Open menu

orzosalade thbDeze orzosalade met aubergine is heerlijk voor een warme zomeravond: als maaltijd met een frisse groene salade erbij, bij een buffet of mee naar een picknick. Koud of lauwwarm smaakt hij ‘t lekkerst. De walnootolie, pijnboompitten en tuinkers geven de salade een subtiele notige en peperige smaak.

Orzo is rijstvormige pasta, die ook bekend is als kritharaki (op zijn Grieks) of risoni. De kleine vorm maakt orzo zeer geschikt voor pastasalade: geen dikke brokken koud deeg.

voor 2 personen

150 gram orzo
1 aubergine
3 el olijfolie
2 el taggia-olijven
1 el kappertjes
half bakje tuinkers
2 el pijnboompitten
1,5-2 el walnootolie
1 tl dragonazijn of witte wijnazijn
zout en peper

  • Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water.
  • Snijd de aubergines in plakken van ± 3 mm. Meng in een bakje de olijfolie met wat peper en zout. Bestrijk de aubergineplakken met een kwastje dun met de olijfolie. Bak ze (in een grillpan als je die hebt) tot ze zacht zijn. Laat de plakken afkoelen op een bord met keukenpapier. Snijd de grotere plakken door de helft.
  • Rooster de pijnboompitten.
  • Maak een dressing van de walnootolie en de azijn en meng deze door de kritharaki. Meng vervolgens de rest van de ingrediënten er doorheen. Doe dit terwijl de orzo nog warm is, dan gaat het gemakkelijker. Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de salade minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Proef voor je de salade opdient of hij nog wat extra peper, zout of andere ingrediënten nodig heeft.


Deze salade is ook lekker met courgette in plaats van aubergine. Orzo kun je eventueel vervangen door andere kleinvormige pasta. Taggia-olijven zijn perfect hiervoor omdat ze zo subtiel zijn; ze zijn te koop bij de Albert Heijn of de delicatessenwinkel.

orzosalade met aubergines

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama