Open menu

salie tuin thbDe salie in onze tuin explodeert welhaast, met prachtige, grote en smakelijke salieblaadjes. Hoewel veel mensen salie wel van naam kennen, heb ik het idee dat het relatief weinig wordt gebruikt. Je vindt het niet veel in de supermarkt en ook in de forumdraad 'wat eten we vandaag' wordt salie weinig genoemd. Tijd om daar verandering in aan te brengen.

Ik kook graag met salie en gebruik ook regelmatig blaadjes in de kruidenthee. Salie heeft een intensieve smaak die lastig te omschrijven valt. Kruidig, citroenig, licht bitter, en het neigt zelfs een beetje naar munt - maar bovenal als Italiaans kruid dat verwant is met basilicum.

De blaadjes zelf zijn nogal stevig, dus in tegenstelling tot verse basilicum kun je de salie al tijdens het koken toevoegen, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen. Snij salie liefst zo fijn mogelijk, het mondgevoel van een groot stuk stevig blad is niet altijd even prettig.

Salie en boter zijn een gouden combinatie. De Italianen eten tenslotte niet voor niets graag tagliatelle in salieboter - ik trouwens ook, en wel zeer regelmatig. Ook in zelfgemaakte kruidenboter is salie een leuke variatie op de welbekende peterselie en bieslook.

tagliatelle salieboter

Ook spinazie en salie zijn goede vriendjes. Momenteel is bij mij een lasagne favoriet met laagjes spinazie, kort geslonken met knoflook, salie, pepertje, en vegan bechamelsaus. Net als munt verleent de salie de spinazie frisheid - zonder de penetrante muntsmaak die mij afhoudt van het koken met munt.

Het is nog even wachten tot het pompoenseizoen weer begint, maar ook de zoetige pompoen en de kruidige salie vullen elkaar goed aan qua smaak. Tagliatelle met Italiaans gekruide pompoensaus, met salie dus, staat dan ook vaak bij ons op tafel. Gemarineerde partjes geroosterde pompoen uit de oven zijn ook een aanrader.

tagliatelle pompoensaus

Denk ook eens aan gewokte, gestoomde of geroosterde bloemkool gemarineerd met olijfolie, salie en eventueel ook knoflook. Ik rasp er graag nog een klein beetje Italiaanse harde kaas over.

Dat zijn maar een paar mogelijkheden voor dit veelzijdige kruid. Tenslotte is een kruidenthee met salie ook niet te versmaden. Omdat salie puur mij net te heftig is, combineer ik het met bijvoorbeeld verse munt, tijm en rozemarijn.

salie tuin

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama