Open menu

plaatje van Indiase kruidenDinsdag 28 oktober vieren Hindoes over de hele wereld Diwali, het lichtjesfeest. Zelf grijpen we Diwali altijd aan om een fijn potje Indiaas te koken. Vegatopia trakteert je op een top-10 lekkerste Indiase gerechten.

1. Kruidige curries
We kunnen zelf niet goed kiezen uit auberginecurry met tamarinde (waar we zelf op het laatst nog een grote scheut yoghurt doorgooien), een dopwerwtenmasala of toch die bloemkoolcurry. Meer inspiratie-nodig? Duik in de curry-draad op het vegatopiaforum.

2. Recepten met saffraan
In India zijn ze dol op saffraan, een duur goedje. Gelukkig is de Silvo saffraan die in je de gewone super koopt best oke. Wat maak je ermee? Saffraanrijst of kulfi, hemels Indiaas roomijs.

3. Broden bij de maaltijd
Niets is lekkerder dan je curry een beetje op te deppen met Indiaas brood. Chapati bijvoorbeeld of garlic naan.

4. Korma
Ben je nog een beetje onbekend met de Indiase keuken? Maak dan een korma, een romig gerecht zonder al te gekke smaken dat ook vaak in de smaak valt bij kinderen (omdat je er zoete dingen als rozijen, blik-perzik en amandelschaafsel in kunt doen). Maak bijvoorbeeld Gwens korma in een handomdraai.

5. Raita
Om een pittige curry te blussen kun je het best een flinke hap raita nemen. Raita is een blussend yoghurtgerecht, waar van alles doorheen kan. Met komkommer bijvoorbeeld maar banaan kan ook:

Bananenraita
2 bananen in schijfjes
150 ml yoghurt
1 tl mosterdzaad
1 fijngehakt groen pepertje
suiker en zout naar smaak

Rooster het mosterdzaad in een pan tot het begint te springen. Meng het dan met alle andere ingrediënten door elkaar.

6. Lassie
Nee niet die hond, lassie is een yoghurtdrank die zowel zoet kan zijn (bijvoorbeeld met mango, erg lekker) maar ook hartig kan zijn (voor de gevorderde lassiedrinker zeg maar. Er zitten dan specerijen als korianderszaad en kerrieblad door en soms ook ui en hete peper).

7. Garam massala
Een goeie curry begint met een kruidenmengsel, de garam masala. Hier zie je hoe dat moet. Met zo'n mengsel is het alleen nog een kwestie van verschillende groenten aanbakken, garam masala toevoegen en dan laten stoven in een klein beetje bouillon of kokosmelk. Garneren met lente ui of koriander of muntblaadjes. En je hebt je eigen curry!

8. Paneer
Doen ze in India aan kaas? Jawel, aan paneer of panir. Het voordeel is dat het spul niet makkelijk smelt en dus goed bruikbaar is in curries. De Heilige Koe verkoopt panir in biowinkels en op boerenmarkten.

9. Pickles
Indiase ingemaakte groenten (pickels) zijn heet en kruidig. Maak ze zelf of koop ze van Pataks (tip: toko's hebben vaak meer soorten pickles dan de supermarkt). Ben je meer een zoetekauw? Mangochutney is ook lekker.

10. Samosa
Hartige broodjes met een vulling van geprakte aardappel, doperwt, wortel, kerrie en andere specerijen. Ook goed voor de luie kok: Sap-keten Shakies verkoopt ze kant en klaar.

Meer!
Zelf curry leren maken? Recensie kookboek 660 curries
Op vakantie naar India? Redacteur Piek vertelt over haar reis
Of praat mee in de curry-draad op het vegatopiaforum.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama