Leven als een god in Frankrijk, luidt het gezegde. Leven als een vegetariër in Frankrijk is echter niet bepaald hetzelfde. Op het vlak van vegetarisch aanbod heeft dit land nu eenmaal niet de beste reputatie, maar gelukkig evolueert dit wel in goede richting, net zoals in alle andere Europese landen. Helaas evolueert Parijs dan weer een pak sneller dan de rest van het land, dat duidelijk achterblijft. Ook zijn de regionale keukens binnen Frankrijk erg verschillend: in Marseille eten ze Mediterraans, in Rijsel (Lille in het Frans) eten ze dan weer letterlijk Vlaamse kost. Onlangs trok ik twee weken door de regio Bretagne. Daarom deel ik graag mijn ervaringen en geef ik een aantal tips om het beste uit je reis te halen.
Op 1 en 2 oktober nam een honderdtal Antwerpse eetzaken en drankgelegenheden deel aan het festival Smaakmeesters, dat Antwerpen als culinaire bestemming nog meer op de kaart moet zetten. Of, zoals schepen Koen Kennis stelde: dit is in Vlaanderen culinair wat Tomorrowland voor de muziekfestivals is. Naast kookdemonstraties, wandelingen en proeverijen kon je bij de deelnemende zaken tegen voordeeltarief een proevertje van een 3 euro binnenhappen of een groter gerecht proeven tegen 8 à 10 euro. Het was een prettige manier om enkele eetzaakjes te leren kennen waar we nog niet geweest waren.
Molenbeek, officieel Sint-Jans-Molenbeek, is een gemeente die deel uitmaakt van het Brussels Gewest. Simpel gezegd kunnen we Molenbeek een stadsdeel van Brussel noemen. Je mag het ook niet los zien van de Brusselse context: vanaf de Grote Markt met het bekende stadhuis is het maar een dik kwartier wandelen tot het Gemeenteplein van Molenbeek, waar het gemeentehuis ligt en waar ook de wekelijkse markt op donderdag plaatsvindt. Op basis van het nieuws van de afgelopen jaren en de visie van bepaalde zelfingenomen politici, heeft iedereen wel een bepaalde mening over deze plek, zonder er ooit geweest te zijn - en nee, er met je auto doorrijden geldt niet als een echt bezoek. Daarom verkennen we vandaag samen Molenbeek: de musea, de geschiedenis en natuurlijk ook de plekken waar je lekker kan eten - we zijn tenslotte Vegatopia.
De twee eerste begrippen in de titel hebben weinig met elkaar te maken, want de ooit alombekende schrijver van dagelijkse Kronkels in Het Parool Simon Carmiggelt was een traditionele eter, die niet hield van liflafjes als "opgeklopte ezelinnenmelk met radijspuree, bedacht door iemand die nu in een inrichting zit." Hij vertrouwde de Franse klassieke keuken: "Stuur een Franse kok met een tafelpoot en een keisteen naar zijn keuken en hij keert terug met een delicatesse." In Het Wapen van Athlone in De Steeg, het laatste hotel waar hij tussen 1969 en 1986 geregeld verbleef, werd zelfs een gerecht naar hem genoemd. Een omschrijving ervan zou evenwel de meeste lezers van deze site walgend doen afhaken. Vegetariërs noemde hij een keer als voorbeeld hoe rustgevend een overtuiging kan zijn: men kon volgens hem dan simpelweg een boek of film veroordelen op grond van een weerzinwekkende scène waarin niet-vegetarisch voedsel wordt verorberd. Zelf vond hij twijfelen toegestaan, dus mogen we dat ook bij zijn culinaire voorkeuren en zijn kijk op vegetariërs.
Het was in Antwerpen wereldnieuws dat Nick Cave een frietje had gestoken en een champignonkroket had gegeten in De Frieterij, naast het Berchemse Groen Kwartier, het vroegere Militair Hospitaal. Er wordt gefluisterd dat hij meer incognito in deze buurt komt en er relatief met rust gelaten wordt. Cave heeft een voorkeur voor veganistisch eten, wat blijkt uit zijn Comfort Eating with Nick Cave. Dus kunnen we hem nog enkele tips geven - en jullie meteen ook.
Goed bereikbaar vanuit Vlaanderen en Nederland, wordt Luik meer en meer de bestemming voor een citytrip. Deze Vurige Stede verbergt, onder haar wat ruig, uniek uiterlijk, dan ook tal van verrassingen. De aanwezigheid van nogal wat goede restaurants met mooie groentegerechten maakt de stad voor de vegetariër nog aantrekkelijker.
Tijdens de Nederlandse volledige lockdown werd niet enkel Antwerpen overspoeld door winkelende en van drank en spijs genietende Nederlanders. Ook de mondaine badstad Knokke-Heist, dicht tegen Zeeland gelegen, kreeg vele gasten van over de grens. Anders dan op de Antwerpse Meir konden ze zich gelukkig meer verspreiden over de zeedijk en de vele winkelstraten. In tegenstelling tot virologen en sommige gezagsdragers was de plaatselijke middenstand best tevreden met de knaldrang van de noorderburen. Maar komt een Knokke-ganger die 's avonds lekker en een beetje chic plantaardig wil eten aan zijn trekken na het shoppen?
Het kan de landelijke horeca ten goede komen dat vele reislustigen de vliegreizen uit hun vakantieplannen schrapten. In ruil daarvoor krijgen ze de kans om het eigen land of buurland te (her)ontdekken. In grote steden vind je op wandelafstand van je hotel altijd wel een geschikt eetadres, maar als je op het platteland verblijft is een lange rit langs donkere wegen, na het diner, minder aangenaam en is het prettig jezelf 's avonds met goed eten en drinken te laten verwennen in het hotel waarin je verblijft. We tippen enkele hotels waar je ook lekker kunt eten.
Zus Sis van de kunsthistorische brompotten de Van Rossems vond in de aflevering van afgelopen week de Antwerpse binnenstad armoedig. De Antwerpenaar die zo graag bezoekende Nederlanders hoort kirren dat het hier zo gezellig en bourgondisch is voelde zich koud gepakt: de klerezooi van de binnenstad is volledig verterrast en vol truttenwinkels met reukwaren en damesondergoed. Wie, op aanraden van broer Vincent, dus deze horreur ontvlucht om uit te waaien in de buurt rond het MAS, het Museum aan de Stroom, geef ik enkele vegetarische eettips. Want, in tegenstelling tot wat Maarten beweert, kan je er meer dan mosselen eten.
We proberen toch zeker wel eens per jaar een redactie-uitje te organiseren. Niet alleen goed voor de teamgeest, maar ook om weer eens de neuzen te richten. Omdat de redactieleden zo’n beetje uit alle windstreken komen, is het handig een locatie te zoeken die voor iedereen een beetje goed te bereizen is. We kwamen uit in Den Bosch, een stad die toeristisch én culinair heel wat te bieden heeft.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!