Actueel

maandoverzicht 256x192Plantaardig wordt steeds populairder, mede dankzij Veganuary. Ultrabewerkt voedsel heeft een negatief effect op onze cognitieve functies en leidt tot groeiachterstanden bij embryo's. Brits witbrood wordt gezonder dankzij favabonen. Taart meenemen naar kantoor zou verboden moeten worden. De Britse keuken is beter dan de Thaise keuken. Noma, het beste restaurant ter wereld, sluit zijn deuren; veel sterrenrestaurants bieden geen veilige werkomgeving. Volgens een nieuwe complottheorie eet het gewone volk restjes van een geheime elite. Januari 2023 in vogelvlucht.

maandoverzicht 256x192De Nieuwe Winkel is het beste plantaardige restaurant ter wereld. Singapore is het middelpunt van de vleesalternatieven. Qatar verbiedt op het laatste moment alcohol in de stadions. De Indische rijsttafel is immaterieel erfgoed. KFC heeft een feestelijke suggestie voor de Kristallnacht. Lidl stopt met het invliegen van groenten. Een populair afslankmiddel in de VS zorgt dat je misselijk wordt van eten. De Neanderthalers hielden van lekker eten. De laatste twee maanden van het jaar in vogelvlucht.

groente hart thbEen mederedacteur die in de voedingsindustrie werkt, werd uitgenodigd voor een kerstlunch van het bedrijf. Ze vroeg of er ook vegan opties waren - ze was ook bereid mee te denken, maar het laconieke antwoord was: enkel frieten. Een lieve collega nam het voor haar op en organiseerde een vegan inbreng in de lunch. Opmerkelijk toch in een sector waarin men doodgegooid wordt met presentaties over de veganistische trend. De kloof tussen theoretisch marktdenken en de praktijk.

kerstmenus thbSinterklaas is weer het land uit, dus traditiegetrouw presenteren we met gepaste trots onze nieuwe kerstmenu's. Sven heeft een plantaardig hapjesmenu gecreëerd, zodat je gewoon lekker kunt rondlopen, bijkletsen en toch je buikje rond kunt eten. Voor wie stroom wil sparen is er een energiezuinig kerstmenu; op smaak wordt natuurlijk niet beknibbeld. En tenslotte hebben we een Ikea-menu, uiteraard met zelfgemaakte Zweedse balletjes.

fruit strandToen ik Stanley Tucci zich op BBC 2 te goed zag doen aan met kruiden gevulde pansotti met walnotensaus in Ligurië, bedacht ik dat vele culinaire reisprogramma's eenzelfde opbouw hebben. Een team heeft de bezoeken aan sterrenchefs, betere agriturismo's, ambachtelijke bedrijfjes en voor prentbriefkaarten gemaakte vakantieoorden terdege voorbereid. De goedgemutste presentator, begeleid door een ter plekke wonende expat, valt van de ene culinaire verrukking in de andere en looft dan ook overenthousiast door locals voorgezette spijs en drank. Nooit zal hij een smaak vies of een ingrediënt walgelijk vinden. We zien nooit hoeveel hij overlaat van zijn rijkgevulde bord. Zou dat ook anders kunnen, een beetje meer zoals in het echte leven bijvoorbeeld?

aoste product omeletitaliaans kleinJe kan weer stemmen voor het Gouden Windei, de jaarlijkse verkiezing van de organisatie Foodwatch waarbij het publiek kan beslissen over het meest misleidende product van het jaar. Meestal gaat het om producten met een mooi verhaaltje of een speciale belofte die uiteindelijk voor geen ene meter blijkt te kloppen. Deze actie is van groot maatschappelijk nut, want zo worden producenten ontmaskerd en consumenten wijzer gemaakt. Maar natuurlijk belandt niet elk misleidend product in deze wedstrijd. Ik vond het tijd om ook eens kritisch naar de vleesvervangers te kijken, om te beginnen in mijn lokale supermarkt. Mijn merkwaardige relaas lees je hier.

change thbOnlangs wond de Belgische vegan activist Tobias Leenaert zich op Facebook op, omdat zijn medepassagiers in het vliegtuig op de vraag 'chicken' of 'vegetarian' massaal voor 'chicken' kozen. Ik merkte vervolgens op dat als mensen moeten kiezen tussen iets specifieks als kip en een niet nader omschreven 'vegetarische maaltijd', dat velen het zekere voor het onzekere zullen kiezen. Dit is geen geval op zichzelf: ik denk dat nog steeds de keuze voor vegetarisch of vegan te vaak als onaantrekkelijke tweede keus wordt gepresenteerd. En dat kan echt gemakkelijk heel anders. Nou ja, theoretisch dan.

maandoverzicht 256x192Jaap Korteweg lanceert plantaardige tostikaas. Hema weet niet precies wat 'vegan' betekent. Niet alle werknemers kunnen een dag zonder hun broodje vleeskroket. Hoogbewerkte voedingsmiddelen, waaronder plantaardige zuivel, zijn ongezond, net als eten voor het slapengaan. HAK stopt tijdelijk met de productie van appelmoes. Oliebollen worden duurder. Brusselse koffiebars nemen maatregelen tegen laptopplakkers. De Great British Bake Off leverde een clichébeeld van Mexico. Een ijsbergsla met een pruik op heeft gewonnen van Liz Truss. Oktober 2022 in vogelvlucht.

maandoverzicht 256x192Nederland maakt gehakt van de campagne 'Nederland Vleesland'. Haarlem verbiedt vleesreclame. De opkomst van plantaardige burgers lijkt voorbij. Vegan activisten bezetten de zuivelafdelingen van Britse supermarkten. Duitse bakkers bieden een goedkoop 'inflatiebrood' aan. De Spaanse politie waarschuwt voor een paella-sandwich. Zwitserse boeren bakken een reuze-rösti. September 2022 in vogelvlucht.

maandoverzicht 256x192De supermarktproducten worden steeds duurder, maar de omzet stijgt. In de horeca worden kleinere porties geserveerd. Pizza Hut Japan komt met pizza's met een rijstbodem. Een Franse astronoom maakt een foto van een plak chorizo op zwarte achtergrond. Beef jerky is het meest milieuvervuilende voedingsmiddel. Ben & Jerry's gaat cacao van Tony's Chocolonely gebruiken. In Franse dorpen zie je steeds vaker stokbroodautomaten. Japanse jongeren moeten meer alcohol drinken. Augustus 2022 in vogelvlucht.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Culinair kolonialisme
Alison Roman maakte enige jaren geleden #TheStew, een stoofpotje van kikkererwten, kokosmelk,...
Februari 2022: aardappelvervangers, Italiaanse bami en een visstickpizza
Als er meer vegetarische opties op het menu staan, wordt er ook vaker vegetarisch besteld. De...
April 2022: broodopstanden, blockchain en ruimtekebab
De oorlog in de Oekraïne leidt wereldwijd tot voedselschaarste. Ook in de keuken kun je...
Maart 2022: zonnebloemolie, vleestaks en plasticverbod
De oorlog in de Oekraïne leidt tot lege schappen en het hamsteren van zonnebloemolie en meel....
Mei 2022: seitanschnitzel, schaarste en speculatie
De markt voor vleesvervangers blijft groeien, maar komt wel steeds meer in handen van grote...

Volg ons op

 

Twitter logo

RSS

feed-image Feed

horecarama

dekbeddiscounter