Open menu

maandoverzicht 256x192Vleesvervangers mogen dan wel geen complot van Satan zijn, zoals een Amerikaanse televisiedominee ons wil doen geloven, echt gezond zijn ze niet - maar wel lekker en beter voor dier en milieu. Dat is mooi, want volgens het IPCC-rapport moeten we veel minder vlees gaan eten. En misschien ook minder avocado's en meer Hollandse kikkererwten. Koffiepads zijn minder milieu-onvriendelijk dan je zou denken. Kinderen voor Kinderen zetten klaarblijkelijk aan tot ongezond en calorierijk eten. Wie in Brussel in het Frans zoekt, komt in andere restaurants terecht dan wie in het Nederlands zoekt. En ijs is de afgelopen decennia helemaal niet duurder geworden. Augustus 2019 in vogelvlucht.

Duivelse vleesvervangers

Een Amerikaanse, fundamentalistische televisiedominee denkt dat vleesvervangers een complot van Satan zijn. Hij betoogt dat al die laboratoriumtroep is ontwikkeld met het expliciete doel het menselijk DNA te veranderen, zodat het technisch gezien niet meer als menselijk kan worden beschouwd. Het ultieme doel: meer mensen naar de duivel brengen en de wedergeboorte verhinderen. Dat is nog eens een complottheorie.

Vleesvervangers zijn inderdaad bezig met een snelle opmars: sinds 2017 is de verkoop met maar liefst 51% toegenomen. En blijkbaar hoeven ze niet per se op vlees te lijken: spinazie-kaas-rondo's en groenteburgers worden ook genoemd. De verkoop van vlees daalt daarentegen gestaag.

aspergeburger

Beyond Meat heeft waarschijnlijk een nieuwe klant voor zijn vleesvervangers: KFC test momenteel in het Amerikaanse Atlanta de reacties van hun klanten op de vegan 'fried chicken'.

De gestage opmars van vegaburgers is voor een groot deel te danken aan de transformatie van de gezonde maar ook 'gezond smakende' groente-, bonen- en granenburgers uit de natuurvoedingswinkels naar moderne, zwaar bewerkte gemaksproducten die zoveel mogelijk op vlees willen lijken. De eigenlijke doelgroep zijn helemaal niet de vegetariërs en veganisten, maar vleeseters en flexitariërs. En de zogenaamde 'échte mannen' die pas tevreden zijn als het bietenbloed loopt uit de Incredible Burger die ze op de barbecue hebben gesmeten.

Gezond zijn vleesvervangers dus doorgaans niet. Bij het productieproces van bijvoorbeeld de Beyond Burger wordt zo ongeveer alles dat voedzaam is aan de oorspronkelijke ingrediënten kapotgekookt, -geperst en -gedrukt. Maar ze worden gretig gekocht, er hoeft geen dier voor te sterven, en voor de productie is veel minder water en landbouwgrond nodig.

beyond meat burger

Dat vervelende milieu

Deze maand stond in het teken van het rapport van het IPCC, waarin staat dat we, om catastrofale opwarming van de aarde te voorkomen, drastisch het roer om moeten gooien. Als belangrijkste stap wordt een wereldwijde ommezwaai naar een voornamelijk vegetarisch en vegan dieet genoemd. Ook de voedselverspilling moet worden tegengaan en de landbouw moet duurzamer worden.

Bij sommige filialen van de Lidl kun je versproducten waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum is aangebroken kopen voor slechts 25 cent. De Albert Heijn in Zandvoort experimenteert al sinds mei met 'dynamisch afprijzen'. Dat zijn geen losse initiatieven, maar bedacht door de stichting Samen tegen Voedselverspilling.

De avocado is met name in de Verenigde Staten een hype. Naast guacamole wordt avocado ook graag op toast, als patat (ja, gefrituurd) en als 'sushi' gegeten. Met als gevolg overproductie en ontbossing. De slechte oogst in Mexico dit jaar heeft onbedoeld als neveneffect dat er naar alternatieven wordt gezocht: verschillende restaurants serveren ongegeneerd erwtenpuree of gepureerde groene pompoen als guacamole. Het verschil is klaarblijkelijk nauwelijks te proeven.

guacamole avocado

Als het aan HAK ligt, eten we binnenkort kikkererwten van Hollandse bodem. In Zeeuws-Vlaanderen wordt druk geëxperimenteerd met verschillende kikkererwtenrassen. De verkoop van kikkererwten is in de afgelopen jaren verdriedubbeld.

Dat we steeds vaker koffie uit capsules en pads drinken levert niet alleen extra afval op, maar ook milieuwinst: nu koffie doorgaans per kopje wordt gezet en niet per pot, wordt er bijvoorbeeld bij de Vlaamse overheid 20% minder koffie gebruikt - of weggegooid. Welke van de twee factoren nu zwaarder weegt, wordt helaas in het artikel niet vermeld. In ieder geval worden er bij de Vlaamse overheid nu jaarlijks maar liefst 500 badkuipen koffie minder weggegoten.

koffie espresso

Lekker gezond

Het belang van gezond eten en een goede darmflora voor de gezondheid wordt steeds meer herkend en erkend. Veel vezels, dus veel groente, fruit en volkorengranen zijn het devies. Op het Duitse NDR is er zelfs een serie aan gewijd: die Ernährungsdocs, de voedingsdokters, die je ook vanuit Nederland terug kunt kijken (ook met Duitse ondertitels).

Een nieuw Kinderen voor Kinderen-liedje, "Reis mee", spoort volgens twitteraars aan tot ongezond en calorierijk eten: het doorgaans brave koor mag tijdens de vakantie 'lekker los' met "pizza, pasta en patat". Gelukkig bestond Twitter nog niet in 1989, toen de klassieker "Kip, patat en appelmoes" werd uitgebracht.

patat in een bakje

Een voorstel van gezondheidsministers in Nieuw-Zeeland en Australië: zet op frisdrankverpakkingen plaatjes van het aantal theelepels suikers dat er in zit. Ze willen daarmee het voorbeeld van onder meer Chili volgen, dat met waarschuwingslabels de suikerconsumptie drastisch heeft teruggebracht. Volle melk, kaas en yoghurt zijn echter geen probleem: die verhogen volgens de Australische hartstichting niet het risico op een hartziekte of een beroerte. Alleen diabetespatienten en mensen met een verhoogd cholesterol zouden gebaat zijn bij magere melkproducten. Maar de hoofdmoot moet bestaan uit plantaardig voedsel, benadrukken ze.

Gezellig uit eten

In een buitenwijk van Parijs heeft een klant een ober doodgeschoten omdat hij te lang moest wachten op zijn sandwich.

Als je in Brussel via Google Maps naar restaurants zoekt, krijg je andere resultaten wanneer je dit in het Nederlands doet dan wanneer je dit in het Frans doet. Waar dit precies aan ligt, is niet duidelijk, het zou aan de taal waarin de recensies worden geschreven kunnen liggen. Als gevolg krijg je talen-filterbubbels, waarin mensen minder in contact komen met anderstaligen.

Alles is duurder geworden, en dat geldt zeker voor ijs. Dat zou je wellicht denken. Het Duitse Spiegel Online analyseerde de prijzen op reclameposters voor Ola-ijs door de jaren heen (in Duitsland Langnese genoemd) en vatte de resultaten samen in leuke tabellen. Hoewel sommige ijsmerken inderdaad duurder zijn geworden, maar bijvoorbeeld de Magnum relatief goedkoper. Tegenwoordig kun je van een gemiddeld uurloon net zo veel ijs kopen als in pakweg 1979. Kijk vooral in het artikel even naar de galerij met de nostalgische reclameposters.

ijs reclamebord langnese

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama