Open menu

AmandelkoekjesIn een poging wat overtollige kilo's kwijt te raken ben ik een tijdje aan het low-carben geweest. Voor een vegetariër komt dat vooral neer op heel veel kaas en eieren eten. En laat ik van die laatste nou net geen hoge pet op hebben... Na een week had ik het wel gezien met al die eieren. Nu ga ik weer vrolijk zonder eieren door het leven. (Helaas ook nog steeds met die overtollige kilo's.)

Op internet kom ik regelmatig een gekke ei-vervanger tegen: lijnzaadpoeder met water. Je maalt een eetlepel lijnzaad tot poeder (in een vijzel, keukenmachine of blender) en roert er drie eetlepels water door: klaar is je veganistisch eitje. Net iets voor mij dus. Het blijkt een prima vervanger voor ei in koekjes. Deze veganistische koekjes krijgen bovendien een lekkere nootachtige crunch door het gebruik van amandelmeel. Dat heb ik wel geleerd van mijn low-carb week: amandelmeel is verrassend veelzijdig.


Ingrediënten
voor ongeveer 20 koekjes

1 lijnzaad-"ei": 3 el water en 1 el lijnzaadpoeder
80 g margarine (zacht)
50 g donkere basterdsuiker
25 g kristalsuiker
1 tl vanille extract
125 g volkorenmeel
125 g amandelmeel (verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel)
1/2 tl baksoda
1/2 tl zout
flinke snuf kaneel
25 g pecannoten in stukjes
25 g rozijnen
25 g pure chocolade in stukjes (niet alle pure chocolade is veganistisch, kijk op de verpakking)

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en meng het lijnzaadpoeder met het water in een klein kommetje zodat het even kan staan.
  • Klop met de keukenrobot of mixer de margarine met de suikers tot een romig geheel.
  • Meng hier de vanille en het lijnzaadpapje door. Doe de de rest van de ingrediënten erbij en meng tot het een samenhangend deeg is geworden.
  • Vorm ongeveer 20 bolletjes van het deeg (formaat pingpongballetje) en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat voldoende ruimte tussen de deegbolletjes zodat ze wat uit kunnen lopen. Druk de deegbolletjes een beetje plat met je hand.
  • Bak ze ongeveer 20 minuten; haal de koekjes in ieder geval uit de oven zodra ze bruin beginnen te worden.
  • Laat de koekjes even afkoelen, zodat ze van buiten lekker knapperig worden.

De koekjes blijven ongeveer vijf dagen lekker in een luchtdichte trommel en kunnen heel goed worden ingevroren.

Amandelkoekjes

Jessi, gastredacteur, schrijft en schrijft ook voor haar blog Bakken zonder Beesten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama