Open menu

altAls beginnend vegetariër had ik weinig keus. Om precies te zijn kon ik toen kiezen uit twee vegetarische alternatieven, die nota bene bij de slager verkrijgbaar waren. En dat was wel eens lastig. Zeker bij typisch Hollandse gerechten.

Zuurkool is het gerecht bij uitstek voor worst. Rookworst wel te verstaan. Tegenwoordig is er een vegetarische rookworst, die de leegte rond je stamppot of in de erwtensoep opvult. ‘In mijn tijd’ experimenteerde ik erop los om het verlies van de rookworst enigszins draaglijk te maken. Gebakken champignons bleken een goed, en vooral fijn hartig, alternatief. En wanneer je de hele stamppot een ander tintje geeft, mis je die hele (vega)worst niet eens!

Ik bakte de champignons voor dit recept met gerookt paprikapoeder. Hou je niet van die smaak, bak ze dan ‘au naturel’. Ook lekker.

Kruidige zuurkool met paprika en champignons
Voor 2 personen
 

750 g kruimige aardappels
400 g zuurkool
1 ui
1 paprika
1 tl kerriepoeder
1 tl garam masala
250 g kastanjechampignons
1 tl gerookt paprikapoeder
eventueel een scheutje melk 
water
olijfolie
peper en zout

  • Schil de aardappels en kook ze in water met wat zout.
  • Snij de ui in halve ringen. Verhit wat olie in een braadpan en fruit de ui.
  • Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snij in heel dunne reepjes. Bak deze mee met de ui, tot ze zacht beginnen te worden.
  • Voeg de kerrie en garam masala toe aan de ui en paprika en bak even mee.
  • Doe vervolgens de zuurkool erbij en roer goed om. Voeg wat water toe en breng de zuurkool aan de kook. Draai het vuur laag en laat de zuurkool, met het deksel op de pan, in 20 minuten gaar stoven. Zorg ervoor dat de kool niet droogkookt, voeg dan nog wat water toe.
  • Giet de aardappels af wanneer ze gaar zijn en laat ze met het deksel op de pan even droogstomen.
  • Veeg de champignons schoon met keukenrol of een borsteltje. Snij de champignons in kwarten. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de paddestoelen op hoog vuur.
  • Wanneer de champignons bruin worden, strooi je het paprikapoeder erover. Bak nog even mee.
  • Stamp vervolgens de aardappels fijn en meng met de zuurkool. Voeg eventueel een scheutje melk toe wanneer de stamppot te droog is. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de zuurkoolstamppot en schep de champignons er overheen.
Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama