Open menu

altVandaag een iets ander recept dan jullie van ons gewend zijn: een recept voor shoppingtherapie om deze meest depressieve dag van het jaar door te komen. Voor-, hoofd- en nagerecht: vegetarisch verantwoorde accessoires! Sorry heren, dit recept is voornamelijk bedoeld voor vrouwen.

Blue Monday blues

Na uitgebreid onderzoek en met behulp van een moeilijk uitziende formule, concludeerde de Britse psycholoog Cliff Arnall ooit dat de derde maandag van januari de meest depressieve dag van het jaar was. Veel goede voornemens zijn dan al gesneuveld (wie heeft zich al weer bij de rookpaal gemeld?) en het duurt nog maanden voor je aan je volgende welverdiende vakantie toe bent.

Voor wie zich vandaag ook wat depri voelt en maar naar de klok blijft staren of het al tijd is om naar huis te gaan, hebben we een aangename manier om van je dip af te komen: retailtherapie, oftewel shoppen. Efficiënter dan Prozac en psychotherapie bij elkaar. Nou ja, op de korte termijn en voor kleine problemen dan. Het lijkt ook beter te werken voor vrouwen dan mannen, vandaar dat de onderstaande producten voor vrouwen zijn.

Waarom geen leer?

Wanneer vegetariërs voor hun voeten krijgen geworpen dat ze wél leren schoenen dragen, wordt deze opmerking vaak gepareerd met het feitje dat leer een bijproduct van de vleesindustrie is. Dat is ook zo, zij het wel een lucratief bijproduct. Minder prettig is dat, terwijl jij goed oplet of je zuivel wel zo diervriendelijk mogelijk geproduceerd is (en misschien eis je dat als flexitariër ook van een biefstukje), er veel koeien, schapen en geiten in landen als China vermoedelijk minder prettig aan hun eind komen. En de kans dat een groot gedeelte van jouw leren schoenen en tassen nu net daar vandaan komen, is heel groot.

Stijlvol

Een goede vervanger van leer is nepleer. Het heeft weliswaar niet alle positieve eigenschappen van leer en wat het milieu betreft kleven ook hier nadelen aan, maar er worden in ieder geval geen dieren voor geslacht.
Tot niet zo lang geleden was je als niet-leer drager aangewezen op beige linnen tassen en goedkope Scapino-schoenen. Gelukkig staan er de laatste jaren steeds meer mensen op die stijlvolle modeproducten ontwikkelen zonder daarbij leer te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Beyond Skin en Bourgeois Bohéme. En dankzij online shoppen wordt het nu ook steeds makkelijker om stijlvolle accessoires, zoals tassen en handschoenen, zonder leer uit te zoeken en te kopen. Bij winkels als Zalando en Asos kun je bijvoorbeeld aangeven of er wel of niet leer in een product mag zitten.

Vaak vergt dat nog wel enig speurwerk (vooral bij handschoenen). Daarom hebben we het jullie makkelijk gemaakt en ruim 20 tassen, riemen, handschoenen en portemonnees hier verzameld. Allemaal zonder leer, maar de meeste met de uitstraling er van. Ze komen uit verschillende online winkels, variërend in stijl van klassiek tot vrolijk en in prijs van goedkoop tot Heel Erg Duur: zo leg je voor een zeer gewilde vegan Falabella-tas van Stella McCartney zo'n 700 euro neer!

Tweedehands leer

Maar wat als je toch graag leer wil gebruiken, vanwege de uitstraling of omdat je voetproblemen krijgt met niet-leren schoenen? Houd dan sites als Ebay en Marktplaats in je achterhoofd. Deze sites staan boordevol met hippe pumps en laarzen van bekende fabrikanten en kwaliteitsmerken als Karen Millen, United Nude en Chie Mihara. Vaak amper gedragen, want de verkoopster blijkt toch niet op sleehakken te kunnen lopen ook al zijn ze ontworpen door niemand minder dan Christian Louboutin, er is geld nodig voor een vakantie of iemand vraagt zich ineens af wat ze eigenlijk met 101 tassen moet... Veel verschillende redenen, maar uiteindelijk betaal je meestal beduidend minder dan de nieuwwaarde, en je recyclet ook nog.

alt

  


1. ASOS Colour Block Bucket Bag €48,91
2. ID handschoenen €29,00
3. H&M luipaardhandschoenen €7,45
4. Esprit beugeltasje €19,90
5. V&D set van 2 riemen €10,00
6. Bourgeois Bohéme Paz Senhora Red GBP24,00 (ook verkrijgbaar in zwart, beige, bruin en blauw)
7. Friis & Company Hold Bag €47,95 (ook verkrijgbaar in roze, turqoise en oranje)
8. Converse schoudertas €49,95
9. Fiorelli Kono Large Zip enveloptas rood €39,95 (ook verkrijgbaar in knalroze)
10. Bourgeois Bohéme Sienna Red riem GBP10,00
11. Oilily toilettas €69,95
12. Desigual Parad portemonnee €53,10
13. Vila Cintra handschoenen €19,95 (ook verkrijgbaar in zwart) 
14. Freitag Barry portemonnee van gerecycled zeildoek €130,00 (in veel kleuren verkrijgbaar)
15. Georgia Rose Dahlia €19,60 (ook verkrijgbaar in zwart)
16. Esprit Vala Tote €69,99
17. Stella McCartney Brown Shaggy Deer Boston Falabella €765,00 
18. Roeckl Suprema €47,50, verkrijgbaar in o.a. poederroze, lichtblauw en verschillende bruintinten
19. La Bagagerie 3 Rabats portemonnee €35,00
20. Vegetarian Shoes unisex handschoenen €44,95
21. Friis & Company Perla Shopper €71,95
22. River Island Curve Stitch Purse €23,76
23. Georgia Rose Winter €36,00


{jcomments on}

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama