Banner
(Advertentie)

Koken op het forum

Re:Wat eten we vandaag?
Broccoli met een kaassausje, gekookte aardappeltjes met peterselie, sellerieschnitzeltjes.
Re:Wat eten we vandaag?
Pizza met gepofte knoflookpuree ipv tomatensaus, tomaat, spinazie, olijf en redwood nepkaas.
Re:Wat eten we vandaag?
Noedelsoepje met shiitake,  taugé,  paksoi, rode peper en ei.
Re:Wat eten we vandaag?
Wok van taugé, broccoli en bloemkool met zoetzure saus, tofu met zwartepepersaus en bruine rijst. En Chinese komkommersalade. Mango toe.
Re:Fondue/gourmet
Ha, de vijfkruidenpoeder van Eelco brengt me erop dat hosinsaus als sausje ook wel lekker erbij is. Nice.

Geschreven door Tertia zaterdag, 12 februari 2011 19:27

Is er een seizoen voor bergamot? De meeste mensen kennen deze citrusvrucht die earlgreythee zijn citroenige smaak geeft niet eens, maar ik kom opeens overal bergamot tegen: in winkels, op internet en in onze eigen fruitmand.

Normaal zie ik ze elke winter wel op de Boerenmarkt, een soort groot formaat bobbelige citroenen. Opeens lagen er twee in de fruitmand, waar marmelade van mocht worden gemaakt. Na enig gegoogle stuitten we op een fijne marmelade van David Leibovitz. Helemaal niet zo moeilijk om te maken, maar veel te heftig om in een dikke laag op brood te smeren. Bergamot heeft namelijk een nogal.. heftig aromatische smaak, die zeker ook wel aan earlgreythee doet denken. De marmelade is echter wel erg geschikt om te eten bij een stukje kaas, of in een dun laagje op toast. 

Ik schreef al dat ik de bergamot kende als een bobbelige soort citroen. Op de foto op de site van David Leibovitz lijkt de bergamot echter veel meer op een soort mandarijn, althans die kleur heeft ie. Redacteur Annemieke had inmiddels ook bergamot ingeslagen en ook de hare waren zo oranje. Zijn er twee soorten? Ja dus. Raya Lichansky die de marmelade ook maakte, trof in de biologische winkel twee soorten naast elkaar aan: gele en oranje. Hebben ze andere namen? Geen idee, maar ze lijken hetzelfde te smaken, dus welke variant je ook hebt, je kunt er alle kanten mee op: siroop van maken, snoepjes of koekjes van maken, of de marmelade van David Leibovitz proberen. En hoe makkelijk dat gaat, zie je op onderstaande stap voor stap foto's die we opgestuurd kregen van Raya Lichansky.