Open menu

kruidenboter thbIk weet het: een recept voor kruidenboter na de feestdagen is een beetje mosterd na de maaltijd. De directe aanleiding voor dit eenvoudige improvisatierecept waren echter de feestdagen zelf, waarop ik ergens een stokbroodje met laffe supermarktkruidenboter at en besefte dat de kruidenboter die ik steevast op feestjes serveer echt veel lekkerder is - mijn moeder vroeg er expliciet naar. En heel makkelijk in elkaar te draaien, zonder op de precieze verhoudingen te letten. Te laat voor de afgelopen feestdagen, mooi op tijd voor de rest van 2020.

Maar er is meer: in het Duitse Hildesheim, net onder Hannover, is een bevriende Nederlandse poffertjesverkoopster met wie we op de Weihnachtsmarkt en andere evenementen regelmatig poffertjes eten en kletsen. Onlangs vroeg ze ons om een Nederlandse mix voor kruidenboter mee te brengen, maar we wisten absoluut niet wat ze precies bedoelde. Ter compensatie dus dit recept.

Kruidenboter heet in het Engels 'garlic butter', knoflookboter dus. Knoflook is inderdaad onontbeerlijk. Daarnaast gebruik ik graag mosterd en verse kruiden zoals peterselie of bieslook. Peterselie koop je goedkoop in grote hoeveelheden bij de Turk en kun je invriezen. Ingevroren peterselie kun je vervolgens makkelijk met een staafmixer pureren. Verse of ingevroren bieslook vind je in de supermarkt en wellicht heb je zelf wat bieslook uit eigen tuin ingevroren. Plus wat olijfolie, zout en een chilipepertje, meer heb je niet nodig.

Dit is een ontzettend simpel recept, maar in een wereld waarin het gebruikelijk is om 'verse' kant-en-klare borrelhapjes uit plastic te serveren is het goed om weer eens terug naar de basis te gaan, een basis die ook nog eens veel lekkerder is dan het 'supermarktorigineel'.

125 g roomboter* (een half pakje)
1 teentje knoflook (liefst vers)
1 tl (Zaanse) fijne mosterd
handpalmvol fijngesneden of fijngemalen peterselie of bieslook (vers, niet gedroogd!)
fijngesneden chilipepertje (b.v. habanero) naar smaak, liefst rood voor de kleur
scheutje olijfolie
een fikse snuf zout (tenzij je gezouten roomboter gebruikt)

* op kamertemperatuur is 'gewone' roomboter prima, gebruik b.v. Kerrygold als de boter ook gekoeld smeerbaar moet zijn

  • Verwarm de roomboter op lage stand in de magnetron (of in een pannetje op laag vuur), totdat hij lobbig is (maar nog niet vloeibaar, verwarm dus in voorzichtige etappes).
  • Vermeng de boter met de knoflook, mosterd, kruiden (peterselie of bieslook), chilipepertje, scheutje olijfolie en een fikse snuf zout.
  • Laat opstijven in de koelkast, of in de vriezer als je haast hebt.

Serveer met stokbrood of toastjes, eventueel samen met kerstomaat, radijs en komkommer. Of gebruik de boter om champignons mee te vullen voor de gourmet of de barbecue. Of gebruik de kruidenboter voor andere doeleinden - je kunt er bijvoorbeeld ook een hartige pannenkoek mee bestrijken.

Variaties:

  • In plaats van bieslook of peterselie kun je ook fijngesneden of -gemalen rucola, basilicum of zelfs spinazie gebruiken.
  • Voeg citroen- of limoenrasp (zest) toe voor citroenboter.

kruidenboter


Meer borrelhapjes en dips!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama