans-maaltijden. Weinig afwas, lekker alles bij...
Rösti
Heb je zin in wat anders dan gekookte of gebakken aardappelen, of aardappelpuree? Maak dan eens...
Cashewfudge
Maak eens cashewfudge, een plantaardig snoepje dat behoorlijk lijkt op traditionele fudge maar ook...
Linzentruffels
Onlangs kwam het kookboek Bonen! van onze gastredacteur Joke Boon uit. Vandaag mogen we weer een...
Vegatopia test: Lola Quinoa
Quinoa is een belangrijke voedingsbron voor de inwoners van Zuid-Amerika. Door de plotse...
Nu in de boekhandel!

Volg ons op

 

Twitter logo

RSS

feed-image Feed