(Advertentie)

Koken

Koolraapgratin

De koolrapen die vroeger verbouwd werden rond het dorp onder de Waddenzeedijk waar ik opgroeide, werden door de boeren als veevoer gebruikt. Daarom vond niemand het ook erg dat een klein jongetje af en toe een raap uit een veld pikte.

Braziliaanse pindathee

pindaOok in Brazilië zijn er wel eens koude dagen waarop mensen een opkikkertje nodig hebben. De Brazilianen drinken dan gezellig samen deze 'pindathee' (chá de amendoim). Dit is eigenlijk helemaal geen thee, maar een warme melkdrank met pinda's. De smaak doet ons denken aan zoete pindakoekjes en is daarom eigenlijk niet eens zo vreemd voor ons. Maar waarom zijn we dan zelf nooit op dit idee gekomen?

Tomaten-kikkererwtensoep met farro

Heb je het koud? Dan is soep altijd een goed idee. Zeker deze pittige, kruidige soep die vanwege de farro en kikkererwten ook nog eens goed vult. Brood hoeft er niet meer bij (maar mag natuurlijk wel).

Krokant gebakken boerenkool, sjalotten en aardappels

donnahay-sGisteren recenseerden we het boek Nieuwe klassiekers van Donna Hay. Vandaag een recept uit haar boek voor krokant gebakken boerenkool, sjalotten en aardappels. Ontzettend simpel en héél erg lekker. 

Hartige aardappelscones

Van gastredacteur Jessi kregen we een recept voor aardappelscones. Ze noemt het een origineel feesthapje (of onderdeel van een buffet) dat lekker is met geitenkaas, tapenade of kruidenboter. Het recept is ideaal om een restje aardappelpuree mee op te maken. Voor een vegan versie gebruik je margarine en plantaardige melk, en besmeer je de scones met hummus of vegan kruidenboter.

Zelfgemaakte yoghurt

Een yoghurtmachine in de aanbieding bij Lidl. Je weet hoe dat gaat met tijdelijke non-foodproducten bij Lidl: dan moet je rennen! Dus stond ik maandagochtend vroeg voor de deur naast een man die een sixpack bier kwam halen. En ik kreeg een machine te pakken! Dat ze er een week later nog lagen, omdat echt niemand erop zit te wachten om zelf yoghurt te maken, hebben we het niet over.

Appelcrumble met tijm en gember

Van Antoinette, onze in Italië woonachtige gastredacteur, kregen we een recept voor appelkruimelgebak met een twist en een beetje pit!

Bietensalade met sinaasappel

Gisteren recenseerden we het boek Streetfood Kosovo, vandaag een recept uit dit boek voor een bietensalade met sinaasappel, walnoten en feta.