Actueel

maandoverzicht 256x192Een veganiste kreeg slechts fruit en noten van KLM. Wakker Dier leert consumenten om te 'koekeloeren' tijdens de Boerderijdagen. Tijdens de G7 staan veel bijzondere dieren op het menu. In Spanje wordt het te droog om de groente- en fruitschuur van Europa te zijn. Door de 'graaiflatie' letten met name Friezen steeds meer op supermarktaanbiedingen. Spontaan uit eten gaan wordt steeds lastiger. Emmentalerkaas hoeft niet per se uit Zwitserland te komen. Ierland wil gezondheidswaarschuwingen op alcohol. Mei 2023 in vogelvlucht.

maandoverzicht 256x192Supermarkten verdienen bijzonder goed aan plantaardige producten. Plantaardige melk geldt vanaf volgend jaar als frisdrank. Koning Charles kiest voor een vegetarische 'kroningsquiche'. Indiërs zijn "vegetariërs die ook vlees eten". Voedselgiganten hebben de prijzen flink verhoogd: de media hebben het over 'graaiflatie'. Veel Vlamingen wonen in een buurt zonder gezonde restaurants of winkels. De Italiaanse keuken is vooral Amerikaans. April 2023 in vogelvlucht.

maandoverzicht 256x192Koning Charles wordt met plantaardige olie ingewijd. Asterix en Obelix worden wellicht vegetariërs. Mr. Meat wordt Mr. No Meat in Eindhoven. Italië wil af van de Nutri-Score. De populariteit van Ozempic als dieetmiddel is rampzalig voor diabetici. Toblerone verliest de Matterhorn. Belgische trappistenbieren zijn in gevaar. In Groot-Brittannië blijven groenteschappen regelmatig leeg. In Duitsland gaat de boterprijs flink op en neer. Ingenieurs spuiten taarten uit de 3d-printer en onderzoekers schieten klavertjes vier de ruimte in. Maart 2023 in vogelvlucht.

ichbinkeinjaegerschnitzel thbDeze week is de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Tijdens deze week staat vegetarisch en plantaardig eten centraal, waarbij de supermarkten van de gelegenheid gebruik maken om vleesvervangers in de aanbieding te doen. Daarom is het waarschijnlijk niet geheel toevallig dat de Consumentenbond net afgelopen week een onderzoek publiceerde waaruit zou blijken dat veel vegaburgers nog steeds ongezond vanwege veel zout zijn. Ook het Voedingscentrum waarschuwt regelmatig dat vegan eten niet per se gezond(er) hoeft te zijn. Wat er niet bij wordt vermeld, is dat vleesvervangers doorgaans bewerkte vleesproducten imiteren, die net zo goed bekend staan als te vet en te zout. Daarom gaan we in dit artikel niet nog eens appels met peren vergelijken, maar vergelijken we worstjes met worstjes, spekjes met spekjes en schnitzels met schnitzels.

maandoverzicht 256x192Bijna alle supermarkten stunten minder met vlees. Lidl wil het plantaardige aanbod vergroten. Studenten van Cambridge University kiezen voor vegan catering. Pizza, quiches en patat zijn flink duurder geworden. Komkommer en bloemkolen zijn momenteel schaars. Consumenten kopen graag restpartijen. Starbucks probeert Italianen met koffie met olijfolie te verleiden. Februari 2023 in vogelvlucht.

vegan challenge thbEen paar dagen geleden stuitte ik op een site genaamd Vegan February. Mijn eerste gedachte was: maar we hebben toch net Veganuary achter de rug? Alhoewel die specifieke Vegan Feb klaarblijkelijk niet is aangeslagen, wordt er dit jaar een Vegan Cuisine February gehouden. Maar eigenlijk is juist november door de Vegan Society uitgeroepen tot World Vegan Month. Dat zijn dus al drie maanden per jaar, en daarnaast zijn er nog de nodige weken en maandagen zonder vlees. Dit zijn allemaal goedbedoelde initiatieven om mensen te verleiden tot een levensstijl met minder of geen dieren of dierlijke producten, maar loopt het aantal van deze initiatieven ondertussen niet een beetje uit de hand?

maandoverzicht 256x192Plantaardig wordt steeds populairder, mede dankzij Veganuary. Ultrabewerkt voedsel heeft een negatief effect op onze cognitieve functies en leidt tot groeiachterstanden bij embryo's. Brits witbrood wordt gezonder dankzij favabonen. Taart meenemen naar kantoor zou verboden moeten worden. De Britse keuken is beter dan de Thaise keuken. Noma, het beste restaurant ter wereld, sluit zijn deuren; veel sterrenrestaurants bieden geen veilige werkomgeving. Volgens een nieuwe complottheorie eet het gewone volk restjes van een geheime elite. Januari 2023 in vogelvlucht.

maandoverzicht 256x192De Nieuwe Winkel is het beste plantaardige restaurant ter wereld. Singapore is het middelpunt van de vleesalternatieven. Qatar verbiedt op het laatste moment alcohol in de stadions. De Indische rijsttafel is immaterieel erfgoed. KFC heeft een feestelijke suggestie voor de Kristallnacht. Lidl stopt met het invliegen van groenten. Een populair afslankmiddel in de VS zorgt dat je misselijk wordt van eten. De Neanderthalers hielden van lekker eten. De laatste twee maanden van het jaar in vogelvlucht.

groente hart thbEen mederedacteur die in de voedingsindustrie werkt, werd uitgenodigd voor een kerstlunch van het bedrijf. Ze vroeg of er ook vegan opties waren - ze was ook bereid mee te denken, maar het laconieke antwoord was: enkel frieten. Een lieve collega nam het voor haar op en organiseerde een vegan inbreng in de lunch. Opmerkelijk toch in een sector waarin men doodgegooid wordt met presentaties over de veganistische trend. De kloof tussen theoretisch marktdenken en de praktijk.

kerstmenus thbSinterklaas is weer het land uit, dus traditiegetrouw presenteren we met gepaste trots onze nieuwe kerstmenu's. Sven heeft een plantaardig hapjesmenu gecreëerd, zodat je gewoon lekker kunt rondlopen, bijkletsen en toch je buikje rond kunt eten. Voor wie stroom wil sparen is er een energiezuinig kerstmenu; op smaak wordt natuurlijk niet beknibbeld. En tenslotte hebben we een Ikea-menu, uiteraard met zelfgemaakte Zweedse balletjes.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

De grote zoutvergelijking: vlees versus vleesvervangers - per productsoort
Deze week is de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Tijdens deze week staat vegetarisch en...
Juni 2022: schaarste, strandkleding en swedengate
In crisistijden kopen we minder asperges en aardbeien. Australië kampt met een slatekort....
Augustus 2022: rijstbodempizza's, stokbroodautomaten en blikjes wijn
De supermarktproducten worden steeds duurder, maar de omzet stijgt. In de horeca worden kleinere...
Juli 2022: Russische salade, Deense feta en Franse croissants
Tijdens de Navo-top in Madrid werd Russische salade geserveerd. De Franse mosterd raakt op. In...
Het vegetarische windei onder de vleesvervangers
Je kan weer stemmen voor het Gouden Windei, de jaarlijkse verkiezing van de organisatie Foodwatch...

Volg ons op

 

Twitter logo

RSS

feed-image Feed

horecarama

dekbeddiscounter