Open menu

msabbaha thbSven tipte me dat msabbaha momenteel populair is in de sociale media. En nu zit ik inderdaad in een filterbubbel van blogs en filmpjes van mensen die allemaal beweren hét recept voor deze lekkere hummusdip te hebben. Dat ga ik niet beweren, ik geef je zelfs geen echt recept, maar gewoon een handleiding en wat inspiratie om deze dip helemaal naar jouw hand te zetten.

Msabbaha is in feite een dunne hummus, vermengd met hele en/of grof geprakte kikkererwten, die lauwwarm met allerlei garneringen wordt geserveerd. Dat klinkt vrij simpel en dat is het ook. Het grote verschil is dat, dankzij de hele kikkererwten en de vele toppings, msabbaha meer textuur biedt.

In het Midden-Oosten wordt msabbaha vaak bij het ontbijt geserveerd - en laat ik nu eens een groot fan zijn van Midden-Oosterse brunches.

Net als voor hummus heb je voor msabbaha de volgende ingrediënten nodig:
blikje kikkererwten (of liever nog zelfgeweekte kikkererwten met vocht)
ca. 1 el tahin
fikse scheut citroensap
1/2 tl komijnzaad
teentje knoflook
chilipepertje naar smaak, of paprikapoeder voor een milde versie
zout naar smaak
scheutje olijfolie

  • Fruit de fijngesneden knoflook en het pepertje in een scheutje olijfolie.
  • Blus af met ongeveer de helft van het kikkerwtenvocht en de helft van de kikkererwten. Voeg tahin, citroensap en zout naar smaak toe.
  • Verhit dit alles tot het lauw tot warm is en pureer alles tot vloeibare saus, met ongeveer de consistentie van passata of yoghurt. Voeg eventueel meer kikkererwtenvocht toe.
  • Meng de rest van de kikkererwten door de saus, en serveer lauw in een schaal met lekker veel garnering.

Je kunt er ook voor kiezen om de kikkererwten niet te pureren, maar grof fijn te drukken. Of je neemt een combinatie van gepureerde, fijngedruke en hele kikkererwten. Ik ben alle combinaties tegengekomen, dus variëren is absoluut toegestaan. Maar als je de msabbaha als ontbijt of brunch serveert, wil je wel een methode die lekker snel is.

Garneer de msabbaha met wat je in huis hebt. Ik gebruikte komijnzaad uit de vijzel, zongedroogde tomaat, bosui en peterselie. Voor wat meer crunch kun je ook pijnboompitten, geroosterd sesamzaad of gebakken uitjes gebruiken. Besprenkel eventueel ook met citroensap, wat extra tahin of chili-olie. Gebruik waar je maar zin in hebt, maar laat de garneringen niet achterwege.

Ik at de msabbaha als zondagse Midden-Oosterse brunch, met shakshuka, plakjes Turks brood uit de oven en knoflookyoghurt. Maar een msabbaha doet het natuurlijk ook goed op een borreltafel met allerlei andere mezze.

msabbaha

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama