Technieken

pizza bechamelsaus thbJe vindt steeds meer plantaardige kaas in de supermarkt, waaronder ook plantaardige rasp die bedoeld is om op de pizza en ovenschotels te doen. Dat is op zich een mooie ontwikkeling, maar qua smaak hebben ze me nog niet kunnen overtuigen - ik blief geen kokossmaak op mijn pizza - en ik vind ze ook nogal aan de prijs. Onlangs bedacht ik dat een lasagne traditioneel met bechamelsaus wordt bedekt en dat er eigenlijk geen reden is waarom je niet hetzelfde kunt doen met een pizza. Een bechamelsaus kun je tenslotte makkelijk plantaardig met havermelk maken - zeker een kleine hoeveelheid heb je razendsnel klaar. Met een iets vastere saus heb je zelfs een plantaardige tosti met romige vulling.

vegetarische worstjes bakvorm thbIk maak mijn vegetarische worstjes het liefste zelf. Tot dusver deed ik dat altijd op de 'klassieke' manier, waarbij je het worstdeeg in huishoudfolie rolt en de worstjes daarin gaar kookt. Dat gaat prima, maar stiekem vond ik het toch ook wel een beetje gedoe: het blijft een gefriemel met de folie, het deeg werkt niet altijd even goed mee bij het rollen, en aan het eind heb je aardig wat plastic weg te gooien. Daarom heb ik mezelf getrakteerd op een siliconen bakvorm. Goedkoop zijn die bakvormen niet, maar als het goed is, gaan ze lang mee. Bovendien zijn ze makkelijk in gebruik en het resultaat ziet er 'net echt' uit. Maar welke vorm kies je en hoe maak je die worstjes dan?

Groentespies kleinHet is zomer en de kooktijdschriften en kookblogs staan bol van de barbecuerecepten. Voor velen is dit het ultieme zomeravondgenot: je zit met z'n allen in je riante tuin en je bakt allerlei lekkernijen op je exclusieve gietijzeren barbecue. Helaas is dit voor vele anderen onder ons pure fictie, want niet iedereen heeft de mogelijkheid om een barbecue buiten te zetten. Wanneer je in een groot flatgebouw en een barbecue op je balkon zet, is de kans zeer groot dat de brandweer eerder voor je deur staat dan je gasten. Een ander argument om binnen te grillen is zeker ook de huidige droogte. Gelukkig zijn er wel een aantal alternatieven waarmee je wel weliswaar niet elk barbecuerecept kan bereiden, maar waar wel je een heel eind mee op weg komt om er een leuk etentje van te maken.

roesti aardappelvervangerVleesvervangers zijn vaak meer een aardappelvervanger, kopte het Algemeen Dagblad onlangs. Een aanzienlijk aantal van de groenteburgers en co bevatten vooral veel koolhydraten en vetten, maar weinig eiwitten, werd uitgelegd. Dat bracht mij op een idee: aardappels kun je inderdaad prima als 'vleesvervanger' gebruiken, als je ze maar krokant serveert. En precies dat heb ik de afgelopen tijd gedaan. In dit artikel vind je dus de nodige inspiratie voor alternatieven op de drie componenten van de traditionele aardappel-vleesvervanger-groente - ook bekend onder de afkorting AVG.

bonen weken thbMisschien is het dat ik er nu extra op let, maar ik zie in de supermarkt steeds meer zakken gedroogde bonen. Naast de wat exotischere kievietsbonen en oogbonen kun je natuurlijk ook de 'ordinaire' kidneybonen, kikkererwten, witte en bruine bonen gedroogd kopen. Maar waarom zou je dat doen, als ze ook gewoon kant-en-klaar in blik te krijgen zijn? Nou, vooral omdat zelf geweekt en gekookt gewoon lekkerder is. En zo moeilijk of bewerkelijk is het helemaal niet.

erwtensoep thbWe gooien te veel eten weg. Dit is niet alleen zonde van dat al dat eten, maar het heeft ook een impact op het huishoudbudget. Wanneer je dingen koopt die je achteraf weggooit, smijt je immers indirect je geld in de vuilnisbak. Wanneer je elke week tien procent van je eten weggooit, had je eigenlijk wekelijks tien procent minder voor je boodschappen hoeven betalen. In de praktijk is het natuurlijk allemaal niet zo simpel. Om voedselverspilling te vermijden, zijn er een aantal stappen nodig: gestuctureerd inkopen, impulsaankopen vermijden, kennis opdoen over de houdbaarheid en het bewaren van producten en natuurlijk restverwerking. Dat laatste kunnen zowel maaltijdresten zijn als deels ongebruikte groente, pasta, rijst of aardappelen. Een handige manier van restverwerking is maaltijdsoep. Je kookt alles in één pot en je kunt relatief veel met elkaar combineren. In dit artikel geven we jullie een aantal tips.

koken voor jezelf thbKoken voor jezelf. Vaak krijg je de indruk dat je enkel grote hoeveelheden kunt inkopen en dat je enkel grote porties kunt klaarmaken. Marketingmensen springen hier graag op in om je kant-en-klaar maaltijden te doen kopen. Eén bedrijf stelt zelfs dat mensen die aan sport doen helemaal geen tijd hebben om te koken. Echt? Ik woon alleen, werk voltijds, ga vrijwel dagelijks naar de sportschool en toch kook ik iedere dag. Met dit artikel willen we je duidelijk maken dat koken voor één persoon wel degelijk zin heeft. We geven een aantal tips om het haalbaar te maken en tot slot een hele lijst recepten voor één persoon.

tostiparade kleinTosti’s, wie houdt er nou niet van? Vrijwel iedereen vind ze lekker. Vooral ook omdat je ze zo kunt samenstellen dat ze helemaal naar je smaak zijn. Je kunt ze combineren met curry, een lekkere mayonaise, of ketchup. Maar ook met een zelf gefabriceerde salsa. Net hoe je pet staat, en hoeveel tijd je hebt. Tegenwoordig staat er in iedere school- en bedrijfskantine wel een tosti-ijzer waarin je je creatief in elkaar geknutselde tosti kunt roosteren.

boerenkoolstamppot thbVooral in de winter eten we graag stamppot. Zonder extra's is een stamppot echter vaak wat saai. De afgelopen jaren zijn er aardig wat vegetarische speckjes en rookworsten op de markt verschenen, maar ze zijn doorgaans niet zo lekker als het 'origineel' - zoals bleek uit onze rookworstentest. Gelukkig kan stamppot spannender, smakelijker - en ook nog eens goedkoper zijn. In dit artikel doen we een kort rondje populaire stamppotten en wat je zoal erdoor en erbij kunt serveren.

saladeVooral in de zomer eten we graag salades. Onlangs hadden we spontaan vrienden te eten, waarvoor ik snel een saladebuffet met brood en allerlei extra's in elkaar draaide. Een vriendin bekende dat ze het nogal lastig vond afwisselende salades in elkaar te draaien. Speciaal voor haar - en voor jullie - een handleiding waarmee je eindeloos kunt variëren. Geen bijzondere pokébowls, geen laagjes, maar gewoon lekkere huis-tuin-en-keukensalades die je met ingrediënten uit de koelkast en voorraadkast met een beetje fantasie zo in elkaar draait. Een beetje basis en een aantal variaties om je op gang te helpen.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Maak eens een aardappelvervanger in plaats van een vleesvervanger
Vleesvervangers zijn vaak meer een aardappelvervanger, kopte het Algemeen Dagblad onlangs. Een...
Vegetarische worstjes maken met een siliconen bakvorm
Ik maak mijn vegetarische worstjes het liefste zelf. Tot dusver deed ik dat altijd op de...
Barbecuefeestje... zonder barbecue
Het is zomer en de kooktijdschriften en kookblogs staan bol van de barbecuerecepten. Voor velen is...
Betaalbaar en lekker plantaardig: bechamelsaus op de pizza en de tosti
Je vindt steeds meer plantaardige kaas in de supermarkt, waaronder ook plantaardige rasp die...

Volg ons op

 

Twitter logo

RSS

feed-image Feed

horecarama

dekbeddiscounter