Open menu

Deze week heeft de koude flink toegeslagen. 's Nachts daalde de temperatuur soms flink en ook overdag bleef het frisjes. De autoruiten moesten weer gekrabd worden. Gelukkig is deze tijd van het jaar ideaal wat betreft de culinaire producten waar ik mij kostelijk mee vermaak. Herfststoofpot met pompoen, vol-au-vent met paddenstoelen, spruitjes met tamme kastanjes... Als het kwik buiten daalt, heb ik echt behoefte aan dit soort soul food. De zoete aardappel (bataat) is daar ook een goed voorbeeld van.

Eigenlijk een beetje gek, want de bataat is jaarrond verkrijgbaar, eigenlijk geen aardappel en van oorsprong zelfs een tropische knol. In tropische landen is hij een onmisbaar ingrediënt. Bovendien is de bataat culinair enorm veelzijdig, want je kunt hem koken, (roer)bakken, frituren, stomen, poffen en konfijten, en zowel in hartige als zoete bereidingen gebruiken.

Vandaag maak ik er een hartige soup for the soul van. Zoet, kruidig en hartverwarmend. Precies wat ik nodig heb op gure dagen.

2 zoete aardappelen (ca. 500 g)
1 flinke winterpeen
1 el avocado-olie (olijfolie mag ook)
2 el olijfolie
1 puntpaprika
1 tl kurkuma
½ tl djahé (gemalen gemberwortel)
¼ tl gemalen chili
2 el ahornsiroop
1 l hete groentebouillon
peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de zoete aardappelen en de peen in parten en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel het met de avocado-olie.
  • Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en rooster de groenten ca. 25 minuten. Haal de bakplaat dan uit de oven en laat het iets afkoelen.
  • Schil de zoete aardappelen en snijd zowel de zoete aardappelen als de winterpeen in stukjes.
  • Snijd de puntpaprika in kleine blokjes.
  • Verwarm de olijfolie in een soeppan. Voeg de puntpaprika en specerijen toe en bak alles even glazig terwijl je regelmatig roert.
  • Voeg vervolgens de zoete aardappel en winterpeen toe en giet de ahornsiroop hierover.
  • Schep het even goed om zodat alles met de ahornsiroop bedekt is.
  • Voeg de hete bouillon toe en laat het geheel met een bijna gesloten deksel gedurende 20 minuten zachtjes koken.
  • Zet het vuur uit en pureer de soep met de staafmixer glad en breng het zo nodig op smaak met peper en zout.
Tip:

Nu het najaar is, zijn er ook verse walnoten in overvloed. Rooster de verse (gepelde) noten in de oven met een scheutje ahornsiroop en hak ze grof. Serveer de soep met een schepje crème fraîche, de gehakte walnoten en een snufje gemalen chili.

 


Meer met zoete aardappelen!

Larisse, gastredacteur, als culinair inspirator inspireer ik iedereen om te genieten van heerlijk koken & eten, zelfs als je 'niets' kunt eten. #vrijvanveel inspiratie nodig bij voedselovergevoeligheid? I'm your girl!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama