Open menu

altGisteren recenseerden we Het Kookboek van Ottolenghi. Vandaag plaatsen we een recept uit dit boek: bruschetta met geroosterde paprika en cannellinibonen. Om alvast een beetje in zonniger sferen te komen...

De geroosterde paprika’s zijn bedacht door Tamar Shany, een multi-getalenteerde chef die even goed is op het gebied van gebak als in de hartige keuken. Zij startte onze keuken in Kensington op, haar ‘baby’.

Zowel de paprika als de cannellinibonenpuree zijn goede basisproducten om in voorraad te hebben. Zo kun je razendsnel een bruschetta als voorgerecht maken. Onderstaande hoeveelheden zijn voldoende bonenspread voor de bruschetta en wat extra voor de voorraad.

bruschetta

Bruschetta met geroosterde paprika en cannellinibonen

Voor 4 personen

150 g gedroogde cannellinibonen, een nacht in ruim koud water geweekt
2 rode en 2 gele paprika’s
135 ml olijfolie, plus extra om te bestrijken
2 el balsamicoazijn
2 el water
1 tl lichte rietsuiker
4 takjes tijm
5 tenen knoflook
sap van 1 citroen
4 dikke sneden knapperig Italiaans witbrood of ander stevig brood
2 bosuien, grof gesneden
zout en peper

Giet de bonen af, doe ze in een grote pan en voeg tweemaal het volume aan koud water toe. Breng de bonen aan de kook en laat ze 80-90 minuten zachtjes koken tot ze botergaar zijn. Schep in die tijd regelmatig het schuim van het oppervlak, misschien moet u ook eens nog wat extra kokend water toevoegen. Giet de bonen af, maar vang het kookvocht op.

Verhit de oven tot 200 °C. Snijd de paprika’s in vieren, snijd de witte zaadlijsten eraf en verwijder de zaadjes. Leg ze in een braadslee en schep ze om met 2 eetlepels olie en wat zout. Rooster ze in de oven in 30-35 minuten gaar. Doe de stukken in een kom en dek hem af met plasticfolie; u kunt ze later gemakkelijk ontvellen. Pel de paprika’s zodra ze voldoende zijn afgekoeld, doe ze met het uitgelopen vocht in een schaal en zet ze opzij. Klop in een andere kom 4 eetlepels olijfolie met de balsamico, water, suiker, tijm, 2 tenen knoflook in plakjes en snuf zout door elkaar. Giet deze marinade over de paprika’s en laat ze minstens een half uur staan. Bewaar de paprika als u ze niet allemaal gebruikt maximaal een week afgedekt in de koelkast, ze moeten wel in marinade gedompeld zijn.

Doe de warme bonen in een blender samen met 1 gesneden teen knoflook, het citroensap, de resterende olie, 1 theelepel zout, royaal versgemalen peper en ½ dl bonenkookvocht. Mix alles tot een gladde puree. Proef of er nog wat meer citroensap, zout of peper bij moet. Laat de puree afkoelen en proef hem nog eens; er moet waarschijnlijk nog wat zout bij.

Leg de sneden brood op een bakplaat, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met wat zout. Bak ze in de oven in 10-12 minuten goudbruin. Wrijf de nog warme sneetjes in met de 2 gepelde knoflooktenen en leg ze op een rooster om ze af te laten koelen.

Smeer een flinke portie bonenpuree op elke toast, beleg ze royaal met geroosterde paprika, garneer ze met de bosui en sprenkel er wat olijfolie over.

 

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama