Open menu

Heb je geen idee wat je als vegetariër voor lekkers op de barbecue kan doen? Kant en klare groenteburgers? Welnee! Wij geven negen tips om een culinair festijn van de barbecue te maken.

Tip 1 Geen prefab burgers

Vegetarische hamburgers, groenteburgers of balletjes uit de supermarkt zijn soms best lekker, maar op de barbecue worden ze droog. Niet gebruiken dus!

Sateh
Tofu en tempeh kunnen wel heel goed op de barbecue, bijvoorbeeld als saté geregen aan prikkers. Laat de tofu en tempeh een nachtje in de koelkast in een lekkere marinade staan. Bijvoorbeeld in een mengsel van ketjap, sesamolie, limoensap, gembersaus en rode peper. Of meng ketjap, tomatenketchup, citroensap, pannekoekstroop en sambal voor een smakelijke marinade.
Laat grote prikkers een uurtje in een kom water weken, en rijg de tofu en tempeh aan de prikkers. Roosteren op de barbecue en regelmatig keren. Na een minuut of tien zijn ze klaar. Lekker met pindasaus.

Tip 2 Maak lol met groente

Er zijn tientallen recepten te verzinnen om groenten op de barbecue te leggen. Wij zijn niet zo’n fan van grote stukken ui en wortel op een spies, maar gelukkig kan het veel creatiever.

Gegrilde paprika's
Koop in de supermarkt kleine mini-paprika's, of neem rode puntpaprika’s. Snij het kapje eraf, halveer de paprika in de lengte en snij de zaadlijsten er uit. Meng wat geperste knoflook door olijfolie, en kwast daar de paprika mee in. Leg de paprika's dan op de barbecue tot ze een beetje zacht zijn en een bruin kleurtje krijgen.

Pesto portobello
Vul de binnenkant van een grote portobello-paddestoel met kant en klare of zelfgemaakte basilicum-pesto. Wikkel de paddestoel in alumiumfolie, maar laat de bovenkant een beetje open, zodat het vocht kan verdampen. Laat een minuut of 10 tot 20 op de barbecue.

Groenten met roomkaas
Vul champignons met kruidenroomkaas en leg 10 minuten op de barbecue.

Aziatische maiskolven
Marineer maiskolven een nacht in een mengsel van knoflook, ketjap, limoensap en sesamolie. Regelmatig keren tijdens het marineren. Pak ze met aluminiumfolie in en rooster de maiskolven in ongeveer 35 tot 50 minuten gaar op de barbecue.

Tip 3 Leg aardappels en rijst op de barbecue

Gepofte aardappels met knoflooksaus
Gepofte aardappels zijn heerlijk. Neem niet te grote aardappels en boen ze goed schoon. Kerf er een snee in het midden in. Pak ze elk in een stuk aluminiumfolie, leg ze op de barbecue en keer ze regelmatig om. Hoe kleiner ze zijn, hoe vlugger ze gaar zijn. Op eten met knoflooksaus.

Knoflooksaus
7-8 tenen knoflook, uitgeperst
6 el mayonaise
6 el volle yoghurt
1/2 tl suiker

Meng alle ingredienten goed en laat een tijdje, minstens een uur, maar een nacht lang kan ook, in de koelkast staan.

Gevulde paprika’s
Rode en gele paprika’s kun je vullen met in groentebouillon gekookte rijst. Roer er wat doperwtjes door en leg 10 tot 15 minuten op de barbecue. Of vul ze met gare couscous, zongedroogde tomaten, pijnboompitten, ringetjes bosui en rozemarijn.

Polentakoekjes
7,5 dl groentebouillon
120 g grove polenta (te krijgen in Italiaanse winkels en natuurwinkels)
75 g gedroogde tomaatjes, kleingesneden
50 g zwarte olijven, in stukjes
1 el oregano, fijngehakt
olijfolie, zout, peper

Breng de bouillon aan de kook. Roer de polenta erdoor en blijf roeren tot het dik is en je lepel er in blijft staan, dit is na ongeveer 15 tot 20 minuten zo. Haal de polenta van het vuur en roer er de overige ingrediënten door. Let plastic folie op een snijplank, stort de polenta erop, maak er een mooie plak van, leg er plastic folie op, leg er een snijplank op met iets zwaars erbovenop. Laat de polenta afkoelen in de koelkast, snij in stukjes. Als het erg korrelig is kun je de stukjes op aluminiumfolie op de barbecue leggen. Bak ze 5 minuten aan elke kant. Lekker met chilisaus.

Pakketjes Bananenblad
Koop bananenbladeren bij de toko, vaak liggen ze in de diepvries. Laat ontdooien, spoel goed af en laat een half uur weken in water. Kook basmatirijst, maar vervang de helft van het kookwater door kokosmelk. Voeg als de rijst gaar is ringetjes rode peper en limoenrasp en sap toe. Vul het bananenblad met de rijst en maak er vierkante pakketjes van. Leg 10 tot 15 minuten op de barbecue.

Tip 4 Feest met zomerfruit

Fruit kan ook op de barbecue gegrilld worden. Maak een sneetje in een ongepelde banaan, vul de banaan met pure chocolade en kokos, pak de banaan met aluminiumfolie in en leg 15 minuten op de barbecue. Je kunt ook stukken fruit zoals aardbeien en sinaasappels aan een in water geweekte satehprikker rijgen en kort op de barbecue roosteren. Of vul vijgen met blauwe kaas en perzikken met fijngesneden bitterkoekjes en laat dit fruit 5 tot 10 minuten op de barbecue liggen.

Tip 5 Maak hapjes met kaas

Met verschillende soorten kaas kun je lekkere barbecue hapjes maken.

Foliebuideltjes van mozzarella, tomaat en basilicum
Leg 2 minibolletjes mozzarella (of een kwart van een normaal formaat bol), 3 halve cherrytomaatjes en 2 blaadjes basilicum op aluminiumfolie en maak er een paketje van. Leg 5 minuten op de barbecue en eet op met een beetje stokbrood.

Foliepakketjes met groenten en blauwe kaas
1 struik bleekselderij
2 grote rode uien
150 g champignons
2 eetlepels olie
peper
100 g blue d'auvergne of andere blauwe kaas
6 stukken aluminiumfolie van ca. 30 x 30 cm

Was de bleekselderij en snij deze in stukken van ongeveer 5 cm. Pel de uien en snij ze in 6 parten. Veeg het vuil van de champignons met een stukje keukenpapier, snij de steeltjes eraf en snij ze in vieren. Verhit de olie in een koekenpan of wok en bak de bleekselderij en de uien 5 minuten. Schep de champignons erdoor en bak nog 2 minuten op hoog vuur. Voeg peper toe naar smaak. Laat de groenten iets afkoelen en verdeel ze over de 6 stukken folie. Snij de kaas in blokjes en verdeel deze over de groenten. Folie rond groenten omhoog vouwen en tot pakketjes dichtvouwen. Leg ze vervolgens 5 tot 10 minuten op de barbecue.

Tip
Indien je niet van blauwe kaas houdt, laat deze dan achterwege en serveer de pakketjes met barbecuesaus.

Gegrilde halloumi met citrus-peperdressing
500 gram halloumikaas
6 el olijfolie
rasp en sap van 1 citroen
1 geplet knoflookteentje
½ tl zeezout
1 laurierblad, in tweeën gescheurd
1 tl gemalen zwarte peper
6 el witte wijn (optioneel)

Laat de halloumikaas uitlekken en dep het kaasje verder droog met een stukje keukenpapier. Snij de kaas in plakken van ongeveer een halve centimeter dik, en doe ze in een kleine schaal. Meng de overige ingrediënten voor de dressing door elkaar en giet deze over de kaas. Zet de schaal voor ongeveer 30 minuten in de koelkast.
Haal de kaas uit de marinade en laat de plakken even uitlekken. Gooi de marinade niet weg. Leg de stukjes kaas op de barbecue of onder de grill, totdat één zijde begint te bruinen. Draai de plakken om en grill de andere zijde. Dit zal per kant ongeveer 4 minuten in beslag nemen. De kaas is het lekkerst als deze aan de buitenkant een beetje bruin en krokant is. Giet het restant van de marinade erover en serveer meteen.
Tip
Om er voor te zorgen dat de kaas niet aan je rooster blijft plakken, is het slim om dit eerst even met een kwastje in te vetten met olie. Een andere mogelijkheid is aluminium wegwerp-trays te gebruiken.


Tip 6 Wraps & pita's

Stokbrood hoort bij de barbecue, maar pitabrood, wraps en bloemtortilla’s kunnen prima op de barbecue. Vul een pitabroodje met mango, oude kaas en jalapenopepers of Spaanse peper, of met rode paprika, courgette en zachte geitenkaas. Laat 7 minuten op de barbecue liggen. Of meng komkommer en feta met een beetje yoghurt, bieslook en peper. Grill pitabroodjes op de barbecue en vul ze nadien met de komkommersalade.

Vul wraps met stukjes ui, kaas, koriander en ananas, rol strak op, wikkel in aluminiumfolie en leg 10 tot 15 minuten op de barbecue. Of smeer een bloemtortilla in met tomatentapenade of pesto, geraspte kaas en daarop wat fijngesneden bosui. Rol de tortilla strak op en wikkel het dan tot een toffee met alumuniumfolie. Leg 15 minuten op de barbecue.

Tip 7 Maak je eigen sauzen

Voor een echt barbecuefeest haal je de sauzen niet uit een potje maar maak je ze zelf. Maak de knoflooksaus van hierboven en maak zelf pindasaus. Voor een snelle kerriesaus breng je 125 ml zure room met wat kerrie, paprikapoeder, chilipoeder, zout, peper en ananassap op smaak. Voor een homemade whiskysaus roer je 125 ml crème fraîche, 1 el whisky en tomatenketchup naar smaak door elkaar.

Tip 8. BBQ tips voor iedereen

Tot slot nog een paar algemene barbecue tips.

In de winkel kun je houtskool en briketten kopen. Beiden zijn geschikt om mee te barbecuen. Houtskool wordt gemaakt van hout dat verhit wordt zonder dat er zuurstof bij kan; je houdt dan de zwarte brokken over. Briketten worden van restanten houtskool gemaakt, en zijn dus vaster van vorm. Wil je snel een vuurtje starten, gebruik dan houtskool. Briketten blijven echter langer warm.

Voorbereiden en aanmaken vuur
Begin ongeveer één uur voordat je wilt gaan barbecueën met het aanmaken van het vuur. Het houtskool heeft namelijk ca. 45 minuten nodig om de juiste temperatuur te bereiken. Stapel 2 lagen houtskool of briketten op elkaar. Dit is voldoende voor ongeveer een uur grill-plezier. Wil je langer barbecueën, dan zal je er in de tussentijd extra kooltjes bij moeten gooien. Doe dit altijd aan de zijkant van de barbecue, zodat de nieuwe kooltjes langzaam op kunnen warmen. Hierdoor kun je op een wat grotere barbecue ook koudere en warmere zones creëren voor gerechten met verschillende kooktijden.

Wees bij het aanmaken van het vuur extra voorzichtig. Zorg dat de barbecue stabiel staat, en zorg dat de wind niet in de richting van je eetplek waait, omdat je later anders in de rook zit te eten. Steek het vuur aan met lange lucifers en kant en klare aanmaakblokjes. Leg deze tussen de kooltjes voordat je het vuur aansteekt. Tegenwoordig is brand-gel ook zeer populair als aanmaakmiddel. Giet nooit spiritus of aanmaak-gel op het brandende vuur! De kans op steekvlammen met als gevolg verbranding is zeer groot!

Temperatuur overzicht
Heet: de kooltjes zijn roodgloeiend en er begint zich een laagje as te vormen. Je kunt je hand nauwelijks boven het vuur houden en het eten kan kort gegrild worden. Voor langere kooktijd dien je het eten naar de koelere zijkant van de barbecue te verplaatsen.
Middel: De laag as wordt dikker, met hier en daar wat gloeiende kooltjes. Het is mogelijk je hand ongeveer 5 seconden op ca. 15 cm boven de kooltjes te houden. Dit is de ideale temperatuur voor de meeste gerechten.
Lauw: Er zit een dikke laag as op de kooltjes, en er zijn geen gloeiende exemplaren meer zichtbaar. Het is nu mogelijk je hand ongeveer 8 seconden boven het vuur te houden. Deze temperatuur is zeer geschikt voor gerechten die langzaam moeten koken zoals bijvoorbeeld fruit

Tip 9 Barbecue kookboeken

Er zijn ook speciale kookboeken die over de vegetarisch barbecue gaan. Wij vinden het kookboek Heerlijk vegetarisch barbecuen een aanrader.

Met dank aan Monique, Annemieke en Lisette

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama