Open menu

In de keuken van Suriname herken je de roots van z'n bewoners: een mix van Afrikaans, Indiaas, Chinees en Hollands met daaroverheen een swingend Caribbisch sausje.

Surinaams vegetarisch kerstmenu

voor 4 - 6 personen

Okroe bravoe
***
Roti met kerrie-aardappel
Roergebakken kousenband met paksoi
***
Baka bana

 

Okroe bravoe

Okroe bravoe is zeg maar de Surinaamse variant van groentesoep.

2 bouillonblokjes
1,5 l water
1 ui
10 okra's
2 antroea's
250 g tajerblad
1 groene peper
1 bosje peterselie

Los de bouillonblokjes op in 1,5 liter kokend water. Snij de ui in stukjes. Snij kop en staart van de okra's en snij ze daarna in ringen. Haal de kroon uit de antroea's en snij ze in vieren. Haal de steel en de dikke nerf uit het tajerblad en snij fijn. Doe deze groenten bij de bouillon en laat ze 15 minuten meetrekken. Voeg de peper in z'n geheel toe en let erop dat hij niet stuk kookt. Laat nog vijf minuten doorkoken. Verwijder de peper voor het serveren. Strooi fijngehakte peterselie over de soep.

Roti met kerrie-aardappel

Je kunt de pannenkoek-achtige roti zelf maken (zie bijvoorbeeld het recept van Bart Braun bij het Jamaicaanse kerstbuffet), maar dat is veel werk en het is handiger om ze kant-en-klaar bij een Surinaamse of Indiase toko te kopen. Roti hoor je met je vingers te eten. Je scheurt daartoe een stuk van de roti-pannenkoek en pakt daarmee iets van de aardappel of groente.

350 g tempeh in kleine blokjes
zout
4 teentjes knoflook uitgeperst
1 ui fijngesneden
1 Spaanse peper in stukjes
4 el masala
6 aardappels, geschild en in vieren gesneden
2 laurierblaadjes
olie

Laat de olie heet worden en bak daarin de knoflook, ui en Spaanse peper tot de ui glazig wordt. Bak de tempeh onder voortdurend roeren mee tot die knapperig en krokant is. Voeg masala toe en roer goed door. Voeg 3 dl water toe en doe er de aardappelen bij met de laurierblaadjes. Laat gaar worden in ongeveer 15 minuten. Voeg indien nodig wat water toe onder het koken. Serveer met roti en kousenband.

Roergebakken kousenband met paksoi

1 ui gesnipperd
2 teentjes knoflook uitgeperst
olie
200 g kousenband in stukjes van 2 cm
200 g paksoi fijngesneden
peper en zout
1 groentebouillonblokje

Bak de ui en knolfook glazig in de olie. Voeg de kousenband en de paksoi toe en roerbak 6 tot 8 minuten. Los het bouillonblokje op in 1 dl water en voeg dit toe aan de groente. Laat op een heel laag vuurtje in circa 15 minuten gaar stoven. Voeg aan het eind peper en zout naar smaak toe. Serveer bij de roti met kerrieaardappel.

Baka bana

200 ml spa blauw
100 g zelfrijzend bakmeel
1/2 tl zout
2 tl suiker
2 rijpe bakbananen

Schil de bakbananen, snij ze in de lengte middendoor en vervolgens in drieën. Klop spa, bakmeel, suiker en zout tot een glad beslag. Verhit olie in de frituurpan tot 180 graden, wentel de banaanstukjes door het beslag, laat overtollig beslag afdruipen en bak de banaan dan in de olie goudbruin.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Amsterdam - Kailash Parbat
dinsdag, 02 april 2024

 authentiek, vegetarisch Indiaas  - € tot €€

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama