Open menu

ikeathumbZe worden al maanden met veel tromgeroffel aangekondigd: het vegetarische alternatief voor de alom bekende köttbullar, de gehaktballetjes van IKEA. In België werden ze op 8 april gelanceerd, Nederland zal later volgen. Omdat we bij Vegatopia over een gezonde dosis nieuwsgierigheid beschikken, zijn we ze reeds voor jullie gaan uittesten bij IKEA Anderlecht (Brussel). 

De vegetarische balletjes zijn geen imitatie van vleesballetjes. Verwacht dus geen friet, roomsaus en lingonsaus. Het gerecht is vegetarisch en moet dus per definitie supergezond ogen. In plaats van friet krijg je, in België althans, couscous met groenten en een salade van kikkererwten en bonen met een kerriedressing. De balletjes zelf zijn puur plantaardig en bevatten onder andere kikkererwtenmeel, erwten, boerenkool, wortel en maïs. Yoghurtsaus is optioneel.

Dit nieuwe gerecht is geen vegetarisch doordrukje van de klassieke gehaktballen, want het is in wezen iets totaal anders. Dit vind ik ergens wel jammer, maar op verzoek krijg je wel friet in plaats van couscous op je bord. Bij de klassieke köttbullar krijg je van oudsher een Zweeds vlagje, bij de groenteballetjes steken ze een wit vlaggetje met 'vegetarisch / végétarien' op je bord zodat het hele restaurant ziet wat je gekozen hebt.

Hoe smaakt het? Verwacht geen gastronomische topkeuken want dat ambieert IKEA ook niet, maar de balletjes zelf zijn best lekker. Ze zijn groenteballetjes van de betere soort. De couscous en vooral de kruidige kikkererwtensalade doorstaan de smaaktest ook wel. Zal ik het opnieuw bestellen? Wanneer ik naar IKEA ga, zeker. Het is een opmerkelijke verbetering in vergelijking met hun vroegere vegetarische pasta's.

Het is natuurlijk prima dat vegetarisch eten langzaam gemeengoed wordt en dat ze het afzonderlijk promoten in plaats van het te blijven beschouwen als een obscuur element op de menukaart. Zelfs de meest rabiate vleeseter kan er niet meer naastkijken. Toch voel ik dat er een hele marketingcampagne achter schuilt die onder andere via dit nieuwe gerecht het imago van het bedrijf wil verbeteren en nieuw publiek wil aantrekken. Het is al lang geleden dat IKEA zoveel positieve media-aandacht gekregen heeft.

Eindconclusie? Het is een lekker gerecht dat bijdraagt aan een bredere maatschappelijke acceptatie van het vegetarisme. Daarom kunnen we enkel blij zijn met de komst van de groenteballetjes van IKEA.

Wat kost het? 4€ voor een portie met 10 balletjes en 5,5€ voor 15 balletjes. 

ikea2

ikea1


Meer DIY vegaballetjes!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama