maandoverzicht 256x192In België groeit het aantal vegetariërs gestaag, mede dankzij acties als 'Donderdag Veggiedag'. De Europese Commissie werkt aan wettelijke definities voor 'vegetarisch' en 'vegan'. Na de pizza hawaï ligt nu de aardbeienpizza onder vuur. In Parijs kun je naakt dineren en in Londen is een mopshondencafé geopend. November 2017 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

België is hard op weg het meest vegetarische land van Europa te worden - of eigenlijk is het dat al. Mede dankzij acties als 'Donderdag Veggiedag' en 'Dagen Zonder Vlees' blijft de vleesconsumptie dalen. Die daling is het grootst in steden die actief aan die acties meedoen en minder in steden die niet meedoen, zoals bijvoorbeeld Antwerpen.

cookiescreamIn Berlijn hebben drie restaurants een Michelinster gekregen, en daarvan is één restaurant vegetarisch: het restaurant Cookies Cream timmert dit jaar precies tien jaar aan de weg en heeft naast dit lustrum nu een reden om nog een keer 'dagenlang feest te vieren'.

De Europese Commissie zegt te gaan werken aan wettelijke definities van de begrippen 'vegetarisch' en 'vegan'. Het voorwerk is al in Duitsland verricht door de industrielobby in samenwerking met de VEBU, de Duitse vegetariërbond. Men denkt tot 2019 nodig te hebben, wat ons een beetje overdreven lijkt: zo heel moeilijk zijn de definities nou ook weer niet, toch?

De satirische website De Speld meldt dat de vleesindustrie kippen met tofusmaak heeft gefokt en daarmee eindelijk de markt voor vegetariërs hoopt te veroveren. Misschien een beetje flauw, maar wel een teken dat vlees eten ondertussen steeds minder vanzelfsprekend wordt.

Over smaak valt niet te twisten

worstenbroodjeDe Britse bakkerij Greggs heeft in een reclame het kindje Jezus in de kerststal vervangen door een worstenbroodje. Dit is heel wat mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Hoe was het ook alweer: hoc est enim corpus meum. De bakkerij heeft zijn excuses aangeboden; ze hadden niet verwacht dat deze gimmick zoveel ophef zou veroorzaken.

Na de roemruchte pizza hawaï ligt nu de aardbeienpizza onder vuur op de social media. En dat terwijl in Braziliaanse pizzeria's dessertpizza's met aardbei en chocolade al jaren op het menu staan.

Een Indiase universiteit heeft vier studenten een boete gegeven voor het koken en eten van biryani in de buurt van de gebouwen van het universiteitsbestuur. Dat schijnt te getuigen van een gebrek aan respect. De boetes lopen op tot 10.000 roepies, omgerekend zo'n 130 euro.

Ferrero heeft de samenstelling van Nutella licht gewijzigd: meer suiker, meer melkpoeder en minder cacao. Dat is niet onopgemerkt gebleven.

Voor wie gewoon te normaal is

mopshondenIn Parijs is een nudistenrestaurant geopend. Naast je kleren moet je in restaurant O'naturel ook je mobieltje in de garderobe achterlaten. Er staat een vegetarische risotto op het menu.

Na de vele kattencafés die overal ter wereld werden geopend, is er nu eindelijk ook een mopshondencafé, luisterend naar de naam Pugs & Pals en gevestigd in Londen.

En verder

  • De eerste high-tech vertical boerderij in Amsterdam is een feit. Deze productiemethode is duurzaam, de oogst kan niet mislukken, en de oogst kan niet mislukken.
  • Het merendeel van de groente en het fruit dat in Groot-Brittannië wordt gegeten komt uit Europa. De Britten vrezen daarom dat de Brexit hun '5 a day' in gevaar brengt.
  • Het snoepen van koekjesbeslag tijdens het bakken blijkt toch niet zo verstandig te zijn: je kunt er een voedselinfectie door oplopen. 

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Juni 2017: sojamelk, Vlaamse friet en een potje Nutella
Sojamelk mag geen melk meer heten. Halloumi brengt wellicht de Turkse en Griekse Cyprioten nader...
Juli 2017: melk goed voor elk, een instagramkit en ongeldige materie
Een Britse melkboerderij produceert melk zonder dierenleed. Koeien scheten milieuvriendelijker als...
Stillevens en spicy bloemkoolkroketjes met limoen-basilicumdip
Ex-gastredacteur Natascha Boudewijn, die dit jaar haar derde kookboek 'Share' uitbracht, is een...
Augustus 2017: vegetarisme is te genezen, het spaghettimonster is geen god en ijs dat niet smelt
Vegetariërs hebben ondertussen de keus tussen bloederige nepburgers en gewone gerechten die...
September 2017: lelijk eten is lekker en water is voor honden
We kunnen binnenkort genieten van lekker fruitige roze chocolade. Leerlingen van een Tilburgse...

Het Vegatopia Kookboek

Nu in de boekhandel!

Volg ons op

 

Twitter logo