Open menu

Persbureaus schreeuwen altijd om het hardst om hét zomerdrankje van het jaar uit te roepen. Natuurlijk het zomerdrankje dat zij aan de man moeten brengen. Wij drinken gewoon wat we zelf lekker vinden, maar vinden het uiteraard geen probleem weer eens wat nieuws te proberen. We doen een rondje redactie.

Bier en wijn

We beginnen eens bij onze drankenman Karl: "Een fles waarmee je erg cool op het terras van een uitgaanscafé kan staan is een Desperado, een niet te zwaar (5,9 %) bier van lage gisting dat verrijkt wordt met tequila, zodat het wat zoeter en frisser smaakt dan doorsneebieren en geschikt is voor een zomeravond. Je vindt het nu ook in een rode versie (verrijkt met het cafeïnerijke guarana) en een groene (met munt en limoen).

Roséwijnen zijn al een hele tijd hip, ook voor mannen. Ze zijn dan ook niet altijd meer zo zoet als ze ooit waren en wat van limonade zonder prik weg hadden. Er zijn echter ook tal van rosébieren, het ene wat zoeter dan het andere. Ze worden gebrouwen door voor de gisting fruitextracten zoals die van aardbei, framboos of ander fruit toe te voegen. Voorbeelden zijn een Wieckse rosé of Hoegaarden rosé. Goed voor lichte, zomerse fruitigheid. Wie het zwaardere (8,5 %) werk zoekt kan eens het paradepaardje van Brouwerij Palm, onlangs verkocht aan Bavaria, proeven. Het is Cornet, een krachtig blond bier van hoge gisting met nagisting in de fles. Het heeft een unieke vanilletoets die het resultaat is van tijdens het brouwen toegevoegde snippers eikenhout."

Annemieke viel als een blok voor een rosé van biowijnmaker Neleman. Met deze mooie flessen kun je een knaller van een picknickfeestje houden. De rosé is licht en lekker droog. En de fles mag de rest van de zomer als vaas dienen. De Wolk en Cava zijn ook van Neleman. Wolk is voor Tempranillo-lovers, volgens kenners fruitig en licht kruidig.

De cava is een aanrader, fris, droog en een beetje appelig. Dat laatste wordt niet gezegd door kennis, maar door Annemieke die niet wil doen alsof ze een vinoloog is, maar de cava gewoon erg lekker vindt. Iemand die er wel verstand van heeft (Hamersma) zegt trouwens dit: "Rijp geel fruit, amandeltjes, milde zuren. Niet beendroog en toch fris."

De fles wijn met wit etiket en zwarte letters hieronder hebben we trouwens nog niet geproefd, maar lijkt ons wel een lollig relatiegeschenk.

Thee en fruit

Eelco is ook in de zomer een thee-adept. Van pepermunt, salie en brandnetel uit de tuin of van (al uitgeperste, recycling) citroen, gember, citroengras en een beetje groene thee.

Tertia gaat voor koude hojicha. Koude wat? Japanse groene thee! Maar dan dus koud. En van Perrier met wat citroensap houdt ze ook wel.

Op Facebook zagen we trouwens nog een drankje om van te watertanden: gepureerde watermeloen met bruiswater. Ook lekker en koel: honingmeloen geblenderd met ijsklontjes. Laat het lekker dik!

Recept Bellini

Vegatopialezer Elisabeth hield onlangs een burenborrel en zette haar gasten een klassieker voor: een Bellini. We kregen haar recept en ze drukte ons op het hard toch echt platte, witte perziken te nemen. Het volgende recept is voor ongeveer 10 tot 12 glazen.

6 kleine of 8 grote witte platte perziken
1/4 citroen
1 fles droge prosecco, uit de koelkast

  • Snij de perziken in kwarten. Haal de pit eruit en trek het velletje eraf. Halveer de kwarten en doe de partjes in een vriezerdoos. Knijp het sap van de kwart citroen erover uit en doe in de vriezer. Laat bijna volledig bevriezen of haal ze als ze al langer dan een dag in de vriezer zitten een half uur voor gebruik eruit.
  • Doe de perzikpartjes in een blender met 1 glas prosecco erbij. Blend zo fijn mogelijk. Giet de rest van de prosecco erbij en roer even.
  • Verdeel de mix over de glazen. Een wijd papieren rietje erin in de vorm van een gondola-paal staat lekker Venetiaans.


Meer vloeibaar & verkoelends voor warme dagen!

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama