Puur plantaardige smeersels en dips vind je tegenwoordig in elke goede supermarkt. Toch kan je deze gemakkelijk en met relatief weinig ingrediënten zelf maken. Zo maakte ik dit oranje smeersel met geroosterde oranje paprika en zonnebloempitten. Natuurlijk kun je ook gele of rode paprika gebruiken, maar we naderen nu eenmaal Koningsdag. Zo hebben we al iets in de juiste kleur dat puur natuur en niet mierzoet is. Lekker op brood, op crackers of als dip. In een afgesloten pot kan je hem zeker een paar dagen in de koelkast bewaren.
Deze topping is in no-time gemaakt en de ingrediënten heb je meestal wel in huis. Su-per-lekker als vervanging van bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, maar eigenlijk kun je het overal overheen strooien.
De Bulgaarse keuken is niet erg bekend bij ons. Mogelijk staat deze te zeer in de schaduw van de Griekse en de Turkse keuken. Maar natuurlijk hebben de Bulgaren wel interessante eigen gerechten. Shopska is met stip de meest bekende salade van het land. Ze werd in 1955 gelanceerd door de toeristische dienst om een lokale keuken te promoten en heeft intussen de hele Balkan veroverd. Deze salade leunt aan bij de nog bekendere Griekse salade, maar de Bulgaren gebruiken doorgaans zonnebloemolie en geen olijven. Het andere gerecht dat we maken is patatnik, een soort flinke rösti uit het Rodopengebergte. Er zijn veel varianten. Ik voegde erg atypisch courgette toe, geïnspireerd door de Griekse courgettekoekjes met dille. Gebruik voor een meer traditionele patatnik één kilo aardappels en geen courgette - dat lijkt heel veel, maar door het kneden verliezen ze veel vocht. De twee gerechten vormen samen een prima hoofdgerecht, maar kunnen ook dienen als onderdeel van een grotere mezze of buffet.
In het boek Vegan Comfort van Milou van der Will staan allerlei lekkere gerechten en snacks om te verwennen. Een van die snacks is Martabak, gevuld met kruidige kastanjechampignons. Voor als je op een vrije dag alles helemaal zelf wil maken en zin hebt in iets smakelijks.
Eigenlijk is pesto alla genovese een beschermd product gemaakt van basilicum, pijnboompitten, Italiaanse harde kaas en olijfolie, maar de pesto in supermarktpotjes heeft daar vaak niets mee te maken. Naast de vrijwel onvermijdelijke cashewnoten zit er vaak ook aardappelpuree in en zelfs natuurlijke aroma's. En toch betaal je er al snel een behoorlijke prijs voor. Mijn pesto alla genovese mag strikt genomen ook niet zo heten, maar is wel plantaardig, vers en bijzonder smakelijk.
Door de politieke actualiteit komt de rijke cultuur van het Palestijnse volk bijna niet ter sprake. Net zoals de andere landen van het Midden-Oosten heeft Palestina een uitgebreide eetcultuur met ook een aantal interessante vegetarische gerechten. Hoog tijd voor een recept dus. Daarom geven we nu het recept voor koosa ma laban, een aromatische courgettedip. Je kunt het zien als de courgettetegenhanger van baba ganoush. Voor deze courgettedip zijn er tal van verschillende versies. Omdat het nu erg mooi weer is, kiezen we voor een frisse variant met Griekse yoghurt en verse munt. De kooktijd duurt iets langer, maar eigenlijk is het erg gemakkelijk om klaar te maken. Lekker bij de mezze met geroosterde groente of op een stukje brood.
Mayonaise blijft een romige smaakmaker en uit onze grote vegan-mayonaisetest eerder deze week bleek dat de plantaardige variant (in sommige gevallen) een uitstekende vervanger is. Dat bracht ons op een idee: laten we het zelf eens proberen. Met de fabanaise als basis maakte ik vervolgens een lekker maaltje van krokante kikkererwten met kruidenfabanaise en gepofte nectarine.
Het boek Boordevol groenten van de familie Pollan kreeg vier sterren van Hedwig. Ondanks dat het niet supervernieuwend is, is het een leuk boek vol inspiratie voor mensen met weinig kookervaring. Vandaag delen we het recept dat ze uitgeprobeerd heeft, de "Buffalo bloemkoolwings". Eenvoudig, maar lekker.
Hummus kun je in principe maken van elk type peulvrucht, dus niet enkel van kikkererwten, al zou je het dan misschien eerder bonen- of linzenspread moeten noemen. Vandaag maken we een pittige hummus van rode linzen die we een meer uitgesproken smaak geven door limoen te gebruiken in plaats van de meer traditionele citroen. Ook kun je deze hummus zowel warm als koud eten. Warm lijkt hij wat meer op een dahl en kan hij ook dienen als bijgerecht. Koud is het meer een klassieke hummus die lekker is op een stukje brood, met rauwe groenten of als onderdeel van een mezze.
Ik ben een groot fan van pittige notenmixen, met de pepitamix en katjang pedis als grote favoriet. 's Avonds neem ik regelmatig een handjevol met het excuus dat ze rijk aan eiwitten zijn. Onlangs heb ik in het Palestijnse kookboek Falastin een recept voor zoete en pittige zaden en noten gevonden en na enkele keren experimenteren mijn eigen variant gecreëerd. Met pinda's en amandelen, zodat mijn man - die een notenallergie heeft - er ook van kan snoepen.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!