Open menu

vegetarisch broodbeleg thbWie van zoet op brood houdt, heeft het makkelijk. Pindakaas, hagelslag, muisjes, 1001 verschillende jamsoorten, speculoos, het is allemaal vegetarisch en meestal ook vegan. Wie liever hartig broodbeleg heeft, komt al gauw uit op kaas. Voor wie minder of geen kaas wil eten, of gewoon meer variatie wil hebben, zijn er gelukkig meer dan voldoende alternatieven. Hummus, chutney en pesto zijn makkelijke spreads voor door de week. In het weekend kun je ook eens uitpakken met gefrituurde tempeh of gebakken champignons met peterselie of spinazie. Altijd een goed idee: garneren met groente.

Kort gebakken champignons met peterselie of spinazie

Wees nu eerlijk: scrambled tofu met kurkuma mag dan er wel een beetje uitzien als scrambled eggs, het blijft toch een wat armoedig alternatief. Dan bieden kort gebakken champignons (of cantharellen, die nu in het seizoen zijn) met verse kruiden of spinazie toch veel meer smaak. Een minirecept:

  • Snij een paar champignons of goed schoongemaakte cantharellen in plakjes, snipper eventueel een uitje en/of teentje knoflook, en snij wat peterselie (of een handjevol verse spinazie).
  • Bak de champignons met ui en knoflook een paar minuten op hoog vuur
  • Blus af met een paar druppeltjes witte-wijnazijn, voeg de peterselie of spinazie toe, doe de deksel op de pan en laat het geheel op laag vuur nog één of twee minuutjes stoven.

Gefrituurde tempeh

Zin om te snacken met wat warms en knapperigs op brood? Snij dan wat tempeh in dunne plakjes en frituur deze goudbruin in een steelpannetje met een vingerdik zonnebloemolie. Giet af en serveer op brood met een smaakmaker, zoals een chutney, Britse jam, of voor mijn part ook een klodder ketchup of HP-Sauce.

vegetarisch broodbeleg

Hummus

De klassieke hummus wordt gemaakt van kikkererwten, citroensap, tahin en een teentje knoflook. Maar je kunt ook bietenhummus maken. Zelfgemaakt is het lekkerst, en met een keukenmachine in een mum van tijd klaar. Maar hummus is ook steeds beter verkrijgbaar in de supermarkt. Hieronder vind je een paar lekkere recepten.

hummus bewerkt

Gerookte tofu en tofuspread

In de biowinkel en bij de toko vind je vele soorten tofu. Gerookte tofu is lekker stevig en doet het goed in plakjes op een broodje, gecombineerd met een chutney naar keuze - of met lekker bittere Britse citroen-gembermarmelade.

'Gewone' tofu of silken tofu is een goede basis voor zelfgemaakte tofuspread, bijvoorbeeld in de smaken rucola, champignon of paprika. Met een keukenmachine heb je die in een mum van tijd in elkaar gedraaid, en de spread blijft een kleine week goed. Handig om op voorraad te hebben dus.

tofuspread

Chutney

Chutney is een lekker hartig alternatief voor jam. Ook prima te combineren met gerookte tofu of met koude of warme reepjes gefrituurde tempeh. Op onze site vind je tal van recepten. Chutney kun je ook kant-en-klaar in de supermarkt of bij de toko kopen.

uienchutney

Pesto

Naast de welbekende pesto genovese - op basis van basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas - is pesto ook een algemene term voor een pasta van kruiden of groenten, noten of pitten, (olijf)olie en andere smaakmakers. Een laagje pesto op brood met garnering naar keuze (zie verderop) is een traktatie.

In plaats van kaas kun je ook edelgistvlokken gebruiken, te koop bij biowinkels zoals Ekoplaza. Zonnebloempitten zijn een goedkoop en lekker alternatief voor pijnboompitten.

raapsteelpesto

Altijd doen: garneren en opleuken

Niet alleen een broodje vegaburger wordt lekkerder met wat garnering, een 'gewoon' broodje ook. Naast het welbekende blaadje knapperige ijsbergsla of schijfje tomaat is er nog veel meer groente om je ontbijt of lunch 'op te leuken'. Denk aan kers- of snoeptomaatjes, komkommer, radijs, paprika, lenteui, zuurkool, olijven, kappertjes, ingelegd pepertje, verse spinazie. Elk plakje brood krijgt zo veel meer smaak en textuur, en je krijgt ook nog eens meer groente binnen.

groente op brood

Koop of bak lekker brood

Een grote winst valt ook te halen met het brood: koop in plaats van goedkoop, laf supermarktvolkorenbrood een goed brood bij de bakker, of bak zelf je eigen brood. Dat beetje extra geld dat je daaraan uitgeeft is elke cent waard.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama