Open menu

Bieten granaatappel salade kleinWe zitten nu helemaal in de eindejaarsperiode. Daarom koken we deze week elke dag een beetje feestelijk, zonder te putten uit onze kerstrecepten. We maken gerechten die elk op hun eigen manier bijzonder zijn, zowel uit ons eigen archief als van andere websites. Op maandag maken we bloemkool in bladerdeeg en op dinsdag ragout van champignons, prei en bier. Daarna gaan we verder met pasta met geroosterde spruitjes, hazelnootboter en kaaskrokantjes, Op donderdag serveren we bieten-kikkererwtenburgers met halloumi en patatas bravas. Op vrijdag mag het ontspannen met een tarte flambée. Op zaterdag daarentegen mag het lekker uitgebreid: pompoensoep, hasselback-aardappels met een bieten-granaatappelsalade en truffels met whiskey en gember. Tot slot brunchen we op zondag met een rollade van courgette met mozzarella en Braziliaanse maïspudding.

Maandag

We beginnen onze culinaire week met bloemkool in bladerdeeg. Het recept is afkomstig van de website van supermarktketen Jumbo. Serveer met peterselie-aardappelen: gekookte aardappelen met fijngehakte peterselie, een klontje boter en eventueel wat fijngehakte rauwe ui. Een kleine salade kan er ook nog bij.

Dinsdag

Ragout is altijd feestelijk en kan op heel veel verschillende manier bereid worden. We gaan dit keer voor een ragout van champignons, prei en een lokaal IPA biertje. Lekker met een pasteitje en pommes duchesse of friet. Maar met pasta kan ook.

Ragout prei champignons

Woensdag

Net zoals Vegatopia maakt Libelle ook al sinds jaren een aantal kerstmenu's, waaronder ook een vegetarisch menu. Tegen deze pasta met geroosterde spruitjes, hazelnootboter en kaaskrokantjes zeggen we zeker geen nee! 

Donderdag

Zelfs vega hamburgers kunnen bijzonder zijn, op voorwaarde dat je ingrediënten van goede kwaliteit gebruikt. koop dus geen supermarktbroodjes, maar ga naar de warme bakker. De website van Dille & Kamille geeft ons een recept voor bieten-kikkererwtenburgers met halloumi. Serveer met traditionele patatas bravas volgens een recept van Flying Foodie.

Vrijdag

Geen pizza uit Italië, maar wel het neefje uit de Elzas: tarte flambée in het Frans of flammkuchen in het Duits. Jennifer maakte een vegetarische tarte flambée met rucola. Lekker als ontspannen maaltijd, maar ook als hapje op een gezellig feestje.

Tarte flambee Jennifer

Zaterdag

Voor deze zaterdag maken we een volledig vegan menu. Omdat puur plantaardig voor sommige gasten toch wat te woke kan zijn, nemen we meteen alle vooroordelen weg met een recept voor vegan pompoensoep met kokosmelk, en wel van de hand van de enige echte Thierry Baudet. In het filmpje hieronder legt hij je als een volleerde kok uit hoe je deze soep maakt. Pas wel op met het pureren van de soep wanneer je een witte trui draagt.

Als hoofdgerecht geven we hasselback-aardappelen en een feestelijke bieten-granaatappelsalade. Als topping voor de aardappels geef je vegan kruidencrème (alternatief voor kruidenboter bij o.a. Jumbo en AH) en een topping met paranoten.

hasselback gaar 400x400

Tot slot serveren we truffels met whisky en gember met daarbij een kop koffie en eventueel een glas whisky.

TruffelsWhiskyGemberJessi

Zondag

De week sluiten we af met een brunch. Een brunch kan bestaan uit vele gerechten. Geef altijd brood, hartig en zoet beleg, wat rauwe groente en wat fruit, maar ook minstens één warm gerecht en een zoet gerecht dat ook als dessert kan dienen. Een rollade met courgette en mozzarella is een ideaal warm gerecht, terwijl Braziliaanse maïspudding voor de zoete toets kan zorgen.

rollade courgette mozzarella Antoinette

maispudding

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama