Vegatopia

maandoverzichtPlanten hebben blijkbaar toch gevoel en ze eten zelfs vlees. Veel Chinezen hebben helemaal geen behoefte aan een koelkast. Eindelijk kun je in Rome pizza te eten zonder de maffia te ondersteunen. De aubergine is de nieuwe banaan. In Zuid-Afrika wordt koffie in een ijswafeltje verkocht. En als je bij Starbucks ijskoffie bestelt, krijg je koude koffie met ijs. Mei 2016 in vogelvlucht.

papa kazmi samosa chutneyKen je dat, dat je de gerechten die je in een restaurant eet ook thuis zou willen koken? Deze samosa's met mangochutney at ik in het restaurant Hills en Mills in Delft. Het recept staat in het onlangs besproken kookboek Papa Kazmi Pure Cookbook

preitaart met geitenkaas

Kazen en kruiden voeren deze week de boventoon. Uit alle windstreken verwerken we kaas: geitenkaas in een hartige taart, Indiase panir in een curry, Gruyère in de kaasfondue. We maken een kruidige rijst en dito aubergine-linzenschotel. Ook een maaltijdsoep en -salade ontbreken deze week niet.

 

"Hè gatverdarrie, alweer van dat blobschuim?" Ik keek een beetje geïrriteerd naar wat ik mijn ontbijt noem: een cappuccino. Gemaakt door mijn man. Met blobschuim dus. Net als de dag ervoor, de week ervoor en eigenlijk al de hele maand. Ook mij lukte het maar vrij zelden om het schuim lekker opgeklopt te krijgen in de wintermaanden, dus belde ik mijn kennis Mister Macchiato voor advies. "Kan aan het seizoen liggen", sprak hij. "We zoeken het eens uit!"

Vexican256Festivaleten is gelukkig niet meer zo eenzijdig als vroeger. De laatste jaren heeft er een verandering plaatsgevonden door de opkomst van de foodtrucks. Het aanbod is uitgebreid en de algemene kwaliteit is verbeterd. Ook kun je steeds meer foodtrucks met een volledig vegetarisch aanbod vinden. Een van hen is de kleine rode caravan van The Vexican. Op basis van de naam kan je het aanbod eigenlijk al voorspellen: ze bieden Mexicaanse gerechten aan maar dan in een vegetarische versie. Op aanvraag maken ze het ook veganistisch.

Onlangs besprak Sarah het kookboek Jam & Zuur van Philippine van der Goes. Vandaag mogen we een recept uit dit boek plaatsen voor jam van abrikozen, sinaasappel en gember!

Weekmenu 1621We reizen deze week met onze gerechten naar Chili voor een maaltijdsoep, naar Indonesië voor lekkere maiskoekjes, naar het Hollandse platteland voor een salade met meikaas en we hebben nog wat andere lekkere recepten voor je geselecteerd in het weekmenu van deze week.

papa kazmi cookbook kaft kleinMidden in het oude centrum van Delft op nog geen steenworp afstand van de Markt zit Hills & Mills, een restaurant waar de Indiase keuken die van Nederland ontmoet. Papa Kazmi is de kok van dit restaurant en in Papa Kazmi Pure Cook Book hebben zijn kinderen zijn recepten vastgelegd.

 

Afgelopen weekend had ik een etentje met vriendinnen. Vooral omdat ik dat zo leuk vind, was het hoofdgerecht een mysterybox, zoals ze die bij Masterchef ook hebben. Oftewel, zij namen de ingrediënten mee, ik improviseerde. Bijkomend voordeel voor mij was dat de hoeveelheid wel wat groot was. Zo had ik dus nog een flink aantal groene asperges over. En toen zag ik op Instagram een tip van Vegatopia’s Kelly om uien snel in te leggen met natuurazijn. Die twee dingen wilde ik graag met elkaar combineren.

Voedsel verspillen is niet meer van deze tijd. Wanneer je groenten of fruit over hebt, kan je ze bijvoorbeeld inleggen. Inleggen (inmaken) is een trend die de laatste jaren bij ons steeds meer te zien is. We kennen allemaal aardbeienjam of ingelegde augurken op zuur, maar dat je nog veel meer kan met deze bewaarwijze bewijst Philippine van der Goes in haar 220-pagina's tellende boek 'Jam & Zuur'.

Vind op Vegatopia

Gespot: Chilipeper olijfolie van Liquido d’Oro

Dit keer spotten we Chilipeper olijfolie van Liquido d’Oro

Restaurants in NL en BE

contentmap_module

Ga naar de sectie Restaurants voor een grotere kaart.
made with love from Joomla.it - No Festival

Nieuw in de Restaurantgids

Gent - Het Lepelblad
zondag 22 mei 2016


Avontuurlijke seizoenskeuken  

Antwerpen - Soekmekaar
zondag 22 mei 2016


 Boeiende wereldkeuken   

Amsterdam - Saravana Bhavan
maandag 25 april 2016

Authentiek Zuid-Indiaas   

Vaak gelezen

De kerstmenu's van Vegatopia
Een koolrabi met een vlinderstrikje en een spruitje met een hoed? Manneken Pis die de witlof...
Midden-Oosters stoofje met baldorijst
In drukke tijden ben ik dol op gemakkelijke eenpans-maaltijden. Weinig afwas, lekker alles bij...
Rösti
Heb je zin in wat anders dan gekookte of gebakken aardappelen, of aardappelpuree? Maak dan eens...
Cashewfudge
Maak eens cashewfudge, een plantaardig snoepje dat behoorlijk lijkt op traditionele fudge maar ook...
Easy Curry Vegetarisch - Madhur Jaffrey
In Nederland is Madhur Jaffrey niet zo bekend, maar in Engeland is ze echt heel beroemd. Daar wordt...
Nu in de boekhandel!

Volg ons op

 

Twitter logo

RSS

feed-image Feed