Ingrediënten

aardappelen thbAardappelen gelden als bewerkelijk: je moet ze schillen en schoonmaken, en daarna moet je ook nog eens veel moeite doen om ze écht lekker te krijgen. Want gewone gekookte aardappelen zijn zonder jus droge, smakeloze meuk, en met jus net nog naar binnen te werken, als het echt moet. Gebakken aardappelen zijn een stuk lekkerder, maar ook veel meer werk. Logisch dus dat veel mensen de voorkeur geven aan pasta en rijst, of kant-en-klare aardappelproducten? Nee hoor, aardappelen zijn lekker, helemaal niet zo moeilijk te bereiden en verre van saai. In dit artikel een paar korte, wellicht herkenbare aardappelherinneringen en een hele lading aardappelinspiratie.

pompoensoep thbEén van de leukste dingen van Nederland vind ik de seizoenen. Iedere paar maanden verandert het weer aanzienlijk en dit heeft invloed op de gewassen en dus op ons menu. Ik hou van de zomer met het zomerfruit, maar zodra ik de pompoenen weer in de winkel zie liggen, word ik toch ook een beetje warm van binnen.

zwarte bonenhummus thbHet jaar 2016 is uitgeroepen tot 'Het Internationale Jaar van de Peulvruchten'. Zoiets blijkt nodig, want de peulvrucht lijdt behoorlijk onder het Buckler-effect van Youp - of, erger nog, het bonen-effect van Bartje ('Ik bid niet veur brune bonen'). De gemiddelde Nederlander blijkt gemiddeld slechts 3 gram peulvruchten per dag te eten. Dat is nog geen kilo per jaar! Peulvruchten hebben het imago van armeluisvoedsel en je krijgt er ook nog eens overproductieve darmen van. Daarnaast vallen ze niet goed in een hokje te plaatsen als groente, zetmeel- of eiwitbron. Gelukkig past dit ‘vlees noch vis’-imago naadloos in een vegetarisch eetpatroon, want juist door de enorme veelzijdigheid en het vaak hoge gehalte aan eiwit, zijn ze een prima vleesvervanger.

Ghee thbKen je ghee al? Het is een bakproduct dat oorspronkelijk uit de Indiase keuken komt, gemaakt van geklaarde boter. Dat zorgt ervoor dat je ghee op hogere temperaturen kunt verhitten dan boter. Ook is ghee lekker lang houdbaar. Maar het fijnste is: de smaak!

FreekehthbFreekeh is een graan, en granen zijn hip, zoveel is wel duidelijk. Maar dit is geen modeproduct, in het Midden-oosten gebruiken ze freekeh al heel lang en veel. Bovendien is het ook nog eens heel erg lekker, en sinds kort goed verkrijgbaar in Nederland. Tijd voor een test dus.

Kikkoman sojasaus. Ik kende het eigenlijk vooral van de kleine zakjes saus die ik altijd bij de afhaalsushi krijg en van de leuke flesjes die bij restaurants op tafel staan. Dat in Hoogezand Sappemeer voor heel Europa sojasaus wordt gemaakt wist ik dan weer niet. Tijd om eens op onderzoek uit te gaan! Vegatopia bracht een bezoekje aan de fabriek.

sanmauro thb"Zou het nou niet mogelijk zijn een lekkere balsamicoazijn te maken, die ook nog betaalbaar is," dacht olijflolieproductente Alie Doorten een paar jaar terug. Een flesje waar je niet 50 euro voor kwijt bent, want wie geeft dat nou aan azijn uit, maar dat wél een stuk lekkerder smaakt dan het zure spul dat je doorgaans in de supermarkt tegenkomt. We mochten het resultaat van haar zoektocht proeven.

olijfolie palestina thbJe hebt olijfolie en je hebt olijfolie. Bijna iedereen weet het verschil wel tussen gewone en extra vierge olijfolie. Maar wist je dat er ook Fairtrade olijfolie bestaat?

Het einde van de zomer is in zicht en als goedmakertje begint het oogstseizoen. De bramenstruik van de buren heeft ook onze tuin veroverd en wij mogen de vruchten er van plukken. Die bramen kun je natuurlijk gewoon zo eten, of in een schaaltje met yoghurt, maar je kunt er ook een smakelijke chutney van maken.

wasabi thbOp vakantie in Japan ontdekte ik dat verse wasabi heel anders smaakt dan die uit een tube. Veel minder scherp en eigenlijk best zoet. Lekker, maar in Nederland zit er niets anders op dan toch weer wasabi uit een tube of potje te gebruiken: iets anders is er niet. Wás er niet, want inmiddels worden verse wasabiwortels uit Engeland geïmporteerd. We kregen er eentje opgestuurd en testten een paar recepten.

horecarama

dekbeddiscounter