Open menu

Keshi yena kleinOp 27 april vieren we in het Koninkrijk der Nederlanden Koningsdag. Traditioneel hoort hier natuurlijk lekker eten bij. Dit jaar maken we wat ze op zowel Aruba, Curaçao als op Bonaire vaak als hun nationale gerecht beschouwen: keshi yena, ofwel gevulde kaas. Dit gerecht dateert uit de tijd van de slavernij. De tot slaaf gemaakten kregen van de slavenhouder de kaaskorst van een Edammer of Goudse kaas. Deze uitgeholde kaasbol vulden ze met vlees en andere restjes die ze hadden. Nadat de slavernij eindelijk verboden werd, werd dit gerecht gaandeweg steeds verfijnder. Tegenwoordig worden er meestal plakken kaas gebruikt en worden de keshi yena klaargemaakt in ramequins of in een ovenschaal. Er bestaan talloze versies, maar tradioneel is de combinatie van zoet (rozijnen) en zuur (kappertjes). Nog lekkerder wordt het met een pittige toets erbij. Voor deze vegetarische versie heb ik het vlees vervangen door linzen. 

Voor 4 personen als hoofdgerecht

300 g gekookte bruine linzen (ongeveer 130 g ongekookte linzen)
1 laurierblad
1 ui
1 rode paprika
1 groene paprika
2 trostomaten
2 teentjes knoflook
1 el sojasaus
60 g rozijnen
1 el kappertjes
2 el piccalilly (België: pickles)
chilipoeder naar smaak
2 el fijngehakte peterselie (zie Eelco's peterselietips)
zout, indien nodig
1 ei
400 à 500 g jonge Goudse kaas in plakken (geen flinterdunne plakjes!)
olie, om te bakken en om in te vetten

Verder nodig: 4 ramequins

  • Doe de bruine linzen in ruim kokend water samen met een laurierblad. Kook ze gaar. Dit duurt 25-45 minuten, afhankelijk van de soort. Giet af, verwijder het laurierblad en zet opzij. Je kunt natuurlijk ook linzen uit blik gebruiken, maar zelf gekookt is zoveel lekkerder.
  • Dompel de tomaten ruim een minuut onder in een kom kokend water. Schrik ze daarna onder koud water en pel ze. Verwijder de steelaanzet en snij ze in blokjes. Zet opzij.
  • Snij de ui fijn en bak hem glazig in een kookpan met wat olie. Maak de paprika's schoon en snij ze in kleine blokjes. Voeg toe en laat ze een paar minuten meebakken samen met 2 fijngehakte teentjes knoflook. Voeg hierna de tomatenblokjes en de sojasaus toe. Laat het geheel bakken op middelhoog vuur zonder deskel, zodat het vocht wat verdampt. Wanneer de groenten gaar zijn voeg je de linzen, de rozijnen, de kappertjes en de piccalilly toe. Kruid af met chilipeper naar smaak en eventueel wat zout. Meng er de fijngehakte peterselie onder. Zet opzij om enigszins af te koelen.
  • Verwarm de over voor op 180 graden.
  • Vet de ramequins in met olie. Bedek bodem en de zijwanden vanbinnen met plakken kaas. Dit is wel wat puzzelwerk. Ik gebruikte lange repen van een halve plak breed die ik vaak ook nog halfdoor sneed. Zorg dat de repen elkaar nét overlappen en zorg ook dat er bovenaan wat kaas uitsteekt.
  • Meng het ei onder de nu wat afgekoelde vulling. Vul hiermee de ramequin net niet helemaal tot boven aan. Snij nu 4 cirkels uit een plak kaas en dek hier mee de vulling af. Zorg dat het goed gesloten is. 
  • Bak de keshi yena nu 20 minuten in een voorwarmde oven op 180 graden. Haal ze uit de oven laat ze minstens 5 minuten afkoelen. Maak de randen los met een mesje en stort ze voorzichtig uit op een bord.

Serveer met gebakken bakbanaan, rijst en ketchup. Wanneer je wat vulling over hebt, serveer die erbij. Let op: bak ze wel eerst even op omdat er rauw ei in zit.

Keshi yena bereiding

Keshi yena bord


Meer uit het Caribisch gebied!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama