Open menu

maandoverzichtDe Vegetarische Slager is door Unilever overgenomen. Tijdens de klimaatbesprekingen in Polen werd er niet bepaald vegetarisch gegeten. PETA wil vegan alternatieven voor dieronvriendelijke spreekwoorden. Het verbod op wegwerpservies gaat ook voor de piepschuimverpakkingen van meeneemmaaltijden gelden. Het geven van een fooi is en blijft een heikele aangelegenheid. In het Duitse Soest werd een straat met chocolade geplaveid. December 2018 in vogelvlucht.

De Vegetarische Slager is door Unilever overgenomen

Het lijkt een donderslag bij heldere hemel, maar achteraf gezien zou je het aan hebben kunnen zien komen: Unilever heeft de Vegetarische Slager (DVS) overgenomen. Al eerder dit jaar flirtte de vegaslager tenslotte ook al met Unilever: Unox lanceerde samen met DVS vegetarische gehacktballetjes in satésaus. Net voordat de overname bekend werd, kwam de oprichter van DVS, Jaap Korteweg, met de boodschap dat supermarkten vaker moeten stunten met vegetarisch vlees, net zoals ze met kiloknallers doen.

Kwade tongen beweren dat Korteweg zijn ziel heeft verkocht aan het boze Unilever, dat net als Nestlé een van de oppermachten in de voedingsindustrie is. Tobias Leenaert, de Belgische pragmatische vegan strateeg, ziet de overname juist als een kans: hoewel Unilever uiteraard in eerste instantie geld wil verdienen, biedt de schaalvergroting nieuwe kansen voor marketing en onderzoek, en daarnaast zullen de vegetarische alternatieven meer mensen bereiken. Het gaat niet om de intentie, maar om het resultaat, aldus Tobias Leenaert. De Vegetarische Slager heeft tenslotte als doel de grootste 'slager' ter wereld te worden. De toekomst zal het leren, we zijn benieuwd.

gehacktballetjes

Hoe principeel moet je zijn als vegetariër of veganist?

Tijdens de klimaatbesprekingen in Polen van de Verenigde Naties, waarbij ook de ecologische voetafdruk van vlees en zuivel op de agenda stond, werd geserveerd: vooral gerechten met veel vlees. Je zou het hypocriet kunnen noemen, maar je kunt het ook zo zien: voor het succes van zulke conferenties is goed eten een belangrijke voorwaarde. En de gedelegeerden zijn nu eenmaal grotendeels omnivoor en we weten ondertussen hoeveel weerstand een verplichte vegetarische maaltijd blijkbaar oproept. Een beetje minder had echter ook wel gekund.

wereld redden

Een columnist in de Guardian stoort zich aan het groeiende aantal veganisten en vraagt zich af waarom. Het is niet het wijzende vingertje, het is meer het feit dat het er zo veel zijn dat hij ze niet meer kan negeren. Toch vindt hij dat een vegan, Jordi Casamitjana, gelijk heeft als hij 'ethisch veganisme' als een 'filosofisch geloof' wil registreren. De voorwaarden hiervoor zijn dat het een 'geloof is dat een belangrijk aspect van menselijk leven en gedrag beïnvloedt', 'samenhangend, serieus en belangrijk is' en 'respect verdient in een democratische maatschappij, compatibel met de menselijke waardigheid en niet in conflict met de fundamentele rechten van anderen'. De columnist concludeert dat veganisme op alle punten hier aan voldoet.

Ondertussen denkt PETA dat het belangrijk is om spreekwoorden waarin dieren worden 'misbruikt' aan te pakken. Die spreekwoorden reflecteren en beïnvloeden tenslotte onze houding tegenover dieren. Als het aan PETA ligt halen we geen oude koeien uit de sloot, maar oude fietsen.

fiets in water

Vegan in de schappen en op het bord

Volgens maaltijdbezorger Uber Eats wordt 2019 het jaar van de veganisten. Dat concluderen ze uit de 181 miljoen zoekopdrachten van hun gebruikers. Onder andere seitan zal vaker bij ons op tafel komen.

Ook Iglo merkt dat vegan producten steeds populairder worden. Naast veel groenteproducten die sowieso al vegan waren, maakt Iglo ook vegetarische groente- en spinaziesticks. Binnenkort stort Iglo zich op de peulvruchten. Volgens de marketingdirecteur zullen het de flexitariërs zijn die bepalen of vegan producten succes hebben of niet: veganisten blijven een nichemarkt en uiteindelijk is Iglo een bedrijf met winstoogmerk.

peulvruchten

Duitsland financieert een onderzoeksproject om de textuur van 'vegan vlees' realistischer te maken. Onderzoekers van de TU Berlin en het Karlsruhe Institute of Technology willen te weten komen wat vlees nu eigenlijk z'n bite geeft met behulp van computersimulaties en visualisaties van de microstructuren.

Ondertussen in de supermarkten

Met lasertechniek is het mogelijk om het geslacht van een kip (of haan dus) in het ei te bepalen en deze eieren uit te sorteren. Hierdoor is het volledig onnodig om kuikens na de geboorte te shredderen. Eindelijk kun je deze kipvriendelijkere eieren, luisterend naar de naam 'Seleggt', ook in de supermarkt kopen, voorlopig echter alleen in Berlijn. Aangezien het toepassen van de techniek slechts een tot twee cent per ei kost, zien wij geen reden waarom dit geen navolging zal vinden.

ei uitgebroed

De online supermarkt Picnic is sympathiek, redelijk maar toch niet overdreven goedkoop, flexibel en toch vrij werknemervriendelijk. Dat was althans de reputatie tot nu toe. De FNV bericht echter over vele misstanden in de distributiecentra. Zo zouden vele werknemers te maken hebben gekregen met kneuzingen. Iets om in de gaten te houden dus.

Albert Heijn wil dat een supermarktbezoek steeds meer een belevenis wordt. Meer verse producten, een plek om iets te eten, en minder dierenvoer. Teun van de Keuken heeft net de supermarktsurvivalgids geschreven, waarin hij uit de doeken doet waarmee supermarkten veel geld verdienen. Gratis koffie bijvoorbeeld, om bezoekers langer binnen te houden, of ook een plek om lekker wat te eten.

Bezorgservices onder druk

In de media worden voornamelijk de rietjes genoemd, maar het Europese verbod op wegwerpservies dat over een jaar of twee zal worden ingevoerd geldt ook voor de piepschuimverpakkingen van meeneemmaaltijden. Er zijn alternatieven, die niet eens veel meer kosten, maar de consument moet wel meewerken. In het Duitse Tübingen wil men daar niet op wachten: de stad overweegt een belasting te heffen op pizzadozen, noedelbakjes en kartonnen koffiebekers. Of dit echt zal lukken valt echter nog te bezien.

pizzadozen blikjes

Het Nederlandse Thuisbezorgd koopt zijn Duitse concurrent Delivery Hero op. Hierdoor zul je in Duitsland geen paarse Foodorabezorgers meer zien, maar wel oranje e-bikes. Echter, Delivery Hero blijft wel actief in andere landen en is daar een stuk sterker vertegenwoordigd dan Thuisbezorgd. De handelsoorlog tussen beide bezorgers zal dus nog even blijven voortduren.

Restaurants moeten omdenken

Het geven van een fooi is sinds jaar en dag een heikele aangelegenheid: wat is te veel, wat is te weinig? In Europa is het loon van het personeel eigenlijk bij de prijs inbegrepen, dus de fooi is goed beschouwd geheel vrijwillig. In de Verenigde Staten, waar fooien oorspronkelijk verguisd waren, is de fooi daarentegen wel een belangrijk deel van het inkomen van de bediening. Maar oorspronkelijk was de fooi juist een bevestiging van het machtsverschil tussen de welvarende klant en het armoedige personeel, wat ook seksueel werd uitgebuit. Bovendien leidt het fooiensysteem tot discriminatie: bepaalde klanten van wie je een hogere fooi verwacht worden beter bediend, en de fooien gaan voornamelijk naar aantrekkelijke bedienden: het keukenpersoneel, dat net zo hard werkt, profiteert er niet van. Allemaal goede redenen om dit ouderwetse systeem af te schaffen, of toch niet?

Een Japans restaurant in Antwerpen speelt in op de bezoekers die hun restaurantbezoek via Instagram willen vereeuwigen. Ze bieden een tafel aan met een professionele lichtinstallatie waarmee je zelf de intensiteit en de kleur van het licht kunt regelen.

foto restaurant instagram

Het Antwerpse restaurant The Jane serveert voortreffelijke maaltijden. Recensent Joël Boekaert stoort zich echter aan de onvriendelijke ontvangst en dat hij 15 euro extra zou moeten betalen voor een (niet vooraf aangekondigd) vegetarisch menu. Ook de inflexibiliteit bij het wijnarrangement stoorde hem. Bij een rekening van goed 500 euro zou je toch wat meer inschikkelijkheid verwachten, vindt hij.

Opvallend chocoladig

Een Britse moeder kocht een adventskalender met chocolade voor haar dochter. Dochterlief vond de chocolaatjes echter nogal vreemd smaken. Na elf dagen controleerde de moeder de ingrediënten en kwam er toen pas achter dat het een adventskalender voor katten was, en dat de 'chocolaatjes' gemaakt waren van yoghurt en kattenkruid.

Een kleine technische storing in een chocoladefabriek in het Duitse Soest zorgde voor een met chocolade geplaveide straat. De brandweer moest er aan te pas komen om met heet water, schoffels en gasbranders de smakelijke maar op de weg ongewenste substantie te verwijderen.

In het Belgische Lichtervelde kun je voortaan patat met Nutella bestellen. Het idee schijnt uit Nederland te komen en schijnt veel beter te smaken dan je zou verwachten.

chocolade puur


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama